polimiositis
Polimiositis adalah sejenis penyakit otot yang dipanggil miopati keradangan.

Polimiositis adalah sejenis penyakit otot yang dipanggil miopati keradangan. Ia menyebabkan keradangan pada otot anda dan tisu yang berkaitan dengannya, seperti saluran darah. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan kelemahan dan kesakitan otot biasanya pada kedua-dua belah badan anda. Tiada penawar untuk menyembuhkan keadaan (kronik) yang berterusan ini, tetapi ada rawatan yang dapat membantu melegekan gejala.  

Simptom Polimiositis

Gejala-gejala Polimiositis berlaku disebabkan keradangan dalam otot. Kelemahan otot kemudian akan menjejaskan kedua-dua belah badan secara rata. 

Keadaan ini lebih cenderung mensasarkan kumpulan otot yang paling dekat dengan tubuh iaitu pinggul, bahu, paha, bahagian atas lengan, bahagian atas punggung dan leher.

Sekiranya anda memilikinya, anda mungkin mendapati bahawa mengangkat tangan di atas kepala, berjalan menaiki tangga, bangun daripada kerusi atau membawa barang-barang boleh menjadi satu masalah. Dalam sesetengah kes, ia mungkin melibatkan kesukaran untuk menelan makanan, tetapi ini jarang berlaku.

Seterusnya, anda mungkin atau tidak mengalami kesakitan di kawasan berlakunya otot yang lemah. Dari masa ke masa, otot boleh menjadi atrofi yang bererti bahawa otot ini tidak diperlukan atau menjadi kurang besar. Keadaan ini sering memburuk secara perlahan-lahan malah anda mungkin tidak melihat sebarang tanda selama berbulan-bulan.

Kelemahan otot mungkin merupakan salah satu gejala pertama yang anda perhatikan. Namun, anda juga boleh mengesan bahawa anda sudah tidak boleh melakukan kebanyakan perkara seperti kebiasaannya. Anda juga mungkin mengalami:

 • Demam.
 • Pengurangan berat badan.
 • Keletihan.
 • Sakit sendi.
 • Fenomena Raynaud, keadaan di mana jari tangan atau jari kaki menjadi sangat dingin dan berubah warna akibat masalah dengan aliran darah.

Punca Polimiositis

Penyebab sebenar Polimiositis masih tidak diketahui, tetapi penyakit ini mempunyai banyak ciri sama dengan gangguan autoimun, iaitu sistem imun tubuh anda bertindak dengan salah dan menyerang tisu badan anda sendiri.

Diagnosis Polimiositis

Tiada ujian mudah yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis Polimiositis. Ia biasanya mengambil masa sebelum doktor dapat mengetahui dengan pasti bahawa anda memilikinya.

Selain itu, doktor juga akan mempertimbangkan sejarah perubatan anda dan keluarga anda untuk menolak syarat-syarat lain. Anda juga boleh mendapatkan ujian seperti:

 • Ujian darah: Ini boleh membantu doktor mengesan tanda-tanda kerosakan otot. 
 • Elektromiografi: Ini dilakukan untuk memeriksa sekiranya denyutan elektrik dalam otot anda adalah normal atau tidak.
 • Imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI scan): Prosedur ini menggunakan magnet untuk mengimbas dan menghasilkan imej-imej kawasan otot yang besar.
 • Biopsi otot: Doktor akan mengambil sampel kecil otot anda untuk menguji dan mengetahui sama ada tisu otot anda meradang atau tidak. Anda mungkin perlu mendapatkan imbasan MRI untuk membantu doktor menentukan tempat terbaik bagi melaksanakan prosedur biopsi itu.

Faktor Risiko Polimiositis

Faktor risiko untuk penyakit Polimiositis termasuk keadaan autoimun seperti:

 • Lupus.
 • Artritis reumatoid.
 • Skleroderma.
 • Sindrom Sjogren.
 • Jangkitan virus seperti HIV dan AIDS.
 • Penyakit yang menjejaskan keupayaan anda untuk bernafas.

Rawatan Polimiositis

Walaupun tiada ubat untuk menyembuhkan penyakit Polimiositis, rawatan dapat meningkatkan kekuatan dan fungsi otot anda. Rawatan yang bermula lebih awal adalah lebih berkesan dan mengurangkan komplikasi yang boleh berlaku.

Walau bagaimanapun, seperti keadaan lain, tiada pendekatan tunggal yang terbaik untuk merawat keadaan ini. Justeru itu, doktor akan menyesuaikan strategi rawatan berdasarkan gejala anda dan bagaimana ia bertindak balas terhadap terapi.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan yang paling biasa digunakan untuk merawat Polimiositis termasuk:

 • Kortikosteroid. Ubat seperti prednison boleh menjadi sangat berkesan dalam mengawal gejala Polimiositis. Namun, penggunaan ubat-ubatan ini secara berpanjangan boleh mempunyai kesan sampingan yang serius dan meluas. Oleh itu, doktor akan mengurangkan dos ubat ke tahap yang lebih rendah secara beransur-ansur.
 • Ejen-ejen kortikosteroid. Apabila digunakan bersama ubat kortikosteroid, ubat ini boleh mengurangkan dos dan kesan sampingan yang boleh terjadi kerana pengambilan kortikosteroid. Kedua-dua ubat yang paling biasa digunakan untuk keadaan Polimiositis adalah azathioprine (Azasan, Imuran) dan methotrexate (Trexall). Selain itu, ubat-ubatan lain yang boleh ditetapkan termasuk mycophenolate mofetil (CellCept), siklosporin dan tacrolimus.
 • Rituximab (Rituxan). Ubat ini lebih biasa digunakan untuk merawat Artritis Reumatoid. Ia biasanya menjadi pilihan jika terapi awal tidak cukup untuk merawat gejala Polimiositis anda.

Terapi

Bergantung pada tahap keseriusan gejala anda, doktor mungkin mencadangkan:

 • Terapi fizikal. Ahli terapi fizikal boleh memberikan contoh latihan yang boleh dibuat untuk mengekalkan dan meningkatkan kekuatan serta kelenturan badan anda. Selain itu, intensiti latihan yang dibuat juga akan dinyatakan oleh ahli terapi fizikal bagi memastikan anda tidak membuat latihan secara berlebihan.
 • Terapi ucapan. Sekiranya otot menelan anda lemah kerana penyakit Polimiositis, terapi ucapan dapat membantu anda belajar bagaimana untuk mengimbangi perubahan tersebut.
 • Penilaian dietetik. Bagi tahap Polimiositis yang lebih serius, mengunyah dan menelan boleh menjadi semakin sukar. Justeru itu, seorang pakar diet berdaftar boleh mengajar anda cara untuk mempersiapkan makanan yang mudah dimakan dan berkhasiat.

SUMBER

https://www.webmd.com/arthritis/polymyositis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/polymyositis/symptoms-causes/syc-20353208

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12053-polymyositis

Summary
Polimiositis (Polymyositis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Polimiositis (Polymyositis) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Polimiositis adalah sejenis penyakit otot yang dipanggil miopati keradangan. Ia menyebabkan keradangan pada otot dan tisu lain, seperti saluran darah.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: