pokok bidara

Pokok bidara juga dikenali dengan nama saintifiknya Zizipus mauritiana. Ramai orang mula menyedari tentang khasiat daun bidara dalam kehidupan seharian.

Secara amnya, tanaman ini mudah tumbuh dengan baik walaupun dalam persekitaran yang kering.

Pokok Bidara adalah pohon yang ditulis dalam Al-Quran yang boleh hidup di persekitaran dengan suhu yang hangat dan kering. Pokok ini berasal dari Timur Tengah yang berbeza iklim yang hangat.

Pokok bidara telah banyak ditanam di Indonesia karena masyarakat kebanyakannya telah mengetahui khasiat daun bidara dan buahnya terutama kegunaannya untuk kesihatan.

Khasiat Daun Pokok Bidara Untuk Kesihatan

Bidara terbukti mempunyai manfaat yang baik untuk kehidupan manusia, terutama dari segi kesihatan. Sebagai tanaman yang boleh diusahakan, tanaman ini mempunyai banyak faedah dan khasiat daunnya yang telah diketahui ramai. Kaedah ini adalah beberapa contoh manfaat pokok bidara:

1. Daun Pokok Bidara sebagai ubat sejuk

Kandungan antibakteria daun bidara mampu meningkatkan bakteria dan virus secara efektif. Seperti yang kita tahu, Influenza adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria dan virus.

Oleh itu, daun bidara dapat digunakan sebagai ubat selsema, seperti pilek dan batuk. Selain selesema, kesan antibakteria daun bidara juga dapat menyembuhkan selesema burung dan selesema babi yang disebabkan oleh virus.

2. Membantu Memelihara Kesihatan Tulang dan Gigi

Antara manfaat daun bidara yang cukup terkenal adalah ia dapat menjaga kesihatan tulang dan gigi. Unsur penyusun tulang dan gigi adalah kalsium mineral.

Daun bidara dapat digunakan untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat supaya tidak mudah rapuh. Ini kerana daun yang tumbuh dari pokok bidara ini mengandungi kalsium yang cukup tinggi.

3. Mengatasi Masalah Wanita

Masalah kewanitaan sentiasa menjadi dilema kepada wanita kerana menyebabkan ketidakselesaan. Namun masalah ini dapat diatasi dengan manfaat kandungan antiseptik daun bidara muda untuk mengatasi masalah keputihan dan haid.

Ia bertindak dengan cara menstabilkan hormon sehingga haid kembali normal dan mengurangkan bakteria yang menyebabkan keputihan.

4. Mempercepat penyembuhan luka

Selain dapat bertindak sebagai antibakteria aktif, daun bidara juga diketahui mengandungi sebatian antiseptik. Dengan cara itu, ia dapat membantu mempercepat proses penyembuhan luka pada badan.

Sebatian antiseptik pada daun bidara mampu menyembuhkan luka dan melawan jangkitan kuman yang boleh menyebabkan luka bertambah teruk.

5. Peranan sebagai anti-radang

Keradangan sering berlaku pada kulit badan yang boleh disebabkan oleh kulit yang sensitif. Daun pokok bidara mengandungi sebatian anti-radang yang mampu melegakan keradangan yang berlaku sehingga bahagian badan yang meradang dapat beransur pulih dan kembali normal.

Cara Memanfaatkan Pokok Bidara

Sekiranya anda masih keliru bagaimana menggunakan daun Bidara untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

Cara 1

Hancurkan daun bidara di sebuah bekas yang bersih dan campurkan sedikit air sehingga sebati. Kemudian sapukan pada bahagian badan yang luka atau meradang seperti jerawat di wajah.

Untuk merawat jerawat, ia boleh diulang sebanyak 3 hingga 4 kali seminggu sehingga jerawat hilang sepenuhnya.

Cara 2

Cara lain ialah mencuci beberapa helai daun bidara kemudian lekatkan secara langsung pada luka badan yang terkena luka.

Cara 3

Untuk kegunaan perubatan secara mendalam seperti mengubati diabetes, selesema, atau influenza, anda boleh mencuci daun bidara dan mengeringkannya seperti daun teh. Kemudian dibancuh seperti teh biasa dengan air panas dan diminum semasa suam.

Sekiranya sukar, anda boleh membeli sahaja teh daun bidara dalam bungkusan yang dijual.

Demikianlah maklumat ringkas mengenai khasiat daun bidara yang dapat kita gunakan dalam pelbagai masalah kesihatan setiap hari. Tidak salah jika bidara mengandungi banyak manfaat kerana pokok bidara itu sendiri telah disebutkan dalam Al-Quran dan sering dijadikan ubat sejak zaman Rasulullah SAW sekalipun.

Tagged: