Now Reading
Resepi Kuih Keria Gula Melaka Gerenti Sedap!

Resepi Kuih Keria Gula Melaka Gerenti Sedap!

Kuih Keria

Kuih keria adalah sejenis donat yang diperbuat daripada ubi keledek dan disalut dengan gula melaka atau gula aren Malaysia. Kuih keria mungkin kelihatan seperti donat biasa sekali pandang. Ia bulat dengan lubang di tengahnya. Sebaliknya, kuih keria sangat berbeza dengan donat biasa yang anda dapati di kedai donat.

Tidak seperti donat biasa, kuih keria dibuat dari ubi keledek yang dikukus dan dilenyekan. Doh juga tidak beragi dan mempunyai tekstur yang lebih padat daripada donat biasa. Kuih keria mendapat rasa manisnya daripada ubi keledek.

Dari manakah asal usul kuih keria?

Catatan sejarah menggambarkan kuih keria berasal dari Kesultanan Melaka pada Abad ke-15, tetapi sejak itu ia telah menuju ke banyak budaya dan peradaban di Asia Tenggara dan seterusnya.

Adakah kuih keria halal?

Ya, hidangannya halal. Tetapi pastikan anda mendapatkan bahan dari pembekal halal.

Adakah kuih keria sesuai untuk individu vegetarian?

Ya, hidangan ini benar-benar bebas daging.

Jenis ubi apa yang harus saya gunakan untuk kuih keria?

Secara tradisional, kuih keria dibuat dengan ubi keledek dengan kupasan oren. Tetapi, anda juga boleh mengganti ubi keledek ini dengan ubi keledek ungu. Perlu diingat bahawa hidangan itu akan mempunyai warna keunguan jika anda memutuskan untuk menggunakan ubi keledek ungu.

Adakah hidangan ini sihat?

Kuih keria mungkin kelihatan seperti alternatif yang sihat untuk donat tradisional kerana ubi keledek adalah karbohidrat kompleks, tetapi masih mengandungi karbohidrat sederhana dari tepung serbaguna dan gula kastor.

Nota Kaki: Sekiranya anda ingin menjadikan hidangan ini sihat, anda boleh mengelakkan daripada menggunakan gula. Eh, tapi jika tak gunakan gula, bukan manisan keria lah namanya.

Petua Memasak Kuih Keria Paling Sedap

 1. Cara terbaik untuk mendapatkan rasa dan tekstur yang konsisten adalah memasak setiap donat secara individu. Dengan berbuat demikian, anda mengelakkan suhu minyak berubah dan donat anda menjadi lembab dan berminyak.
 2. Lapisi stesen kerja anda dengan tepung serba guna: adunan boleh melekat pada permukaan dan tangan anda. tetakkan tangan dan stesen kerja dengan tepung serba guna untuk mengelakkannya kejadian seperti ini.
 3. Gantikan sirap gula dengan sirap gula melaka: untuk rasa yang lebih kuat dan lebih beraroma, dan tekstur yang sempurna.
 4. Pastikan minyak berada pada suhu 190 ° C (375 ° F): ini adalah suhu yang sesuai untuk memasak donat anda jangan gunakan suhu rendah daripada itu!

Bahan-Bahan:

 • 600g keledek putih atau ungu
 • 1 1/4 cawan tepung serba guna
 • 3/4 cawan tepung ubi kayu
 • 1/2 sudu teh garam
 • 100g gula melaka
 • 4 sudu besar air

Langkah-Langkah Penyediaan

See Also
resepi creampuff

 1. Hiris, kukus,dan tumbuk keledek
 2. Potong ubi keledek ke dalam kiub sekata dan kukus selama 20 minit atau hingga lembut.
 3. Hancurkan dengan baik menggunakan penumbuk ubi atau garpu.
 4. Tumbuk ubi keledek dengan 1/2 sudu kecil garam dan gaul

Membuat Doh:

 1. Campurkan tepung serbaguna dan tepung ubi kayu ke dalam mangkuk yang besar. Masukkan ubi keledek yang sudah ditumbuk dan kacau hingga sebati.
 2. Di permukaan stesen kerja anda, taburkan debu tepung serba guna. Kacau adunan hingga sebati. Doh tidak boleh melekat pada permukaan kerja anda.
 3. Dengan tangan disaluti tepung, bahagikan adunan menjadi 8 bola genap. Ratakan bebola dan gunakan jari anda untuk mencucuk lubang di tengahnya. Lubang donat mestilah seukuran ibu jari.

Menggoreng Keria:

 1. Dalam kuali atau periuk dalam api yang tinggi, panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng donat. Goreng donat selama 5 minit atau hingga keperangan. Tiriskan lebihan minyak dari donat di atas pinggan menggunakan tuala kertas.

Menyira Kuih Keria

 1. Dalam periuk dengan api kecil, tambahkan 4 sudu besar air dan 100 g gula melaka.
 2. Kacau sehingga gula larut.
 3. Celupkan donat ke dalam larutan gula melaka, memastikan semua sisi ditutup. Anda juga boleh tuangkan larutan gula melaka ke atas donat.

Diharap resepi ini dapat membantu kalian untuk menghasilkan menu minum petang yang lebih enak. Selamat mencuba!

SUMBER

www.asianfoodnetwork.com/en/recipes/cuisine/malaysian/kuih-keria.html

www.newmalaysiankitchen.com/kuih-keria-malaysian-sweet-potato-doughnuts/

error: Content is protected !!