Now Reading
Pruritus (Gatal Kulit): Penyebab, Rawatan, dan Simptom

Pruritus (Gatal Kulit): Penyebab, Rawatan, dan Simptom

pruritus gatal kulit

Pada perkongsian artikel kali ini, kami akan kupas mengenai Pruritus (gatal kulit), penyebab, rawatan, dan juga simptom-simptomnya yang perlu anda tahu.

Adakah anda tahu apa itu pruritus? Pruritus adalah istilah perubatan untuk kulit gatal. Jenis gatal inilah yang membuatkan anda ingin menggaru.

Biasanya, kulit gatal tidak serius, tetapi boleh membuat anda berasa tidak selesa. Kadang-kadang, kulit gatal disebabkan oleh keadaan perubatan yang serius.

Pruritus ini biasa berlaku pada orang dewasa yang lebih tua, kerana kulit mereka lebih cenderung menjadi kering seiring dengan bertambahnya usia mereka.

Bergantung pada penyebab kegatalan anda, kulit anda mungkin kelihatan normal, merah, atau kasar. Menggaru berulang kali boleh menyebabkan kulit anda berdarah atau dijangkiti.

Ramai orang merasa lega dengan langkah rawatan diri seperti pelembap setiap hari, menggunakan pembersih lembut dan mandi dengan air suam. Kelegaan jangka panjang memerlukan anda untuk mengenal pasti dan merawat penyebab kulit gatal.

Mari kita baca di bawah mengenai pruritus (gatal kulit), penyebab, rawatan, dan juga simptom-simptomnya.

pruritus gatal kulit

PENYEBAB PRURITUS (GATAL KULIT)

Terdapat banyak penyebab yang mengakibatkan berlakunya pruritus. Antara penyebab-penyebab pruritus atau gatal kulit adalah:

  • Keadaan kulit. Contohnya termasuklah kulit kering (xerosis), eksim (dermatitis), psoriasis, kudis, parasit, luka bakar, parut, gigitan serangga, dan gatal-gatal.
  • Penyakit dalaman. Gatal di seluruh badan mungkin merupakan gejala penyakit yang utama, seperti penyakit hati, penyakit ginjal, anemia, diabetes, masalah tiroid, myeloma berganda atau limfoma.
  • Gangguan saraf. Contohnya termasuklah sklerosis berganda, saraf tersepit, dan herpes zoster.
  • Keadaan psikiatri. Contohnya seperti kegelisahan, gangguan obsesif-kompulsif, dan kemurungan.
  • Kerengsaan dan reaksi alahan. Bulu, bahan kimia, sabun dan bahan lain boleh merengsakan kulit dan menyebabkan ruam dan gatal. Kadang-kadang bahan tersebut, seperti racun ivy atau kosmetik, menyebabkan reaksi alergi. Juga, reaksi terhadap ubat-ubatan tertentu, seperti ubat sakit narkotik (opioid) boleh menyebabkan kulit gatal.

Kadangkala, penyebab prutitus (kulit gatal) tidak dapat ditentukan. Anda mungkin mengalami gatal yang mesti digaru. Selalunya sukar untuk menentukan apa yang menyebabkannya.

Mungkin penyebabnya adalah pakaian yang anda pakai. Tetapi ia juga boleh menjadi gejala sesuatu yang lebih serius, seperti ruam atau penyakit.

Sekiranya kulit anda kering, ia akan memberitahu anda dengan rasa gatal. Ia sangat teruk pada musim sejuk dan di tempat di mana udara kering. Apabila anda semakin tua, ia menjadi lebih biasa dengan tubuh anda.

SIMPTOM PRURITUS (GATAL KULIT)

Kulit gatal boleh menjejaskan kawasan kecil, seperti kulit kepala, lengan atau kaki, atau seluruh badan. Kulit gatal boleh berlaku tanpa perubahan ketara pada kulit. Atau mungkin berkaitan dengan:

  • Kemerahan
  • Tanda calar
  • Benjolan, bintik atau lepuh
  • Kulit kering, retak
  • Tompokan berkulit atau bersisik

Kawasan kulit yang gatal selalunya berwarna merah, hangat dan bengkak. Ia juga boleh mengeluarkan cecair. Anda mungkin memerlukan antibiotik untuk menyingkirkan jangkitan seperti ini.

