Now Reading
Quercetin

Quercetin

quercetin

Pengenalan

Quercetin adalah pigmen yang dimiliki oleh sekumpulan sebatian tumbuhan dikenali memberi beberapa manfaat kesihatan seperti dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser dan gangguan otak degeneratif.

Flavonoid yang terdapat dalam sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin, teh dan wain. Manfaat flavonoid berasal dari keupayaan mereka berfungsi sebagai antioksidan di dalam badan anda. Antioksidan adalah sebatian yang boleh mengikat dan meneutralkan radikal bebas.

Radikal bebas pula adalah molekul yang tidak stabil dan boleh menyebabkan kerosakan sel apabila mencapai tahap yang terlalu tinggi. Kerosakan yang boleh gara-gara radikal bebas telah dikaitkan dengan banyak keadaan kronik seperti kanser, penyakit jantung dan diabetes.

Quercetin adalah flavonoid yang paling banyak dalam diet. Dianggarkan bahawa individu biasa menggunakannya dengan purata 10 hingga 100mg setiap hari melalui pelbagai sumber makanan.

Makanan yang lazimnya mengandungi quercetin adalah bawang, epal, anggur, buah beri, brokoli, buah sitrus, ceri, teh dan capers. Malah, ia juga boleh didapati sebagai suplemen dalam bentuk serbuk dan kapsul.

Individu biasanya mengambil suplemen ini atas beberapa sebab seperti untuk meningkatkan imuniti, mengurangkan keradangan, memerangi alahan, meningkatkan prestasi senaman dan mengekalkan kesihatan umum.

Kegunaan Quercetin

 • Prestasi sukan. Kebanyakan penyelidikan klinikal menunjukkan bahawa pengambilan sebelum senaman tidak mengurangkan keletihan atau meningkatkan keupayaan senaman.
 • Autisme. Kajian awal menunjukkan bahawa mengambil produk yang mengandungi quercetin dan bahan-bahan lain mungkin boleh meningkatkan tingkah laku dan interaksi sosial pada kanak-kanak yang mengalami Autisme.
 • Pembesaran prostat (benign prostatic hiperplasia atau BPH). Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan produk yang mengandungi quercetin, beta-sitosterol, dan saw palmetto tidak membantu dalam masalah kencing dan gejala lain bagi individu lelaki yang mengalami masalah prostat ini.
 • Penyakit jantung. Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa makan makanan yang kaya dengan quercetin, seperti teh, bawang dan epal boleh mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung bagi individu lelaki tua. Walau bagaimanapun, suplemen secara harian dikatakan tidak membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung bagi individu yang sihat.
 • Diabetes. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan quercetin, myricetin, dan asid klorogenik membantu menurunkan kadar gula darah pada individu yang menghidap kencing manis dan tidak mengambil ubat antidiabetik. Mengambil kombinasi yang sama juga seolah-olah memberi manfaat kepada pesakit diabetes yang telah mengambil metformin.
 • Kerosakan otot disebabkan senaman. Pengambilan quercetin seolah-olah tidak membantu dalam mencegah kesakitan otot akibat berbasikal atau berlari. Tetapi, ia mungkin dapat menghalang kerosakan otot yang berkaitan dengan jenis latihan berat tertentu.
 • Jangkitan saluran udara kerana senaman. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan quercetin dapat mengurangkan peluang berlakunya jangkitan pernafasan bahagian atas selepas melakukan latihan berat.
 • Kadar kolesterol yang tinggi. Penggunaan jangka pendek tidak menurunkan kadar “kolesterol buruk” (lipoprotein berkepekatan rendah (LDL)) atau keseluruhan kolesterol, mahupun meningkatkan “kolesterol baik” (lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL)). Tetapi, kebanyakan kajian ini dijalankan dengan penglibatan kecil termasuk individu yang tidak mempunyai kadar kolesterol tinggi. Jadi, ianya adalah tidak jelas sekiranya ubat ini hanya akan memberi manfaat  kepada individu dengan kadar kolesterol tinggi.
 • Tekanan darah tinggi. Penyelidikan terdahulu mencadangkan bahawa pengambilan quercetin dapat menurunkan tekanan darah yang sedikit bagi mereka yang tidak dirawat. Ianya adalah tidak jelas jika penurunan tekanan darah ini bermakna secara klinikal.
 • Pemindahan buah pinggang. Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa pengambilan produk yang mengandungi quercetin dan curcumin, dalam masa 24 jam selepas pemindahan buah pinggang, dapat meningkatkan fungsi awal buah pinggang yang ditransplantasikan apabila diambil bersama ubat anti-penolakan.
 • Kanser paru-paru. Pengambilan yang lebih tinggi sebagai sebahagian daripada diet telah dikaitkan dapat mengurangkan risiko kanser paru-paru yang lebih rendah bagi perokok.
 • Bengkak (keradangan) dan luka di dalam mulut (mulut mucositis). Penyelidikan terdahulu mencadangkan bahawa pengambilan quercetin tidak menghalang luka mulut yang terjadi disebabkan ubat kanser.
 • Kanser ovari. Satu kajian populasi mendapati bahawa tiada perkaitan antara pengambilan quercetin dalam diet dan risiko mendapat kanser ovari.
 • Kanser pankreas. Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa pengambilan dalam jumlah yang tinggi dalam diet mungkin dapat mengurangkan risiko individu lelaki yang merokok untuk mendapat kanser pankreas.
 • Gangguan hormon yang menyebabkan pembesaran ovari dengan sista (sindrom ovarium polikistik atau PCOS). Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan quercetin meningkatkan kadar hormon pada wanita dengan PCOS dalam jumlah yang kecil. Bagi sesetengah orang, ia juga boleh meningkatkan sensitiviti tubuh kepada insulin. Tetapi, ianya tidak jelas jika perubahan ini menyebabkan penambahbaikan gejala PCOS seperti tempoh yang tidak teratur.
 • Bengkak (keradangan) prostat akibat jangkitan. Mengambil quercetin secara oral dilihat dapat mengurangkan kesakitan dan meningkatkan kualiti hidup. Tetapi, ia tidak membantu dalam masalah kencing pada lelaki yang mengalami masalah prostat berterusan bukan disebabkan oleh jangkitan.
 • Artritis Reumatoid (RA). Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan quercetin mengurangkan kesakitan dan kekakuan pada wanita yang mempunyai RA. Namun, ia dilihat tidak dapat mengurangkan bilangan sendi yang bengkak atau  lembut.
 • Kencing manis yang menyakitkan akibat pembengkakan uretra (sindrom keradangan uretra). Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan produk yang mengandungi quercetin, bromelain, chondroitin sulfate, gotu kola, rhodiola dan skullcap berduri membantu mengurangkan kekerapan untuk buang air kecil bagi individu yang mengalami sindrom ini.
 • Jangkitan buah pinggang, pundi kencing, atau uretra (jangkitan saluran kencing atau UTI). Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan asid hyaluronic, chondroitin sulfat, curcumin, dan quercetin secara oral serta penggunaan estrogen pada faraj dapat membantu mencegah UTI. Produk quercetin juga boleh berfungsi tanpa estrogen tetapi tidak sepenuhnya.

Selain itu, lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai quercetin bagi penggunaan bagi tujuan seperti:

 • Asma.
 • Katarak
 • Sindrom kelesuan kronik (CFS).
 • Gout
 • Pengerasan arteri (aterosklerosis)
 • Demam Hay (alergi rhinitis)
 • Sakit dan bengkak (keradangan)
 • Skizofrenia
 • Ulser perut dan usus
 • Jangkitan virus.
 • Keadaan lain

Kesan Sampingan Quercetin

Quercetin umumnya diterima dengan baik apabila digunakan dalam jumlah yang sesuai. Sesetengah individu melaporkan berasa kebas pada lengan dan kaki, serta sakit perut dan sakit kepala apabila mengambil quercetin secara oral. Dos yang sangat tinggi (lebih besar daripada 1gram sehari) boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Tambahan pula, ia tidak diuji bagi tujuan keselamatan dan disebabkan fakta bahawa sebahagian besar suplemen adalah tidak terkawal, kandungan beberapa produk mungkin berbeza daripada apa yang dinyatakan pada label produk. Anda juga perlu beringat bahawa keselamatan suplemen bagi wanita hamil, ibu-ibu, anak-anak dan mereka yang mempunyai keadaan perubatan atau yang sedang mengambil ubat-terutama antibiotik masih belum ditetapkan.

Interaksi Quercetin

– Interaksi sederhana

Berhati-hati dengan kombinasi ini seperti:

 • Antibiotik (antibiotik Quinolone) berinteraksi dengan Quercetin

Mengambil quercetin bersama beberapa antibiotik mungkin boleh mengurangkan keberkesanan beberapa antibiotik. Sesetengah saintis berfikir bahawa quercetin mungkin menghalang beberapa antibiotik daripada membunuh bakteria. Tetapi, antibiotik yang mungkin berinteraksi dengan quercetin termasuklah ciprofloxacin (Cipro), enoxacin (Penetrex), norfloxacin (Chibroxin, Noroxin), sparfloxacin (Zagam), trovafloxacin (Trovan) dan grepafloxacin (Raxar).

 • Cyclosporin (Neoral, Sandimmune) berinteraksi dengan Quercetin

Cyclosporin (Neoral, Sandimun) diubah dan dipecahkan dalam hati. Quercetin boleh mengurangkan tempoh berapa pantas hati boleh memecahkan cyclosporin (Neoral, Sandimune). Pengambilan quercetin mungkin dapat meningkatkan kesan dan kesan sampingan ubatan ini. Jadi, sebelum mengambil quercetin, maklumkan pada penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil cyclosporin (Neoral, Sandimmune).

 • Ubat yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 2C8 (CYP2C8)) berinteraksi dengan Quercetin

Sesetengah ubat diubah dan dipecahkan oleh hati. Quercetin mungkin mengurangkan seberapa cepat hati memecahkan beberapa ubat. Mengambil quercetin bersama ubat-ubatan yang diubah oleh hati mungkin meningkatkan kesan dan kesan sampingan ubat anda. Sebelum mengambil quercetin, berbincanglah dengan penyedia penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati. <br> <nb> Beberapa ubat yang diubah oleh hati termasuklah paclitaxel (Taxol), rosiglitazone (Avandia), amiodarone (Cordarone) docetaxel (Taxotere), repaglinide (Prandin), verapamil (Calan, Isoptin, Verelan), dan lain-lain.

 • Ubat yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 2C9 (CYP2C9)) berinteraksi dengan Quercetin

Sesetengah ubat diubah dan dipecahkan oleh hati. Quercetin mungkin mengurangkan seberapa cepat hati memecah beberapa ubat. Mengambil quercetin bersama ubat-ubatan yang diubah oleh hati mungkin dapat meningkatkan keadaan dan kesan sampingan ubat anda. Sebelum mengambil quercetin, berbincanglah dengan penjaga kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati. Beberapa ubatan ini termasuklah celecoxib (Celebrex), diclofenac (Voltaren), fluvastatin (Lescol) glipizide (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), phenytoin (Dilantin), piroxicam (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamide (Tolinase)) dan lain lain.

 • Ubat yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 2D6 (CYP2D6)) berinteraksi dengan Quercetin

Sesetengah ubat diubah dan dipecahkan oleh hati. Quercetin mungkin mengurangkan seberapa cepat hati memecahkan beberapa ubat. Mengambil bersama ubat-ubatan yang diubah oleh hati mungkin meningkatkan keadaan dan kesan sampingan ubat anda. Sebelum mengambil quercetin, berbincanglah dengan penjaga kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati. Beberapa ubatan ini termasuklah amitriptyline (Elavil), codeine, flecainide (Tambocor), haloperidol (Haldol), imopramine (Tofranil), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), ondansetron (Zofran), paroxetine (Paxil), risperidone (Risperdal), tramadol (Ultram), venlafaxine (Effexor)

 • Ubat yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4)) berinteraksi dengan Quercetin

Sesetengah ubat diubah dan dipecahkan oleh hati. Quercetin mungkin mengurangkan seberapa cepat hati memecahkan beberapa ubat. Mengambil bersama ubat-ubatan yang diubah oleh hati mungkin meningkatkan keadaan dan kesan sampingan ubat anda. Sebelum mengambil quercetin, berbincanglah dengan penyedia penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati. Beberapa ubat yang diubah oleh hati termasuklah lovastatin (Mevacor), clarithromycin (Biaxin), cyclosporine (Neoral, ), dilantik (Crixivan), triazolam (Halcion), verapamil (Calan, Isoptin, Verelan), alfentanil (Alfenta), fentanyl (Sublimaze), losartan (Cozaar), fluoxetine (Prozac) Versed), omeprazole (Prilosec), lansoprazole (Prevacid), ondansetron (Zofran), propranolol (Inderal), fexofenadine (Allegra), amitriptyline (Elavil), amiodarone (Cordarone) Nizoral), itraconazole (Sporanox) dan banyak lagi.

 • Ubat yang dipindahkan oleh pam dalam sel (P-glikoprotein Substrat)) berinteraksi dengan Quercetin

Sesetengah ubat dipindahkan oleh pam dalam sel. Quercetin mungkin membuatkan pam ini menjadi kurang aktif dan meningkatkan jumlah berapa banyak ubat yang diserap oleh badan. Ini boleh menyebabkan lebih banyak kesan sampingan daripada beberapa ubat. Beberapa ubatan yang dipindahkan oleh pam ini termasuklah diltiazem (Cardizem), verapamil (Calan, Isoptin, Verelan), digoxin (Lanoxin) cyclosporine (Neoral, saquinavir (Invirase), amprenavir (Agenerase), nelfinavir (Viracept), loperamide (Imodium), quinidine, paclitaxel (Taxol), vincristine, etoposide (VP16, VePesid), cimetidine (Tagamet), ranitidine (Zantac), fexofenadine (Allegra), ketoconazole (Nizoral), itraconazole (Sporanox) dan lain-lain.

Dos Quercetin

Dos quercetin yang sesuai bergantung kepada beberapa faktor seperti umur, kesihatan dan beberapa syarat lain. Pada masa ini, tidak ada maklumat saintifik yang cukup untuk menentukan dos yang sesuai. Perlu diingatkan bahawa produk semulajadi tidak semestinya selamat dan dos boleh menjadi faktor yang penting. Pastikan anda mengikuti arahan pada label produk dan berunding dengan ahli farmasi, doktor atau penjaga kesihatan yang lain sebelum menggunakannya.

Sumber:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-294/quercetin

https://www.healthline.com/nutrition/quercetin

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170

https://www.rxlist.com/quercetin/supplements.htm

error: Content is protected !!