Now Reading
Rabun Dekat- Simptom, Diagnosis, Punca, Faktor Risiko, Kesan, Rawatan

Rabun Dekat- Simptom, Diagnosis, Punca, Faktor Risiko, Kesan, Rawatan

Rabun Dekat- Simptom, Diagnosis, Punca, Faktor Risiko, Kesan, Rawatan

Rabun dekat atau myopia adalah keadaan penglihatan di mana anda dapat melihat objek dengan jelas pada jarak yang dekat, tetapi menjadi kabur apabila melihat objek pada jarak jauh.

Keadaan ini berlaku apabila bentuk mata anda menyebabkan sinar cahaya membiaskan cahaya dengan tidak betul iaitu memfokuskan imej pada hadapan retina anda dan bukannya pada retina mata.

Rabun dekat dapat meningkat secara beransur-ansur atau cepat dan akan bertambah buruk apabila semakin meningkat umur.

Simptom Rabun Dekat

Sekiranya objek pada jarak yang jauh kelihatan kabur, ia mungkin merupakan tanda bahawa anda menderita rabun dekat. Penglihatan jarak dekat secara amnya tidak terjejas pada orang dengan miopia.

Namun, dalam kes rabun mata yang sangat teruk, penglihatan jarak dekat juga boleh menjadi kabur. Rabun dekat menyebabkan kesukaran untuk mengenal pasti wajah dari jarak jauh, dan pemanduan juga menjadi lebih sukar.

Pada kanak-kanak, rabun dekat sering dapat dikenali apabila mereka mengalami kesukaran melihat papan hitam semasa di kelas mereka atau ketika menonton televisyen dari jarak jauh. Orang yang rabun dekat juga mungkin mengalami sakit kepala dan mata yang letih. Antara simptom lain adalah:

 • Penglihatan kabur ketika melihat objek yang jauh
 • Keperluan untuk menyepetkan mata atau menutup sebahagian kelopak mata untuk melihat dengan jelas
 • Sakit kepala disebabkan oleh sakit mata
 • Kesukaran melihat semasa memandu kenderaan, terutamanya pada waktu malam (rabun malam)

Rabun dekat sering kali dikesan semasa umur kanak-kanak dan biasanya didiagnosis antara tahun-tahun awal sekolah hingga remaja. Seorang kanak-kanak dengan rabun dekat mungkin:

 • Juling berterusan
 • Menonton televisyen atau skrin filem pada jarak yang dekat
 • Sukar mengenal pasti objek pada jarak jauh
 • Berkelip secara berlebihan disebabkan masalah pada kelopak mata
 • Menggosok mata dengan kerap

Diagnosis

Rabun dekat didiagnosis dengan pemeriksaan mata asas, yang merangkumi penilaian pembiasan dan pemeriksaan kesihatan mata.

Penilaian pembiasan menentukan jika anda mempunyai masalah penglihatan seperti rabun jauh, astigmatisme, atau presbiopia.

Doktor mungkin menggunakan pelbagai alat dan meminta anda melihat beberapa lensa untuk menguji kemampuan pengelihatan jarak jauh dan jarak dekat penglihatan anda.

Punca Rabun Dekat

Mata mempunyai dua bahagian yang memfokuskan imej iaitu:

 • Kornea adalah permukaan depan mata anda yang jernih dan berbentuk kubah.
 • Lensa adalah struktur yang jelas mengenai ukuran dan bentuk gula-gula M&M.

Pada mata berbentuk normal, setiap elemen fokus ini mempunyai lengkungan yang sangat halus seperti permukaan guli. Kornea dan lensa dengan lengkungan membiaskan semua cahaya masuk untuk membuat fokus tajam imej secara langsung pada retina di bahagian belakang mata anda.

Kesalahan pembiasan lain

Selain rabun dekat, kesalahan pembiasan lain termasuk:

 • Rabun jauh (hiperopia). Rabun jauh berlaku apabila bola mata anda lebih pendek daripada biasa atau kornea anda melengkung terlalu sedikit sehingga menyebabkan rabun jauh.
 • Astigmatisme. Ini berlaku apabila kornea atau lensa anda melengkung lebih curam dalam satu arah daripada yang lain. Astigmatisme yang tidak dibetulkan akan mengakibatkan penglihatan menjadi kabur.

Faktor-faktor risiko

Faktor risiko tertentu boleh meningkatkan kemungkinan mengalami rabun dekat, seperti:

 • Genetik. Penglihatan dekat cenderung berlaku dalam keluarga. Sekiranya salah seorang ibu bapa anda berpandangan jauh, risiko anda untuk menghidap penyakit ini meningkat. Risiko lebih tinggi sekiranya kedua-dua ibu bapa berpandangan jauh.
 • Keadaan persekitaran. Beberapa kajian menyokong idea bahawa kekurangan masa yang dihabiskan di luar rumah dapat meningkatkan peluang mengembangkan miopia.

Kesan

Kualiti hidup berkurang. Rabun akan mempengaruhi kualiti hidup kerana anda mungkin tidak dapat melakukan tugas dengan betul seperti yang anda mahukan kerana pengelihatan tang terhad. Rabun dapat mengurangkan keseronokan dalam aktiviti seharian kerana tidak dapat melihat dengan jelas tanpa menggunakan cermin mata rabun.

Keselamatan terjejas. Keselamatan diri sendiri dan orang lain mungkin terjejas jika anda mengalami masalah penglihatan yang tidak dapat disembuhkan. Perkara ini boleh menjadi sangat serius jika anda sedang memandu kereta atau menggunakan alatan berat.

Beban kewangan. Kos pembetulan lensa, pemeriksaan mata dan rawatan perubatan memerlukan perbelanjaan kos yang tinggi terutama jika keadaan kronik seperti rabun jauh. Kemampuan penglihatan yang terhad dan kehilangan penglihatan juga boleh mempengaruhi potensi pendapatan dalam beberapa kes terutama dalam melakukan aktiviti pekerjaan.

Masalah mata yang lain. Rabun dekat yang teruk menjadikan anda berisiko tinggi mengalami detasmen retina, glaukoma, katarak dan makulopati rabun iaitu kerosakan di kawasan retina tengah. Tisu pada bola mata panjang diregangkan dan menipis sehingga boleh menyebabkan air mata, radang, saluran darah baru yang lemah dan mudah berdarah, dan parut.

Rawatan

Matlamat standard untuk merawat rabun dekat adalah untuk meningkatkan penglihatan dengan membantu memfokuskan cahaya pada retina anda melalui penggunaan lensa pembetulan atau pembedahan bias.

Mengendalikan rabun dekat juga meliputi pemantauan berkala untuk komplikasi keadaan, termasuk glaukoma, katarak, air mata retina dan detasmen, dan kerosakan pada kawasan retina pusat.

Sumber

https://www.mayoclinic.org

https://www.eyeinstitute.co.nz

error: Content is protected !!