Now Reading
Refleksologi: Ketahui lebih mendalam mengenai rawatan tradisional ini!

Refleksologi: Ketahui lebih mendalam mengenai rawatan tradisional ini!

Refleksologi

Refleksologi adalah teknik Akupresur Cina yang sudah lama digunakan untuk membantu memperbaiki pelbagai keadaan. Refleksologi berfungsi pada pengaliran tenaga tubuh manusia untuk merawat pelbagai masalah.

Refleksologi berfungsi pada beberapa titik tekanan yang berkaitan dengan beberapa organ utama badan. Menerapkan tekanan yang betul pada titik tekanan refleksologi yang tepat membantu mengurangkan rasa sakit dan sakit dari pelbagai bahagian badan.

Walau bagaimanapun, refleksologi hanya membantu jika titik tekanan dirangsang secara berkala. Refleksologi adalah cara mudah untuk menangani banyak cabaran yang timbul dalam tubuh manusia dalam rutin harian mereka.

Tambahan lagi, refleksologi tidak mempunyai kesan sampingan. Satu-satunya perkara yang harus kita ingat ialah titik tekanan reflekologi mesti dirangsang dengan betul.

Bagaimanakah perasaan anda selepas rawatan?

Reaksi berbeza selepas sesi refleksologi adalah perkara biasa. Anda mungkin mengalami peningkatan tenaga, melegakan kesakitan atau gejala lain, keletihan, peningkatan lendir, tidur yang meningkat, dan emosi yang meningkat.

Apakah Rasa terhadap Refleksologi?

Refleksologi terasa berbeza bagi setiap orang. Secara amnya, pelanggan berasa santai dan kadangkala tertidur semasa menjalani rawatan. Reaksi normal lain terhadap rawatan refleksologi termasuk peningkatan keringat pada tangan atau kaki, pening kepala, emosi meningkat, dahaga, batuk dan keletihan.

Anda mungkin merasa sakit sedikit ketika kumpulan otot yang sedang dirangsang berkontrak. Apabila titik refleks sensitif diaktifkan, mungkin terasa lebam, tekanan yang menenangkan, dan kehangatan di kawasan badan yang sesuai.

Berapa kerapkah anda harus dirawat dengan Refleksologi?

Pengamal refleksologi anda akan menasihatkan seberapa kerap anda harus menerima rawatan berdasarkan masalah kesihatan dan tujuan kesihatan anda. Walau bagaimanapun, kerana manfaat refleksologi lebih halus dan berkembang dari masa ke masa, sesi yang kerap disarankan, terutama jika anda baru dalam latihan ini. Cadangan umum adalah membuat temu janji seminggu sekali untuk enam hingga lapan minggu pertama, dan kemudian temu janji berikutnya adalah susulan setiap beberapa minggu selepas itu.

Faedah refleksologi

Refleksologi dikaitkan dengan banyak faedah yang berpotensi, tetapi hanya sebilangan kecil yang dinilai dalam kajian saintifik. Setakat ini, refleksologi dapat membantu:

 • mengurangkan tekanan dan kegelisahan
 • mengurangkan kesakitan
 • membaiki mood
 • meningkatkan kesejahteraan umum

Di samping itu, beberapa orang telah melaporkan bahawa refleksologi membantu mereka:

 • meningkatkan sistem imun mereka
 • melawan kanser
 • mengatasi selesema dan jangkitan bakteria
 • membersihkan masalah resdung
 • pulih dari masalah belakang
 • ketidakseimbangan hormon yang betul
 • meningkatkan kesuburan
 • meningkatkan penghadaman
 • meredakan sakit artritis
 • merawat masalah saraf dan rasa kebas akibat ubat kanser (neuropati periferal)

Refleksologi mungkin bukan rawatan perubatan yang terbukti secara saintifik untuk penyakit, tetapi kajian menunjukkan bahawa ini adalah rawatan pelengkap yang bermanfaat terutamanya untuk tekanan dan kegelisahan.

Sekiranya anda berminat dengan refleksologi, cari ahli refleksologi terlatih yang telah mendaftar dengan Majlis Pelengkap dan Kesihatan Asli, Lembaga Pensijilan Refleksologi Amerika, atau organisasi perakuan terkemuka lainnya.

Sumber:

https://www.nhpcanada.org/blog/articles.html?id=69&title=What-to-Expect-From-Your-First-Reflexology-Appointment

https://www.healthline.com/health/what-is-reflexology#takeaway

https://knoxvillereflexology.com/reflexology-benefits-and-limitations-by-mayur-barot/

https://www.webmd.com/balance/what-is-reflexology#4

error: Content is protected !!