perkembangan budak 3 tahun
Apabila tempoh perhatian anak anda berusia 3 tahun semakin meningkat serta kemahiran lisan yang semakin berkembang, mereka akan dapat mengikuti arahan dan menyatakan keperluan dan pemikiran mereka dengan lebih baik.

Apabila tempoh perhatian anak anda berusia 3 tahun semakin meningkat serta mempunyai perkembangan dalam kemahiran lisan, mereka akan dapat mengikuti arahan dan menyatakan keperluan dan pemikiran mereka dengan lebih baik. Peralihan dari zaman kanak-kanak ke kanak-kanak prasekolah, walau bagaimanapun selalunya boleh menjadi sedikit susah. Pada usia ini, anda boleh jangkakan tangisan dan  amukan kanak-kanak, tetapi ketahuilah bahawa pada usia ini juga anda akan melihat banyak perangai melucukan serta semangat kreatif yang akan membawa banyak kegembiraan.

Sekarang, mari kita lihat perkembangan budak 3 tahun dalam pelbagai aspek. Anda juga boleh membaca artikel lain bagi perkembangan budak mengikut tahun seperti dalam kandungan berikut.

Kandungan

 1. Perkembangan budak: 1 tahun
 2. Perkembangan budak: 2 tahun
 3. Perkembangan budak: 3 tahun
 4. Perkembangan budak: 4 tahun
 5. Perkembangan budak: 5 tahun

Pertumbuhan

Bagi kanak-kanak berumur 3 tahun, pertumbuhan adalah masih perlahan berbanding semasa tahun pertama. Sebilangan besar kanak-kanak ketika ini menjadi lebih langsing dan kehilangan lemak perut yang membulat. Walaupun kanak-kanak mungkin tumbuh dengan kadar berbeza, berikut adalah purata berat dan tinggi untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan berusia 3 tahun:

 • Berat: kenaikan berat badan dengan purata sekitar 4 hingga 6 paun setahun
 • Tinggi: kadar pertumbuhan dengan purata sekitar 2 hingga 3 inci setiap tahun

Selepas usia 2 tahun, kanak-kanak pada usia yang sama boleh mempunyai berat badan dan ketinggian yang berbeza. Biasanya, tiada alasan untuk berasa risau sekrianya anak anda mengekalkan kadar pertumbuhan yang baik. Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anak anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan.

Corak tidur

Pada usia ini, anak anda mungkin menghadapi masalah tidur seperti berlengah-lengah untuk tidur dan tidak mahu tidur, atau terjaga pada waktu malam, dan berasa  ketakutan untuk tidur semula. Namun, pada usia ini biasanya, mereka akan mendapat tidur sekitar 10 hingga 13 jam dengan tidur malam selama 10 hingga 13 jam dan tidur siang sekitar 1 jam.

Tidur siang bagi kanak-kanak berusia 3 tahun mula berkurangan, walaupun kebanyakan kanak-kanak prasekolah masih boleh mendapat manfaat daripada tidur siang. Cara terbaik untuk memastikan anak anda tidur siang adalah dengan menetapkan waktu rutin untuk tidur siang atau waktu yang tenang di bilik tidur anak. Walaupun anak anda tidak dapat tidur, cubalah meluangkan masa pada siang hari agar anak anda dapat berehat.

Pembangunan dan interaksi sosial

Menjelang ulang tahun ketiga anak anda, anda mungkin boleh melihat perubahan dalam cara mereka berinteraksi dengan kanak-kanak lain. Perkembangan budak 3 tahun dalam aspek ini sering menjadi tahap di mana kebanyakan kanak-kanak mula beralih daripada permainan selari (di mana anak-anak bermain berdekatan satu sama lain) kepada bermain secara berkumpulan atau interaktif (di mana mereka benar-benar bekerjasama dan bermain dengan orang lain). Ini bererti mereka juga memerlukan pertolongan untuk belajar bagaimana untuk menjalin hubungan tersebut.

Walaupun anda mungkin masih menjadi orang dewasa yang istimewa dalam kehidupan anak anda, kanak-kanak berusia 3 tahun kini sudah dapat menjalin persahabatan sejati dengan rakan baru mereka. Mereka juga banyak dipengaruhi oleh perkara yang mereka gemari. Jadi, ia adalah perkara biasa jika mereka meniru gaya watak kegemaran mereka daripada TV atau buku.

Perkembangan kognitif

Perkembangan kognitif bagi kanak-kanak berusia 3 tahun bukanlah semuanya tentang mempelajari abjad atau cara mengira. Ini merangkumi keseluruhan proses pembelajaran untuk menyerap maklumat, yang merangkumi proses pertanyaan, serta keperluan untuk memproses dan memahami maklumat.

Kebanyakan kanak-kanak seusia ini adalah seperti span dan menyerap segala yang ada di sekelilingnya. Sebagai ibu bapa, bantu mereka untuk ketahui apa yang harus dilakukan dengan maklumat tersebut. Memandangkan mereka sekarang dapat duduk diam dan fokus untuk jangka masa lebih lama, mereka dapat menyerap lebih banyak perkara di sekitar mereka.

Fikiran dan imaginasi anak anda akan berkembang dan memandangkan mereka mula memahami lebih banyak tentang dunia di sekelilingnya, anda pasti mengharapkan banyak soalan yang akan ditanya. Malah, mungkin ada persoalan yang tidak terjawab kerana anda tidak tahu bagaimana untuk menerangkannya. Cuba bersabar dengan soalan berterusan ini kerana ini adalah cara mereka untuk belajar lebih banyak mengenai dunia.

Ia boleh menjadi cabaran untuk mengetahui apa yang sebenarnya difahami oleh anak anda dan apa yang masih perlu dipelajari, tetapi ini adalah beberapa aspek yang seharusnya dicapai pada usia ini.

Di samping itu, mari lihat aspek lain seperti:

Percakapan dan bahasa

Anak kecil anda sekarang seharusnya mempunyai sekitar 300 kosa kata dalam dan mungkin boleh memahami lebih daripada itu. Bukan sahaja anak anda boleh bertutur dalam ayat yang sederhana, pemahaman mereka juga akan semakin meningkat setiap hari.

Bermain

Pada usia ini, anak anda mungkin mula bermain secara bekerjasama dengan anak-anak lain dan menjalin persahabatan. Anak-anak juga boleh mula mengambil giliran apabila terlibat dalam permainan atau aktiviti sederhana yang memerlukan mereka berlatih untuk bersabar. Mereka juga mungkin berasa seronok membaca buku dan bahkan berusaha untuk “membacanya” sendiri untuk menghiburkan diri.

Emosi

Rasa memberontak cenderung memuncak pada usia ini ketika anak anda mula belajar menangani situasi tertekan. Oleh itu, walaupun anak anda berkeras untuk menjadi berdikari, mereka akan berjuang untuk mengatasi kekecewaan apabila diberi peluang untuk mencuba sesuatu sendiri. Sebilangan kanak-kanak berusia 3 tahun juga sukar dipisahkan daripada penjaga mereka. Oleh itu, anak anda mungkin menangis jika anda mengambil keputusan untuk menghantarnya ke prasekolah atau mungkin menyatakan kesedihannya kerana terpaksa tinggal di tempat penjagaan kanak-kanak, walaupun mereka sebenarnya suka berada di sana bersama rakan-rakan seusianya.

Perkembangan pergerakan

Kanak-kanak berusia 3 tahun bukan hanya mengalami pertambahan berat badan dan ketinggian, tetapi kemahiran motor kasar dan halus juga akan berkembang. Seperti aspek lain, penguasaan kemahiran ini adalah berbeza mengikut kemampuan dan ukurannya serta ini juga merupakan antara perkembangan budak 3 tahun yang harus diperhatikan.

Sebilangan besar kanak-kanak pada usia ini dapat berjalan di garisan, mengimbangi badan, melangkau atau berlari, dan berjalan ke belakang. Mereka juga biasanya dapat mengayuh basikal berroda tiga, menangkap bola besar dan melompat dengan dua kaki.

Seterusnya, anak anda biasanya boleh mencuci dan mengeringkan tangan, berpakaian dengan sedikit bantuan, dan membalikkan halaman dalam buku tanpa bantuan orang. Ada juga yang dapat memegang alat tulis dengan jari, bukan dengan genggaman tangan. Satu lagi aspek penting adalah kebanyakan kanak-kanak berusia 3 tahun sudah bersedia untuk latihan ke tandas atau ‘potty-training’.

Nutrisi

Ianya adalah penting untuk membantu anak-anak anda mengembangkan sikap yang baik terhadap makan pada usia ini. Menjelang usia tiga tahun, anak-anak cenderung menggunakan makanan atau tidak mahu makan bagi menunjukkan sikap memberontak mereka. Namun, secara amnya, mereka akan belajar untuk berinteraksi, mengambil bahagian dan menikmati makanan bersama keluarga dengan lebih baik.

Anda boleh mendorong mereka untuk mencuba makanan baru, tetapi jangan memaksa. Tawarkan sejumlah kecil makanan baru untuk dirasai anak bersama makanan lain yang sudah disukainya. Jangan harapkan anak anda untuk makan makanan yang tidak dikenali dengan banyak.

Selain itu, tawarkan pilihan makanan yang berkhasiat pada setiap hidangan. Pastikan mereka mempunyai pilihan makanan berkhasiat bagi setiap hidangan. Biarkan anak anda membuat keputusan untuk makan berapa banyak. Sekiranya anak anda memilih makanan seperti tidak mahu makan sayur-sayuran, jangan putus asa atau kecewa. Terus tawarkan pelbagai makanan sihat, walaupun anak anda tidak menyukainya sebelum ini. Membangunkan selera untuk makanan baru boleh memerlukan pendedahan berulang hingga 15 hingga 20 kali. Ini juga merupakan masa yang penting untuk membina tabiat makan yang sihat.

Cara membantu perkembangan anak anda

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan, untuk membantu perkembangan anak anda yang baru masuk ke fasa prasekolah:

 • Luangkan banyak masa untuk bermain bersama anak anda, seperti berlari mengejar satu sama lain.
 • Minta anak anda bercakap mengenai apa yang dilihatnya ketika berada di dalam kereta atau ketika keluar berjalan-jalan.
 • Tetapkan dan ikut rutin tidur – mimpi buruk dan bangun pada waktu malam adalah perkara biasa pada usia ini, tetapi rutin yang tetap dapat membantu.
 • Beri anak anda banyak masa untuk bermain dengan rakan-rakan dan bantunya memahami konsep bergilir-gilir.
 • Bacakan kepada anak anda setiap hari dan tanyakan soalan mengenai kisah-kisahnya.
 • Nyanyikan lagu-lagu mudah  dan main permainan berima bersama.
 • Cadangkan aktiviti seperti mewarna, melukis dan melakukan seni dengan krayon, kertas, pita, penanda dan alatan lain.
 • Bercakap dan dengarkan anak anda – bertanyakan kepada mereka tentang apa yang berlaku pada siang hari dengan rakan atau aktiviti yang mereka lakukan.

Tanda-tanda masalah pembangunan (Perkara yang perlu diperhatikan)

Semua kanak-kanak berumur 3 tahun berkembang pada kadar yang sedikit berbeza. Selalunya, kanak-kanak yang agak ketinggalan akan mengejar rakan sebaya pada suatu ketika dalam masa terdekat. Tetapi, anda disyorkan berbincang dengan doktor anak anda sekiranya anak anda menunjukkan tanda-tanda berikut:

 • Meleleh air liur atau mempunyai pertuturan yang sangat tidak jelas.
 • Tidak boleh bermain dengan mainan mudah (seperti teka-teki sederhana, pemegang pusing).
 • Tidak bercakap dalam ayat penuh.
 • Tidak memahami arahan mudah.
 • Tidak terlibat dalam permainan pura-pura.
 • Tidak mahu bermain dengan kanak-kanak lain atau dengan mainan.
 • Tidak membuat hubungan mata.
 • Terjatuh banyak kali atau mengalami masalah dengan tangga.
 • Kehilangan kemahiran yang pernah dimiliki.

SUMBER

https://www.webmd.com/parenting/guide/child-at-3-milestones#1-2

https://www.verywellfamily.com/3-year-old-developmental-milestones-2764712

https://www.cdc.gov/ncbddd/childdevelopment/positiveparenting/preschoolers.html

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/nutrition/Pages/Feeding-and-Nutrition-Your-Three-Year-Old.aspx

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14302-sleep-in-toddlers–preschoolers

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=the-growing-child-3-year-olds-90-P02296

Tagged: