Now Reading
Perkembangan Budak 5 Tahun Secara Berperingkat

Perkembangan Budak 5 Tahun Secara Berperingkat

perkembangan budak 5 tahun

Perkembangan budak 5 tahun boleh menunjukkan kawalan diri yang lebih baik daripada kanak-kanak kecil yang lain melalui pelbagai aspek.

Sekarang, mari kita lihat perkembangan kanak-kanak berusia 5 tahun dalam pelbagai aspek seperti di bawah. Anda juga boleh membaca artikel lain bagi perkembangan budak mengikut tahun seperti dalam kandungan berikut.

Kandungan

 1. Perkembangan budak: 1 tahun
 2. Perkembangan budak: 2 tahun
 3. Perkembangan budak: 3 tahun
 4. Perkembangan budak: 4 tahun
 5. Perkembangan budak: 5 tahun

Pertumbuhan

Pada usia 5 tahun, kebanyakan kanak-kanak akan kurang kelihatan seperti kanak-kanak dengan pipi yang tembam dan lebih terlihat seperti pelajar sekolah rendah. Umur ini juga menampakkan proses kehilangan lemak dan otot mereka. Beberapa peristiwa penting bagi umur ini termasuklah kenaikan berat badan sekitar empat hingga lima paun (1,8 hingga 2,25 kg), pertumbuhan ketinggian sekitar dua hingga tiga inci (5 hingga 7.5 cm) dan mencapai penglihatan 20/ 20.

Corak tidur

Kanak-kanak pada usia ini biasanya tidur antara pukul 7 malam dan 9 malam dan bangun sekitar jam 6 pagi dan 8 pagi, sama seperti yang dilakukan ketika masih kecil. Selepas mencecah usia 3 tahun, kebanyakan kanak-kanak masih memerlukan tidur yang banyak, sementara pada usia 5 tahun, kebanyakannya tidak mahu tidur seperti dahulu lagi. Waktu tidur mereka juga secara beransur-ansur menjadi lebih pendek.

Kanak-kanak yang rehat dengan mencukupi pada waktu malam mungkin tidak lagi memerlukan tidur siang. Sebaliknya, mereka mungkin mendapat masa yang tenang di waktu petang. Sebilangan besar taska dan tadika mempunyai waktu rehat di mana anak-anak akan berbaring untuk tidur atau hanya berehat. Memandangkan kanak-kanak pada usia ini biasanya kurang tidur siang, mereka mungkin tidur pada waktu malam lebih awal berbanding semasa kecil.

Pembangunan dan interaksi sosial

Pada usia ini, anak anda akan mula berkawan, mengalami pembentukan hubungan (termasuk guru dan rakan sebaya) yang bukan melibatkan lingkungan keluarga terdekat, dan berkembang sebagai individu yang berdikari. Banyak pencapaian sosial dan emosi dapat anda lihat pada usia ini yang  akan menjadikan peralihan anak anda ke tadika lebih mudah.

Oleh disebabkan itu, persahabatan mula menjadi lebih penting bagi kanak-kanak berumur 5 tahun. Kanak-kanak pada usia ini mungkin mula tertarik kepada rakan-rakan tertentu dan menjalin ikatan rapat dengan dua atau tiga rakan yang lain.

Perkembangan kognitif

Anak anda yang berusia 5 tahun juga seharusnya mula memahami perbezaan antara “betul” dan “salah.” Mereka akan dapat memahami konsep peraturan dan ingin mengikutinya bagi menyenangkan orang dewasa. Menjelang usia 5 tahun, kanak-kanak dapat berfikir dan mengekspresikan diri mereka pada tahap yang lebih tinggi. Mereka yang memulakan tadika pula akan menunjukkan minat untuk mencapai pencapaian akademik dan tingkah laku yang baik di sekolah.

Sekarang, mari kita lihat perkembangan kognitif dari aspek di bawah pula.

Percakapan dan bahasa

Menjelang usia ini, kanak-kanak dapat menyatakan keperluan dan kehendak mereka lebih baik dengan kata-kata. Bahasa mereka juga sudah mudah difahami oleh orang dewasa yang tidak biasa dengan mereka dan pada gilirannya, mereka biasanya dapat memahami arahan yang lebih kompleks sekarang. Selain itu, mereka juga dapat memahami kedudukan perbendaharaan kata, dan tahu apa yang anda maksudkan ketika anda mengatakan perkara yang menunjukkan arah yang mudah. Sekarang, mereka juga sudah dapat mengira hingga 10 dan mula mengembangkan kemahiran bahasa dalam aspek membaca dan menulis.

Bermain

Sebilangan besar kanak-kanak berumur 5 tahun berasa seronok dengan permainan yang dramatik. Mereka mungkin mula mahukan sedikit privasi dengan rakan mereka, dengan menyarankan mereka bermain di ruangan lain yang jauh daripada interaksi orang dewasa. Malah, dalam usia ini, mereka sering dapat menyelesaikan konflik kecil sendiri tanpa memerlukan campur tangan orang dewasa.

Kemahiran fizikal mereka yang berkembang pesat juga dapat meluaskan aktiviti bermain mereka. Anak anda mungkin berasa seronok menunggang basikal tanpa roda latihan, bermain lompatan tali, atau bermain permainan yang lebih kompleks dengan bola. Mereka juga boleh melakukan aksi sederhana seperti menyanyi, berlakon dan menari hanya untuk menghiburkan anda di rumah dari semasa ke semasa.

Emosi

Pada usia 5 tahun, kanak-kanak kini memasuki dunia “kanak-kanak besar” yang mempunyai kawalan dan peraturan emosi yang lebih baik. Ramai kanak-kanak berusia 5 tahun adalah “kanak-kanak yang senang hati”, iaitu secara aktif ingin mengenal individu baru dan mendapat respons positif daripada orang dewasa. Pada masa yang sama, kanak-kanak berusia 5 tahun masih berada dalam dunia kanak-kanak yang lebih muda dan mungkin masih menunjukkan kemarahan dan kontradiksi emosi secara keterlaluan.

Perkembangan pergerakan

Anak anda yang berusia 5 tahun mungkin telah meninggalkan fasa bergerak dengan tidak stabil dan kini mempunyai koordinasi yang lebih bersepadu dan tepat ketika memasuki usia lebih tua. Bagi kemahiran motor kasar mereka, kemampuan anak berusia 5 tahun untuk melompat dan berlari benar-benar mula berkembang pada usia ini. Jadi, harapkan banyak lompatan dan larian di sekitar rumah anda pada usia ini.

Selain itu, memandangkan otot-otot kecil mereka menjadi lebih selaras, mereka akan dapat berpakaian sendiri, memegang butang dan zip (mereka mungkin memerlukan pertolongan dari orang dewasa sekali-sekala) dan belajar bagaimana untuk mengikat tali kasut mereka (walaupun kebanyakan kanak-kanak mengembangkan kemahiran ini di kemudian hari). Selain itu, mereka juga dapat menggunakan gunting (dengan pengawasan orang dewasa) dan melakukan potongan sederhana untuk aktiviti seni dan perkara lain juga.

Nutrisi

Waktu makan akan menjadi pengalaman yang berbeza kerana kanak-kanak berusia 5 tahun kini menjadi lebih mahir mengendalikan sudu dan garpu dan tidak selalu memerlukan pertolongan orang lain. Malah, anak anda juga berasa lebih baik apabila mereka dapat makan dengan baik. Semasa tahun prasekolah dan tadika, anak anda semestinya perlu makan makanan yang sama seperti keluarga yang lain. Pastikan anak anda disajikan dengan pelbagai makanan untuk mendapatkan keseimbangan nutrien yang diperlukan bagi proses pembesaran. Pilihan yang sihat termasuklah sayur-sayuran dan buah-buahan segar, produk tenusu rendah lemak atau pengganti produk tenusu, protein tanpa lemak, bijirin dan roti gandum.

