Now Reading
Rosacea – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Rosacea – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

rosacea

Rosacea adalah keadaan di mana wajah anda kelihatan kemerahan dan terdapat beberapa benjolan muncul seolah-olah seperti jerawat. Doktor anda boleh mencadangkan ubat dan rawatan yang tersedia untuk menguruskan simptom anda dan terdapat banyak langkah yang anda boleh ambil di rumah untuk menjadikan diri anda kelihatan dan rasa lebih baik.

Simptom Rosacea

Perkara paling utama yang anda perhatikan adalah kemerahan yang muncul pada pipi, hidung, dagu, dan dahi anda. Kadangkala, kemerahan juga boleh muncul di leher, kepala, telinga, atau dada anda.

Seterusnya, saluran darah yang rosak mungkin kelihatan melalui kulit anda. Ia boleh menebal dan membengkak. Sesetengah individu juga mengalami masalah mata seperti kemerahan, bengkak, dan kesakitan.

Simptom lain yang mungkin mengiringi rosacea adalah:

Simptom rosacea anda boleh datang dan pergi. Ia mungkin akan teruk selama beberapa minggu, pudar, dan kemudian kembali.

Anda perlu mendapatkan rawatan bagi keadaan ini. Pastikan anda berjumpa doctor anda untuk membincangkan mengenai rawatan yang sesuai. Jika anda tidak merawat rosacea anda, kemerahan dan bengkak boleh menjadi lebih teruk dan mungkin menjadi kekal.

Punca Rosacea

Pakar perubatan masih tidak pasti apa yang menyebabkan rosacea. Faktor-faktor yang berikut mungkin menyumbang kepadanya:

 • Keabnormalan dalam saluran darah muka: Pakar kulit (pakar dermatologi) mencadangkan bahawa keabnormalan pada saluran darah di wajah menyebabkan kemerahan berterusan dan saluran darah yang timbul. Punca yang mengakibatkan keabnormalan saluran darah tersebut masih kekal misteri.
 • Warna kulit cerah: Peratusan yang lebih tinggi untuk individu dengan kulit cerah mengalami rosacea berbanding dengan individu lain.
 • Demodex folliculorum (hama mikroskopik): Demodex folliculorum hidup di kulit manusia dan biasanya ia tidak menimbulkan sebarang masalah. Walau bagaimanapun, pesakit dengan rosacea mempunyai bilangan kutu ini yang lebih tinggi daripada individu lain. Adalah tidak jelas sama ada kutu itu yang menyebabkan rosacea atau sama ada rosacea yang menyebabkan terlalu banyak populasi kutu.
 • Bakteria H. pylori: H. pylori, bakteria yang terdapat dalam usus. Fungsinya adalah untuk merangsang pengeluaran bradykinin, polipeptida kecil yang diketahui menyebabkan saluran darah melebar. Pakar kulit mencadangkan bahawa bakteria ini boleh memainkan peranan dalam perkembangan rosacea.
 • Sejarah keluarga (warisan, gen): Ramai pesakit yang mengalami rosacea mempunyai saudara dekat dengan keadaan ini.

Diagnosis Rosacea

Tiada ujian khusus yang digunakan untuk mendiagnosis rosacea. Sebaliknya, doktor anda bergantung pada sejarah simptom anda dan pemeriksaan kulit anda. Doktor juga mungkin akan menjalankan ujian untuk menolak kebarangkalian penyakit lain, seperti psoriasis, ekzema atau lupus. Keadaan ini kadang-kadang boleh menyebabkan tanda-tanda dan simptom yang serupa dengan rosacea.

Jika simptom anda melibatkan mata anda, doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar mata (pakar mata) untuk penilaian.

Faktor Risiko Rosacea

Sesiapa sahaja boleh menghidapi rosacea. Tetapi anda mungkin lebih cenderung untuk menghidapinya jika anda:

 • Adalah perempuan
 • Mempunyai kulit cerah, terutamanya jika kulit telah dirosakkan oleh cahaya matahari (UV)
 • Lebih dari umur 30 tahun
 • Menghisap rokok
 • Mempunyai sejarah keluarga memiliki rosacea

Rawatan Rosacea

Rawatan untuk rosacea memberi tumpuan kepada mengawal tanda-tanda dan simptom. Selalunya ia memerlukan gabungan penjagaan kulit yang baik dan ubat preskripsi.

Tempoh rawatan anda bergantung pada jenis dan keparahan tanda dan simptom anda. Pengulangan adalah perkara yang biasa berlaku.

Ubat-ubatan

Ubat rosacea baru telah dihasilkan sejak kebelakangan ini. Jenis ubat yang ditetapkan oleh doktor anda bergantung pada tanda dan simptom yang anda alami. Anda mungkin perlu mencuba pilihan yang berbeza atau gabungan ubat-ubatan untuk mencari rawatan yang berfungsi untuk anda.

Ubat preskripsi untuk rosacea termasuklah:

 • Ubat topikal yang mengurangkan kemerahan. Untuk rosacea jenis ringan hingga sederhana, doktor anda boleh memberikan krim atau gel yang anda sapukan pada kulit yang terjejas. Brimonidine (Mirvaso) dan oxymetazoline (Rhofade) mengurangkan kemerahan dengan menghalang saluran darah. Anda mungkin dapat melihat hasilnya dalam masa 12 jam selepas digunakan. Kesan ke atas saluran darah adalah sementara, jadi ubat perlu digunakan secara tetap untuk mengekalkan penyembuhan.
 • Produk topikal lain mempunyai kesan yang kurang pada kemerahan tetapi membantu mengawal jerawat ringan ini. Ubat-ubat ini termasuklah asid azelaic (Azelex, Finacea), metronidazole (Metrogel, Noritate) dan ivermectin (Soolantra). Asid azelaic dan metronidazole, kebiasaannya tidak menunjukkan kesan yang ketara selama dua hingga enam minggu.  Ivermectin pula boleh mengambil masa lebih lama untuk memperbaiki kulit, tetapi ia menghasilkan penyembuhan yang lebih berpanjangan berbanding metronidazole.
 • Antibiotik oral. Doktor anda boleh memberikan antibiotik oral seperti doxycycline (Oracea) untuk rosacea sederhana dan teruk dengan lebam dan jerawat.
 • Ubat jerawat oral. Sekiranya anda menghidapi rosacea teruk yang tidak bertindak balas terhadap terapi lain, doktor anda mungkin mencadangkan isotretinoin (Amnesteem, Claravis). Ia adalah ubat jerawat oral yang kuat yang juga membantu membersihkan luka seperti jerawat rosacea. Jangan gunakan ubat ini semasa hamil kerana ia boleh menyebabkan kecacatan kelahiran yang serius.

Terapi

Terapi laser dan terapi berasaskan cahaya lain boleh membantu mengurangkan kemerahan saluran darah yang besar. Rawatan yang berulang mungkin diperlukan secara berkala untuk mengekalkan penampilan kulit yang lebih baik.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/skin/rosacea

https://www.medicalnewstoday.com/articles/160281

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-rosacea-basics

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/symptoms-causes/syc-20353815

error: Content is protected !!