Now Reading
Resepi Kek Pisang Sihat

Resepi Kek Pisang Sihat

resipi kek pisang sihat

Kek Pisang Sihat ini menggunakan gandum penuh dan hanya disediakan dalam sebuah mangkuk, kecuali pisang. Kami memilih untuk melenyek pisang dalam mangkuk berlainan menggunakan garfu tetapi anda juga boleh menggunakan alat pengadun (stand mixer).

Bagi membuat Kek Pisang ini, anda perlu mulakan dengan memukul bahan basah seperti mentega cair, madu, pisang lenyek dan telur. Sebelum itu, cairkan dahulu mentega dalam mangkuk besar dalam ketuhar gelombang. Selepas itu, tambahkan kesemua bahan basah dalam mangkuk tersebut bersama mentega.

Setelah bahan-bahan basah dicampurkan dengan baik, tambah baking soda, garam, kulit kayu manis dan esen vanila ke dalam mangkuk. Kami menambah esen vanila sebagai bahan terakhir supaya boleh menggunakan sudu pengukur yang sama yang digunakan untuk bahan kering tanpa perlu mencucinya.

Gunakan pemukul anda untuk mengadun semua bahan-bahan dengan sempurna sebelum menambah tepung. Pastikan tiada gumpalan serbuk penaik atau garam yang tersisa di adunan.

Akhirnya, tambahkan tepung ke dalam mangkuk. Gunakan spatula getah untuk mencampur tepung sehingga adunan agak-agak sebati. Agak-agak sebati maksudnya, mencampurkan adunan sehingga anda tidak melihat sebarang coretan tepung. Jangan terlebih sebati kerana ia akan membuat Kek Pisang anda padat dan bukannya ringan dan lembut.

Seterusnya, bakar Kek Pisang Sihat dalam kuali dengan mengalasnya dengan kertas. Kami memotong kertas mengikut saiz dulang kek panjang yang digunakan. Melakukan perkara ini memastikan Kek Pisang anda keluar dari dulang kek dengan mudah, tanpa melekat di bahagian bawah dulang kek.

Cara Membekukan Kek Pisang

Kek Pisang boleh disimpan dalam peti sejuk selama 3 bulan sekiranya dibalut dengan baik. Pastikan anda membakar Kek Pisang sepenuhnya di atas rak dawai sebelum membekukannya.

Anda boleh membungkus dan membekukan keseluruhan Kek Pisang atau menyimpannya setelah dipotong. Balut setiap keping secara berasingan dalam bungkusan plastik. Letakkan kepingan yang dibalut tersebut ke dalam bekas penyimpanan yang lebih besar atau beg zip untuk menyimpannya di dalam peti sejuk.

Anda boleh menyejukkan Kek Pisang semalaman di dalam peti sejuk atau pada suhu bilik selama beberapa jam. Kek Pisang yang dipotong boleh dicairkan dengan cepat dalam ketuhar gelombang mikro.

Tip Membuat Kek Pisang

Kunci utama untuk membuat Kek Pisang yang manis dan lazat dengan rasa pisang yang asli adalah dengan menggunakan pisang yang terlalu masak. Pisang yang mempunyai bintik coklat di permukaan kulitnya merupakan pilihan yang terbaik.

Jika anda menggunakan pisang yang dikeluarkan daripada peti sejuk, cairkannya terlebih dahulu sebelum meneruskan resipi. Tuang dan buang sebarang cecair yang berlebihan daripada pisang semasa ia dicairkan.

Jika anda ingin membuat Kek Pisang yang bebas tenusu, gunakan minyak kelapa menggantikan mentega dalam resipi.

Anda juga boleh menggantikan tepung gandum penuh dengan tepung pelbagai guna keseluruhan atau tepung serba guna.

Campurkan kacang atau cip coklat ke dalam adunan untuk menjadikannya sebagai Kek Pisang Kacang atau Kek Pisang Cip Coklat.

Berikut merupakan senarai bahan-bahan serta arahan resipi dengan lebih lanjut.

