rabun jauh
Rabun jauh (miopia) adalah keadaan penglihatan dimana anda dapat melihat objek yang dekat dengan jelas tetapi objek yang jauh menjadi kabur.

Rabun jauh (miopia) adalah keadaan penglihatan dimana anda dapat melihat objek yang dekat dengan jelas tetapi objek yang jauh menjadi kabur. Ia berlaku apabila bentuk mata anda menyebabkan sinar cahaya terbias dengan tidak betul, memfokuskan imej di depan retina anda dan bukan pada retina anda.

Masalah rabun sebegini boleh meningkat secara beransur-ansur atau cepat. Ia sering kali menjadi semakin serius sewaktu kanak-kanak dan remaja. Masalah ini cenderung diwarisi dalam keluarga.

Untuk mengesahkan sama ada anda memiliki rabun jauh atau tidak, anda boleh menjalani pemeriksaan mata asas di mana-mana kedai menjual barangan optometri.

Terdapat pelbagai cara untuk memperbaikinya, antaranya adalah dengan memakai cermin mata, kanta lekap atau menjalani pembedahan refraktif. 

Simptom Rabun Jauh

Simptom miopia  termasuklah:

• Penglihatan kabur apabila melihat objek yang jauh  

• Anda perlu  mengecilkan mata atau menutup kelopak mata separa untuk melihat objek yang jauh dengan jelas        

• Sakit kepala disebabkan oleh keletihan mata        

• Kesukaran melihat semasa memandu kenderaan terutamanya pada waktu malam (miopia malam)        

Miopia sering dikesan sewaktu usia kanak-kanak dan biasanya didiagnosis semasa tahun-tahun awal persekolah hingga menjelang usia remaja. Seorang kanak-kanak yang mempunyai rabun jauh menunjukkan gejala berikut:

• Sentiasa mengecilkan mata        

• Perlu duduk berhampiran skrin televisyen, skrin filem atau duduk di bahagian hadapan bilik darjah        

• Kelihatan seperti seolah-olah tidak menghiraukan objek yang jauh    

• Mengelipkan mata secara berlebihan        

• Kerap menggosok mata.        

Ibu bapa perlu peka dengan kelakuan anak-anak anda. Sekiranya mereka menunjukkan gejala-gejala di atas, bawa mereka ke pusat optometri berhampiran untuk menjalani ujian mata asas. Jika anak anda disahkan mempunyai rabun jauh, bantu mereka dengan memakai alat bantuan seperti cermin mata untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk serta memudahkan aktiviti harian mereka terutama sekali di sekolah.

Punca Rabun Jauh

Mata anda mempunyai dua bahagian yang menumpukan imej iaitu:

• Kornea. Permukaan hadapan mata yang jernih dan berbentuk kubah.

• Lensa. Ia berbentuk seperti gula-gula M&M, merupakan bahagian mata yang terletak di belakang anak mata yang berfungsi untuk memfokuskan cahaya ke retina.

Bagi mata yang normal, setiap elemen tersebut mempunyai kelengkungan yang sangat licin, seperti permukaan marmar. Kornea dan lensa dengan lengkungan  membias semua cahaya yang masuk untuk memberi gambaran visual  terus pada retina, yang terletak di belakang mata anda.

– Kesalahan Refraktif

Jika bola mata anda lebih panjang daripada biasa atau permukaan kornea dan lensa anda tidak sama rata dan tidak licin, sinaran cahaya tidak dibiaskan dengan betul, dan keadaan ini dinamakan sebagai ralat refraktif.

Miopia  biasanya berlaku apabila kornea mata anda melengkung terlalu curam. Sepatutnya cahaya tertumpu tepat pada retina anda, sebaliknya cahaya ditumpukan di hadapan retina anda, menghasilkan penampilan kabur bagi objek jauh.

– Kesalahan biasan lain

Terdapat juga kesalahan biasan lain seperti “Rabun dekat (hiperopia)”. Ini berlaku apabila bola mata anda lebih pendek daripada biasa atau kornea anda terlalu melengkung. Kedua-dua objek berhampiran dan jauh akan kelihatan kabur.          

Diagnosis Rabun Jauh

Penilaian pembiasan menentukan jika anda mempunyai masalah penglihatan seperti rabun jauh atau rabun dekat, astigmatisme, atau presbiopia. Doktor akan menggunakan pelbagai instrumen dan meminta anda melihat menggunakan beberapa kanta untuk menguji jarak dan tahap penglihatan anda.

Doktor mata mungkin akan meletakkan titisan pada mata anda untuk meluaskan anak mata anda bagi pemeriksaan kesihatan mata. Cecair tersebut boleh  menjadikan mata anda agak sensitif selama beberapa jam selepas pemeriksaan. Pengembangan anak mata membolehkan doktor untuk melihat keluasan pandangan mata anda.

Faktor Risiko Rabun Jauh

Terdapat beberapa faktor risiko miopia tertentu yang boleh meningkatkan risiko rabun dekat, seperti:

• Genetik. Rabun jauh cenderung diwarisi dalam keluarga. Sekiranya salah satu daripada ibu bapa anda mempunyai masalah rabun jauh, risiko anda untuk mendapatkannya akan meningkat. Risiko menjadi lebih tinggi sekiranya kedua-dua ibu bapa anda mempunyai masalah rabun jauh.

• Membaca dan membuat kerja dengan jarak dekat. Individu  yang banyak membaca, menulis atau membuat kerja menggunakan komputer juga akan menghadapi peningkatan risiko miopia. Selain itu, jumlah waktu yang anda habiskan untuk bermain permainan elektronik atau menonton televisyen juga boleh memainkan peranan. Memegang bahan bacaan terlalu dekat juga dikaitkan dengan peningkatan miopia.

• Keadaan persekitaran. Sesetengah kajian menyokong idea bahawa kekurangan masa yang dihabiskan di luar rumah boleh juga meningkatkan peluang untuk miopia berkembang.

Rawatan Rabun Jauh

Tujuan merawat miopia adalah untuk memperbaiki penglihatan dengan memberi tumpuan kepada retina melalui penggunaan kanta pembetulan atau pembedahan refraktif. Selain itu,  pemantauan secara berkala juga dilakukan bagi memantau komplikasi keadaan seperti glaukoma, katarak, air mata keluar tanpa kawalan, pemisahan retina, dan kerosakan pada kawasan retina pusat.

– Kanta preskripsi

Memakai lensa pembetulan merawat penglihatan mata dengan memperbaiki kelengkungan kornea atau panjang mata anda. Jenis kanta preskripsi termasuklah:

 • Cermin mata. Ini adalah cara yang paling mudah dan selamat untuk menjelaskan penglihatan yang disebabkan oleh rabun. Terdapat beberapa jenis cermin mata yang boleh dipilih seperti:
 1. Satu pandangan/single vision. Ini dikhaskan untuk satu jenis rabun sahaja sama ada jauh atau dekat.
 1. Dua pandangan/bifocal. Ini berfungsi untuk rabuh jauh & dekat. Terdapat garisan pemisah pada cerminnya (kebiasaannya direka dalam bentuk separa bulat tetapi ada juga jenis lain)
 1. Banyak pandangan/ multifocal. Mempunyai tiga fungsi iaitu jauh, pertengahan dan dekat. Tiada garis pemisah pada cermin.

 • Kanta lekap. Kanta lekap  dipakai di mata anda. Ia boleh didapati dalam pelbagai jenis, bahan dan reka bentuk termasuklah jenis lembut, tegar atau jenis yang boleh menapis gas, melalui beberapa kombinasi reka bentuk seperti bulat, torik dan multifokus. Berunding dahulu dengan doktor mata tentang kebaikan dan keburukan kanta lekap dan jenis yang terbaik untuk anda.          

– Pembedahan refraktif

Pembedahan refraktif mengurangkan keperluan untuk memakai cermin mata dan kanta lekap. Pakar bedah mata menggunakan sinar laser untuk membentuk semula kornea. Namun, anda mungkin masih perlu menggunakan cermin mata walaupun telah selesai pembedahan.

 • Laser dibantu in situ keratomileusis (LASIK). Dengan prosedur ini, pakar bedah mata anda melakukan ’flap’ nipis berengsel ke kornea anda. Kemudian laser digunakan untuk mengeluarkan lapisan dalaman kornea anda bagi meratakan bentuk kubahnya. Pemulihan dari pembedahan LASIK biasanya lebih cepat dan kurang ketidakselesaan daripada pembedahan kornea yang lain.          
 • Keratektomi subepithelial dibantu oleh laser (LASEK). Pakar bedah akan melakukan flap ultra-tipis hanya pada penutup pelindung luar kornea (epitel). Seterusnya, laser digunakan untuk membentuk semula lapisan luar kornea, meratakan lengkungnya, dan kemudian menggantikan epitel.    
 • Keratektomi fotorefraktif (PRK). Prosedur ini adalah serupa dengan LASEK, kecuali, pakar bedah akan membuang epitelium sepenuhnya, kemudian menggunakan laser untuk membentuk semula kornea. Epitel tidak boleh diganti tetapi akan tumbuh semula secara semula jadi, bersesuaian dengan bentuk baru kornea anda.          

Pembedahan refraktif tidak digalakkan sehingga preskripsi rabun jauh anda stabil. Bincang bersama doktor anda mengenai kesan sampingan yang mungkin dialami dahulu sebelum menjalani pembedahan ini kerana prosedur ini tidak dapat diterbalikkan.

– Rawatan untuk melambatkan atau menghentikan peningkatan rabun dekat

Para penyelidik dan pengamal klinikal sentiasa mencari pendekatan yang lebih efektif untuk menghentikan rabun jauh daripada menjadi lebih serius. Terapi yang berkesan pada masa kini termasuklah:

 • Ubat topikal, atropin. Ubat titis atropin topikal biasanya digunakan untuk meluaskan anak mata, selalunya sebagai sebahagian daripada pemeriksaan mata atau sebelum dan selepas pembedahan mata. Atropin (0.01%) juga membantu melambatkan perkembangan rabun dekat. 
 • Meningkatkan masa di luar rumah. Meluangkan waktu di luar semasa remaja dan ketika awal dewasa dapat mengurangkan risiko rabun dekat seumur hidup. Penyelidik berpendapat bahawa pendedahan kepada sinar ultraviolet (UV) matahari boleh mengubah struktur molekul sklera dan kornea anda serta  membantu mengekalkan bentuk yang normal.
 • Ortokeratologi. Prosedur ini membentuk semula kornea anda buat sementara untuk memperbaiki pandangan dengan menggunakan kanta lekap, ‘ortho-K’. Ia berfungsi seperti alat ortodontik untuk mata dan rawatan ini selalu dibandingkan dengan pendakap gigi. Kebanyakan kanta lekap ‘ortho-K’ dipakai pada waktu malam untuk membentuk semula permukaan hadapan mata sewaktu anda tidur. Ia bersifat sementara, kesannya akan hilang sekiranya anda berhenti memakai kanta lekap ini. Jadi, untuk mengekalkan kesannya anda harus memakainya secara berterusan seperti yang disyorkan oleh doktor atau pakar mata anda.
 • Kaburan periferal yang mengubahsuai kanta lekap. Kanta jenis ini membetulkan pandangan sambil mengekalkan bentuk mata anda dengan sama rata di sisi (periferal) retina anda. Sesetengah bukti mencadangkan jenis pembetulan penglihatan ini dapat mengurangkan perkembangan rabun jauh.     

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556#:~:text=Nearsightedness%20(myopia)%20is%20a%20common,instead%20of%20on%20your%20retina.

https://www.webmd.com/eye-health/nearsightedness-myopia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/myopia

https://www.healthline.com/health/nearsightedness

Tagged: