Now Reading
Perut Buncit – Masalah Perut Biasa Atau Berisiko?

Perut Buncit – Masalah Perut Biasa Atau Berisiko?

Perut Buncit

Perut  buncit, atau juga dikenali sebagai potbelly, adalah akibat pemendapan lemak di bahagian perut atau bahagian tengah badan. Lemak yang disimpan adalah hasil daripada lebihan kalori (kalori adalah unit yang digunakan untuk mengukur tenaga yang berasal daripada makanan). Lemak yang berasal daripada lebihan kalori disimpan sama ada di bawah kulit (lemak subkutan) dan / atau di sekitar organ (lemak viseral).

Perut buncit bukan disebabkan oleh lemak subkutan. Ia tidak dapat “dihancurkan” dengan senaman yang kuat. Ia adalah lemak viseral berterusan yang terletak jauh di perut, di sekitar organ-organ viseral. Sebarang cara diet, alat bantu, senaman, latihan berat badan, sedutan lemak, dan solekan keseluruhan badan tidak akan menghalang isu ini. Banyak kajian yang berulang kali telah menunjukkan bahawa “kehilangan” perut buncit akan diikuti dengan “pemulangan” perut tersebut, khususnya lebih daripada 90% kes. Masalah perut buncit bukan hanya perut gemuk. Dengan ia biasanya timbul tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan lipid, masalah gula darah, keradangan dan kesakitan, keletihan, masalah ortopedik, kekebalan yang terganggu, esofagitis refluks, kemurungan, gangguan tidur, apnea tidur, mesin CPAP, masalah usus mudah marah, barah yang lebih tinggi kadar, diabetes jenis 2, kesan sampingan polifarmasi, kehilangan hari kerja, tekanan interpersonal, peningkatan beban kewangan dan kehilangan harga diri dan penerimaan diri.

Penyebab

1. Minum Alkohol Terlalu Banyak

“Perut bir” adalah istilah umum untuk lemak berlebihan yang terkumpul kerana meminum banyak alkohol secara berkala. Bir bukan satu-satunya pelakunya. Bertentangan dengan istilahnya, meminum mana-mana minuman beralkohol dalam jumlah yang berlebihan juga boleh menyebabkan perut buncit atau potbelly. Alkohol tidak mengandungi apa-apa kecuali kalori kosong yang disimpan di kawasan perut.

2. Makan Terlalu Banyak Karbohidrat Buruk

Terdapat karbohidrat baik dan juga karbohidrat buruk. Makanan karbohidrat yang tidak dimakan seperti buah, kekacang, sayur-sayuran dan biji-bijian baik untuk anda, malah juga membantu dalam mengawal berat badan. Sebaliknya, makan biskut, kek, donat, roti putih dan karbohidrat halus lain membuahkan hasil bertentangan. Makan terlalu banyak karbohidrat ini dan tahap insulin seseorang akan meningkat. Metabolisme mereka juga akan menjadi perlahan, dan lebihan gula yang tidak dapat digunakan tubuh akan disimpan sebagai lemak perut.

3. Tekanan Berlebihan

Terlalu banyak tekanan akan memberi banyak kesan negatif pada badan anda. Tekanan menyebabkan tubuh beralih ke mod pertahanan hidup. Salah satu cara tubuh memastikan kelangsungan kehidupannya adalah dengan menyimpan lebih banyak lemak supaya kelaparan tidak akan berlaku jika tiada makanan untuk dimakan. Tekanan juga menyebabkan badan menghasilkan Cortisol dalam jumlah yang berlebihan. Hormon ini memindahkan lemak yang tersimpan ke kawasan perut dan menghasilkan lemak perut. Menurut kajian oleh Jabatan Psikologi di Universiti Yale, wanita (khususnya) yang mempunyai jumlah lemak perut yang lebih tinggi adalah jenis yang lebih negatif, dan hidup dengan tahap tekanan yang lebih tinggi.

4. Genetik

Penyebab genetik sebagai faktor perut buncit mungkin adalah yang paling sukar untuk didengar, kerana ia tidak dapat dielakkan dengan senang . Genetik berperanan dalam menentukan ke mana peredaran lemak masuk ke dalam badan anda, dan secara praktikalnya berkaitan dengan dua jenis badan yang berbeza. Sama ada anda berbentuk epal atau berbentuk pir. Sekiranya anda berbentuk pir, lemak biasanya berkumpul di kawasan bawah anda seperti beg pinggang anda. Sekiranya anda berbentuk epal, maka badan anda cenderung menyimpan lemak di sekitar bahagian tengah anda, sehingga menyebabkan lemak perut.

5. Gaya Hidup Tidak Bergerak

Gaya hidup yang tidak bergerak didefinisikan sebagai gaya hidup di mana seseorang gagal melakukan senaman secara berkala, atau sama sekali tidak melakukan mana-mana senaman. Masalah terbesar dengan gaya hidup yang tidak menentu adalah ia dapat meningkatkan peluang anda untuk mengalami kesihatan yang merudum, di mana ia mampu dicegahkan dengan hidup yang aktif. Sekiranya anda menjalani gaya hidup yang tidak bergerak, anda meningkatkan peluang anda untuk meninggal dunia lebih muda, namun anda dapat mengelakkannya dengan mudah dengan hanya bergerak secara harian dan bersenam secara teratur. Ia biasanya terdiri daripada amalan duduk di sofa dan terlalu banyak menonton TV. Gaya hidup seperti itu tidak terhad hanya untuk menonton TV; ia juga melibatkan membaca terlalu banyak atau terlalu banyak menggunakan komputer. Pendek kata, jika anda tidak cukup bergerak, anda berpotensi untuk didiagnoskan potbelly.

Diagnosis

Kaedah yang paling tepat adalah mengukur jumlah lemak dalam badan secara perubatan sama ada dengan menggunakan pencitraan resonans magnetik (MRI) atau tomografi terkomputer (CT). Kaedah ini mahal, memerlukan kakitangan yang berkelayakan dan peralatan yang canggih.

Kaedah yang lebih cepat dan sederhana adalah mengukur garis pinggang dengan menggunakan ukuran pita. Ini dilakukan dengan mengukur garis pinggang di pusar-sepanjang tali pusat (dalam inci).

Menurut para pakar, garis pinggang melebihi 35 inci untuk wanita dan 40 untuk lelaki harus berfungsi sebagai tanda amaran. Lingkaran garis pinggang yang besar seperti ini adalah petunjuk yang jelas mengenai kegemukan perut dan dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung, diabetes dan penyakit lain.

Ukuran lain yang berguna adalah nisbah pinggang ke pinggul. Nisbah ini diperoleh dengan membahagikan ukuran pinggang (inci) dengan ukuran pinggul (dalam inci) pada titik terluas mereka.

Nisbah pinggang ke pinggul melebihi 0,95 untuk lelaki dan 0,85 untuk wanita menunjukkan tanda-tanda perut buncit.

Rawatan

Jagalah Diet Anda

Walaupun terlalu banyak makan secara berkala akan menyebabkan kenaikan berat badan, ada makanan tertentu yang cenderung mempengaruhi kawasan perut anda lebih daripada yang lain.

Mereka mendapati bahawa  pesakit yang berlebihan berat badan yang mengikuti diet rendah karbohidrat kehilangan lebih banyak lemak di perut mereka daripada pesakit yang mengikuti diet rendah lemak  dalam jangka masa yang sama (16 minggu). Mereka juga mendapati bahawa diet rendah karbohidrat meningkatkan kadar glukosa dan insulin dan mula membalikkan ketahanan insulin, suatu keadaan yang menjadikannya lebih mudah untuk menambah berat badan di perut anda.

Dapatkan Lebih Banyak Latihan

Selain memerhatikan jenis karbohidrat yang anda makan, juga bermanfaat untuk melakukan senaman yang lebih banyak dan mengekalkan rutin senaman sepanjang hidup anda. Mungkin ia bukanlah maklumat yang mengejutkan bahawa senaman itu baik untuk anda, tetapi bergerak lebih banyak secara khususnya dapat menyasarkan lemak perut dan membantu anda menghilangkan perut periuk (potbelly) dan menjauhkannya.

Itulah temuan dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Obesity pada Oktober 2009, di mana para penyelidik mengikuti sekumpulan wanita pra-menopaus selama satu tahun setelah mereka berjaya menurunkan berat badan. Mereka mendapati bahawa wanita yang berolahraga secara berkala selama setahun setelah menurunkan berat badan lebih berjaya menjaga penurunan berat badan daripada wanita yang tidak mengikuti rancangan latihan mereka.

Tetapi yang lebih menarik adalah bahawa wanita yang mengikuti rutin latihan tidak mengalami peningkatan lemak perut yang ketara sepanjang tahun, sementara wanita yang tidak bersenam meningkatkan lemak perut mereka sebanyak 25 hingga 38 peratus. Wanita yang paling berjaya menjaga lemak perut adalah wanita yang menggabungkan latihan aerobik dan latihan kekuatan. Tetapi berita baiknya,  tidak perlu latihan yang berlebihan bagi mereka untuk melihat hasil ini. Mereka dapat menghilangkan lemak perut mereka dan menahannya dengan latihan selama 80 minit setiap minggu, yang bererti hanya lebih dari 11 minit sehari.

Menerapkan Latihan Kekuatan

Penerbitan Kesihatan Harvard menyatakan bahawa, walaupun bersenam sangat bermanfaat, latihan aerobik, seperti berlari atau setengah jam elips, tidak cukup untuk menghilangkan perut periuk (potbelly) dengan sendirinya. Penyelidik daripada sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Obesity pada bulan Disember 2014 melihat perbezaan kesan antara latihan berat badan dan latihan aerobik dan apa yang akan terjadi pada komposisi tubuh peserta jika seseorang diganti dengan yang lain.

Walaupun para penyelidik mendapati bahawa aktiviti aerobik atau kardiovaskular sederhana  atau kuat mempunyai kesan yang lebih besar terhadap penurunan berat badan, mereka juga menyatakan bahawa latihan berat badan menyasarkan lemak perut lebih baik. Dengan kata lain, peserta yang menggabungkan latihan-latihan berat badan, seperti mengangkat berat atau menggunakan mesin berat, kehilangan lebih banyak lemak di perut dan menurunkan ukuran pinggang mereka lebih ketara daripada mereka yang melakukan aktiviti aerobik.

Para penyelidik menyatakan bahawa kesan ini dilihat kerana aktiviti aerobik mendorong anda menurunkan berat badan secara keseluruhan, tetapi berat badan ini berasal dari lemak dan otot. Sebaliknya, latihan berat badan mengekalkan jisim otot anda, tetapi membantu anda menurunkan lemak di kawasan yang mempunyai kelebihan. Kesimpulan keseluruhan daripada kajian ini adalah bahawa sangatlah bermanfaat untuk mengikuti rutin senaman yang merangkumi latihan kekuatan dan senaman aerobik untuk mengurangkan lemak perut dan mencapai komposisi badan ideal anda.

Perubahan Gaya Hidup Lain

Selain menggabungkan latihan kekuatan dan memerhatikan pemakanan anda, anda mungkin dapat mengurangkan lemak di perut anda dengan melakukan latihan pengurangan tekanan. Apabila anda mengalami tekanan kronik, tubuh anda menghasilkan jumlah kortisol yang berlebihan, hormon yang mendorong penyimpanan lemak di perut anda.

Mengetahui cara menguruskan tekanan akan membantu mengurangkan dan mengimbangkan kortisol yang dapat membantu anda membuang lemak tambahan itu. Anda juga boleh mencuba perkara seperti pernafasan dalam, jurnal, meditasi dan yoga untuk perut periuk (potbelly) anda.

Sekiranya anda seorang perokok, tindakan yang terbaik adalah untuk berhenti. Berhenti merokok tentu saja mempunyai beberapa faedah,, tetapi ia juga dapat membantu anda menurunkan berat badan tambahan di perut anda. Menurut Harvard Health Publishing, semakin banyak anda merokok, semakin besar kemungkinan anda menyimpan lemak di perut anda, berbanding tempat lain di bahagian badan anda, seperti pinggul atau paha. Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk berhenti, sebaiknya adalah meminta pertolongan daripada doktor atau profesional perubatan yang pakar dalam mengatasi ketagihan.

Tidur yang betul juga penting. Menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam Obesity pada bulan Januari 2014, orang yang tidak mendapat tidur yang cukup cenderung memiliki lebih banyak lemak perut daripada orang yang selalu berehat. Walaupun keperluan tidur setiap orang mungkin berbeza, jumlah yang se-eloknya adalah antara enam hingga lapan jam setiap malam.

SUMBER:

https://www.livestrong.com/article/30827-rid-pot-belly

www.arimifoods.com/beer-belly/

www.arimifoods.com/pot-belly-causes-and-prevention/

gistmagazine.wordpress.com/2015/07/31/5-major-causes-of-pot-belly-and-how-to-reduce-it/

KREDIT GAMBAR:

testifynewspaper.com/pot-belly-in-men-sign-of-prosperity-or-poverty/

experiencelife.com/article/anatomy-of-a-potbelly/

error: Content is protected !!