Now Reading
Rakyat Malaysia Akhirnya Boleh Ke Thailand Dengan Kereta Api Semula Bermula 15 Julai

Rakyat Malaysia Akhirnya Boleh Ke Thailand Dengan Kereta Api Semula Bermula 15 Julai

kereta api

Penumpang boleh menaiki SRT Thailand dari Padang Besar ke Hat Yai dengan hanya RM7.

Rakyat Malaysia! Sudah tiba masanya untuk mengemas beg dan melancong ke Thailand sekali lagi. Kali ini, melalui kereta api ulang-alik!

Kereta Api Ulang-alik State Railway of Thailand (SRT) Hat Yai-Padang Besar akhirnya akan dibuka semula kepada orang ramai pada 15 Julai ini.

Perkhidmatan kereta api itu berhenti beroperasi buat sementara waktu semasa Perintah Kawalan Pergerakan yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia pada 18 Mac 2020 berikutan pandemik COVID-19.

Selepas dua tahun berehat, ia kembali lagi!

(Kredit: KTM Berhad / Facebook)

Berikut adalah jadualnya

Untuk makluman anda, kereta api ini dikendalikan oleh SRT Thailand, bukan ETS Malaysia.

Jadi kereta api Thailand ini akan membawa anda dari stesen Padang Besar di Perlis, Malaysia ke stesen Hat Yai di Thailand dan perjalanan mengambil masa kira-kira sejam.

Dari Malaysia ke Thailand, mereka hanya mempunyai dua perjalanan, satu sekitar 9 pagi (kereta api nombor 948) dan satu lagi sekitar 3 petang (kereta api nombor 950).

Terima kasih kepada KTMB, mereka menyediakan jadual untuk mereka yang ingin menaiki kereta api dari Malaysia dan Thailand.

Berikut adalah jadual kereta api menuju ke arah Utara dari Padang Besar ke Hat Yai.

(Kredit: KTM Berhad / Facebook)

Berikut adalah jadual kereta api ke arah Selatan dari Hat Yai ke Padang Besar.

(Kredit: KTM Berhad / Facebook)

Jadi bagi rakyat Malaysia yang ingin melancong ke Thailand dalam masa terdekat, rancang perjalanan anda dengan bijak!

Anda boleh menaiki ETS atau KTM Komuter dari mana sahaja anda berada di Malaysia ke stesen akhir di Perlis iaitu Padang Besar.

Tiketnya murah!

Dari Padang Besar ke Hat Yai dan sebaliknya, tiket hanya berharga 50 Baht (sekitar RM7).

(Kredit:  Hat Yai Railway Police Station / Facebook)

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengharapkan kereta api ini menjadi kereta api kelas premium. Ia adalah kereta api lama dengan tempat duduk terhad dan hanya kipas untuk menyejukkan penumpangnya.

Untuk makluman anda, kerana tiada tren terus dari Malaysia ke Thailand, anda perlu turun di stesen dari Padang Besar. Kemudian teruskan ke pusat pemeriksaan imigresen Thailand untuk pengesahan. Selepas itu, anda boleh terus menaiki kereta api ulang-alik Thailand atau dapatkan pilihan perjalanan lain di sana seperti bas, minivan atau teksi.

Selamat melancong!

error: Content is protected !!