Respiratori dan Pulmonologi – Pernafasan

RESIPRATORI

Pengenalan

Respiratori atau pulmonologi adalah bidang perubatan yang memfokuskan pada kesihatan bagi sistem pernafasan.

Sub-kepakaran pulmonologi merangkumi:

 • penyakit paru-paru interstisial, yang memfokuskan pada penyakit paru-paru yang ditandai dengan keradangan dan parut yang berterusan
 • pulmonologi intervensi, yang menggunakan rawatan multidisiplin untuk merawat gangguan saluran udara, kanser paru-paru dan penyakit ‘pleural’
 • pemindahan paru-paru, pengurusan sebelum dan selepas pembedahan
 • penyakit neuromuskular, yang merujuk kepada keadaan yang berlaku kerana kegagalan otot pernafasan
 • gangguan pernafasan semasa tidur

Kepakaran pakar pulmonologi

Pakar pulmonologi adalah pakar yang mendiagnosis dan merawat penyakit sistem pernafasan yang melibatkan paru-paru dan organ lain yang membantu anda bernafas. Dari saluran angin ke paru-paru, jika simptom anda melibatkan paru-paru atau bahagian sistem pernafasan, pakar pulmonologi adalah doktor yang boleh merawatnya.

Walaupun sistem pernafasan adalah keistimewaannya sendiri, pakar pulmonologi dapat membuat pengkhususan lebih jauh lagi. Sebilangan doktor ini memberi tumpuan kepada penyakit tertentu, seperti asma, fibrosis paru dan COPD, sementara yang lain pula merawat demografik yang unik, seperti pesakit pediatrik atau pesakit geriatrik.

Memandangkan banyak keadaan paru-paru dan jantung menunjukkan simptom yang serupa, pakar pulmonologi sering bekerjasama dengan pakar kardiologi semasa mendiagnosis pesakit.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Batuk sederhana yang berkaitan dengan alahan atau selesema biasanya tidaklah begitu serius hingga membuatkan anda perlu mencari pakar pulmonologi. Rawatan mendesak atau doktor penjagaan utama anda harus menjadi perhentian pertama anda, dan kemudian baru anda boleh berjumpa dengan pakar alahan atau telinga, hidung dan tekak (ENT).

Gejala di bawah boleh dikaitkan dengan keadaan paru-paru yang boleh dirawat oleh pakar pulmonologi:

 • Sakit dada atau sesak
 • Pening, ringan kepala atau pingsan
 • Kesukaran bernafas, terutamanya semasa bersenam
 • Keletihan
 • Asma
 • Bronkitis atau selesema berulang atau kronik yang mempengaruhi sistem pernafasan
 • Asma yang tidak terkawal, atau mempunyai pencetus yang tidak dikenali

Terdapat banyak masalah paru-paru yang dapat dirawat oleh pakar pulmonologi. Sebagai contoh, anda mungkin boleh mendapatkan rawatan daripada mereka jika anda menghidap asma, penyakit yang meradang dan menyempitkan gelombang udara anda dan sukar bernafas.

Penyakit lain yang mereka dapat rawat adalah:

 • Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Ini adalah kumpulan penyakit paru-paru yang merangkumi emfisema dan bronkitis kronik.
 • SistikfFibrosis. Ini adalah penyakit diwarisi yang menyebabkan lendir melekit terbentuk di paru-paru anda.
 • Emfisema. Ini boleh merosakkan kantung udara di paru-paru anda.
 • Penyakit paru-paru interstisial. Ini adalah sekumpulan keadaan yang meninggalkan dan mengeraskan paru-paru anda.
 • Kanser paru-paru. Ini adalah sejenis kanser yang bermula di paru-paru.
 • Apnea tidur yang menghalang. Keadaan ini menyebabkan diam seketika yang berulang pada pernafasan semasa anda tidur.
 • Hipertensi paru-paru. Ini bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi di arteri paru-paru anda.
 • Tuberkulosis. Ia adalah jangkitan bakteria pada paru-paru.

Prosedur rawatan respiratori

Ujian

Sekiranya anda menghadapi masalah pernafasan, diagnosis yang tepat adalah langkah pertama yang perlu dibuat. Pakar pulmonologi akan menggunakan prosedur seperti:

Ujian fungsi paru-paru

Ujian fungsi paru-paru merangkumi sebilangan besar ujian yang mengukur seberapa baik paru-paru mengambil dan melepaskan udara serta seberapa efisien mereka memindahkan oksigen ke dalam darah. 3 ujian fungsi paru-paru utama adalah spirometri, pengukuran isipadu paru-paru dan pengujian keupayaan penyebaran. Setiap ujian ini memberikan maklumat yang berbeza mengenai kesihatan dan fungsi paru-paru dan membantu dalam diagnosis dan pemantauan penyakit pernafasan.

Spirometri

Ini adalah ujian untuk menilai seberapa baik paru-paru menghembuskan nafas. Anda akan diminta untuk bernafas ke dalam alat mulut yang dihubungkan ke alat yang disebut sebagai spirometer. Spirometer ini boleh mengukur jumlah udara yang disedut dan dihembuskan oleh paru-paru anda dalam jangka masa yang ditentukan. Anda mungkin diminta bernafas secara normal atau menarik nafas dengan dalam dan menghembuskan nafas dengan kuat. Ujian spirometri sangat berguna untuk penilaian penyakit paru-paru obstruktif seperti asma dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD).

Pengukuran isipadu paru-paru (plethysmography)

‘Plethysmography’ adalah prosedur tidak menyakitkan yang mengukur jumlah kapasiti paru-paru (berapa banyak udara yang dapat ditahan oleh paru-paru). Semasa prosedur ‘plethysmography’, anda akan duduk di ruang kedap udara, memasukkan tiub pernafasan ke dalam mulut anda dan menghirup serta menghembus jumlah udara yang diukur. Kemudian, ‘shutter’ akan menutup tiub pernafasan dan anda akan diarahkan untuk bernafas melawan rintangan ‘shutter’.

Ujian alergi darah

Alergi adalah tindak balas imun tidak normal terhadap bahan tertentu yang disebut sebagai alergen. Gejala alahan biasa termasuk kesesakan, mendesah, batuk, gatal-gatal, bersin, sesak nafas dan hidung berair. Alergi dikaitkan dengan beberapa masalah pernafasan, termasuk sinusitis dan asma. Ujian alergi darah memerlukan pengumpulan sampel darah yang kecil. Sampel yang terkena alergen, kemudian diukur untuk tindak balas antibodi tertentu.

Radiografi

Radiografi (sinar-X) dada adalah diagnostik sinar-X yang paling biasa dilakukan. X-ray dada berguna untuk penilaian paru-paru, jantung dan dinding dada serta dapat digunakan untuk membantu diagnosis atau pemantauan emfisema, keradangan paru-paru, penyakit jantung, kanser paru-paru dan sejumlah keadaan perubatan lain. Selain itu, radiografi adalah prosedur yang tidak menyakitkan dan hanya memerlukan beberapa minit.

Imbasan CT

Imbasan tomografi berkomputer (CT) mengambil gambar yang lebih terperinci berbanding sinar-X biasa. Semasa imbasan CT, gambar keratan rentas dihasilkan dari struktur ‘thoracic’ di badan anda, termasuk paru-paru, jantung dan tulang serta tisu di sekitar kawasan ini.

Bronkospi

Bronkoskopi gentian optik adalah prosedur di mana tiub sempit dan fleksibel dengan kamera kecil di hujungnya dimasukkan melalui hidung atau mulut ke paru-paru anda. Ini memberikan pandangan saluran udara anda dan juga membolehkan doktor untuk mengumpulkan spesimen tisu paru-paru. Ia boleh dilakukan sebagai prosedur diagnostik (untuk mengetahui lebih lanjut mengenai masalah) atau sebagai prosedur terapi (untuk mengatasi masalah yang ada).

Kajian tidur

Gangguan tidur yang melibatkan kesukaran bernafas semasa tidur diklasifikasikan sebagai gangguan pernafasan yang berkaitan dengan tidur. Kajian tidur ini dapat membantu doktor anda mendiagnosis gangguan pernafasan yang berkaitan dengan tidur seperti apnea tidur, gangguan kejang yang berkaitan dengan tidur, gangguan pergerakan yang berkaitan dengan tidur dan gangguan tidur yang boleh menyebabkan keletihan di siang hari secara melampau seperti ‘narcolepsy’. Pakar pulmonori juga boleh menggunakan kajian tidur untuk membantu mendiagnosis atau mengetepikan sindrom kaki gelisah.

See Also
Lifebuoy

Pelan rawatan

Setelah pakar pulmonologi membuat diagnosis, mereka akan membuat pelan rawatan. Sekiranya anda memerlukan pembedahan, ia berkemungkinan dilakukan oleh pakar bedah yang pakar dalam bidang jantung dan paru-paru. Selain itu, pakar pulmonologi akan menggunakan ubat-ubatan, terapi dan pemulihan paru-paru untuk membantu anda kembali sihat.

Anggaran kos

Kos rawatan di hospital kerajaan pastinya lebih murah jika dibandingkan dengan hospital swasta. Bagi kos perubatan seperti jangkitan paru-paru, ia boleh mencecah hingga ribuan ringgit sekitar RM 60 ribu kerana prosedurnya yang kompleks. Jadi, bayangkan sahaja berapa kosnya jika anda dapatkan rawatan di hospital swasta pula.

Selain itu, bagi merawat masalah berkaitan asma yang biasa, jika di hospital kerajaan, anda mungkin hanya perlu membayar servis caj yang tidaklah begitu mahal. Namun, bagi caj yang dikenakan oleh hospital swasta, anda mungkin boleh dapatkan maklumat lebih lanjut daripada laman web hospital tersebut atau khidmat pelanggan yang disediakan.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/what-is-a-pulmonologist#pulmonology

https://www.webmd.com/lung/what-do-pulmonologists-do

https://www.lung.org/blog/know-your-providers-pulmonologist

https://www.pinehurstmedical.com/pulmonology-at-pmc/pulmonology-services-and-procedures/

error: Content is protected !!