Petua dan tips keibubapaan yang boleh anda cuba
Artikel ini berkongsi tentang cara dan petua yang anda, sebagai ibu bapa boleh lakukan bagi mendidik anak melakukan kerja rumah hinggalah cara menyelamatkan nyawa mereka sewaktu kes kecemasan berlaku.

Artikel ini berkongsi tentang tips dan petua yang anda, sebagai ibu bapa boleh lakukan bagi mendidik anak melakukan kerja rumah hinggalah cara menyelamatkan nyawa mereka sewaktu kes kecemasan berlaku. Bacalah tips yang dikongsikan oleh beberapa ‘blog’ dan laman web keibubapaan yang terkenal dan boleh dipercayai ini.

Cara mengajar anak anda untuk makan sendiri – Shaine Wong

https://www.shainewong.com/2018/05/teaching-sophie-to-feed-herself

Menurut Shaine Wong dalam blognya, beliau telah berkongsi langkah-langkah ini sewaktu mengajar anaknya, Sophie untuk makan dengan sendiri.

1. Dapatkan saiz sudu yang betul

Ini merupakan perkara pertama yang anda perlu lakukan. Dapatkan sudu yang bersaiz besar kerana ia lebih sesuai untuk kanak-kanak kecil kerana memudahkan mereka untuk menceduk makanan.

2. Pilih bentuk sudu yang sesuai

Pilih sudu yang berbentuk bulat kerana ia membolehkan bayi menceduk makanan dengan mudah. Beliau mencadangkan ibu bapa untuk mengajar anak-anak menggunakan sudu bulat semasa makan dengan menyediakan makanan separuh pepejal dan memotong makanan secara kecil terlebih dahulu.

3. Memilih jenis sudu ‘pincer’

Sudu jenis ‘pincer’ membolehkan anak anda memegang objek dengan terkawal. Sebagai tambahan, anda boleh meletakkan tikar atau alas kaki di bawah tempat makan anak anda bagi mengelakkan makanan bersepah di atas lantai.

Cara mengajar anak anda melakukan kerja rumah – The Quahs

Adakah anda tertanya-tanya bagaimana caranya untuk mula mendidik anak-anak anda melakukan kerja rumah? Sebenarnya, anda boleh mula mengajar mereka seawal fasa kanak-kanak lagi! The Quahs telah berkongsi dalam blog mereka 5 senarai tugas yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak berdasarkan pengalaman mereka sendiri dalam mengajar anak-anak mereka.

1. Baju kotor

Mulakan dengan mengajar anak anda untuk meletakkan baju kotor di dalam mesin basuh atau bakul baju kotor. Kemudian, selepas membasuh pakaian, anda boleh meminta tolong anak anda untuk menggantung pakaian bersih di ampaian. Sekiranya anak anda lebih besar, anda boleh mengajar mereka cara melipat pakaian. Mulailah dengan pakaian yang kecil dahulu dari sapu tangan hinggalah baju dan seluar. Jangan memarahi mereka jika mereka tidak melipat pakaian dengan baik. Ingat, mereka masih lagi belajar.

2. Kemas meja semasa waktu makan

Anda boleh meminta mereka menghantar cawan atau perkakas yang kecil ke sinki atau membantu dengan meletakkan makanan atau perkakas di atas meja sewaktu masa makan (letakkan sudu dalam hidangan dan lain-lain).

3. Mengelap dan menyapu

Anda boleh meminta tolong daripada mereka untuk mengelap atau menyapu lantai. Mereka mungkin akan memikirkannya sebagai masa bermain dan akhirnya mereka tidak akan teragak-agak untuk membantu anda pada masa akan datang.

4. Kemas mainan

Ajar anak anda bahawa apabila mereka membuat sepah, mereka mesti membersihkannya sendiri. Sebagai contoh, selepas mereka bermain dengan mainan mereka, mainan tersebut perlu diletakkan semula di tempat asal.

5. Membantu dengan barangan runcit

Biarkan anak anda membantu dengan kedai runcit seperti memasukkan barang ke dalam troli atau mengeluarkan barangan ke kaunter juruwang.

Cara melakukan CPR pada bayi – The Buxom Babe

Menurut The Buxom Babe, langkah-langkah dalam melaksanakan CPR pada bayi terbahagi kepada Saksi dan Bukan Saksi. Saksi bermakna bayi anda tidak sedarkan diri di hadapan anda, pada waktu ini anda menyedari bahawa tahap oksigen anak anda masih normal, jadi anda perlu segera meminta bantuan pakar. Manakala dalam situasi bukan saksi pula, sebagai contoh, apabila anda masuk ke dalam bilik dan menemui bayi anda tidak sedarkan diri atau tidak memberikan sebarang tindak balas, anda harus mengaktifkan mod CPR dengan segera untuk memberikan oksigen kepada bayi anda.

Sebelum melakukan CPR pada Bayi.

 1. Semak persekitaran anda dan bayi serta pastikan tempat kejadian adalah selamat.
 2. Jentik kaki bayi untuk mendapatkan sebarang tindak balas.
 3. Jika bayi anda tidak bertindak balas, minta pertolongan seseorang untuk menghubungi talian kecemasan dengan serta-merta.
 4. Baringkan bayi dan condongkan kepalanya sedikit serta angkat dagu untuk membuka saluran udara.
 5. Semak pernafasan bayi dan dengar pernafasan dengan berhati-hati, tidak lebih daripada 10 saat.
 6. Pada masa yang sama, periksa nadi dengan meletakkan dengan 2 jari pada bahagian pergelangan tangan dan pertengahan lengan antara bahu dan siku.
 7. Jika tiada pernafasan atau nadi, mulakan CPR.

Melakukan CPR pada Bayi:

 1. Pastikan bayi anda dibaringkan di atas permukaan yang rata.
 2. Beri 30 tekanan lembut di atas dada pada kadar 100-120 / minit. Gunakan dua atau tiga jari pada bahagian bawah dada (di pusat dada). Tekan kira-kira satu pertiga kedalaman dada (kira-kira 1 setengah inci).
 3. Buka saluran pernafasan bayi dengan cara mencondongkan kepala bayi sambil mengangkat angkat dagunya. Namun, jangan condongkan kepalanya berlebihan.
 4. Berikan 2 nafas penyelamat dahulu: Sambil mencondongkan kepala dan menarik dagu bayi, gunakan mulut anda untuk membuat CPR lengkap kepada mulut dan hidung bayi, kemudian tiup nafas selama satu saat sehingga dada bayi ternaik. Ulang langkah ini sebanyak dua kali.
 5. Teruskan langkah CPR ini tetapi dengan jarak setiap 2 minit sambil memeriksa pernafasan dan nadi bayi. Hentikan CPR jika bayi anda memberi tindak balas yang jelas seperti bernafas secara spontan/menangis.
 6. Walau bagaimanapun, pakar profesional lain yang diberi latihan atau EMS (Perkhidmatan Perubatan Kecemasan) boleh mengambil alih tugas tersebut sekiranya anda terlalu letih untuk meneruskan CPR, atau tempat kejadian adalah tidak selamat.

Summary
Petua dan tips keibubapaan yang boleh anda cuba
Article Name
Petua dan tips keibubapaan yang boleh anda cuba
Description
Bacalah petua yang dikongsikan oleh beberapa ‘blog’ dan laman web keibubapaan yang terkenal dan boleh dipercayai ini.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: