petrosains

Aeroangkasa adalah antara salah satu perkara yang digemari oleh semua peringkat usia. Namun. hampir mustahil untuk kita ke angkasa lepas. Tapi jangan risau sebab anda boleh ke Petrosains.

Adakah anda pernah ingin mengetahui lebih lanjut mengenai dinosaurus, melihat bagaimana rasanya di platform penggerudian minyak, atau mengalami bagaimana rasanya berada di luar angkasa?

Anda boleh merasainya di Petrosains, The Discovery Center di Kuala Lumpur. Ia adalah pusat penemuan sains interaktif untuk kanak-kanak dan orang dewasa di mana anda dapat melihat, mendengar, menyentuh, bermain dan berinteraksi dengan pameran dan pemasangan.

Ditubuhkan pada tahun 1999, pusat ini telah menarik lebih daripada lima juta pengunjung untuk menemui, meneroka dan mempelajari lebih lanjut mengenai sains dan teknologi.

Ia dibuka dari jam 9.30 pagi hingga 5.30 petang setiap hari.

Jadi, apa yang ada di Petrosains dan apa yang boleh anda dan anak-anak lakukan bersama? Jom kita baca di bawah ini.

1. Mendapatkan maklumat mengenai petroleum

Petrosains KLCC ; harga tak cekik darah, berbaloi - Umminani

Petrosains Kuala Lumpur diatur dengan cara yang mudah dan terdapat tema futuristic. Anda akan diterangkan mengenai industri petroleum dengan gaya yang menarik, galeri mempunyai papan iklan dengan maklumat untuk setiap pameran.

Mereka yang berasa fakta itu terlalu rumit tidak perlu bimbang – ia mungkin ditulis dengan jargon kejuruteraan tetapi boleh difahami dengan cara yang mudah.

Galeri utama bermula di Lobi, di mana terdapat patung air yang menenangkan dan kereta lumba Sauber PETRONAS Formula Satu – replika F1 mengenai keterlibatan PETRONAS dalam pengembangan teknologi dan prestasi enjin canggih.

2. Meneroka menggunakan alatan teknologi

5 Sebab Kenapa Anda Mesti Pergi Ke Petrosains

Setelah membeli tiket, sudah tiba masanya untuk menemui bahagian Eksplorasi – di sini alat berteknologi tinggi yang digunakan untuk penerokaan petroleum dipaparkan; ia adalah tempat yang tepat untuk ahli geologi atau ahli seismologi untuk melihat secara ringkas kehidupan semasa bekerja.

Selanjutnya adalah lawatan ke Speed, kawasan di mana peminat Formula Satu (F1) dapat melihat pameran langsung mengenai sains dan teknologi di belakang kenderaan. Selain itu, terdapat teater mini – The Molecule Nano World – yang boleh memuatkan sehingga 32 orang, yang mempamerkan filem 3D.

3. Mengembara di Dark Ride

Exhibits & Floor Plan | Petrosains, The Discovery Centre

Perjalanan anda di Petrosains bermula dengan pengembaraan ikonik yang dipanggil ‘Dark Ride‘.

Anda akan berada di dalam platform yang membuat anda berasa seperti setitik titisan crude oil, disepanjang trek pengembaraan ini bakal membawa anda melepasi laluan yang gelap yang mempamerkan replika hutan hujan, gunung-ganang dan pemandangan bawah laut Malaysia.

Yang membuatkan ia lebih menarik adalah pengembaraan audio visual ini diakhiri dengan transisi perubahan visual Malaysia serba moden dan berdaya saing.

4. Berhibur di Petrojaya

www.mieranadhirah.com: Trip to Petrosains

Apa yang ada boleh lihat di Petrojaya? Dengan penggunaaan animasi kartun dalam sebuah perkampungan mengajar kita tentang kesan kesan sesebuah molekul petrokimia dalam kehidupan seharian.

Selain dari itu, anda juga disajikan dengan pameran menarik kehidupan  dinasour dan melihat sendiri kejadian gempa bumi, rupa sesebuah fosil dan petroleum di bahagian Geotime Diorama.

Di Exit Ride dimana anda mengakhiri pengembaraan, anda akan menonton audio visual yang memaparkan kejayaan terbesar Malaysia disudahi dengan visual seakan-akan anda berada di bawah langit yang dihujani bintang-bintang.

Apa Yang Boleh Dilakukan?

Perjalanan anda ke dunia sains dan penemuan bermula sebaik sahaja anda memasuki lobi pintu masuk sehingga akhir di mana Kedai Hadiah Xplorasi berada. Terdapat banyak kawasan bertema yang akan anda temui dan berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan.

Mulakan dengan Dark Ride, yang berbentuk seperti titis minyak. Perjalanan ini membawa anda melalui persekitaran yang damai dan gelap yang menampilkan hutan hujan, gunung dan pemandangan bawah laut Malaysia. Terdapat juga persembahan audio-visual yang membawa anda ke seluruh Malaysia dengan konsep kronologi masa.

Seterusnya ialah Space adalah tempat anda boleh meneroka teknologi ruang angkasa terkini. Anda dapat mengetahui bagaimana angkasawan hidup, bekerja dan bermain di angkasa; cuba memprogramkan rover Mars melintasi landskap Martian; merasai taufan di Musytari; atau bagaimana rasanya berada di angkasa lepas dan tanpa tekanan graviti melalui Human Gyro.

Kembali ke masa semasa anda berjalan melalui Time Tunnel ke Geotime Diorama yang berpusat di sekitar lanskap gunung berapi memberikan perasaan anda telah kembali ke dunia kuno 200 juta tahun yang lalu ketika dinosaur dan makhluk prasejarah lain berkeliaran di bumi. Anda boleh melintasi jambatan tali kayu untuk melihat lebih dekat makhluk besar ini dan juga mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana fosil, mineral dan kristal, serta minyak terbentuk.

Di Stesen Sains, terdapat pertunjukan sains setiap jam dari 10.30 pagi dan seterusnya yang mengajar dan meniru pelbagai fakta saintifik. Terdapat juga Robothespian, robot interaktif AI yang boleh anda berinteraksi dan juga banyak ketawa.

Anda pada dasarnya dapat mengawal apa yang tertulis dan juga beberapa pergerakannya. Sparkz adalah tempat anda boleh mencabar keluarga dan rakan anda untuk pertandingan Robo Soccer, bermain secara layar interaktif , dan banyak lagi.

Ia juga menawarkan Maker Studio, yang sesuai untuk kanak-kanak lapan tahun ke atas. Banyak bahan DIY disediakan untuk mereka belajar melalui sesi praktikal untuk membina, membuat barang. Jangan risau jika anak anda bawah umur kerana terdapat Makmal Inovasi yang sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur lapan tahun.

Terdapat juga TotSpot, tempat yang selamat untuk kanak-kanak bermain dan belajar. Salah satu tarikan utama Petrosains adalah Platform Minyak. Anda dapat merasakan bagaimana rasanya berada di pelantar minyak luar pesisir di replika ini. Berjalan di sekitar platform dua tingkat, sentuh dan rasakan alat penggerudian, pakai seluar dan topi keledar keselamatan untuk bergambar, dan banyak lagi.

Sekiranya kereta laju dan Formula 1 adalah perkara anda, anda pasti menyukai Speed, yang didedikasikan untuk semua perkara dengan pantas. Menaiki helikopter simulasi, memeriksa replika kereta lumba F1 berukuran sebenar, atau cuba simulasi pemanduan kereta lumba F1.

Di tingkat atas, anda akan menemui Molecule Nano World di mana anda boleh mencuba “membuat beberapa kimia” dengan eksperimen langsung yang dibantu dengan Smart Guide yang mesra pengguna.

Creating Wonder - the Petrosains Blog: Aktiviti Untuk Si Kecil Bersama Ibu  Bapa Juga Tersedia di Petrosains Science Festival 2019!

Petrosains akan menarik minat kanak-kanak dari semua peringkat umur dan juga orang dewasa, pada dasarnya semua yang ingin bermain dan belajar mengenai sains, teknologi dan banyak lagi. Jadi, jangan lupa untuk berkunjung ke Petrosains ya!

Sumber:

https://www.maisinggah.com/petrosains/

https://www.hasrulhassan.com/2019/05/keseronokan-petrosains-klcc-sempena-20.html

https://petrosains.com.my/wonderblog/merancang-lawatan-ke-petrosains/

Tagged: