Now Reading
Plan B Ipoh: Restoran Terkenal Yang Wajib Anda Cuba

Plan B Ipoh: Restoran Terkenal Yang Wajib Anda Cuba

plan b ipoh

Pernahkah anda makan di Plan B Ipoh? Ia adalah salah satu restoran yang terkenal dan mempunyai cawangan bukan saja di KL, tetapi juga di Ipoh.

Plan B merupakan restoran terkenal di Ipoh Perak. Ia terletak berdekatan Concubine Lane dan berada tepat di tengah-tengah kelompok mural terkenal dan seni bina jalan yang unik, membolehkan restoran ini menarik lebih ramai pelanggan.

Tentang Plan B Ipoh

Plan B dibuka pada tahun 2013. Restoran ini terus menjadi tempat paling menarik di Ipoh selama 5 tahun pertama selepas ia dibuka. Surat khabar antarabangsa utama seperti New York Times pun turut tidak ketinggalan memuji kehebatan restoran ini. Plan B amatlah popular ketika itu.

Sama seperti tempat luar negara seperti Hoxton Square di London atau daerah SoHo di New York, Plan B juga dirancang dengan gaya moden hip.

Ada yang berkata bahawa harga makanan di sini agak mahal di mana ia seperti harga-harga makanan di Eropah atau Amerika Utara. Tetapi, itu semua tidak benar kerana sebenarnya harga makanan di sini adalah separuh daripada harga-harga makanan di luar negara seperti London.

Pada asalnya, bangunan Plan B adalah sebuah gudang berkeluasan 7,885 kaki persegi. Tetapi, ia kemudiannya diubah suai menjadi sebuah restoran. Warisan bangunan lama masih jelas kelihatan di sini kerana Plan B mengekalkan struktur keluli bangunan asal.

Plan B menjadi tumpuan utama untuk acara-acara istimewa seperti pesta ulang tahun, pancuran bayi, pesta bulan purnama dan acara korporat. Ramai juga yang suka mengambil gambar di sini kerana keunikannya dalam gabungan gaya moden dan lama dalam dekorasinya.

Ciri-ciri Plan B Ipoh

1. Tempat duduk luar

Sebab utama kejayaan Plan B ialah keunikan seni binanya, dimana seni bina moden dan gaya asli yang dikekalkan dari bangunan lama Plan B digabungkan. Anda akan rasa seperti di Old Town semasa berada di sini. Keunikan ini akan lebih menonjol dari tempat duduk luar di Plan B.

2. Kedai kraft dalam Plan B

Disebabkan Plan b mempunyai kawasan luar tertutup yang luas, mereka memanfaatkan ruang tersebut untuk kedai-kedai lain untuk menarik lebih banyak pelanggan. Contohnya, satu ruang untuk tempat duduk luar, dan sebahagian besar ruang dalaman pula diserahkan kepada kedai-kedai kecil dan kedai gunting rambut tempatan kuno.

Ada juga butik menjual pakaian dan kedai kraf tangan tempatan di sini. Menarik bukan? Ia membuatkan kita mahu meluangkan lebih masa di sini.

3. Butik Legenga

Plan B turut menempatkan pasar tertutup yang menjual barangan dengan harga yang secara puratanya agak mahal. Pasar-pasar ini mempunyai ruang yang lapang, siling yang tinggi dan temboknya pula sengaja diperlihatkan seperti terbiar dan tidak dicat untuk memberikan penampilan perindustrian moden yang sedang popular di Eropah dan Amerika Utara.

Seni reka pasar ini membawa aura Old Town dan yang penting, ia berjaya menarik lebih ramai pelanggan ke Plan B.

4. Harga Makanan

Item image

Harga makanan di sini mungkin satu kelemahan di Plan B kerana ia menawarkan harga makanan yang jauh lebih tinggi berbanding kedai lain di sekitarnya. Contohnya, untuk sepinggan nasi lemak, harganya adalah RM 28.00, jauh lebih mahal berbanding RM 2.80 di food court Birch Memorial Clock Tower.

Tapi, melihat daripada Plan B itu sendiri, kita pasti akan faham kenapa harganya begitu berbeza dari kedai lain. Plan B mempunyai ciri-ciri yang sangat unik dan lokasinya pula amat strategik, jadi tidak hairanlah jika harganya mahal.

Namun, jika dibandingkan dengan Eropah, dengan harga RM 28 anda hanya boleh dapatkan sepiring kentang goreng dengan sos keju di Hoxton Square Bar & Kitchen di London. Jadi, mengenai ulasan bahawa harga makanan Plan B Ipoh sama dengan restoran di Eropah, itu adalah tidak benar sama sekali.

5. Menu Makanan

Satu lagi keunikan Plan B ialah restoran ini menghidangkan makanan barat yang sukar didapati di Kuala Lumpur. Antaranya ialah stik, kerepek, spageti, taco dan roti yang mempunyai gaya barat.

Walaupun begitu, Plan B masih menghidangkan makanan Asia seperi Tom Yam Bouillabaisse Pasta, Vietnam Grilled Chicken on Rice dan Beef Noodle Soup. Bukan itu sahaja, restoran ini turut menyediakan makanan ringan yang sihat seperti dirty fries dan kuih.

See Also
kereta api

Ramai juga yang berkunjung di sini hanya untuk rehat dan menikmati waktu petang dengan pemandangan Old Town. Mereka selalunya memesan teh atau kopi.

Cara Hendak Ke Plan B Ipoh

Plan B terletak di alamat Jalan Panglima, 30000 Ipoh, Negeri Perak, Malaysia.

Untuk ke restoran ini, bermula dari Ipoh, anda perlu:

  1. Memandu ke Kinta.
  2. Tiba di Kinta, ambil jalan utama iaitu Jalan Sultan Iskandar dan teruskan memandu di jalan ini.
  3. Di sebelah kiri akan ada Kedai kopi Lim Ko Pi. Di persimpangan depan, belok kanan ke Jalan Sultan Yusuff.
  4. Pandu sejauh 3 simpang dan kemudian belok kanan ke Jalan Panglima.
  5. Selepas kira-kira 20 meter, anda akan melihat Pelan B di sebelah kiri.

Akhir sekali,

Menarik bukan restoran Plan B ni? Jadi, anda yang bercadang ingin bercuti di Ipoh, jangan lupa masukkan Plan B dalam senarai kunjungan anda ya!

Sumber:

https://www.stevengoh.com/plan-b-ipoh-old-town-the-combination-of-nostalgic-and-modern/

https://malaysialife.org/plan-b-in-ipoh/

https://vmo.rocks/item/plan-b-ipoh/

error: Content is protected !!