Now Reading
Perut : Ketahui lebih banyak mengenai organ pencernaan ini

Perut : Ketahui lebih banyak mengenai organ pencernaan ini

perut

Apakah itu perut

Perut adalah organ sistem pencernaan, khusus dalam pengumpulan dan pencernaan makanan. Anatominya agak kompleks di mana ia terdiri daripada empat bahagian, dua lengkungan dan menerima bekalan darahnya terutama dari batang ‘celiac’.

Anatomi perut

Perut adalah sebahagian daripada sistem pencernaan dan dihubungkan dengan:

 • esofagus – organ seperti tiub yang menghubungkan mulut dan tekak ke perut. Kawasan di mana esofagus bergabung dengan perut yang disebut persimpangan gastrousus (GE).
 • usus kecil – organ seperti tiub panjang yang memanjang dari perut hingga usus besar. Bahagian pertama usus kecil disebut duodenum, dan bahagian inilah yang disambungkan ke organ ini.

Bahagian perut

Perut dibahagikan kepada 5 kawasan:

 • ‘Cardia’ adalah bahagian pertama perut di bawah esofagus. Ia mengandungi ‘sphincter’ jantung, iaitu cincin otot nipis yang membantu mengelakkan kandungan perut masuk ke dalam esofagus.
 • ‘Fundus’ adalah kawasan bulatan yang terletak di sebelah kiri ‘cardia’ dan di bawah diafragma.
 • Tubuh adalah bahagian perut terbesar dan utama. Di sinilah makanan dicampurkan dan mula dipecahkan.
 • ‘Antrum’ adalah bahagian bawah perut. Ia menahan makanan yang dipecah sehingga siap dilepaskan ke usus kecil. Ia kadangkala dipanggil ‘pyloric antrum’.
 • ‘Pylorus’ adalah bahagian perut yang menyambung ke usus kecil. Kawasan ini merangkumi ‘pyloric sphincter’, iaitu cincin otot tebal yang berfungsi sebagai injap untuk mengawal pengosongan kandungan perut (chyme) ke dalam duodenum (bahagian pertama usus kecil). ‘Pyloric sphincter’ juga menghalang kandungan duodenum daripada masuk ke dalam perut.

Bagaimana perut berfungsi

Perut adalah organ berongga otot. Ia mengambil makanan dari kerongkong (‘gullet’ atau paip makanan), mencampurkannya, memecahnya dan kemudian menyebarkannya ke usus kecil dalam bahagian yang kecil.

Selain itu, perut mengeluarkan asid dan enzim yang mencerna makanan. Rangkaian otot yang disebut ‘rugae’ melapisi perut. Otot perut mengecut secara berkala, mengunyah makanan untuk meningkatkan pencernaan. ‘Pyloric sphincter’ adalah injap otot yang terbuka untuk membolehkan makanan mengalir dari perut ke usus kecil.

Pada kawasan di mana esofagus menuju ke perut, saluran pencernaan biasanya ditutup oleh otot-otot esofagus dan diafragma. Apabila anda menelan, otot-otot ini mengendur dan bahagian bawah kerongkong terbuka, bagi membiarkan makanan masuk ke dalam perut. Sekiranya mekanisme ini tidak berfungsi dengan baik, jus gastrik berasid mungkin masuk ke kerongkong dan boleh menyebabkan pedih ulu hati atau keradangan.

Jus gastrik terdiri daripada enzim pencernaan, asid hidroklorik dan bahan lain yang penting untuk menyerap nutrien. Kira-kira 3 hingga 4 liter jus gastrik dihasilkan setiap hari. Asid hidroklorik dalam jus gastrik berfungsi untuk memecah makanan dan enzim pencernaan pula membahagi protein. Jus gastrik yang berasid juga dapat membunuh bakteria.

Seterusnya, lendir menutupi dinding perut dengan lapisan pelindung. Bersama dengan bikarbonat, ini memastikan dinding perut itu sendiri tidak rosak disebabkan asid hidroklorik.

Masalah kesihatan biasa berkaitan perut

Perut boleh mempunyai pelbagai keadaan dan penyakit yang menyebabkan kesakitan, ketidakselesaan, masalah pencernaan dan juga kematian. Ini termasuklah:

 • Refluks gastroesofagus: Kandungan perut, termasuk asid boleh bergerak ke belakang iaitu ke dalam esofagus. Ia mungkin tidak bergejala, atau refluks boleh menyebabkan pedih ulu hati atau batuk.
 • Penyakit refluks gastroesofagus (GERD): Apabila gejala refluks mengganggu atau sering terjadi, ia disebut GERD. Selalunya, GERD boleh menyebabkan masalah di kerongkong yang serius.
 • ‘Dyspepsia’: Ini adalah nama lain untuk sakit perut atau gangguan pencernaan. Keadaan ini mungkin berkaku disebabkan oleh hampir semua keadaan jinak atau serius yang boleh mempengaruhi perut.
 • Ulser gastrik (ulser perut): Hakisan pada lapisan perut sering menyebabkan kesakitan dan / atau pendarahan. Ulser gastrik paling kerap  berlaku kerana  jangkitan NSAID atau H. pylori.
 • Penyakit ulser peptik: Doktor menganggap ulser di perut atau duodenum (bahagian pertama usus kecil) sebagai penyakit ulser peptik.
 • Gastritis: Keradangan perut, sering menyebabkan mual dan/ atau sakit. Ini boleh berlaku disebabkan oleh alkohol, ubat-ubatan tertentu, jangkitan H. pylori atau faktor lain.
 • Kanser perut: Kanser perut adalah bentuk kanser yang jarang berlaku.  Adenokarsinoma dan limfoma merupakan sebahagian besar kes kanser perut.
 • Sindrom Zollinger-Ellison (ZES): Satu atau lebih tumor yang menghasilkan hormon boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran asid. Penyakit GERD yang teruk dan ulser peptik berpunca dari gangguan yang jarang berlaku ini.
 • Gastrik ‘varices’: Pada individu dengan penyakit hati yang teruk, urat di perut boleh membengkak di bawah tekanan yang meningkat. Disebut sebagai ‘varises’, urat ini berisiko tinggi untuk mengalami pendarahan, walaupun kurang biasa daripada ‘varises’ esofagus.
 • Pendarahan perut: Gastritis, bisul, atau kanser perut mungkin jadi berdarah. Melihat darah atau bahan hitam dalam muntah atau najis biasanya merupakan keadaan kecemasan perubatan.
 • Gastroparesis (pengosongan gastrik yang tertunda): Kerosakan saraf akibat diabetes atau keadaan lain boleh menjejaskan pengecutan otot perut. Mual dan muntah adalah gejala biasa.

Cara menjaga perut anda

Masalah pencernaan dan gangguan perut dapat dicegah, dikurangkan dan bahkan dirawat oleh perubahan gaya hidup sederhana.

Makan dengan betul untuk membantu proses penghadaman

Ikuti beberapa peraturan asas untuk mengelakkan masalah:

 • Jangan tergesa-gesa ketika makan. Berikan masa untuk makan dengan perlahan. Cuba letakkan peralatan makanan anda di antara gigitan dan kunyah setiap bahagian dengan baik.
 • Jangan makan secara berlebihan. Kurangkan saiz makanan anda pada waktu makan, atau cuba makan 4 hingga 5 makanan dalam bahagian kecil dan bukannya 3 makanan besar.
 • Makan secara berkala dan cuba untuk tidak melangkau waktu makan.
 • Elakkan makan makanan dengan hidangan besar sebelum anda tidur. Makan makanan terakhir anda sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam sebelum berbaring.
 • Pastikan anda mempunyai banyak air untuk diminum.

Menurunkan berat badan berlebihan untuk mengelakkan pedih ulu hati

Sekiranya anda mengalami masalah berat badan berlebihan, lemak perut anda akan memberi tekanan pada perut dan boleh menyebabkan pedih ulu hati. Menurunkan berat badan dapat melegakan gejala pencernaan seperti pedih ulu hati dan masalah perut yang berkaitan dengan asid.

Pertimbangkan untuk mengambil lebih banyak magnesium

Magnesium boleh meningkatkan tahap cecair di usus anda, membantu memulakan gelombang seperti gerakan untuk menggerakkan najis melalui usus, yang akhirnya membantu proses pencernaan. Cuba terapkan sayur-sayuran berdaun gelap, kacang, biji-bijian, ikan dan pisang dalam pemakanan anda, yang mana semuanya kaya dengan magnesium.

Tangani tekanan dengan betul

Anda mungkin menyedari perasaan tidak selesa di perut semasa mengalami tekanan. Ini berlaku kerana kegelisahan dan kebimbangan boleh mengganggu keseimbangan pencernaan yang halus. Tekanan juga boleh memperburuk keadaan pencernaan seperti ulser perut dan sindrom keradangan usus. Oleh itu, bagi menangani masalah ini, cuba elakkan untuk makan ketika anda berasa sangat cemas, tertekan atau tidak berpuas hati. Cuba pastikan waktu makan anda berasa dalam keadaan gembira dan santai.

Berhenti merokok

Merokok boleh melemahkan otot yang mengawal bahagian bawah saluran makanan dan membiarkan asid dari perut bergerak ke arah yang salah, iaitu proses yang dikenali sebagai refluks. Malah, merokok juga merupakan faktor risiko penting untuk kanser perut.

Elakkan minum minuman keras

Minum secara sederhana tidak akan merosakkan sistem pencernaan anda, tetapi minum dengan berlebihan meningkatkan pengeluaran asid di perut. Ini justeru boleh menyebabkan pedih ulu hati dan memperburuk gangguan pencernaan yang lain.

SUMBER

https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-stomach#1

https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/the-stomach

https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/stomach/stomach-cancer/the-stomach/?region=on

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/five-lifestyle-tips-for-a-healthy-tummy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279304/

error: Content is protected !!