 • Masa Membakar: 1 jam
 • Masa penyediaan: 10 minit

Bahan-bahan:

 • 5 sudu mentega tanpa garam atau minyak kelapa
 • 1/2 cawan madu atau sirap maple tulen
 • 1 3/4 cawan pisang masak, dilenyek (kira-kira 3 1/2 biji pisang bersaiz besar atau 5 biji pisang bersaiz sederhana)
 • 2 biji telur
 • 1 sudu teh baking soda
 • 1/2 sudu teh garam
 • 1/2 sudu teh kulit kayu manis
 • 1 sudu teh esen vanila
 • 2 cawan tepung gandum putih (250 gram), atau gandum penuh atau tepung serba guna

Cara penyediaan

 1. Panaskan ketuhar hingga 175C. Sembur dulang bersaiz 9×5 inci dengan semburan masakan. Letakkan lembaran kertas di bahagian bawah dulang dan ke sisi dulang
 2. Cairkan mentega dalam mangkuk kaca besar di dalam ketuhar gelombang mikro (atau cairkan mentega dalam periuk di atas dapur dan menukarnya ke dalam mangkuk yang besar).
 3. Tambahkan madu dan pisang lenyek ke dalam mangkuk dan pukul untuk menggabungkannya.
 4. Pecahkan telur dan teruskan memukul.
 5. Masukkan baking soda, garam, kayu manis dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sehingga dicampur dengan baik.
 6. Masukkan tepung dan kacau dengan spatula getah sehingga adunan agak-agak sebati. Masukkan semua tepung dalam adunan tetapi jangan terlalu sebati.
 7. Tuang adunan ke dalam dulang yang telah disediakan. Bakar selama 55-65 minit di dalam ketuhar sehingga garfu yang dicucuk di tengah-tengah kek dikeluarkan bersih.
 8. Periksa roti pisang selepas 35 minit dan tutup dengan foil aluminium untuk mengelakkan bahagian atas daripada menjadi terlalu perang.
 9. Biarkan Kek Pisang sejuk di dalam dulang selama 10 minit dan kemudian pindahkan ke rak dawai untuk dihidangkan.

Kek Pisang yang lembap dan sangat manis ini mudah disediakan dan sangat lazat sehingga boleh membuatkan anda lupa yang ianya sihat! Selamat mencuba.

Panasonic Microwave Oven

RM319.00

Mempunyai meja putar 340mm yang luas dan 6 tahap kuasa berubah-ubah, Panasonic 20L Inverter Microwave Oven with Sensor menjadikan penyediaan hidangan sederhana dan pemanasan cepat menjadi tugas di dapur lebih mudah.

Ketuhar ini dapat menyahbeku makanan frozen anda dalam masa hanya beberapa minit sahaja. Boleh memuatkan kapasiti sehingga 20L dan dijamin selamat penggunaannya.

Ianya menjimatkan masa dan tidak perlu menunggu terlalu lama untuk memanaskan makanan. Rekaannya juga sangat menarik dan tidak memerlukan ruangan yang besar untuk meletakkannya. Sesuai buat ruangan dapur yang terhad.

Panasonic Electric Oven

RM689.00

Ketuhar elektrik bersaiz padat ini dilengkapi dengan pemanggang berganda dan fungsi perolakan di mana ia membolehkan anda memasak makanan dengan mudah dalam keselesaan rumah anda. Ketuhar juga dilengkapi dengan fungsi rotisserie yang dapat memanggang sekeping daging dengan baik dan teliti sambil perlahan-lahan memutarnya.

Oven ini mempunyai pelbagai jenis fungsi, antara fungsi utamanya ialah baking dan grilling. Fungsi grilling menggunakan komponen besi pemanggang didalam oven yang terdapat pada oven bagi mengenakan haba dengan cara yang sedikit berbeza berbanding baking. Baking pula menggunakan pemanas dari bahagian bawah oven dimana habanya akan kena pada bahan masakan secara beransur-ansur, konsep ini sebenarnya sama dengan konsep baking dahulukala yang menggunakan kayu api atau arang. Apa-apa pun, oven ini mempunyai keupayaan pemindahan haba yang sangat baik sekaligus mampu menghasilkan kek yang kena dengan kehendak anda.

error: Content is protected !!