rexulti
Rexulti (brexpiprazole) adalah ubat anti psikotik. Ia berfungsi dengan mengubah tindak balas bahan kimia di otak.

Pengenalan

Rexulti (brexpiprazole) adalah ubat anti psikotik. Ia berfungsi dengan mengubah tindak balas bahan kimia di otak.

Kegunaan

Rexulti digunakan untuk merawat gejala skizofrenia. Rexulti juga digunakan bersama-sama dengan ubat lain untuk merawat gangguan kemurungan utama di kalangan orang dewasa.

Cara menggunakan Rexulti

Minum ubat ini secara oral dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari.

Langkah berjaga-jaga & Amaran Penggunaan

Mungkin terdapat peningkatan risiko kesan sampingan yang serius dan mungkin membawa maut (seperti strok, kegagalan fungsi jantung, degupan jantung yang cepat / tidak teratur, radang paru-paru) apabila ubat ini digunakan oleh warga emas yang mengalami demensia.

Ubat ini tidak diluluskan untuk merawat masalah tingkah laku demensia.

Bincangkan risiko dan faedah ubat ini, serta rawatan lain yang berkesan dan mungkin lebih selamat untuk masalah tingkah laku yang berkaitan dengan demensia, dengan doktor.

Oleh kerana masalah mental / mood yang tidak dirawat (seperti skizofrenia, kemurungan) boleh menjadi keadaan yang serius, jangan berhenti minum ubat ini kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Kesan Sampingan

Mengantuk, pening, pening lalat, gemetar, peningkatan selera makan, kenaikan berat badan, kegelisahan, dan ketidakupayaan untuk menenangkan diri mungkin berlaku.

Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Ubat ini boleh menyebabkan penurunan tekanan darah yang serius, terutamanya setelah memulakan atau meningkatkan dos ubat ini.

Pening dan pening lalat boleh meningkatkan risiko jatuh. Bangun perlahan ketika bangun daripada posisi duduk atau berbaring.

Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius, termasuklah: masalah menelan, pengsan, gangguan pernafasan semasa tidur, dorongan kuat yang tak pernah berlaku (seperti berjudi, keinginan seksual yang tinggi).

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya anda mempunyai kesan sampingan yang sangat serius, termasuklah: sawan.

Ini bukan senarai lengkap kemungkinan kesan sampingan. Sekiranya anda mengalami kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Kontraindikasi

Rexulti dikontraindikasikan pada pesakit dengan hipersensitiviti terhadap brexpiprazole atau komponennya. Reaksi kesan sampingannya seperti ruam, pembengkakan wajah, gegata, dan anafilaksis.

Interaksi

Produk yang mungkin berinteraksi dengan ubat ini adalah: metoclopramide.

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil produk lain yang menyebabkan rasa mengantuk seperti sakit opioid atau ubat melegakan batuk, arak, dadah (ganja), ubat untuk tidur atau kegelisahan (seperti alprazolam, lorazepam, zolpidem) , penenang otot (seperti carisoprodol, cyclobenzaprine), atau anti histamin (seperti cetirizine, diphenhydramine).

Periksa label pada semua ubat anda (seperti alergi atau batuk dan selesema) kerana mungkin mengandungi bahan yang menyebabkan rasa mengantuk.

Tanya ahli farmasi anda mengenai penggunaan produk tersebut dengan selamat.

Dos

Dos Dewasa untuk Skizofrenia

1 mg secara oral sekali sehari pada hari 1 hingga 4

Penyesuaian dos: Berdasarkan tindak balas dan toleransi klinikal, penyesuaian menjadi 2 mg sekali sehari pada Hari 5 hingga 7, kemudian menjadi 4 mg sekali sehari pada Hari ke-8.

Penyesuaian dos: 2 hingga 4 mg secara oral sekali sehari

Maksimum: 4 mg / hari

Dos Dewasa untuk Kemurungan

0.5 mg hingga 1 mg secara lisan sekali sehari

Penyesuaian dos: Berdasarkan tindak balas klinikal dan toleransi, kenaikan dos harus dilakukan pada selang minggu; tetapkan kepada 1 mg sekali sehari, kemudian naikkan kepada 2 mg sekali sehari.

Penyesuaian dos: 2 mg secara oral sekali sehari

Maksimum: 3 mg / hari

Pelarasan Dos

Pesakit warga emas: Pemilihan dos harus berhati-hati, biasanya bermula daripada dos yang paling rendah.

Terlepas Dos

Sekiranya anda terlepas dos, ambil secepat yang anda ingat. Sekiranya sudah hampir dengan masa dos seterusnya, abaikan dos yang tidak diambil.

Ambil dos seterusnya pada waktu biasa. Jangan gandakan dos untuk mengejar dos yang ketinggalan.

Sumber:

Summary
Rexulti (Skizofrenia) : Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Article Name
Rexulti (Skizofrenia) : Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Description
Rexulti (brexpiprazole) adalah ubat anti psikotik. Ia berfungsi dengan mengubah tindak balas bahan kimia di otak.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: