quadriplegia
Quadriplegia adalah keadaan di mana anda mengalami kecedaraan pada saraf tunjang atau kerosakan pada mana-mana bahagian saraf tunjang atau saraf pada akhir kanal tulang belakang anda (cauda equina).

Kelumpuhan Quadriplegia adalah keadaan di mana anda mengalami kecederaan pada saraf tunjang atau kerosakan pada mana-mana bahagian saraf tunjang atau saraf pada akhir kanal tulang belakang anda (cauda equina). Ia sering menyebabkan perubahan kekal dalam kekuatan, sensasi dan fungsi tubuh lain yang terletak di bawah tapak kecederaan.

Jika anda mengalami kecederaan saraf tunjang atau kelumpuhan quadriplegia baru-baru ini, anda mungkin berasa kehidupan anda sudah tidak sama seperti biasa, lebih-lebih lagi apabila melakukan aktiviti harian. Ia memberi kesan perubahan kepada aspek mental, emosi dan sosial anda.

Ramai saintis optimistik bahawa kemajuan dalam penyelidikan suatu hari nanti akan menemui rawatan penyembuhan kecederaan saraf tunjang dan menjadikannya sebagai suatu realiti. Kajian penyelidikan sedang dijalankan di seluruh dunia. Sementara itu, rawatan dan pemulihan yang tersedia membolehkan ramai pesakit yang mengalami kecederaan saraf tunjang atau kelumpuhan quadriplegia untuk hidup dalam kehidupan yang produktif dan bebas.

Simptom Quadriplegia

Keupayaan anda untuk mengawal anggota badan selepas kecederaan saraf tunjang bergantung kepada dua faktor: tempat kecederaan di sepanjang saraf tunjang dan keparahan kecederaan pada saraf tunjang.

Bahagian yang paling rendah pada saraf tunjang anda dirujuk sebagai tahap neurologi kecederaan anda. Keparahan kecederaan dipanggil “kelengkapan” dan dikelaskan seperti berikut:

 • Lengkap. Jika semua deria dan semua keupayaan untuk mengawal pergerakan (fungsi motor) hilang pada bahagian yang terjejas akibat kecederaan saraf tunjang, kecederaan anda dipanggil lengkap.
 • Tidak lengkap. Jika anda masih mempunyai beberapa fungsi motor atau deria pada kawasan yang terjejas, kecederaan anda dipanggil tidak lengkap.

Di samping itu, lumpuh yang berpunca daripada kecederaan saraf tunjang boleh dirujuk sebagai:

 • Tetraplegia. Juga dikenali sebagai quadriplegia, keadaan ini terjadi apabila lengan, tangan, tubuh, kaki dan organ pelvik anda dijejaskan oleh kecederaan saraf tunjang anda.
 • Paraplegia. Lumpuh ini menjejaskan semua atau sebahagian daripada tubuh, kaki dan organ pelvik.

Doktor akan melakukan beberapa ujian untuk menentukan tahap neurologi dan kelengkapan kecederaan anda.

Sebarang kecederaan saraf tunjang atau quadriplegia boleh menyebabkan satu atau lebih tanda-tanda dan gejala berikut:

 • Kehilangan pergerakan
 • Kehilangan atau perubahan pada deria rasa, termasuklah keupayaan untuk merasa suhu seperti panas, sejuk dan juga sentuhan
 • Kehilangan kawalan usus atau pundi kencing
 • Aktiviti refleks yang berlebihan atau kekejangan
 • Perubahan fungsi seksual, kepekaan seksual dan kesuburan
 • Sakit atau sensasi menyengat yang kuat yang disebabkan oleh kerosakan kepada gentian saraf di dalam saraf tunjang anda
 • Kesukaran bernafas, batuk atau membersihkan cecair dari paru-paru anda

Punca Quadriplegia

Penyebab utama kecederaan saraf tunjang atau quadriplegia adalah trauma. Hampir separuh daripada kecederaan ini disebabkan oleh kemalangan kenderaan motor. Jenis trauma lain termasuklah:

 • Jatuh dari tempat tinggi,
 • Keganasan (tusukan atau luka tembakan pada tulang belakang), dan
 • Kecederaan sukan (menyelam, bola sepak, ragbi, ekuestrian, dll.).

Selain itu, kecederaan saluran tulang belakang juga boleh disebabkan oleh mampatan saraf oleh tumor, jangkitan, atau keradangan. Sesetengah pesakit mempunyai keadaan saluran tulang belakang yang dikenali sebagai stenosis tulang belakang dan mempunyai risiko kecederaan yang lebih tinggi kepada saraf tunjang.

Diagnosis Quadriplegia

Di dalam bilik kecemasan, doktor akan mengesan kecederaan saraf tunjang atau quadriplegia melalui pemeriksaan dan ujian yang teliti, menguji fungsi deria dan pergerakan, dan dengan bertanyakan beberapa soalan tentang kemalangan yang terjadi.

Tetapi jika pesakit yang cedera mengadu sakit leher, berada dalam keadaan separa sedar, atau mempunyai tanda-tanda kelemahan yang jelas atau kecederaan neurologi, ujian diagnostik kecemasan mungkin diperlukan.

Ujian tersebut termasuklah:

 • X-ray. Kakitangan perubatan biasanya melakukan ujian ini ke atas individu yang disyaki mengalami kecederaan saraf tunjang selepas trauma. X-ray boleh mendedahkan masalah tulang belakang, tumor, tulang patah atau perubahan degeneratif dalam tulang belakang.
 • Pemeriksaan tomografi berkomputer (CT scan). Pemeriksaan CT boleh menghasilkan imej keabnormalan yang lebih baik daripada yang dilihat pada X-ray. Imbasan ini menggunakan komputer untuk membentuk satu siri gambar keratan rentas yang dapat menentukan sebarang masalah tulang, disk dan lain- lain.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI). MRI menggunakan medan magnet dan gelombang radio yang kuat untuk menghasilkan imej yang dijana oleh komputer. Ujian ini sangat berguna untuk melihat saraf tunjang dan mengenal pasti ‘disk hernia’, gumpalan darah atau jisim lain yang mungkin memampatkan saraf tunjang.

Faktor Risiko Quadriplegia

Walaupun kecederaan saraf tunjang biasanya disebabkan oleh kemalangan dan ia boleh berlaku kepada sesiapa, faktor-faktor tertentu juga mungkin menimbulkan risiko kepada anda untuk mengalami kecederaan saraf tunjang, termasuklah:

 • Jantina (Lelaki). Kecederaan saraf tunjang banyak terjadi kepada lelaki. Wanita pula hanya menyumbang kira-kira 20% trauma kecederaan saraf tunjang.

 • Umur antara 16 hingga 30 tahun. Sekiranya anda berada di antara umur 16 hingga 30 tahun, anda berkemungkinan besar akan mengalami trauma kecederaan saraf tunjang. Umur purata pada masa kecederaan adalah 43 tahun.
 • Umur melebihi 65 tahun. Kemalangan yang mengakibatkan seseorang jatuh merupakan punca utama kepada kecederaan pada individu dewasa yang lebih tua.
 • Terlibat dalam tingkah laku yang berisiko. Menyelam ke dalam air yang terlalu cetek atau bersukan tanpa memakai alat keselamatan yang betul dan tidak mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya boleh menyebabkan kecederaan saraf tunjang. Manakala, kemalangan kenderaan bermotor pula adalah punca utama kecederaan saraf tunjang kepada individu di bawah 65 tahun.
 • Mempunyai penyakit tulang atau sendi. Kecederaan yang ringan juga boleh menyebabkan kecederaan saraf tunjang jika anda mengalami gangguan lain yang mempengaruhi tulang atau sendi anda, seperti arthritis atau osteoporosis.

Rawatan Quadriplegia

Malangnya, tidak ada cara untuk memulihkan kerosakan kepada saraf tunjang. Tetapi pakar penyelidik terus bekerja keras untuk mencari rawatan yang baru, termasuk prostesis dan ubat-ubatan yang boleh menggalakkan pertumbuhan sel saraf atau memperbaiki fungsi saraf yang kekal selepas kecederaan saraf tunjang atau kelumpuhan quadriplegia.

Sementara itu, buat masa sekarang rawatan kecederaan saraf tunjang memberi tumpuan untuk mencegah kecederaan selanjutnya dan membantu pesakit yang mengalaminya untuk kembali ke kehidupan yang aktif dan produktif.

Tindakan kecemasan

Perhatian perubatan segera adalah penting untuk meminimumkan sebarang kesan trauma pada kepala atau leher. Oleh itu, rawatan bagi kecederaan saraf tunjang biasanya bermula di tempat kejadian.

Petugas kecemasan akan menegakkan tulang belakang dahulu secara perlahan-lahan dan pantas dengan menggunakan kolar leher dan papan tulang belakang (stretcher) yang kemudiannya digunakan untuk mengangkut anda ke hospital.

Tahap rawatan awal (akut)

Sewaktu di dalam bilik kecemasan, doktor pula akan memberi tumpuan untuk:

 • Mengekalkan keupayaan anda untuk bernafas
 • Mencegah sebarang kejutan
 • Menahan leher anda dari sebarang pergerakan untuk mengelakkan kerosakan saraf tunjang
 • Mengelakkan segala kebarangkalian komplikasi, seperti pembendungan najis atau air kencing, kesukaran pernafasan atau kegagalan kardiovaskular dan pembentukan gumpalan darah dalam urat

Jika anda mengalami kecederaan saraf tunjang, anda biasanya akan dimasukkan ke unit rawatan intensif untuk rawatan khas. Anda juga mungkin dipindahkan ke pusat kecederaan tulang belakang serantau yang memiliki pasukan ahli bedah saraf, pakar bedah ortopedik, pakar perubatan saraf tunjang, ahli psikologi, jururawat, ahli terapi dan pekerja sosial dengan kepakaran dalam kecederaan saraf tunjang.

 • Ubat-ubatan. Intravena (IV) methylprednisolone (Solu-Medrol) telah digunakan sebagai pilihan rawatan untuk kecederaan saraf tulang belakang akut pada masa lalu. Tetapi penyelidikan baru-baru ini telah menemui kesan sampingan pengambilan ubat ini seperti darah beku dan radang paru-paru. Oleh sebab itu, methylprednisolone tidak lagi disyorkan sebagai kegunaan rutin selepas kecederaan saraf tunjang.
 • Imobilisasi. Anda mungkin memerlukan daya tarikan untuk menstabilkan tulang belakang anda atau untuk memastikan tulang belakang anda berada dalam penjajaran yang betul atau kedua-duanya. Dalam sesetengah kes, kolar leher tegar akan digunakan. Katil istimewa juga boleh membantu imobilisasikan tubuh anda.
 • Pembedahan. Selalunya pembedahan diperlukan untuk menghilangkan serpihan tulang, objek asing, ‘disk hernia’ atau vertebra retak yang boleh memampatkan tulang belakang. Pembedahan mungkin juga diperlukan untuk menstabilkan tulang belakang dan mencegah sakit atau kecacatan pada masa hadapan.
 • Rawatan eksperimen. Para saintis masih cuba mencari cara untuk menghentikan kematian sel, mengawal keradangan dan menggalakkan pertumbuhan semula saraf. Dalam rawatan eksperimen ini, pengalaman anda akan dijadikan sebagai bahan uji kaji oleh para saintis. Sebagai contoh, doktor boleh menurunkan suhu badan dengan ketara (keadaan yang dikenali sebagai hipotermia) selama 24 hingga 48 jam untuk membantu mencegah keradangan yang merosakkan. Tanya doktor anda mengenai rawatan sedemikian.

Penjagaan berterusan

Selepas kecederaan awal atau keadaan anda menjadi stabil, doktor akan mengalih perhatian kepada mengelakkan masalah sekunder yang mungkin timbul, seperti pengunduran dan pengecutan otot, tekanan ulser, masalah usus dan pundi kencing, jangkitan pernafasan, dan darah beku.

Tempoh durasi anda berada di hospital bergantung kepada keadaan anda dan masalah perubatan yang anda hadapi. Sebaik sahaja anda sudah bersedia untuk menyertai terapi dan rawatan, anda boleh dipindahkan ke pusat pemulihan.

Pemulihan

Ahli pasukan pemulihan akan mula membantu semasa anda berada di peringkat awal pemulihan. Pasukan tersebut termasuklah ahli terapi fizikal, ahli terapi pekerjaan, jururawat pemulihan, ahli psikologi pemulihan, pekerja sosial, pakar diet, ahli terapi senaman, dan doktor yang pakar dalam perubatan fisiologi (fisioterapi) atau kecederaan saraf tunjang.

Semasa peringkat awal pemulihan, ahli terapi biasanya menekankan kepada anda mengenai penyelenggaraan dan penguatan fungsi otot yang sedia ada, memperbaiki semula kemahiran motor, dan mempelajari teknik penyesuaian untuk menyelesaikan tugas harian.

Anda akan dididik mengenai kesan kecederaan saraf tunjang dan bagaimana untuk mencegah komplikasi dan anda akan diberi nasihat tentang bagaimana untuk membina semula kehidupan harian anda dan meningkatkan kualiti hidup serta kebebasan anda.

Anda akan diajar banyak kemahiran baru seperti menggunakan peralatan dan teknologi yang dapat membantu hidup anda. Selain itu, anda juga digalakkan untuk meneruskan hobi kegemaran anda, mengambil bahagian dalam aktiviti sosial dan kecergasan, dan kembali ke sekolah atau ke tempat kerja.

Ubat-ubatan

Beberapa ubat boleh digunakan untuk menguruskan beberapa kesan kecederaan saraf tunjang. Ini termasuklah ubat-ubatan untuk mengawal kesakitan dan kekejangan otot, serta ubat-ubatan yang boleh meningkatkan kawalan pundi kencing, kawalan usus dan fungsi seksual.

Teknologi baru

Peranti perubatan baru dapat membantu pesakit yang mengalami kecederaan saraf tunjang menjadi lebih bebas dan mudah alih. Sesetengah peranti yang boleh membantu adalah:

 • Kerusi roda moden. Kerusi roda yang lebih baik dan lebih ringan membantu pesakit yang mengalami kecederaan saraf tunjang menjadi lebih mudah alih dan lebih selesa. Bagi sesetengah individu, kerusi roda elektrik mungkin diperlukan. Sesetengah kerusi roda juga memiliki fungsi menaiki tangga, mengembara di atas tanah kasar dan menaikkan penumpang yang duduk ke atas untuk mencapai tempat tinggi tanpa bantuan.
 • Penyesuaian komputer. Bagi seseorang yang mempunyai fungsi tangan terhad, penggunaan komputer boleh menjadi sesuatu yang sukar. Penyesuaian harus dilakukan bagi memudahkan mereka untuk menggunakan komputer seperti biasa. Antara penyesuaian yang boleh dilakukan adalah mengubah pengawal utama dan memasang pengiktirafan suara.

 • Bantuan elektronik untuk kehidupan harian. Pada asasnya, peranti yang menggunakan elektrik dapat dikendalikan dengan bantuan elektronik untuk kehidupan harian seperti memasang peranti yang boleh dihidupkan atau dimatikan dengan suis atau kawalan suara dan kawalan jauh berasaskan komputer.
 • Peranti rangsangan elektrik. Peranti canggih ini menggunakan rangsangan elektrik untuk menghasilkan tindakan. Ia sering digelar sebagai sistem rangsangan elektrik berfungsi, dan ia menggunakan stimulasi elektrik untuk mengawal otot lengan dan kaki bagi membolehkan individu yang mengalami kecederaan saraf tunjang untuk berdiri, berjalan, mencapai objek dan mencengkam objek.
 • Latihan berjalan kaki robot. Teknologi baru ini digunakan untuk melatih semula kemampuan berjalan selepas kecederaan saraf tunjang.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/paraplegia-vs-quadriplegia

https://www.healthline.com/health/quadriparesis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-cord-injury/symptoms-causes/syc-20377890

https://www.webmd.com/brain/paralysis-types#:~:text=Quadriplegia%20(or%20tetraplegia)%20is%20when,that%20control%20their%20eye%20movements.

Tagged: