Now Reading
Resepi Bubur Kacang Hijau: Wah Senangnya!

Resepi Bubur Kacang Hijau: Wah Senangnya!

resepi bubur kacang hijau

Resepi bubur kacang hijau yang ringkas dan mudah semestinya mempunyai peminatnya yang tersendiri. Bubur kacang hijau ini biasa dimakan sebagai sarapan pagi di Malaysia dan Indonesia, tetapi rasa manisnya juga menjadikannya pencuci mulut yang enak.

Kacang hijau mengandungi banyak antioksidan yang sihat, termasuk asid fenolik, flavonoid, asid kafeik, asid kayu manis dan banyak lagi. Antioksidan membantu meneutralkan molekul yang berpotensi berbahaya yang dikenali sebagai radikal bebas.

Dalam jumlah yang tinggi, radikal bebas dapat berinteraksi dengan komponen selular dan menimbulkan malapetaka bahaya untuk kesihatan tubuh badan. Kerosakan ini dikaitkan dengan keradangan kronik, penyakit jantung, barah dan penyakit lain. Menariknya, kacang hijau yang tumbuh nampaknya mempunyai profil antioksidan yang lebih berkesan dan mungkin mengandung antioksidan sebanyak enam kali lebih banyak daripada kacang hijau biasa.

Walau bagaimanapun, kebanyakan penyelidikan mengenai kemampuan memerangi penyakit antioksidan kacang hijau adalah dari kajian tabung uji. Lebih banyak penyelidikan berasaskan manusia diperlukan sebelum cadangan dapat diberikan.

Tanpa membuang masa, jom kita lihat dan cuba resepi bubur kacang hijau yang dikongsikan di bawah.

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan kacang hijau, kira-kira 200 gram
  • 4 1/2 cawan air
  • 1 batang kayu manis, panjangnya kira-kira 4 inci
  • 1 keping halia, panjangnya kira-kira 2 inci
  • 1 cawan gula atau secukup rasa
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • 1 cawan santan

Cara-Cara Memasak:

1) Bilas kacang hijau dengan beberapa bilasan air sejuk untuk bersihkannya.

2) Masukkan kacang ke dalam periuk bersama air, kayu manis, dan halia. Didihkan dan masak selama 40 minit, sehingga kacang telah pecah sedikit tetapi tidak lembek.

3) Masukkan gula, garam, dan ekstrak vanila. Terus reneh sehingga gula larut, kira-kira tiga minit.

3) Kacau santan. Masak sehingga santan dipanaskan, lebih kurang 2 minit. Berhati-hatilah untuk tidak mendidih terlalu lama, jika tidak, susu akan menebal terlalu banyak.

4) Keluarkan halia dan kayu manis dari periuk. Masukkan bubur ke dalam mangkuk dan hidangkan suam.

Mudah saja kan resepi bubur kacang hijau yang kami kongsikan ni. Marilah kita membuat pencuci mulut bubur kacang hijau untuk menu minum petang harini. Mudah dan berkhasiat. Selamat mencuba.

Sumber:

1) https://www.seriouseats.com/mung-bean-porridge-in-coconut-milk-recipe

2) https://pisangsusu.com/bubur-kacang-hijau-mung-bean-porridge/

error: Content is protected !!