Now Reading
Punca Kencing Kotor Dan Rawatannya

Punca Kencing Kotor Dan Rawatannya

Kencing Kotor

Kencing kotor atau UTI(Urinary Tract Infection) ialah masalah yang berlaku jika anda mengalami sakit dan pedih ketika membuang air kecil. Kencing anda juga akan berbau busuk.

Kebanyakan wanita akan mengalami jangkitan ini sekurang-kurangnya sekali seumur hidup berbanding lelaki dengan peratus hanya 20%. Mari baca punca-punca terjadinya kencing kotor dan penawarnya.

Punca Kencing Kotor

– Saluran Air Kencing

Kencing kotor berlaku apabila terdapat jangkitan kuman pada saluran kencing. Sesiapa sahaja tidak kira jantina dan umur boleh dijangkiti tetapi lebih kerap dialami oleh wanita kerana wanita mempunyai saluran kencing yang lebih pendek dan dekat dengan lubang dubur. Bakteria yang berada di lubang dubur akan bergerak ke saluran kencing dan membiak. Antara bakteria yang selalu menjangkiti saluran kencing ialah E.coli.

– Hubungan Seks

Jangkitan boleh berlaku melalui hubungan seks jika bahagian faraj wanita disentuh dengan tangan atau zakar yang tidak bersih.

– Hamil

Wanita hamil mempunyai risiko yang tinggi untuk dijangkiti kencing kotor kerana perubahan hormon dalam badan wanita hamil. Otot dan pundi kencing akan menjadi lemah kerana kandungan hormon yang tinggi menyebabkan regangan pada otot dan melambatkan air kencing keluar. Selain itu, pembesaran rahim yang menekan pundi kencing dari luar turut menyekat pergerakan air kencing menjadikan pundi kencing tidak dapat dikosongkan secara efektif. Air kencing wanita hamil juga lebih berasid atau mengandungi kandungan gula yang tinggi. Keadaan ini memudahkan kuman mudak membiak.

– Kencing Manis

Jangkitan kencing kotor juga mudah didapati oleh golongan yang mempunyai penyakit kencing manis dan juga batu karang.

– HIV

Pesakit HIV mempunyai sistem imunisasi badan yang rendah. Oleh itu, golongan ini mudah dijangkiti penyakit kencing kotor ini.

Jenis Jangkitan Saluran (Kencing Kotor)


Setiap jenis UTI boleh menyebabkan tanda dan gejala yang lebih spesifik, bergantung pada bahagian saluran kencing anda yang dijangkiti.

Buah pinggang (pielonefritis akut)

  • Sakit belakang atau sakit sisi (sayap)
  • Demam panas
  • Gegaran dan menggigil
  • Loya
  • Muntah

Pundi kencing (sistitis)

  • Tekanan pelvis
  • Ketidakselesaan perut bawah
  • Kencing yang kerap dan menyakitka
  • Darah dalam air kencing

Uretra (uretritis)

  • Rasa membakar dengan membuang air kecil

Rawatan Kencing Kotor

– Antibiotik

Antibiotik ialah rawatan yang paling berkesan setakat ini. Namun, tidak semua golongan yang dijangkiti akan diberi antibiotik. Golongan yang biasanya diberikan antibiotik ialah ibu hamil yang tidak mempunyai simptom dan individu yang tidak hamil tetapi mempunyai simptom. Ini adalah untuk mengelakkan bakteria menjadi kebal terhadap antibiotik tersebut.

– Ubat Mengalkalikan Air Kencing

Ubat yang mengalkalikan air kencing dapat merencatkan pembiakan bakteria dan merawat kencing kotor. Selalunya, ahli farmasi atau doktor akan mencadangkan minuman seperti Ural yang mudah didapati.

– Minum Banyak Air

Bagi yang tidak mengalami simptom pula digalakkan untuk minum air dengan banyak supaya boleh kencing dengan lebih kerap dan bakteria pada saluran kencing dapat dikeluarkan.

Pencegahan

Anda boleh mengambil langkah-langkah ini untuk mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing:

Minum banyak cecair, terutamanya air. Minum air membantu mencairkan air kencing anda dan memastikan bahawa anda membuang air kecil lebih kerap, membolehkan bakteria dikeluarkan dari saluran kencing anda sebelum jangkitan boleh bermula.


Minum jus kranberi. Walaupun kajian tidak meyakinkan bahawa jus kranberi menghalang UTI, namun ia juga tidak berbahaya.


Lap dari depan ke belakang. Melakukannya selepas membuang air kecil dan selepas buang air besar membantu mencegah bakteria di kawasan dubur merebak ke faraj dan uretra.


Kosongkan pundi kencing anda sebaik sahaja melakukan persetubuhan. Juga, minum segelas air penuh untuk membantu membersihkan bakteria.


Elakkan produk kewanitaan yang berpotensi menyebabkan iritasi. Menggunakan penyembur deodoran atau produk kewanitaan lain, seperti douches dan serbuk, di kawasan kemaluan boleh merengsakan uretra.


Ubah kaedah kawalan kelahiran anda. Diafragma, atau kondom yang tidak dioleskan atau spermisida, semuanya boleh menyumbang kepada pertumbuhan bakteria.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

SUMBER

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-urinary-tract-infections-basics#1

https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/symptoms-causes/syc-20371306

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316271

error: Content is protected !!