resipi kek coklat sihat
Kek coklat adalah kek yang dibuat dengan bahan iaitu coklat atau koko. Bahan dimasukkan ke dalam mangkuk dan dicampur bersama sebelum campurannya dimasukkan ke dalam bekas kuih dan dibakar dalam ketuhar.

Kek dan pencuci mulut adalah musuh terbesar kepada sesiapa yang cuba mengekalkan diet yang sihat. Resepi kek coklat gabungan gula, krim dan mentega menjadikannya begitu lazat dan terlalu sukar untuk ditolak.

Oleh itu, bagi membuat kek coklat berdasarkan resepi yang sihat, anda mungkin ingin menukar beberapa bahan kepada pilihan yang lebih sihat seperti tepung biasa kepada tepung protein atau tepung kelapa.

Jadi, jom sediakannya mengikut resepi kek coklat mudah di bawah.

Bahan-bahan:

– Kek:

 • 3 telur bersaiz besar
 • 1 cawan sirap maple atau madu
 • 2 cawan yoghurt biasa atau yoghurt Yunani (3% + lemak)
 • 1 sudu serbuk penaik
 • 1 sudu teh ekstrak vanila tulen
 • 1/4 sudu teh garam
 • 1/2 cawan serbuk koko
 • 2 cawan tepung gandum (boleh ditukar menjadi tepung protein atau tepung kelapa)

Aising/ Hiasan atas:

 • 1 1/2 cawan yogurt Yunani biasa (2% + lemak)
 • 1/3 cawan sirap maple
 • 1/3 cawan serbuk koko
 • 1/2 sudu ekstrak vanila tulen

Cara penyediaan:

 1. Letakkan 2 kuali kek ke bawah di atas 2 keping kertas kulit. Lukiskan bulatan di sekitarnya dengan pensil, kemudian potong setiap bulatan dengan gunting. Letakkan potongan kertas itu di dalam setiap bekas kek dan semburkan dengan minyak masak.
 1. Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F. Dalam mangkuk yang besar, tambahkan telur dan sirap maple, gaun menggunakan pengadun elektrik selama 30 saat atau sehingga ia dicampurkan dengan baik.
 1. Tambahkan yogurt, serbuk penaik, vanila, garam dan pukul dengan pengadun selama 30 saat.
 1. Tambahkan serbuk koko dan gunakan pemukul untuk kacau bahan sehingga sebati. Masukkan tepung dan kacau hingga rata. Elakkan terlebih menggaul dan hanya gaul sehingga anda mendapat konsistensi yang licin.
 1. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan dalam bekas kek yang telah disediakan sebelum ini. Bakar pada rak bawah selama 27 minit atau sehingga pencucuk gigi yang dicucuk ke tengah kek keluar dengan bersih.
 1. Semasa kek sedang dibakar, sediakan frosting atau hiasan atas kek. Dalam satu mangkuk besar, tambahkan yogurt, sirap maple, serbuk koko dan vanila kemudian gaulkan dengan baik.
 1. Biarkan campuran sejuk dahulu di dalam peti ais sebelum anda meletakkannya di atas kek.
 1. Keluarkan kek dari ketuhar dan biarkan ia sejuk selama 10 minit. Dengan menggunakan spatula, buangkan bahagian tepi setiap kek dari kuali dan terbalikkan kek di atas pinggan atau asas yang leper. Keluarkan kertas kulit,  dan letakkan di bahagian bawah pada rak penyejuk.
 1. Biarkan kek sejuk sepenuhnya sebelum menghiasinya dengan aising.
 1. Apabila kek sudah bersedia untuk dihiaskan, gunakan pisau panjang (fillet), dan potong setiap kek dengan saiz yang sesuai. Letakkan lapisan bawah dan sebarkan 1/4 daripada frosting di atasnya.
 1. Ulangi langkah sama dengan lapisan kek yang tinggal. Hiaskan kek tersebut mengikut kesukaan anda tapi pastikan anda tidak menggunakan bahan yang tidak menyihatkan.

Selamat mencuba!

Summary
recipe image
Recipe Name
Resepi kek coklat sihat tetapi sedap tidak terhingga
Published On
Tagged: