pyelonephritis
Ia adalah jangkitan pada buah pinggang

Jangkitan buah pinggang pyelonephritis adalah sejenis jangkitan saluran kencing (Urinary Tract Infection) yang biasanya bermula di uretra atau pundi kencing anda dan bergerak ke satu atau kedua-dua buah pinggang anda.

Jangkitan buah pinggang memerlukan perhatian perubatan segera. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, jangkitan buah pinggang boleh merosakkan buah pinggang anda secara kekal atau bakteria boleh merebak ke aliran darah anda dan menyebabkan jangkitan yang mengancam nyawa.

Rawatan jangkitan buah pinggang yang biasa adalah antibiotik dan mungkin memerlukan rawatan di hospital.

Simptom Pyelonephritis

Apabila seseorang mempunyai jangkitan buah pinggang, ia biasanya berkembang dengan cepat, dalam tempoh sehari atau beberapa jam. Simptom jangkitan buah pinggang termasuklah:

 • Cirit-birit
 • Loya
 • Menggigil secara tidak terkawal
 • Muntah
 • Sakit belakang
 • Sakit di pangkal paha
 • Sakit di bahagian sebelah badan
 • Selalunya gejala menjadi lebih teruk apabila pesakit membuang air kecil

Sekiranya terdapat jangkitan pundi kencing, pada masa yang sama, individu juga mungkin mengalami:

 • Kesakitan atau kesukaran semasa membuang air kecil, sering digambarkan sebagai sensasi yang membakar atau menyengat
 • Air kencing berbau busuk
 • Kerap membuang air kecil
 • Ketidakupayaan untuk membuang air kencing sepenuhnya
 • Sakit di bahagian bawah perut

Punca Pyelonephritis

Biasanya, ia bermula dengan jangkitan pada pundi kencing yang merebak ke buah pinggang dan disebabkan oleh bakteria yang dipanggil E. coli. Tetapi bakteria lain juga boleh menyebabkan jangkitan buah pinggang.

Ia jarang berlaku, tetapi anda juga boleh mendapat jangkitan melalui kulit anda, yang kemudiannya masuk ke dalam darah anda dan terus bergerak ke buah pinggang anda. Selain itu anda juga boleh mendapatkan jangkitan selepas pembedahan buah pinggang, tetapi perkara itu sangat jarang berlaku.

Diagnosis Pyelonephritis

Doktor biasanya akan memeriksa kadar jantung pesakit, tekanan darah, suhu, dan kadar pernafasan pesakit untuk memeriksa kesihatan umum mereka. Doktor juga akan memeriksa tanda-tanda dehidrasi.

Pemeriksaan fizikal akan dijalankan dengan penekanan khusus pada bahagian pertengahan dan bawah belakang badan anda untuk melihat sama ada terdapat rasa sensitif, kesakitan, atau ketidakselesaan.

Sekiranya pesakit itu seorang wanita muda, doktor boleh menjalankan ujian pelvik untuk mengesahkan sama ada terdapat sebarang penyakit radang pelvik (PID). Sekiranya wanita tersebut berada berpotensi hamil, ujian kehamilan mungkin disyorkan.

Ujian air kencing boleh menentukan kehadiran UTI tetapi bukan lokasinya. Walau bagaimanapun, ujian air kencing yang mengesan jangkitan akan membantu doktor mengesahkan diagnosis.

Faktor risiko Pyelonephritis

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko jangkitan buah pinggang anda termasuklah:

 • Jantina. Uretra adalah lebih pendek pada wanita berbanding dengan lelaki. Keadaan ini memudahkan bakteria melakukan perjalanan dari luar tubuh ke pundi kencing. Kedekatan jarak uretra ke vagina dan dubur juga mencipta lebih banyak peluang bakteria masuk ke dalam kandungan.

  Di dalam pundi kencing, jangkitan boleh merebak ke buah pinggang. Wanita hamil mempunyai risiko lebih tinggi untuk jangkitan buah pinggang.

 • Penyumbatan saluran kencing. Ini termasuklah apa-apa yang melambatkan aliran air kencing atau mengurangkan keupayaan anda untuk mengosongkan pundi kencing anda semasa buang air kecil seperti batu ginjal, sesuatu yang tidak normal dalam struktur saluran kencing anda atau, pada lelaki, kelenjar prostat yang diperbesarkan.
 • Sistem imun yang lemah. Termasuklah penyakit yang menjejaskan sistem imun anda seperti diabetes dan HIV. Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat yang diambil untuk mencegah penolakan organ-organ yang dipindahkan, mempunyai kesan yang sama.
 • Menggunakan kateter kencing untuk satu masa. Kateter kencing adalah tiub yang digunakan untuk mengalirkan air kencing keluar dari pundi kencing. Anda mungkin mempunyai kateter yang diletakkan semasa dan selepas beberapa prosedur pembedahan dan ujian diagnostik. Ia mungkin digunakan secara berterusan jika anda terpaksa berada di katil selalu.
 • Mempunyai penyakit yang menyebabkan air kencing mengalir dengan cara yang salah. Dalam refluks vesicoureteral, sedikit aliran air kencing dari pundi kencing anda kembali ke ureter dan buah pinggang anda. Individu yang mempunyai keadaan ini berisiko tinggi untuk menghidap jangkitan buah pinggang semasa zaman kanak-kanak dan dewasa.

Rawatan Pyelonephritis

Antibiotik untuk jangkitan buah pinggang

Antibiotik adalah pilihan rawatan pertama untuk jangkitan buah pinggang. Jenis ubat yang anda gunakan dan tempohnya bergantung kepada kesihatan anda dan bakteria yang terdapat dalam ujian air kencing anda.

Biasanya, tanda-tanda dan gejala jangkitan buah pinggang mula sembuh dalam tempoh beberapa hari rawatan. Tetapi anda mungkin perlu meneruskan antibiotik selama seminggu atau lebih. Habiskan keseluruhan antibiotik yang disyorkan oleh doktor anda walaupun anda telah berasa baik.

Doktor anda juga akan mengesyorkan kultur air kencing yang berulang untuk memastikan jangkitan telah dibersihkan. Jika jangkitan masih ada, anda perlu mengambil satu lagi kitaran antibiotik.

– Rawatan hospital untuk jangkitan buah pinggang yang teruk

Sekiranya jangkitan buah pinggang anda teruk, doktor mungkin menghantar anda ke hospital. Rawatan mungkin termasuk antibiotik dan cecair yang anda terima melalui vena di lengan anda (intravena). Berapa lama anda akan tinggal di hospital bergantung kepada tahap keparahan keadaan anda.

– Rawatan untuk jangkitan buah pinggang berulang

Masalah perubatan seperti saluran kencing yang tercemar boleh menyebabkan anda mendapat jangkitan buah pinggang yang berulang. Dalam hal ini, anda mungkin dirujuk ke pakar ginjal (nefrologist) atau ahli bedah kencing (urologi) untuk penilaian. Anda mungkin juga memerlukan pembedahan untuk memperbaiki kelainan struktur.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/pyelonephritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-infection/symptoms-causes/syc-20353387

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-infections-symptoms-and-treatments

https://www.medicalnewstoday.com/articles/182306

Summary
Pyelonephritis - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Pyelonephritis - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Pyelonephritis yang lazimnya menyerang buah pinggang anda adalah sejenis jangkitan pada saluran kencing (UTI) .
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: