Now Reading
Psikiatri – Kesihatan mental

Psikiatri – Kesihatan mental

PSIKIATRI

Pengenalan

Psikiatri adalah bidang perubatan yang melibatkan kajian, diagnosis dan rawatan berkenaan gangguan kesihatan mental. Kesihatan mental seseorang boleh dipengaruhi oleh gabungan faktor-faktor yang khusus untuk individu serta berkaitan dengan interaksi dengan masyarakatdan keluarga. Terdapat beberapa komponen bagi kesejahteraan mental termasuk harga diri yang sihat, kemahiran berkomunikasi dan pengembangan daya tahan.

Masalah kesihatan mental, terutamanya jika ia adalah kronik (kerap berlaku atau berulang), boleh melemahkan seseorang. Tubuh anda dapat bertindak balas secara fizikal terhadap kemurungan atau kegelisahan seperti penyakit fizikal. Kadangkala, masalah mental sebenarnya boleh terjadi disebabkan keadaan fizikal.

Kepakaran pakar psikiatri

Psikiatri dan psikologi adalah bidang profesional yang bertindih. Pakar bagi kedua-dua bidang dikenali sebagai pakar psikiatri dan psikologi yang mana mereka adalah pakar kesihatan mental. Bidang kepakaran mereka adalah minda dan cara ia mempengaruhi tingkah laku dan kesejahteraan. Mereka sering bekerjasama untuk mencegah, mendiagnosis dan merawat penyakit mental. Malah, kedua-dua golongan pakar ini juga komited untuk membantu orang menjaga mental secara sihat.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Individu biasanya mencari bantuan psikiatri kerana banyak sebab. Masalahnya boleh jadi mendadak, seperti serangan panik, halusinasi yang menakutkan, fikiran bunuh diri, atau mendengar “suara”. Atau, mereka mungkin bersifat lebih jangka panjang, seperti perasaan sedih, putus asa atau kegelisahan yang tidak pernah pulih atau masalah fungsi, yang menyebabkan rasa serba tidak kena dengan kehidupan seharian.

Sebilangan besar gangguan psikiatri telah dapat dikenal pasti. Ada kemungkinan bahawa anda atau seseorang yang anda kenali telah didiagnosis dengan gangguan psikiatri seperti:

  • Kemurungan

Depresi atau kemurungan diklasifikasikan sebagai gangguan emosi. Ia mungkin digambarkan sebagai perasaan sedih, kehilangan atau marah yang mengganggu aktiviti seharian seseorang. Malah, keadaan ini juga boleh mempengaruhi hubungan dan beberapa keadaan kesihatan kronik. Kemurungan dianggap sebagai keadaan perubatan yang serius dan boleh bertambah buruk tanpa rawatan yang betul.

  • Gangguan keperibadian

Gangguan keperibadian adalah sejenis gangguan mental di mana anda mempunyai corak pemikiran, fungsi dan tingkah laku yang kaku dan tidak sihat. Seseorang yang mempunyai masalah ini sukar untuk memahami dan mengaitkan dengan situasi dan orang lain. Ini menyebabkan masalah dan batasan yang ketara dalam hubungan, aktiviti sosial, pekerjaan dan sekolah.

  • Gangguan kegelisahan

Gangguan kegelisahan adalah sekumpulan penyakit mental yang menyebabkan kegelisahan dan ketakutan yang berterusan dan luar biasa. Keresahan yang berlebihan ini dapat membuatkan anda menghindari pekerjaan, sekolah, pertemuan keluarga dan situasi sosial lain yang mungkin mencetuskan atau memburukkan lagi gejala anda. Dengan rawatan yang betul, kebanyakan orang dengan gangguan ini dapat menguruskan perasaan mereka.

  • Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan mental yang serius di mana individu mentafsirkan kenyataan secara tidak normal. Ia dapat mengakibatkan beberapa kombinasi halusinasi, khayalan dan pemikiran serta tingkah laku yang sangat tidak teratur. Ini boleh mengganggu fungsi harian dan dapat melumpuhkan. Gejala pada individu remaja adalah serupa dengan apa yang berlaku pada orang dewasa, tetapi keadaannya mungkin lebih sukar untuk dikenal pasti.

  • Gangguan makan

Masalah pemakanan yang tidak teratur dapat berkembang pada setiap tahap kehidupan tetapi biasanya muncul pada zaman remaja atau dewasa muda. Walaupun keadaan ini dapat diatasi, gejala dan akibatnya boleh memudaratkan dan menyebabkan masalah lain jika tidak ditangani. Gangguan makan biasanya wujud bersama dengan keadaan lain, seperti gangguan kegelisahan, penyalahgunaan bahan atau kemurungan.

  • Kelakuan ketagihan

Ketagihan boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Ia sering diandaikan bahawa kebergantungan fizikal yang ditandai dengan gejala penarikan diperlukan untuk mendiagnosis individu dengan gangguan ketagihan, tetapi kenyataannya adalah bahawa masalah ini dapat terjadi dengan semua akibat negatif dalam kehidupan seseorang kerana melakukan penyalahgunaan dadah dan alkohol.

Prosedur rawatan psikiatri

Pakar psikiatri boleh menyediakan dan mencadangkan pelbagai rawatan, termasuk:

Rawatan psikologi (juga disebut psikoterapi atau terapi bercakap)

Psikoterapi, kadangkala disebut terapi bercakap, adalah rawatan yang melibatkan hubungan percakapan antara ahli terapi dan pesakit. Ia dapat digunakan untuk mengatasi pelbagai gangguan mental dan kesulitan emosi. Matlamat psikoterapi ini adalah untuk menghilangkan atau mengawal gejala-gejala yang melumpuhkan atau mengganggu sehingga pesakit dapat berfungsi dengan lebih baik.

Penggunaan ubat

Sebilangan besar ubat digunakan oleh pakar psikiatri dengan cara yang sama seperti ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi atau diabetes. Setelah menyelesaikan penilaian secara menyeluruh, pakar psikiatri dapat memberikan ubat untuk membantu merawat gangguan mental. Ubat psikiatri dapat membantu memperbaiki ketidakseimbangan dalam kimia otak yang dianggap terlibat dalam beberapa gangguan mental.

Terapi rangsangan otak

Terapi rangsangan otak melibatkan penggunaan tenaga (elektrik) ke atas kawasan otak tertentu untuk melaraskan fungsi rangkaian saraf. Ini dapat membantu mengurangkan gejala kemurungan atau penyakit mental lain yang tidak bertindak balas terhadap rawatan biasa, seperti gangguan bipolar. Lima jenis utama terapi rangsangan otak yang digunakan untuk merawat penyakit mental adalah terapi elektrokonvulsif, rangsangan saraf vagus, rangsangan otak dalam, rangsangan magnetik transkranial berulang dan terapi kejang magnetik.

Di samping itu, pakar psikiatri juga akan memberikan nasihat praktikal mengenai diet, tidur dan cara lain yang dapat membantu anda menjadi lebih baik. Mereka akan memberi anda maklumat mengenai keadaan anda, dan apa yang dapat membantu anda memahami gejala dan rawatan anda.

Anggaran kos

Kebanyakan individu tidak mendapatkan rawatan berkaitan mental kerana takut akan anggaran kos yang mahal. Namun, anda masih boleh mendapatkan rawatan yang sama di hospital kerajaan dengan caj yang lebih murah. Biasanya, caj bagi setiap sesi adalah sekitar RM 15 dan caj perubatan pula adalah sekitar RM 70 hingga RM 100.

See Also
Bio Life Glucosamine

Jika di hospital swasta, pastinya caj yang dikenakan adalah lebih mahal dengan setiap sesi boleh mencecah ratusan ringgit dan ini belum lagi termasuk dengan kos perubatan yang diberikan oleh pakar psikiatri. Jika anda memerlukan beberapa sesi bersama doktor anda, kosnya juga akan meningkat lagi dan lagi.

SUMBER

https://www.news-medical.net/health/What-is-Psychiatry.aspx

https://www.webmd.com/mental-health/guide-to-psychiatry-and-counseling#1

https://www.psychiatry.org/patients-families/what-is-psychiatry-menu

https://www.verywellmind.com/psychiatric-disorder-definition-425317

https://www.yourhealthinmind.org/psychiatry-explained/whats-a-psychiatrist

https://www.mayoclinic.com

error: Content is protected !!