Sentiasa hadkan jumlah makanan yang diproses serta makanan segera. Paling penting sekali, hadkan minuman bergula termasuk soda, minuman jus, teh manis dan minuman sukan. Minuman bergula boleh menyebabkan masalah kaviti dan kenaikan berat badan yang tidak sihat. Selain itu, pada usia ini, anak anda harus bersedia untuk mempelajari tata cara asas meja. Anda juga boleh mengajar adab di meja makan seperti tidak bercakap dengan mulut yang penuh, dan tidak mengambil makanan tanpa kelakuan yang betul.

Cara membantu perkembangan budak 5 tahun

Ada banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu anak anda belajar dan membesar, seperti:

 • Luangkan banyak masa untuk berlari dan bermain bersama, dan bantu dengan aktiviti seperti menggunakan ‘monkey bar’ dan belajar berayun.
 • Berikan tugas anak kepada anak anda di sekitar rumah.
 • Biarkan anak anda memilih aktiviti bersama rakan, dan biarkan mereka menyelesaikan masalah yang timbul sendiri.
 • Tunjukkan perkataan dan simbol umum dalam buku atau semasa anda keluar bersama.
 • Membaca kepada anak anda setiap hari – bertanyakan soalan mengenai soalan-soalan mudah bagi menarik perhatiannya.
 • Cadangkan aktiviti seperti melukis, menulis dan melakukan projek dengan gam, gunting dan peralatan seni yang lain.
 • Bercakap dengan anak anda dan dengarkan percakapan mereka dengan teliti – bertanya mengenai apa yang disukai dan tidak disukai, kebimbangan dan apa yang mereka lakukan dengan rakan pada hari itu.
 • Bekerjasama dengan anak anda tentang cara mengurus perasaan yang kuat, seperti kemarahan.

Tanda-tanda masalah pembangunan (Perkara yang perlu diperhatikan)

Semua kanak-kanak berumur 5 tahun berkembang dengan kadar yang sedikit berbeza. Pergi ke sekolah atau prasekolah juga akan memainkan peranan besar dalam beberapa perkembangan mereka yang anda mungkin dapat lihat. Anda disyorkan berbincang dengan doktor anak anda sekiranya anda melihat perkara berikut pada anak anda yang berusia 5 tahun:

 • Tidak menunjukkan pelbagai emosi.
 • Mempamerkan tingkah laku yang melampau (sangat takut, agresif, pemalu atau sedih).
 • Suka bersendiri.
 • Mudah terganggu, menghadapi masalah untuk fokus pada satu aktiviti selama lebih dari lima minit.
 • Tidak bertindak balas terhadap orang, atau hanya bertindak balas secara sikit sahaja.
 • Tidak dapat mengetahui apa yang nyata dan apa yang boleh dipercayai.
 • Tidak bermain dengan pelbagai permainan dan aktiviti.
 • Tidak dapat menyebut namanya dengan baik.
 • Tidak menggunakan kosa kata dengan betul.
 • Tidak bercakap mengenai aktiviti atau pengalaman harian.
 • Tidak melukis gambar.
 • Tidak boleh menggosok gigi, mencuci dan mengeringkan tangan, atau menanggalkan pakaian tanpa bantuan.
 • Kehilangan kemahiran yang pernah dimiliki.

SUMBER

https://www.verywellfamily.com/5-year-old-developmental-milestones-620713#when-to-be-concerned

https://www.webmd.com/parenting/guide/child-5-milestones#2-7

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=the-growing-child-preschool-4-to-5-years-90-P02272

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/preschool/nutrition-fitness/Pages/Feeding-and-Nutrition-Your-4-to-5-Year-Old.aspx

https://www.webmd.com/parenting/guide/sleep-children#1

https://kidshealth.org/en/parents/sleep.html

https://medlineplus.gov/ency/article/002016.htm

error: Content is protected !!