Now Reading
Perkhidmatan Pertolongan Cemas Yang Boleh Anda Hubungi

Perkhidmatan Pertolongan Cemas Yang Boleh Anda Hubungi

pertolongan cemas

Ketahui bila anda boleh hubungi talian pertolongan cemas ketika berada dalam keadaan kecemasan, dan janganlah membuat panggilan palsu pula.

Perkhidmatan Pertolongan CemasNombor talian
Polis & Ambulans999
Bomba994
Jabatan Pertahanan Awam991
Polis Trafik03 2072 9044

Bila Anda Perlu Menelefon Talian 999?

MERS 999

– Percaya naluri anda

Salah satu perkara yang paling kuat adalah pemerhatian anda sendiri. Sebilangan besar daripada kita mempunyai naluri untuk mengetahui bahawa terdapat situasi berbahaya.

Sekiranya naluri atau gerak hati anda memberitahu anda bahawa ia serius, hubungi 999 atau pergi ke klinik berhampiran untuk mendapatkan pertolongan cemas segera.

Lebih baik jika anda berhati-hati dalam soal kesihatan anda.

– Perhatian gejala yang anda alami

Gejala serius yang tidak patut diabaikan termasuklah:

 • Sakit dada
Kenali 6 Penyebab Sakit Dada Sebelah Kiri Beserta Gejalanya - Alodokter

Sekiranya anda mengalami sakit dada atau tekanan yang berlangsung lebih dari beberapa minit, atau jika ia kembali, dapatkan pertolongan cemas dengan menghubungi 999.

Anda tidak boleh cuba memandu sendiri atau orang yang anda sayangi dengan gejala ini. Ambulans mempunyai peralatan khas dan orang terlatih yang dapat membantu anda dengan lebih cepat.

 • Sesak nafas
Sesak Nafas? Lakukan 7 Cara Ampuh dan Mudah Ini!

Sekiranya ia berlaku secara tiba-tiba, jauhkan diri anda daripada aktiviti seharian, minta seseorang menghantar anda ke bilik kecemasan. Hubungi 999 jika keadaan pesakit semakin teruk atau jika pesakit mengalami loya, sakit dada atau hendak pengsan.

Dapatkan pertolongan cemas juga jika individu tersebut mengalami serangan jantung atau embolisme paru (gumpalan darah di paru-paru anda).

 • Masalah penglihatan

Hubungi 999 jika individu tersebut tiba-tiba mengalami penglihatan kabur, penglihatan berganda, atau kehilangan penglihatan. Itu boleh menjadi tanda strok atau penyakit serius lain. Anda juga harus menghubungi 999 jika anda menghadapi masalah melihat dan mengalami sakit kepala yang teruk, mual atau muntah, rasa nak mati, lemah, pening, kekeliruan, atau masalah bercakap.

Sekiranya anda mengalami rasa sakit atau pedih yang teruk di mata, minta bantuan agar anda dibawa untuk mendapatkan rawatan pertolongan cemas secepat mungkin.

 • Melecur

Anda biasanya dapat merawat luka bakar tahap pertama – kemerahan, bengkak, dan sakit pada lapisan kulit pertama – di rumah. Tetapi, pergi ke klinik dengan segera jika luka bakar terdapat pada sebahagian besar tangan atau kaki, muka, punggung, pangkal paha, atau salah satu sendi besar anda, seperti lutut atau siku.

Dapatkan juga rawatan perubatan cemas jika anda mempunyai lecet, kulit berbintik-bintik (luka bakar darjah kedua), atau jika lebih besar daripada 3 inci atau hangus atau putih (luka bakar darjah ketiga).

 • Muntah
Projectile vomiting: Causes, treatment, and definition

Anda harus pergi ke klinik jika terdapat darah dalam muntah atau anda mempunyai gejala lain, seperti sakit kepala yang teruk atau sakit perut, kekeliruan, atau pernafasan cepat atau degupan jantung.

Seorang kanak-kanak yang berumur di bawah 6 tahun harus segera dilihat sekiranya muntah berlangsung lebih dari beberapa jam atau dia mengalami tanda-tanda dehidrasi. Kanak-kanak berusia lebih dari 6 tahun dan orang dewasa harus berjumpa doktor sekiranya muntah berlaku lebih lama daripada sehari atau apabila mereka demam tinggi (37.5oC).

 • Kecederaan kepala

Benjolan di kepala boleh menjadi serius dan seseorang memerlukan rawatan pertolongan cemas segera.

Terutama apabila individu tersebut pengsan, mengalami sawan, atau sakit kepala yang tidak akan hilang, muntah atau mual yang berterusan, percakapan yang tidak jelas, atau individu tersebut berasa keliru, lemah, kebas, atau tak bergerak.

 • Luka dalam

Sekiranya anda dapat melihat tisu lemak kuning di bawah lapisan kulit anda, anda harus pergi ke bilik kecemasan. Ia memerlukan perhatian cepat jika tidak menutup atau jika terdapat di wajah, leher, alat kelamin, atau pada sendi.

Anda juga harus pergi sekiranya anda digigit oleh seseorang atau binatang, dipotong dengan benda kotor atau berkarat, atau anda mengalami pendarahan teruk atau benda asing tersangkut di luka.

 • Sakit perut

Sekiranya ia berlangsung lebih dari 30 minit – terutamanya jika tiba-tiba dan sengit – anda harus mendapatkan rawatan pertolongan cemas.

Kesakitan yang tidak menjadi lebih baik atau berlaku dengan muntah boleh menjadi sesuatu yang serius seperti apendiks yang meradang, yang mungkin perlu keluar dengan cepat.

 • Sakit atau bengkak buah zakar

Ini boleh terjadi disebabkan oleh kecederaan atau jangkitan, tetapi juga boleh menjadi tanda masalah serius di abdomen anda.

Dapatkan rawatan segera jika sakitnya teruk atau tiba-tiba timbul, atau anda mengalami loya, muntah, demam, atau merasakan benjolan di skrotum anda. Perkara yang sama berlaku jika anda masih mengalami kesakitan sejam selepas kecederaan atau skrotum anda berwarna merah atau bengkak.

 • Demam panas

Sekiranya bayi berusia kurang dari 3 bulan mempunyai suhu lebih dari 37.5oC, dia perlu segera diperiksa. Ini juga berlaku untuk kanak-kanak berumur antara 3 bulan hingga 3 tahun dengan demam 38oC dan orang dewasa yang demam 37.5oC atau lebih tinggi.

 • Kekeliruan atau masalah percakapan

Ini adalah dua gejala strok yang paling biasa. Jangan biarkan – hubungi 999 dengan segera untuk pertolongan cemas. Rawatan dan pemulihan anda bergantung pada seberapa cepat anda mendapatkan rawatan perubatan.

Gejala strok lain mungkin termasuk masalah berjalan atau masalah mengimbangkan badan secara tiba-tiba, sakit kepala yang kuat, terkulai pada satu sisi wajah anda, dan mati rasa atau kelemahan pada satu sisi badan anda.

 • Tulang patah

Sekiranya anda rasa tulang anda patah, berjumpa doktor secepat mungkin. Ini adalah keadaan kecemasan jika tulang menusuk kulit anda, atau jika bahagian badan cedera dan kelihatan cacat atau kebas atau menjadi biru.

Ia juga berlaku pada tulang leher, kepala, atau punggung anda, atau berlaku pendarahan aliran berat.

 • Sawan

Sekiranya individu tersebut tidak pernah mengalami sawan sebelum ini, seseorang yang hamil atau menghidap diabetes, sawan memerlukan rawatan pertolongan cemas.

Sekiranya anda tahu anda mempunyai keadaan yang menyebabkan sawan, ikuti arahan doktor anda. Tetapi hubungi doktor jika seseorang mula mengalami lebih banyak sawan atau mempunyai gejala lain yang mempunyai persamaan.

 • Pendarahan faraj semasa kehamilan

Ini bukan selalu merupakan tanda sesuatu yang serius, terutamanya bintik atau pendarahan ringan pada trimester pertama, tetapi anda harus perhatikan gejala anda dan hubungi doktor anda.

Dapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya anda mengalami pendarahan yang banyak atau anda juga mengalami kekejangan, pening, atau sakit di perut atau pelvis anda.

 • Kes Khas: Ubat cair darah

Walaupun kecederaan ringan boleh menjadi serius jika anda mengambil ubat cair darah. Hubungi 999 untuk pertolongan cemas jika anda mengalami kecederaan dan degupan jantung atau pernafasan cepat atau anda menghadapi masalah bernafas, sakit kepala, atau merasa mengantuk, ingin pengsan, atau pening.

Juga, lebam yang menjadi lebih besar atau lebih menyakitkan mungkin merupakan tanda pendarahan dalaman dan bermaksud anda harus mendapatkan rawatan cemas.

SUMBER

https://www.webmd.com/first-aid/ss/slideshow-when-call-911

https://laptopburuk.com/01/senarai-nombor-telefon-penting-dan-kecemasan-di-malaysia/

error: Content is protected !!