Now Reading
Rexulti (Skizofrenia) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

Rexulti (Skizofrenia) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

rexulti

Pengenalan

Rexulti (brexpiprazole) adalah ubat anti-psikotik. Ia berfungsi dengan mengubah tindak balas bahan kimia di otak.

Kegunaan Rexulti

Rexulti digunakan untuk merawat gejala skizofrenia. Ia juga boleh digunakan bersama-sama dengan ubatan lain untuk merawat gangguan kemurungan utama di kalangan orang dewasa.

Cara menggunakan Rexulti

Minum ubat ini secara oral dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari.

Langkah berjaga-jaga & Amaran Penggunaan Rexulti

Terdapat kemungkinan berlakunya peningkatan risiko bagi kesan sampingan yang serius dan mungkin membawa maut (seperti strok, kegagalan fungsi jantung, degupan jantung yang cepat / tidak teratur, keradangan paru-paru) apabila ubat ini digunakan oleh warga emas yang mengalami demensia.

Ubat ini juga tidak diluluskan untuk merawat masalah tingkah laku demensia.

Jadi, bincangkan risiko dan faedah ubat ini, serta rawatan lain yang berkesan dan mungkin lebih selamat untuk masalah tingkah laku yang berkaitan dengan demensia bersama doktor anda.

Memandangkan masalah mental/ emosi yang tidak dirawat (seperti skizofrenia, kemurungan) boleh menjadi keadaan yang serius, jangan berhenti mengambil ubat ini kecuali jika diarahkan oleh doktor anda sahaja.

Kesan Sampingan Rexulti

Mengantuk, pening, pening lalat, gementar, peningkatan selera makan, kenaikan berat badan, kegelisahan dan ketidakupayaan untuk menenangkan diri mungkin berlaku.

Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Ubat ini juga boleh menyebabkan penurunan tekanan darah yang serius, terutamanya setelah memulakan atau meningkatkan dos ubat ini.

Pening dan pening lalat boleh meningkatkan risiko anda untuk jatuh. Jadi, pastikan anda bangun dengan perlahan ketika bangun daripada posisi duduk atau berbaring.

Beritahu doktor jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius, termasuklah masalah untuk menelan, pengsan, gangguan pernafasan semasa tidur, dorongan kuat yang tidak pernah berlaku (seperti berjudi, keinginan seksual yang tinggi).

Dapatkan bantuan perubatan sekiranya anda mempunyai kesan sampingan yang sangat serius, termasuklah sawan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan sampingan yang berkemungkinan berlaku. Jika anda mengalami kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Kontraindikasi Rexulti

Rexulti dikontraindikasikan pada pesakit dengan hipersensitiviti terhadap brexpiprazole atau salah satu komponennya. Reaksi kesan sampingannya adalah seperti ruam, pembengkakan wajah, gegata dan anafilaksis.

Interaksi Rexulti

Produk yang mungkin berinteraksi dengan ubat ini adalah metoclopramide.

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil produk lain yang menyebabkan rasa mengantuk seperti ubat sakit opioid atau ubat melegakan batuk, arak, dadah (ganja), ubat untuk tidur atau kegelisahan (seperti alprazolam, lorazepam, zolpidem) , penenang otot (seperti carisoprodol, cyclobenzaprine), atau antihistamin (seperti cetirizine, diphenhydramine).

See Also
Panadol Soluble

Periksa label pada semua ubat anda (seperti alergi atau batuk dan selesema) kerana ia mungkin mengandungi bahan yang menyebabkan rasa mengantuk.

Bertanyakan ahli farmasi anda mengenai penggunaan produk tersebut dengan selamat.

Dos Rexulti

Dos Dewasa untuk Skizofrenia

  • 1 mg secara oral, diambil sekali sehari pada hari 1 hingga 4.
  • Penyesuaian dos: Berdasarkan tindak balas dan toleransi klinikal, penyesuaian dos boleh menjadi 2 mg sekali sehari pada Hari ke-5 hingga hari ke-7, kemudian menjadi 4 mg sekali sehari pada hari ke-8.
  • Penyesuaian dos: 2 hingga 4 mg secara oral sekali sehari.
  • Dos maksimum: 4 mg / hari.

Dos Dewasa untuk Kemurungan

  • 0.5 mg hingga 1 mg secara oral sekali sehari
  • Penyesuaian dos: Berdasarkan tindak balas klinikal dan toleransi, kenaikan dos harus dilakukan pada selang satu minggu dengan tetapan kepada 1 mg sekali sehari, kemudian dinaikkan kepada 2 mg sekali sehari.
  • Penyesuaian dos: 2 mg secara oral sekali sehari
  • Dos maksimum: 3 mg / hari

Pelarasan Dos

  • Pesakit warga emas: Pemilihan dos haruslah dibuat berhati-hati, biasanya bermula daripada dos yang paling rendah.

– Terlepas dos

Sekiranya anda terlepas dos, ambilnya setelah anda ingat. Sekiranya sudah hampir dengan masa bagi dos seterusnya, abaikan dos yang terlepas itu.

Ambil dos seterusnya pada waktu biasa. Jangan gandakan dos untuk menggantikan dos yang terlepas sebelumnya.

Sumber:

error: Content is protected !!