Radang Pembuluh Darah (Vasculitis)- Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Radang Pembuluh Darah

Radang Pembuluh Darah adalah merujuk kepada penyakit keradangan pembuluh darah menjejaskan individu daripada semua peringkat umur. Apabila saluran darah meradang, ia mungkin menjadi lemah, meregang, bertambah saiz atau menjadi sempit sehingga tertutup sepenuhnya.

Keadaan ini boleh menjejaskan individu daripada semua peringkat umur, tetapi terdapat juga jenis Radang Pembuluh Darah yang berlaku lebih kerap pada kumpulan usia tertentu berbanding yang lain.

Beberapa jenis Radang Pembuluh Darah mungkin terhad kepada organ-organ tertentu. Contohnya seperti Radang Pembuluh Darah yang hanya mempengaruhi kulit, mata, otak atau organ dalaman tertentu. Bukan itu sahaja, terdapat juga jenis Vaskulitis yang boleh menjejaskan banyak sistem organ pada masa yang sama.

Beberapa bentuk umum adalah agak ringan dan mungkin tidak memerlukan rawatan. Manakala, yang lainnya mungkin sangat teruk dan boleh menjejaskan organ-organ penting.

Jenis Radang Pembuluh Darah

1. Penyakit Behcet

2. Penyakit Buerger

3. Sindrom Churg-Strauss

4. Cryoglobulinemia

5. Sel Arteritis Raksasa

6. Granulomatosis dengan polyangiitis

7. Henoch-Schonlein purpura

8. Penyakit Kawasaki

9. Arteritis Takayasu

Simptom Radang Pembuluh Darah

Tanda-tanda dan simptom Radang Pembuluh Darah adalah sangat berbeza. Namun, ia sering dikaitkan dengan penurunan aliran darah ke seluruh badan.

Tanda-tanda dan simptom umum yang biasa berlaku kepada kebanyakan jenis Radang Pembuluh Darah termasuklah:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Sakit dan sengal
 • Berpeluh malam
 • Ruam
 • Masalah saraf seperti kebas atau kelemahan

Tanda dan simptom bagi jenis Radang Pembuluh Darah tertentu boleh timbul awal, cepat atau pada peringkat lanjut penyakit ini.

 • Penyakit Behcet (beh-CHETS). Keadaan ini menyebabkan keradangan pada arteri dan urat. Tanda dan simptom termasuklah ulser mulut dan ulser kelamin, keradangan mata dan luka di kulit seperti jerawat.
 • Penyakit Buerger. Keadaan ini mengakibatkan keradangan dan pembekuan dalam saluran darah pada tangan dan kaki anda sehingga menyebabkan kesakitan dan luka di kawasan tersebut. Penyakit Buerger jarang menjejaskan pembuluh darah di abdomen, otak dan jantung.
 • Sindrom Churg-Strauss (granulomatosis Eosinophilic dengan polyangiitis). Keadaan ini sangat jarang berlaku dan ia memberi kesan terutamanya kepada paru-paru, kulit, buah pinggang, jantung dan saraf pada anggota badan anda. Tanda dan simptom adalah sangat berbeza termasuklah asma, perubahan pada kulit, sakit saraf dan alahan hidung.
 • Cryoglobulinemia. Keadaan ini disebabkan oleh kadar protein yang tidak normal dalam darah. Tanda dan simptom yang berlaku termasuklah ruam, sakit sendi, lemah, kebas atau kesemutan.
 • Sel Arteritis Raksasa. Nama lainnya adalah Arteritis Sementara. Ia merupakan keradangan arteri pada kepala anda, terutamanya di pelipis. Sel Arteritis Raksasa boleh menyebabkan sakit kepala, ketidakselesaan kulit kepala, kesakitan rahang, penglihatan kabur atau berganda dan juga buta.
 • Granulomatosis dengan polangiitis. Keadaan ini menyebabkan radang pada saluran darah dalam hidung, sinus, tekak, paru-paru dan buah pinggang. Tanda dan simptom yang berlaku termasuklah hidung tersumbat, jangkitan sinus, hidung tersumbat dan mungkin batuk berdarah. Tetapi kebanyakan individu tidak mempunyai simptom yang ketara sehingga penyakitnya lebih teruk.
 • Henoch-Schonlein Purpura (IgA vasculitis). Keadaan ini sering terjadi pada kanak-kanak berbanding individu dewasa dan menyebabkan keradangan saluran darah kecil seperti kapilari kulit, sendi, usus dan ginjal. Tanda dan simptom yang dialami termasuklah sakit perut, pendarahan dalam air kencing, sakit sendi, dan ruam pada punggung atau bawah kaki.
 • Vaskulitis hipersensitif. Kadangkala dipanggil sebagai Vaskulitis Alergi. Tanda utama keadaan ini adalah bintik merah pada kulit  yang biasanya muncul pada telapak kaki anda. Ia boleh dicetuskan oleh jangkitan atau tindak balas yang terhasil daripada ubat.
 • Penyakit Kawasaki. Keadaan ini paling kerap memberi kesan kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 5 tahun. Tanda dan simptom yang dialami termasuklah demam, ruam dan kemerahan mata. Ia juga dipanggil sindrom nodus limfa mucocutaneus.
 • Polangiitis mikroskopik. Bentuk Radang Pembuluh Darah ini menjejaskan saluran darah kecil, biasanya di dalam buah pinggang, paru-paru atau saraf. Selain itu anda juga mungkin mengalami sakit perut, ruam, demam, sakit otot dan penurunan berat badan. Sekiranya paru-paru anda terjejas, anda mungkin mengalami batuk berdarah.
 • Polyarteritis nodosa. Bentuk Radang Pembuluh Darah ini biasanya memberi kesan kepada buah pinggang, saluran pencernaan, saraf dan kulit. Tanda-tanda dan simptomnya termasuklah ruam, kegelisahan, penurunan berat badan, sakit otot dan sendi, sakit perut selepas makan, tekanan darah tinggi, sakit otot dan kelemahan serta masalah buah pinggang.
 • Arteritis Takayasu. Bentuk Radang Pembuluh Darah ini memberi kesan kepada arteri yang lebih besar di dalam badan, termasuk aorta. Tanda dan gejala termasuk kesakitan sendi, kehilangan nadi, tekanan darah tinggi, berpeluh malam, demam, kegelisahan umum, kehilangan selera makan, sakit kepala dan perubahan visual.

Punca Radang Pembuluh Darah

Dalam kebanyakan kes, punca Radang Pembuluh Darah adalahtidak diketahui. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes yang lain, asal-usulnya mungkin dikesan melalui jangkitan yang baru berlaku atau bertersan jangkitan atau berterusan seperti yang disebabkan oleh virus tertentu. Kadangkala, reaksi alahan terhadap ubat boleh menyebabkan Radang Pembuluh Darah.

Radang Pembuluh Darah kadang-kadang boleh berlaku selepas jangkitan dan hilang. Biasanya dalam kes ini, jangkitan ini mencetuskan tindak balas yang tidak normal dalam sistem imun seseorang, merosakkan saluran darah. Radang Pembuluh Darah juga mungkin berkaitan dengan penyakit lain sistem imun yang telah dimiliki oleh individu tersebut selama berbulan atau tahun.

Diagnosis Radang Pembuluh Darah

Ujian darah

 • Ujian kadar sedimentasi ermitrosit (ESR): Sampel sel darah merah anda akan dimasukkan ke dalam cecair tabung uji. Masa untuk sel darah merah jatuh ke bawah akan diukur. Sekiranya ia jatuh lebih cepat daripada biasa, ini bermakna terdapat keradangan yang berlaku.
 • Ujian protein C-reaktif (CRP): Apabila paras CRP lebih tinggi paras darah biasa, ia menunjukkan keradangan di dalam badan.
 • Kiraan platelet: Platelet adalah sel dalam darah yang bergumpal bersama bagi menghentikan pendarahan. Ia merupakan sebahagian daripada sistem pembekuan dalam darah.
 • Kiraan sel darah lengkap: Sebagai tambahan kepada ujian antibodi anti-neutrophil cytoplasmic.

Ujian Air Kencing

Ujian ini membantu mendedahkan jumlah protein dalam air kencing atau jika terdapat sebarang sel darah merah dalam air kencing. Ujian air kencing boleh menentukan sama ada anda mengalami masalah buah pinggang.

Imbasan Pengimejan

Imbasan boleh digunakan untuk melihat arteri yang lebih besar dan cabang-cabangnya. Antara imbasan yang dilakukan adalah seperti X-ray, ultrabunyi, imbasan CT, atau imbasan MRI.

Angiogram

Angiogram adalah X-ray pada saluran darah. Sebuah tiub panjang, fleksibel, atau kateter yang panjang akan dimasukkan ke dalam urat besar atau arteri. Kemudian, pewarna disuntik ke dalam saluran darah melalui kateter. Pewarna ini akan muncul dalam imej X-ray yang membolehkan doktor mengenalpasti pembuluh darah.

Biopsi

Biopsi dilakukan dengan mengambil sampel kecil dari saluran darah yang terlibat. Ia kemudiannya akan diperiksa untuk tanda-tanda Radang Pembuluh Darah.

Faktor Risiko Radang Pembuluh Darah

Radang Pembuluh Darah boleh berlaku kepada individu daripada sebarang jantina, kaum atau umur. Namun, terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risikonya seperti:

 • Merokok
 • Mengalami jangkitan Hepatitis B atau C yang kronik
 • Mengalami beberapa jenis keadaan autoimun, termasuklah Rheumatoid Arthritis, Scleroderma atau Lupus

Rawatan Radang Pembuluh Darah

Rawatan Radang Pembuluh Darah memberi tumpuan kepada pengawalan keradangan melalui ubat-ubatan dan penyelesaian sebarang penyakit yang mendasari Radang Pembuluh Darah anda. Dalam penyakit Radang Pembuluh Darah, anda akan melalui dua fasa rawatan – iaitu menghentikan keradangan serta pencegahan  pengulangan penyakit (terapi pengurusan).

Kedua-dua fasa ini melibatkan penggunaan ubat preskripsi. Jenis ubat dan jangka masa pengambilannya bergantung kepada jenis Radang Pembuluh Darah yang dihidapi, organ-organ yang terlibat dan betapa seriusnya keadaan anda.

See Also

Sesetengah individu yang telah berjaya sembuh dengan rawatan, kemudiannya akan mengalami masalah yang berulang. Ini menandakan bahawa Radang Pembuluh Darah yang dihidapi tidak sembuh sepenuhnya dan memerlukan rawatan yang berterusan.

Ubat-ubatan

Doktor anda akan menetapkan ubat kortikosteroid, seperti prednisone atau methylprednisolone (Medrol), untuk membantu mengawal keradangan. Kesan sampingan kortikosteroid boleh menjadi teruk, terutamanya jika anda mengambilnya dalam jangka masa yang panjang. Kesan sampingan yang mungkin berlaku termasuklah peningkatan berat badan, Kencing Manis dan penghakisan tulang (Osteoporosis). Jika kortikosteroid diperlukan untuk terapi jangka panjang (penyelenggaraan), anda mungkin perlu mengambilnya dalam dos yang paling rendah.

Ubat-ubatan lain boleh digunakan bersama kortikosteroid untuk mengawal keradangan supaya dos kortikosteroid berkesan dengan lebih cepat. Ubat-ubatan ini juga dipanggil sebagai steroid-sparing atau includemethotrexate (Trexall), azathioprine (Imuran, Azasan), mycophenolate (Cellcept) atau cyclophosphamide.

Ubat khusus yang diperlukan bergantung kepada jenis dan keparahan Radang Pembuluh Darah, organ yang terlibat dan sebarang masalah kesihatan lain yang dimiliki.

Terapi biologi seperti rituximab (Rituxan) atau tocilizumab (Actemra) juga mungkin disyorkan bergantung pada jenis Radang Pembuluh Darah anda.

Pembedahan

Kadangkala, Radang Pembuluh Darah boleh menyebabkan pembengkakan (aneurisma) yang terbentuk pada dinding pembuluh darah. Pembengkakan ini mungkin memerlukan pembedahan. Bukan itu sahaja, arteri yang tersekat juga memerlukan rawatan pembedahan.

Sumber gambar: https://en.wikipedia.org/wiki/Cutaneous_small-vessel_vasculitis

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vasculitis/symptoms-causes/syc-20363435

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/guide/vasculitis-treatment

https://www.hopkinsvasculitis.org/vasculitis/symptoms-vasculitis/

error: Content is protected !!