Now Reading
Pesakit sukar sembuh selepas penggunaan alat bantuan pernafasan

Pesakit sukar sembuh selepas penggunaan alat bantuan pernafasan

Penyembuhan yang sukar bagi pesakit selepas menggunakan alat bantuan pernafasan

Apabila kes jangkitan Covid-19 melambung tinggi, semakin banyak pesakit menjalani rawatan yang dahsyat. Mereka yang bertuah berjaya melaluinya, tetapi perjalanan mereka untuk kembali sihat adalah suatu tempoh yang panjang dan berbahaya. Doktor sekarang hanya dapat mempelajari tentang cabaran mendatang bagi mereka yang tiba di hospital dalam keadaan sesak nafas dan kekurangan oksigen sehingga ramai mempercayai bahawa penggunaan alat bantuan pernafasan sahaja yang mampu memisahkan mereka antara kehidupan dan kematian.

Alat bantuan pernafasan mekanikal adalah intervensi yang dapat menyelamatkan nyawa. Walaupun pesakit dapat bertahan, sebahagian daripada mereka biasanya akan menjadi lemah. Ia boleh sampai ke tahap di mana mereka tidak dapat melakukan aktiviti harian seperti mencukur, mandi, menyiapkan makanan sehinggalah terbaring sahaja di tempat tidur.

Malah, ada juga sebilangan orang tidak pernah pulih sepenuhnya. Golongan ini diperlukan untuk mempelajari semula kemahiran asas seperti berjalan, bercakap dan menelan agar dapat meneruskan kehidupan dengan baik.

Tiada keraguan bahawa ada ribuan mangsa yang selamat gara-gara penggunaan alat bantuan pernafasan setelah wabak itu berakhir. Namun, kualiti hidup mereka masih menjadi tanda tanya tanpa jawapan yang pasti. Paru-paru kita adalah organ yang dinamik, di mana ia menghantar oksigen yang disedut ke dalam bekalan darah dalam beberapa saat sahaja. Sekiranya paru-paru tidak berfungsi, kerosakannya boleh berlaku dengan cepat. Seseorang boleh maut walaupun berada dalam keadaan sihat sebelum itu dalam masa kurang dari enam minit.

Semasa seseorang menarik nafas, oksigen mengalir melalui trakea, melalui laluan semakin mengecil yang banyak sebelum berakhir pada 600 juta kantung kecil udara yang dikenali sebagai alveoli. Oksigen dengan mudahnya melalui dinding tersebut yang setebal satu sel, dan masuk ke aliran darah, di mana ia memberi tenaga bagi menggerakkan seluruh badan.

Coronavirus dan masalah keradangan yang memberi kesan kepada individu disamakan seperti lendir, di mana ia akan menyumbatkan sistem yang rumit. Salah satu aspek yang paling merisaukan adalah kemampuan virus untuk menembus jauh di dalam paru-paru, masuk ke dalam sel dan mengeluarkan zarah virus. Malah, masalahnya bukan sahaja mengenai kehilangan sel-sel di paru-paru yang seharusnya membantu memberikan oksigen kepada tubuh. Masalahnya adalah paru-paru kemudian diperlukan untuk menjadi medan pertempuran untuk bertarung dan menyerang penjajah asing. Sel yang tertutup rapat itu akan menjadi bengkak daripada cairan dan meradang sehingga tidak lagi berfungsi. Individu yang terselamat telah menyamakan keadaan tersebut dengan sensasi semasa lemas.

Memandangkan SARS-CoV-2 adalah sesuatu yang baru bagi tubuh manusia, jangkitan itu dapat memicu tindak balas imun yang besar. Sekiranya anda mempunyai jangkitan, tubuh anda akan berusaha untuk merekrut sel yang kebal sebanyak mungkin untuk melawan jangkitan tersebut. Walaupun ia berkesan untuk memusnahkan sel-sel yang memiliki virus, ia juga berpotensi untuk merosakkan tisu di sekitarnya.

Interaksi antara sistem pernafasan dan peredaran darah, yang mengalirkan darah yang diperkaya dengan oksigen ke seluruh badan adalah halus. Pada pesakit Covid-19, paru-paru tidak menggerakkan oksigen dengan mencukupi. Ini menyekat jumlah oksigen yang masuk ke dalam darah, di mana ia seharusnya memberi tenaga kepada tubuh, memperbaiki dan mengganti sel yang rosak dan menyokong sistem kekebalan tubuh.

Di sinilah peranan alat bantuan pernafasan menjadi penyelamat. Ia dapat diselaraskan untuk meningkatkan kadar oksigen, tekanan dan isipadu, bagi mendorong udara ke dalam paru-paru dengan lebih kuat. Tetapi, walaupun pesakit dalam keadaan parah, beberapa alveoli masih dapat berfungsi dengan baik. Matlamatnya adalah untuk menghilangkan tekanan dari kawasan yang sakit sambil menyokong kawasan yang masih berfungsi, dengan memastikan mereka mempunyai jumlah oksigen dan tekanan yang ideal sehingga mereka dapat memperkaya darah dengan efisien.

Selama bertahun-tahun, fokus utama doktor rawatan kritikal yang melakukan proses intubasi kepada pesakit telah membantu mereka kekal hidup, memperbaiki rawatan dalam usaha meningkatkan kadar kelangsungan hidup pesakit. Mesin tersebut, yang pertama kalinya diperkenalkan pada tahun 1928, pada awalnya disebut sebagai paru-paru besi dan digunakan untuk membantu pesakit polio bernafas. Baru-baru ini, para penyelidik mengetahui bahawa tindak balas biologi terhadap mesin pernafasan yang berlaku serta-merta biasanya boleh menimbulkan bahaya yang berpanjangan.

Di samping itu, terdapat banyak bahaya lain yang boleh terjadi ketika kita menggunakan alat bantuan pernafasan ini. Doktor harus memberi ubat penenang kepada pesakit terlebih dahulu agar mereka dapat bertoleransi dengan tiub pernafasan mekanikal di paru-paru mereka. Semakin lama anda berada di wad ICU dengan bantuan ubat penenang yang memerlukan mesin, semua perkara lain seperti penurunan nada dan kekuatan otot serta risiko jangkitan yang diperoleh daripada hospital akan meningkat .

Apabila seseorang menggunakan alat ini, otot yang biasanya mengendalikan pernafasannya akan mula mengalami atrofi dalam beberapa jam. Kebanyakan pesakit diberikan ubat penenang untuk memudahkan mesin mengambil alih tubuhnya. Tetapi, ini boleh melumpuhkan bahagian tubuh yang lain dan menyebabkan kelemahan yang meluas.

Risiko berlakunya kematian kekal lebih tinggi berbanding purata setelah sekurang-kurangnya setahun selepas anda menggunakan alat ini, di mana risiko tersebut berkaitan dengan jumlah hari yang dihabiskan menggunakan mesin dan keadaan kesihatan lain yang dialami pesakit sebelum mereka jatuh sakit. Pesakit-pesakit ini juga tidak dapat kembali ke keadaan asal mereka. Ada yang berkelakuan seperti mereka benar-benar lumpuh, seolah-olah mereka adalah quadriplegics. Ini adalah sangat serius hinggakan ada di antara mereka yang hampir tidak dapat menggerakkan otot sendiri.

error: Content is protected !!