Gatal-gatal atau kesakitan yang teruk, terutama pada orang dewasa yang lebih tua, kadang-kadang disebabkan oleh masalah perubatan yang serius. Hubungi doktor anda jika anda seorang yang lebih tua yang mengalami gatal-gatal atau kesakitan yang teruk yang tidak mempunyai sebab yang jelas dan tidak sembuh dalam masa 2 minggu.

Kadang-kadang kegatalan berlangsung lama dan boleh menjadi semakin teruk. Semasa anda menggosok atau menggaru kawasan itu, ia menjadi lebih gatal. Dan semakin gatal, semakin banyak anda menggaru. Memecahkan kitaran gatal-gatal ini boleh menjadi sukar.

RAWATAN PRURITUS (GATAL KULIT)

Sekiranya doktor anda menentukan penyebab gatal kulit anda, dia akan merawat puncanya. Ini akan melegakan gatal.

Namun begitu, anda juga boleh mencuba kaedah rawatan lain seperti di bawah.

1. Menggunakan pelembap

Pilih pelembap yang bersifat hypoallergenic (selalunya terdapat pada label). Ini bermaksud pelembap jenis ini tidak menyebabkan reaksi alergi pada kulit anda.

Pelembap terbaik juga adalah yang berminyak. Salap atau minyak adalah yang terbaik, diikuti dengan krim, dan kemudian losyen.

Sapukan pelembap anda 3 atau 4 kali pada siang hari. Pakai tepat selepas anda mencuci badan atau mandi. Ini akan menahan kelembapan dari air.

Sekiranya anda mempunyai tangan yang sangat kering, letakkan petroleum jelly(contohnya Vaseline) di atasnya sebelum anda tidur pada waktu malam dan tidur dengan tangan anda dengan sarung tangan berlapis kapas.

2. Mengubah tabiat mandi anda

Sekiranya anda terlalu kerap mandi, ia boleh mengeringkan kulit anda. Cuba mandi air suam atau mandi tidak terlalu lama.

Mandian oat (contohnya Aveeno) boleh menenangkan kulit kering. Gunakan sabun ringan setiap hari untuk membersihkan kawasan kemaluan dan di bawah lengan anda. Gunakan sabun pada bahagian badan anda yang lain 2 atau 3 kali seminggu sahaja.

Sebilangan orang menggunakan minyak mandi untuk membantu menjadikan kulit mereka kurang kering. Walau bagaimanapun, minyak ini boleh menjadikan tab mandi anda menjadi licin. Untuk mengelakkan tergelincir dan jatuh, letakkan minyak di kulit anda setelah anda keluar dari tab mandi.

3. Gunakan kompres sejuk

Anda boleh membeli kompres sejuk di kedai atau membuatnya sendiri. Penggunaan kompres sejuk akan dapat membantu melegakan rasa gatal-gatal.

4. Gunakan krim hidrokortison atau antihistamine

Anda boleh dapatkan krim hidrokortison atau antihistamine di farmasi berdekatan anda. Ia berkesan untuk membantu menghilangkan sensasi gatal-gatal pada kulit anda.

5. Elakkan menggaru dan memakai kain yang tidak sesuai

Sebaiknya, elakkan daripada menggaru kawasan yang dijangkiti pruritus. Anda juga disarankan untuk memakai pakaian daripada jenis fabrik yang sesuai dan selesa, dan tidak mendedahkah tubuh atau kulit anda kepada kelembapan atau haba yang tinggi.

Kesimpulannya, pruritus atau gatal kulit boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan dapat dirawat dengan mudah. Namun begitu, sekiranya keadaan gatal kulit anda teruk, anda disarankan untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan daripada doktor pakar.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006

https://familydoctor.org/condition/pruritus/

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/skin-conditions-pruritus

error: Content is protected !!