Now Reading
Resepi Ais Krim Matcha

Resepi Ais Krim Matcha

Ais krim matcha

Aiskrim adalah sejenis makanan beku dibuat dari hasil tenusu seperti krim (atau sejenisnya), digabungkan dengan perasa dan pemanis. Campuran ini didinginkan dengan mengacau sambil dikurangkan suhunya untuk mencegah pembentukan kristal ais besar. Secara tradisi, suhu dikurangkan dengan meletakkan campuran aiskrim ke sebuah bekas yang dimasukkan ke dalam campuran ketulan ais dan garam. Garam membuat air dapat berada di bawah titik beku air tulen.

Walaupun istilah aiskrim sering digunakan untuk menunjuk kepada pencuci mulut beku dan makanan ringan, tapi sebenarnya khas digunakan untuk menunjuk kepeda pencuci mulut beku dan makanan ringan yang terdiri dari lemak susu. Banyak negara, termasuk Amerika Syarikat, mengehadkan penggunaan istilah tersebut berdasarkan kuantiti kandungan asas makanan tersebut.

Manis, berlemak dan berkrim, resepi Ais Krim Matcha ini adalah resepi ais krim yang paling sihat yang pernah anda buat. Anda boleh membuat ais krim ini dengan atau tanpa pembuat ais krim. Aiskrim ini juga dibuat tanpa sebarang tenusu, telur atau gula, menjadikannya ais krim yang sihat.

 • Masa penyediaan – 10 minit
 • Masa penyejukan – 4 jam 30 minit
 • Tahap: Sederhana
 • Saiz hidangan: 2 orang

Peralatan yang diperlukan:

 • Mesin pembuat ais krim / bekas besar
 • Pengadun tangan atau sudip

Bahan-bahan:

 • 30 g mentega pistachio (atau mana-mana mentega kacang lain)
 • 200 ml santan rendah lemak (2 tin) atau kurang berkrim (elakkan jenis yang ‘full cream’ kerana mengandungi lebih banyak kalori
 • 1/2 sudu besar serbuk matcha
 • 17.5 g serbuk Lakanto 
 • 1/4 sudu teh serbuk ekstrak stevia
 • 1/4 sudu teh xanthan (atau guar gum)

Cara penyediaan:

 1. Bekukan mesin pembuat ais krim anda semalaman. Pastikan ia benar-benar beku sehingga anda tidak mendengar bunyi percikan di dalamnya.

2. Letakkan semua bahan ais krim ke dalam pengisar dan kisar selama 30-60 saat.

3. Pindahkan adunan ais krim ke dalam bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 2 jam.

4. Tuangkan adunan ais krim ke dalam mesin pembuat ais krim anda dan ikuti arahan pengilang mesin pembuat ais krim anda. Ia mengambil masa kira-kira 25 minit untuk membuat aiskrim lembut.

 1. Jika anda tiada mesin pembuat ais krim, masukkan adunan ais krim ke dalam bekas yang besar dan bekukan selama 8 jam. Setiap jam, keluarkan bekas dari peti sejuk dan kacau menggunakan pengadun tangan atau sudip kecil untuk memecahkan kristal ais.

6. Makan serta-merta atau pindahkan ke dalam bekas lain untuk membekukannya.

7. Apabila menghidang, keluarkan bekas daripada peti sejuk dan biarkan ia di kaunter selama 10-15 minit untuk mencairkannya sedikit dan kemudiannya makan.

Perhatian:

Berikut adalah pilihan pemanis yang boleh anda gunakan untuk resipi ini bagi menggantikan gula:

 • 1/2 cawan (90g) Lakanto
 • 1/2 sudu teh – 3/4 sudu teh serbuk ekstrak stevia
 • 1/2 cawan gula melaka atau gula maple untuk pilihan paleo

Petua:

 • Pastikan bahawa adunan ais krim matcha anda sejuk sebelum menuangkannya ke dalam pembuat ais krim. Jika adunan anda hangat atau panas, mesin pembuat ais krim akan mencair serta-merta dan resipi tidak akan menjadi.
 • Pastikan anda menggunakan serbuk matcha dan bukannya serbuk teh hijau. Kedua-duanya tidak sama dan rasanya sangat berbeza.

Selamat mencuba!

Ice Cream Maker Machine

RM829.90

Dengan Pembuat Ais Krim ICM-700A, anda boleh membuat sendiri dengan rasanya yang enak dalam masa kurang dari 60 minit – pembekuan tidak diperkukan

Ia sangat bagus untuk pembuat ais krim yang ingin bereksperimen dengan pelbagai rasa yang berlainan.

Mesin ini boleh menampung sebanyak 1.5 liter dan secara automatik merasakan ais krim semakan kerasm. Campuran boleh dipilih berdasarkan 12 pilihan, seperti sorbet, yogurt beku, gelato, dan ais krim. Selain itu, ciri campurannya berbunyi ‘bip’ untuk mengingatkan anda apabila menambah bahan lain kegemaran anda seperti kacang.

Stainless Steel Hand Whisk Mixer

RM33.00

Reka bentuk bulat dan keluli tahan karat sangat sesuai untuk mencampurkan telur atau sos. Kebanyakan whisks terdiri daripada pemegang panjang dan sempit dengan mempunyai gelung dawai yang disambungkan pada hujungnya. Whisks biasanya digunakan untuk mencampur putih telur sehingga menjadi buih untuk membuat meringue. Ia sangat mudah digunakan dan ianya wajib ada bagi yang sukakan memasak.

error: Content is protected !!