PROGESTERON
Progesteron adalah hormon steroid pro-kehamilan utama yang dirembeskan oleh sistem pembiakan wanita.

Apakah itu Progesteron

Progesteron adalah hormon steroid pro-kehamilan utama yang dirembeskan oleh sistem pembiakan wanita. Ia berkaitan dengan kitaran haid, kehamilan dan perkembangan embrio. Progestin pula adalah bentuk buatan progesteron yang digunakan untuk tujuan perubatan.

Ovari, plasenta dan kelenjar adrenal menghasilkan hormon ini untuk mengatur keadaan endometrium yang merupakan lapisan dalam rahim.

Fungsi Progesteron

Progesteron menyediakan endometrium untuk potensi berlakunya kehamilan selepas ovulasi. Ini memicu lapisan untuk menebal bagi menerima telur yang disenyawakan. Ia juga menghalang pengecutan otot di rahim yang menyebabkan tubuh menolak telur. Walaupun badan menghasilkan tahap hormon yang tinggi, badan tidak akan melakukan proses ovulasi.

Sekiranya wanita itu tidak hamil, ‘corpus luteum’ rosak dan boleh menurunkan tahap progesteron dalam badan. Perubahan ini akan mencetuskan haid. Sekiranya proses persenyawaan berlaku, progesteron akan terus merangsang badan untuk menyediakan saluran darah di endometrium yang akan memberi makan pada janin yang sedang membesar. Hormon juga akan menyiapkan batas rahim lebih jauh sehingga dapat menerima telur yang disenyawakan.

Setelah plasenta berkembang, ia juga kan mula mengeluarkan hormon ini bagi menyokong ‘corpus luteum’. Ini menyebabkan tahap yang tetap tinggi sepanjang kehamilan, sehinggalah tubuh tidak menghasilkan lebih banyak telur. Ia juga membantu menyiapkan payudara untuk penghasilan susu.

Sumber Progesteron

Progesteron tergolong dalam kumpulan hormon steroid yang disebut sebagai progestogen. Ia dirembeskan terutamanya oleh ‘corpus luteum’ di ovari pada separuh kedua kitaran haid. Selain itu, hormon ini juga memainkan peranan penting dalam kitaran haid dan menjaga tahap awal kehamilan.

Semasa kitaran haid, ketika telur dilepaskan dari ovari pada proses ovulasi (kira-kira hari ke-14), sisa-sisa folikel ovari yang menutup telur akan berkembang dan membentuk struktur yang disebut ‘corpus luteum’. Ini kemudian akan melepaskan hormon tersebut dan pada tahap yang lebih rendah, oestradiol. Progesteron menyiapkan badan untuk kehamilan sekiranya telur yang dilepaskan mengalami proses persenyawaan. Sekiranya telur tidak disenyawakan, ‘corpus luteum’ menjadi rosak, penghasilan hormon ini akan menurun dan kitaran haid baru bermula.

Walaupun ‘corpus luteum’ di ovari adalah tempat utama bagi pengeluaran progesteron pada manusia, ia juga dihasilkan dalam jumlah yang lebih kecil oleh ovari itu sendiri, kelenjar adrenal dan semasa kehamilan, plasenta.

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Progesteron

Tiada kesan perubatan serius yang diketahui sekiranya individu mempunyai terlalu banyak progesteron. Tahap progesteron dapat meningkat secara semula jadi pada fasa kehamilan.

Di samping itu, tahap yang tinggi dikaitkan dengan keadaan hiperplasia adrenal kongenital. Walau bagaimanapun, tahap ini adalah satu akibat dan bukanlah penyebab bagi keadaan ini. Malah, tahap progesteron yang tinggi juga dikaitkan dengan peningkatan risiko mendapat kanser payudara.

Progesteron, baik secara sendiri atau secara kombinasi dengan estrogen, boleh diambil oleh wanita sebagai kontraseptif oral dalam bentuk pil. Pil ini berfungsi dengan mencegah ovulasi, menjadikannya hampir 100% berkesan dalam mencegah kehamilan.

Selain digunakan bagi tujuan mencegah kehamilan, hormon ini juga digunakan dalam terapi penggantian hormon untuk melegakan gejala menopaus pada wanita.

Masalah berkaitan dengan tahap Progesteron yang tidak mencukupi

Sekiranya progesteron tidak hadir atau tahapnya adalah terlalu rendah, pendarahan haid yang tidak teratur dan berat boleh berlaku. Penurunan tahap hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran awal. Wanita hamil yang berisiko melahirkan terlalu cepat boleh diberikan bentuk progesteron sintetik untuk menunda permulaan kelahiran.

Kekurangan hormon ini dalam aliran darah juga mungkin bermaksud bahawa ovari gagal melepaskan telur ketika proses ovulasi, seperti yang boleh terjadi pada wanita dengan sindrom ovarium polisistik.

Bagaimana untuk mengimbangi tahap Progesteron

Mempunyai tahap hormon yang tinggi adalah kunci untuk kehamilan yang sihat. Berikut adalah beberapa cara semula jadi untuk memastikan anda mempunyai keseimbangan hormon ini yang betul.

Amalkan diet yang baik

Ianya adalah sungguh luar biasa bagaimana kita boleh mendapat faedah secara individu apabila kita menjaga pemakanan kita dengan baik. Walaupun tiada makanan yang sebenarnya mengandungi progesteron, tetapi dengan memakan makanan yang kaya dengan mineral dan nutrien tertentu, anda dapat membantu tubuh menghasilkan jumlah progesteron yang mencukupi dan optimum untuk fungsi fisiologi yang lebih baik.

Oleh itu, makan makanan yang menyokong pengeluaran hormon tubuh anda seperti makanan yang mengandungi magnesium, zink dan vitamin B6. Selain itu, elakkan makanan dan zat luaran yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Selain itu, kurangkan makanan yang diproses, pengambilan alkohol yang berlebihan dan terlalu banyak kafein kerana ini boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda.

Mengekalkan berat badan normal

Membuat perubahan pada diet anda dapat meningkatkan tahap progesteron dan menjauhkan anda dari masalah kenaikan berat badan yang berkaitan dengan hormon dan penguasaan estrogen. Estrogen dan progesteron mengimbangkan satu sama lain di dalam badan. Peningkatan lemak badan boleh menyebabkan pengeluaran estrogen berlebihan dalam sel-sel lemak (dengan menukar hormon lain menjadi estrogen). Malangnya, ovari tidak mengetahui akan keadaan ini, jadi penghasilan testeron yang berlaku adalah tidak mencukupi untuk mengimbangi tahap estrogen yang tinggi.

Mengekalkan berat badan normal tidaklah secara langsung meningkatkan progesteron. Tetapi, ia dapat membantu menjaga tahap estrogen normal, yang menjaga keseimbangan progesteron masuk akal.

Kurangkan tekanan

Tekanan boleh mengganggu cara tubuh anda menggunakan hormon. Apabila anda tertekan, badan akan mencetuskan kelenjar adrenal anda untuk menghasilkan dua hormon yang dikenali sebagai kortisol dan adrenalin. Masalah yang berlaku ialah proses biologi ini menggunakan bahan mentah untuk menghasilkan progesteron yang seterusnya menghasilkan kortisol. Jadi, sekiranya anda mengalami tekanan, badan anda akan melepaskan progesteron dan menggunakannya untuk pengeluaran hormon stres.

Elakkan bersenam secara berlebihan

Latihan secara normal dan sederhana tidak akan mengurangkan tahap progesteron atau estrogen. Sebaliknya, ia baik untuk anda dan bayi anda. Tetapi, senaman yang berlebihan boleh menyebabkan tahap kortisol tidak seimbang yang akan menurunkan kadar progesteron secara keseluruhan. Tekanan dari banyak aktiviti fizikal boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran kortisol (hormon stres utama) yang berpanjangan.

Memandangkan badan kita tidak dirancang untuk menghasilkan kortisol pada intensiti tinggi, pada satu ketika badan akan mencari “pertolongan” di mana ia akan menggunakan progesteron dari ovari dan menukarnya menjadi kortisol.

SUMBER

https://www.yourhormones.info/hormones/progesterone

https://www.medicalnewstoday.com/articles/277737

https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/progesterone

https://www.parents.com/getting-pregnant/pre-pregnancy-health/general/5-ways-to-naturally-increase-progesterone

https://www.letsgetchecked.com/articles/naturally-increase-low-progesterone-levels/

Summary
Progesteron (Progesterone)
Article Name
Progesteron (Progesterone)
Description
Progesteron adalah hormon steroid pro-kehamilan utama yang dirembeskan oleh sistem pembiakan wanita. Ia berkaitan dengan kitaran haid, kehamilan dan perkembangan embrio.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: