Kehamilan merupakan masa yang menggembirakan dalam kehidupan seorang wanita tetapi juga merupakan masa yang penuh dengan kesakitan fizikal. Perut mengeras adalah salah satu kesakitan yang dialami oleh ramai wanita semasa kehamilan.

Terdapat banyak sebab perut menjadi keras semasa kehamilan dan ini mungkin berbeza bergantung pada trimester.

Keadaan Pada Setiap Trimester

Trimester pertama

Terdapat banyak sebab mengapa seorang wanita mengalami perut mengeras pada trimester pertama kehamilan, termasuk:

 • Regangan

Semasa trimester pertama, rahim tumbuh dan meregang dengan cepat untuk menampung janin yang sedang tumbuh. Ini boleh menyebabkan perut menjadi keras, tajam, menusuk atau sakit di bahagian sisi perut kerana ligamen dan tisu lain sedang meregang.

 • Gas

Perut mengeras berpunca daripada gas adalah masalah yang sangat biasa sepanjang kehamilan. Ia boleh menyebabkan kekejangan atau sakit pada perut dan boleh menjadi sangat menyakitkan.

 • Sembelit

Sembelit juga merupakan punca perut mengeras yang sering dialami pada awal kehamilan. Perubahan hormon kehamilan boleh melambatkan saluran gastrousus. Malah, kandungan zat besi dalam beberapa vitamin pranatal dapat mengeraskan najis dan menyukarkan perjalanan ke bilik mandi.

 • Keguguran

Perut mengeras juga menunjukkan tanda tanda mungkin berlakunya keguguran, iaitu kehilangan kehamilan sebelum 20 minggu kandungan. Walau bagaimanapun, keguguran paling kerap berlaku pada minggu ke-12 kehamilan.

Trimester kedua

Simptom simptom perut mengeras seperti peregangan, kekejangan, dan sakit menusuk di sepanjang sisi rahim yang berterusan hingga trimester kedua lebih dikenali sebagai sakit ligamen bulat. Ligamen bulat terletak di kedua-dua sisi rahim dan menghubungkan rahim ke pangkal paha. Semasa kehamilan, ligamen meregang ketika rahim tumbuh, yang boleh menyebabkan rasa sakit yang tajam. Kesakitan ini biasanya berlaku dengan perubahan kedudukan, seperti duduk hingga berdiri atau membongkok.

Sebilangan besar wanita mula merasakan kontrak rahim mereka dan secara berkala mengetatkan waktu pada trimester kedua, titik kehamilan mereka antara 14 hingga 28 minggu. Ini dikenali sebagai kontraksi Braxton-Hicks..

Tujuan pengecutan Braxton-Hicks adalah untuk rahim untuk bersiap untuk bekerja keras ketika bersalin. Ia membantu mengencangkan otot di rahim dan melancarkan aliran darah ke plasenta.

Kontraksi Braxton-Hicks adalah normal bagi wanita hamil. Ia hanya berlaku sekitar 30 hingga 60 saat tetapi boleh memakan masa selama 2 minit. Ia tidak menyakitkan seperti kontraksi biasa tetapi masih boleh menyebabkan rasa sakit dan rasa tidak selesa. Antara perkara boleh mencetuskan atau memburukkan lagi kontraksi Braxton-Hicks:

 • seks atau syahwat
 • penyahhidratan
 • pundi kencing penuh
 • tendangan tajam oleh bayi

Trimester ketiga

Kesakitan akibat perut mengeras ditambah pula dengan pengecutan Braxton-Hicks menjadi lebih menyakitkan dan makin kerap berlaku pada trimester ketiga. Pengecutan ini biasa terjadi pada beberapa minggu terakhir kehamilan yang berpunca kerana rahim sedang bersiap sedia untuk kelahiran.

Cara Untuk Menghilangkan Rasa Sakit Perut Mengeras

Sekiranya anda sering mengalami perut mengeras yang tidak teratur, anda dinasihatkan untuk:

 • Minum segelas air untuk kekal terhidrat
 • Gerakkan badan anda untuk melihat apakah perubahan kedudukan membantu melegakan perut anda
 • Elakkan bangun terlalu cepat dari tempat tidur atau kedudukan lain
 • Pertimbangkan untuk mendapatkan urutan kehamilan untuk merehatkan otot yang letih
 • Gunakan penutup panas atau mandi menggunakan air suam

Sekiranya langkah-langkah di rumah ini tidak melegakan perut atau anda mempunyai masalah lain, sila hubungi doktor atau bidan anda dengan kadar segera.

Pergi ke hospital dengan segera sekiranya anda hamil kurang dari 36 minggu dan mempunyai tanda-tanda bersalin yang lebih awal, seperti:

 • Berdarah
 • Kebocoran bendalir
 • Tekanan pada pelvis atau faraj anda

Sumber

https://www.healthline.com/health/pregnancy/stomach-tightening-during-pregnancy#treatment

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321659#third-trimester

Tagged: