Now Reading
Ramadhan: 7 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Bulan Suci Ini

Ramadhan: 7 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Bulan Suci Ini

ramadhan

Ramadhan adalah bulan suci bagi semua umat Islam, tanpa mengira bangsa, kaum, mahupun negara. Ia adalah bulan yang ditunggu-tunggu saban tahun oleh umat Islam.

Kedatangan bulan suci ini adalah perkara yang amat menggembirakan bagi umat Islam, dan kehadirannya seringkali ditangisi oleh setiap hamba Allah di muka bumi ini.

Bulan Ramadahan adalah bulan yang paling disukai umat Islam kerana ia adalah bulan yang penuh pengampunan dan kemuliaan, berbeza dengan bulan-bulan yang lain.

Ia juga lebih daripada sekadar menahan lapar dan dahaga di siang hari untuk sepanjang bulan ini. Mari kita ketahui 7 perkara mengenai bulan suci ini yang perlu anda semua tahu.

BULAN RAMADHAN

Bulan suci Islam ini adalah masa bagi umat Islam di seluruh dunia untuk memperbaharui tumpuan mereka terhadap kehidupan rohani dan penerapan praktikalnya dalam kehidupan seharian.

Ini adalah bulan kesembilan dalam kalendar umat Islam. Menurut tradisi Islam, pada hari ke-27 Ramadan, Nabi Muhammad menerima wahyu al-Quran pertama ketika dia bertafakur di sebuah gua di luar Mekah.

Permulaan rasminya berbeza di peringkat tempatan kerana bergantung pada penampakan bulan sabit setelah bulan baru. Tarikh tepat di mana-mana kawasan ditentukan oleh pegawai tempatan.

Oleh kerana kalendar Muslim adalah kalendar lunar, bulan Ramadan berpindah ke kalendar Gregorian, jatuh sekitar 11 hari awal setiap tahun. Atas sebab ini, ia tidak dikaitkan dengan musim tertentu.

7 PERKARA MENGENAI BULAN RAMADHAN YANG PERLU ANDA TAHU

Mungkin ada yang malu untuk bertanya soalan-soalan mengenai bulan Ramadhan, jadi, kami sediakan untuk anda 7 perkara mengenai bulan suci ini yang perlu anda tahu.

Mari kita sama-sama baca mengenainya di bawah ini.

1. Apa itu Ramadhan?

12 April lihat anak bulan Ramadan

Ramadhan adalah bulan yang paling suci dalam setahun bagi umat Islam – Nabi Muhammad dilaporkan pernah berkata, “Ketika bulan Ramadhan bermula, pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup dan syaitan dirantai.”

Umat ​​Islam percaya pada bulan ini bahawa Tuhan menurunkan ayat-ayat pertama Al-Quran, iaitu teks suci Islam, kepada Nabi Muhammad, pada malam yang dikenali sebagai “Malam Kekuatan” (atau Laylat al-Qadr dalam bahasa Arab).

Sepanjang bulan Ramadhan, umat Islam berpuasa setiap hari dari subuh hingga matahari terbenam. Ini dimaksudkan untuk menjadi waktu disiplin rohani, iaitu dengan merenungkan hubungan seseorang dengan Tuhan, membaca doa tambahan, peningkatan amal dan kemurahan hati, dan mempelajari Al-Quran yang intensif.

Tetapi jika itu terdengar sangat serius dan membosankan, sebenarnya tidak. Ini adalah masa perayaan dan kegembiraan, untuk dihabiskan bersama orang tersayang. Pada akhir Ramadhan, terdapat perayaan tiga hari besar yang disebut Eid al-Fitr, atau Festival Berbuka Puasa.

Ini seperti Krismas versi Muslim, dalam erti kata bahawa ini adalah hari raya keagamaan di mana setiap orang berkumpul untuk makan besar bersama keluarga dan rakan, bertukar hadiah, dan umumnya mempunyai masa yang indah.

Sudah tentu, pandemik Covid-19 menjadikan banyak aspek sosial di bulan Ramadhan menjadi lebih sukar untuk dilakukan dengan selamat, memandangkan sekatan perjalanan dan keperluan untuk menjaga jarak sosial dan mengelakkan perhimpunan dalaman yang besar.

Tetapi para pemimpin masyarakat Muslim mengetahui hal ini, dan telah memberikan panduan terperinci tentang bagaimana untuk mendapatkan Ramadhan yang bahagia dan memuaskan sambil memastikan semua orang tetap selamat.

2. Bagaimana umat Islam berpuasa?

Why dates are the best food to break your fast - Food - The Jakarta Post

Puasa pada bulan Ramadhan adalah salah satu daripada lima rukun atau kewajipan Islam, bersama dengan kesaksian iman, doa, sedekah, dan menunaikan haji ke Mekah.

Semua umat Islam diwajibkan untuk berpuasa setiap tahun, walaupun ada dispensasi khas bagi mereka yang sakit, hamil atau menyusui, haid, atau dalam perjalanan, dan untuk anak-anak kecil dan orang tua.

Amalan berpuasa melayani beberapa tujuan rohani dan sosial, iaitu untuk mengingatkan anda akan kelemahan manusia dan pergantungan anda kepada Tuhan untuk mencari rezeki, untuk menunjukkan kepada anda bagaimana rasanya lapar dan dahaga sehingga anda merasa belas kasihan (dan kewajiban untuk menolong) yang miskin dan memerlukan, dan untuk mengurangkan gangguan dalam hidup sehingga anda dapat lebih jelas menumpukan perhatian pada hubungan anda dengan Tuhan.

Selama bulan Ramadhan, umat Islam menjauhkan diri dari makan makanan, minum minuman keras, merokok, dan melakukan sebarang aktiviti seksual, dari fajar hingga matahari terbenam. Itu termasuk minum ubat (walaupun anda menelan pil kering, tanpa minum air).

Melakukan salah satu perkara itu “membatalkan” puasa anda untuk hari itu, dan anda perlu mula berpuasa baru pada hari berikutnya. Untuk menebus hari yang anda tidak berpuasa, anda boleh berpuasa pada akhir tahun (sama ada sekaligus atau sehari di sana sini) atau menyediakan makanan kepada orang yang memerlukan untuk setiap hari yang anda lewatkan.

Umat ​​Islam juga seharusnya berusaha mengekang fikiran dan emosi negatif seperti cemburu dan marah, malah perkara-perkara yang lebih rendah seperti bersumpah, mengeluh, dan bergosip, selama sebulan. Sebilangan orang juga mungkin memilih untuk menyerah atau membatasi aktiviti seperti mendengar muzik dan menonton televisyen, sering kali memilih untuk mendengarkan bacaan Al-Quran.

3. Bagaimanakah rutin pada bulan Ramadhan?

ramadhan

Pada bulan Ramadhan, umat Islam bangun sebelum subuh untuk makan makanan pertama hari itu, yang mesti berlangsung hingga matahari terbenam. Ini bermaksud makan banyak makanan berprotein tinggi dan minum air sebanyak mungkin sehingga subuh, selepas itu anda tidak boleh makan atau minum apa-apa.

Pada waktu subuh, umat Islam menunaikan solat subuh. Oleh kerana biasanya masih cukup awal, banyak yang kembali tidur sebentar sebelum bangun semula untuk bersiap-siap untuk hari itu.

Umat ​​Islam tidak boleh mengelakkan kerja atau sekolah atau tugas-tugas normal lain di siang hari hanya kerana kita berpuasa. Namun, di banyak negara Muslim, perniagaan dan sekolah boleh mengurangkan waktu mereka bekerja pada waktu siang atau ditutup sepenuhnya. Walaupun begitu, sebahagian besar orang Islam menjalankan perniagaan harian mereka seperti biasa, walaupun tidak dapat makan atau minum seharian.

Apabila azan Maghrib, umat Islam berbuka puasa dengan makanan ringan yang disebut iftar (secara harfiah “sarapan”), sebelum menunaikan solat malam. Ramai orang juga pergi ke masjid untuk solat malam, diikuti dengan doa khas yang hanya dibacakan pada bulan Ramadhan.

Ini biasanya diikuti dengan makanan yang lebih besar sedikit kemudian pada waktu petang, yang sering dikongsi bersama keluarga dan rakan-rakan di rumah satu sama lain sepanjang bulan. Kemudian tidur selama beberapa jam sebelum tiba masanya untuk bangun dan mula dari awal lagi.

4. Bolehkah kehilangan berat badan semasa bulan Ramadhan?

ramadhan


Sebilangan daripada anda mungkin berfikir, “Wah, itu cara yang baik untuk menurunkan berat badan! Saya akan mencubanya!” Tetapi sebenarnya, Ramadhan sebenarnya terkenal kerana sering menyebabkan kenaikan berat badan. Ini kerana makan makanan yang besar pada awal pagi dan larut malam dengan jangka masa aktiviti rendah yang bersempadan dengan kelesuan di antara boleh mendatangkan malapetaka pada metabolisme anda.

Tetapi jika anda berhati-hati, anda boleh mengelakkan kenaikan berat badan, dan anda mungkin kehilangan beberapa kilogram. Satu meta-analisis kajian ilmiah mengenai kesan puasa Ramadhan terhadap berat badan mendapati bahawa “lapan perubahan pada bulan Ramadhan agak kecil dan kebanyakannya terbalik selepas Ramadhan, secara beransur-ansur kembali ke status sebelum Ramadhan. Ramadan memberi peluang untuk menurunkan berat badan, tetapi modifikasi gaya hidup yang tersusun dan konsisten diperlukan untuk mencapai penurunan berat badan yang berkekalan.”

Jadi sama seperti rancangan diet ekstrim yang lain, anda mungkin akan kehilangan beberapa kilogram, tetapi melainkan jika anda benar-benar membuat “pengubahsuaian gaya hidup berstruktur dan konsisten”, anda mungkin tidak akan melihat hasil yang besar dan berkekalan.

5. Kenapa tarikh Ramadhan berubah-ubah setiap tahun?

ramadhan

Atas sebab keagamaan, umat Islam mengikuti kalendar lunar, iaitu berdasarkan pada fasa bulan yang 12 bulan menambah hingga sekitar 354 hari. Itu 11 hari lebih pendek daripada 365 hari kalendar Gregorian standard. Oleh itu, kalendar lunar Islam bergerak ke belakang kira-kira 11 hari setiap tahun berhubung dengan kalendar Gregorian biasa.

Jadi itu bermaksud bahawa hari pertama bulan Ramadhan, yang merupakan bulan kesembilan kalendar lunar Islam, bergerak mundur sekitar 11 hari setiap tahun.

Ini memberi kesan besar pada bagaimana orang mengalami Ramadhan dari tahun ke tahun. Apabila Ramadhan jatuh pada musim sejuk, lebih mudah berpuasa kerana hari-hari lebih pendek, yang bermaksud anda tidak perlu berpuasa selagi itu, dan lebih sejuk, jadi tidak dapat minum air sepanjang hari tidak begitu kesepakatan kerana anda tidak banyak berpeluh.

Sebaliknya, ketika Ramadhan jatuh pada musim panas, puasa dilakukan dengan agak sukar. Di banyak negara Muslim di Timur Tengah dan Afrika, suhu musim panas dapat mencapai tahap yang biasanya agak tinggi untuk manusia.

Dan di beberapa negara Eropah Utara seperti Iceland, Norway, dan Sweden, puasa boleh berlangsung rata-rata 20 jam atau lebih pada musim panas. Di beberapa tempat di atas Lingkaran Artik, matahari tidak pernah benar-benar terbenam pada musim panas. Dalam kes ini, pihak berkuasa agama Islam telah menetapkan bahawa orang Islam boleh berpuasa bersama dengan negara Islam terdekat atau berpuasa bersama dengan Mekah, Arab Saudi.

6. Adakah terdapat perbezaan antara bagaimana Muslim Sunni dan Muslim Syiah memperhatikan bulan Ramadhan?

UMAT ISLAM DI MALAYSIA SAMBUT AIDILADHA 20 JULAI – ALHIJRAH ONLINE

Sebahagian besarnya, tidak. Muslim Sunni dan Syiah berpuasa pada bulan Ramadhan. Tetapi ada beberapa perbezaan kecil, misalnya, Sunni berbuka puasa setiap hari ketika matahari terbenam, ketika matahari tidak lagi terlihat di cakrawala (tetapi masih ada cahaya di langit), sedangkan Syiah menunggu hingga kemerahan matahari terbenam sepenuhnya lenyap dan langit benar-benar gelap.

Syiah juga merayakan percutian tambahan dalam bulan Ramadhan yang tidak dilakukan oleh orang Sunni. Selama tiga hari – hari ke-19, ke-20, dan ke-21 Ramadan – Syiah memperingati kesyahidan Ali bin Abi Talib, sepupu dan menantu Nabi Muhammad yang merupakan khalifah Islam Sunni yang keempat dan yang pertama “sah” imam (pemimpin) Islam Syiah.

Ali dibunuh dalam perang saudara yang sengit yang meletus setelah kematian Nabi Muhammad atas siapa yang seharusnya memimpin masyarakat Islam sebagai gantinya. Pada hari ke-19 bulan Ramadhan, ketika Ali sedang beribadah di sebuah masjid di Kufah, Iraq, seorang pembunuh dari sekumpulan pemberontak yang menentang kepemimpinannya memukulnya dengan pedang beracun. Ali meninggal dua hari kemudian.

Ali adalah tokoh yang sangat penting dalam Islam Syiah. Makamnya di Najaf, Iraq, adalah tempat paling suci ketiga dalam Islam Syiah, dan berjuta-juta orang Syiah melakukan ziarah di sana setiap tahun. Walaupun Sunni menghormati Ali sebagai salah satu dari empat khalifah yang “dipandu dengan benar” yang memerintah setelah kematian Nabi Muhammad, mereka tidak memperingati kematiannya atau melakukan ziarah ke makamnya.

7. Apa yang boleh anda lakukan untuk menghormatumat Islam pada bulan Ramadhan?

ramadhan

Di beberapa negara Islam, adalah menjadi kesalahan untuk makan dan minum di khalayak ramai di siang hari pada bulan Ramadhan, walaupun anda bukan beragama Islam.

Sudah tentu, ini tidak berlaku di Malaysia, di mana mereka mengamalkan kebebasan beragama. Dan kebanyakan Muslimdi Malaysia, tidak menyangka orang bukan Islam di sekitar mereka secara radikal mengubah tingkah laku mereka untuk menunaikan puasa agama Is;am pada bulan Ramadhan.

Walau bagaimanapun, ada perkara yang boleh anda lakukan, dan tidak boleh dilakukan, untuk membuat sesuatu menjadi lebih mudah bagi rakan atau rakan sekerja yang kebetulan berpuasa di bulan Ramadhan.

Sekiranya anda mengadakan majlis makan malam dan ingin menjemput rakan-rakan anda yang beragama Islam, cubalah menjadualkannya selepas matahari terbenam sehingga mereka dapat makan. Orang Islam tidak minum alkohol atau makan daging babi, tetapi mereka biasanya tidak keberatan berada di sekitarnya. (Bertentangan dengan kepercayaan popular, umat Islam tidak takut atau alergi terhadap daging babi; mereka tidak memakannya).

Sekiranya anda ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadhan atau Selamat Hari Raya al-Fitr kepada rakan-rakan atau kenalan Muslim anda, anda hanya boleh mengucapkan, “Selamat Ramadhan!” atau “Selamat Hari Raya!” Itu tidak menyinggung perasaan atau apa-apa. Tetapi jika anda ingin menunjukkan kepada mereka, anda telah berusaha untuk mengetahui lebih lanjut mengenai agama mereka, ucapan standardnya adalah “Ramadhan / Eid kareem” (yang bermaksud “mempunyai Ramadhan / Idul Fitri yang murah hati”) atau “Ramadan / Idul Fitri” (yang bermaksud “semoga Ramadhan / Idul Fitri yang diberkati”).

Bahkan sesuatu yang semudah mempelajari salah satu ungkapan itu dan mengatakannya dengan senyuman kepada rakan-rakan Muslim anda akan membuat mereka merasa selesa dan diterima.

Akhir kata, kami berharap agar perkongsian mengenai bulan Ramadhan ini dapat memberi pengetahuan kepada semua umat manusia, tanpa mengira bangsa dan agama, kerana kita hidup dalam masyarakat yang berbilang kaum, agama, dan juga bangsa.

Sumber:

https://www.vox.com/2017/5/25/11851766/what-is-ramadan-2021-start-date-muslim-islam-about

https://people.howstuffworks.com/culture-traditions/holidays-other/ramadan2.htm

https://www.britannica.com/story/celebrating-ramadan

error: Content is protected !!