pokok lidah jin

Musim Perintah kawalan pergerakkan kali ini, penulis melihat Pokok Lidah Jin amat digemari oleh mereka yang duduk dibandar malah tumbuhan ini kerap dipamerkan disosial media sebagai hiasan mata.

Umum mengetahui bahawa pokok lidah jin atau dikenali sebagai Sansevieria merupakan tanaman yang kerap dijadikan hiasan dalaman, malah pokok yang berasal dari Afrika, Madagascar dan Asia Selatan ini juga mudah untuk dijaga. Menarik bukan?

Selain dari rupanya yang menarik, ia juga merupakan sejenis tanaman yang tahan lasak dengan penjagaan yang mudah tanpa terlalu banyak cara untuk mengekalkan kecantikkannya . Malah daunnya dan keras dengan bentuk yang tajam seakan-akan lidah buaya menjadi penyeri di setiap rumah yang inginkan keindahan terutama di bandar.

Di sesetengah negara, ia dipanggil ‘rami tali busur’ kerana gentiannya yang kuat pernah digunakan untuk membuat tali busur. Ia juga terdapat dalam 70 variasi unik dan Pokok Lidah Jin ini juga dikatakan mempunyai ciri-ciri penapis udara yang baik untuk meningkatkan kualiti udara yang bersih dalam rumah.  Jadi tidak hairanlah pokok ini digemari, walaupun penjagaannya mudah jangan sesekali diabaikan penjagaanya dengan menyiram air seminggu sekali.

Pokok Lidah Jin ini akan tumbuh dengan baik dan bertahan lama dan umumnya tahan terhadap perosak. Tidak banyak perosak yang boleh mendekati mereka! Mereka adalah tumbuhan sihat yang tidak mungkin terkena hama atau penyakit, jadi sangat sesuai untuk pemula tumbuhan.

Sansevierias adalah tanaman rumah yang sempurna, kerana mereka tidak memerlukan banyak air. Mereka akan tumbuh dengan baik dalam cahaya yang terang dan ditapis. Selain itu, mereka juga akan menerima keadaan cahaya separa, jadi jika mereka berada di sudut yang lebih gelap di kediaman kami, anda tidak perlu terlalu risau.

Dengan pelbagai variasi dan corak pertumbuhan di seluruh genus, mereka adalah penanam perlahan yang berkembang dengan cahaya terang. Namun, kemampuan mereka untuk hidup dalam keadaan cahaya yang sangat rendah menjadikan mereka popular, dan mereka bahkan mampu bertahan dari cahaya pendarfluor saja.  

Semasa meletakkan Sansevieria anda, pastikan ia tidak berada di jalan langsung dari lubang udara dan cubalah memilih tempat yang menerima tahap cahaya tidak langsung. Malangnya, mereka beracun untuk haiwan peliharaan, jadi jauhkan dari kucing atau anjing anda, terutama jika mereka cenderung mendekati dan haiwan anda agak lasak.

Mengapa pokok ini amat sesuai dalam keadaan indoor?

  • Tidak menggunakan banyak air
  • Tidak mempunyai akar yang besar
  • Boleh membersihkan udara
  • Mampu merawat stress
  • Cantik dan sedap dipandang

Pokok ini mampu menyerap pencemaran dan ia di antara yang terbaik dan sebab itu ia sangat sesuai sebagai pohon hijau untuk indoor.

Malah ia  dilihat cukup efektif dalam menyedut gas berbahaya seperti toluene, benzene, formaldehye yang dikatakan sebagai punca kanser kepada manusia.Jika gas berbahaya itu pun boleh disingkirkan, apatah pula asap rokok atau bau kurang enak  dalam rumah!

Namun terdapat juga sebilangan masyarakat yang percaya bahawa tanaman ular bukanlah tanaman yang baik untuk feng shui namun kenyataannya  sekiranya diletakkan dalam kedudukan yang ideal, ia membawa tenaga pelindung dan pemurnian ke rumah atau pejabat. Di feng shui, tanaman berduri dianggap sangat baik terhadap Chi negatif. Oleh kerana mereka begitu agresif, anda perlu meletakkannya di kawasan yang kurang diperdagangkan. Beberapa tempat terbaik adalah sudut Tenggara, Selatan, dan Timur.

Malah Dr Fatimah yang juga pensyarah kanan kimia, Pusat Asasi UiTM, Dengkil, Selangor berkata terdapat alternatif kepada tanah jika ingin menyimpan pokok itu di dalam rumah antaranya tanah liat yang dikembangkan atau Leca, sabut kelapa, sekam padi, ‘perlite’ iaitu sejenis mineral hasil letusan gunung atau menggunakan kaedah hidroponik.

“Boleh juga gunakan air sahaja namun harus rajin menukarnya untuk elak nyamuk bertelur dan mengurangkan mikoorganisma bermandiri. Aktiviti mikoorganisma mudah dikesan iaitu dengan kehadiran bau kurang menyenangkan daripada bekas atau bahagian yang terendam seakan berlumut,” jelasnya. Dalam artikel yang dipetik dalam portal Berita Harian.

Namun sebenarnya ia tetap terpulan kepada selera masing-masing untuk menyimpannya dimana, kerana penulis amat yakin bahawa majoriti rakyat Malaysia adalah kreatif.

Sumber

https://balconygardenweb.com/snake-plant-benefits-proven-in-research

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/06/700140/lidah-jin-dalam-rumah-jejas-kesihatan

https://greeneryunlimited.co/blogs/plant-care/sansevieria-care

https://www.mstar.com.my/lokal/viral/2020/06/13/musim-pokok-lidah-jin-tapi-awas-ada-sebab-anak-kecil-haiwan-peliharaan-tak-boleh-dekat

Tagged: