Now Reading
Perkembangan Anaerobik dan Perkaitannya Dengan Kelajuan Larian

Perkembangan Anaerobik dan Perkaitannya Dengan Kelajuan Larian

perkembangan anaerobik dan perkaitan dengan kelajuan larian

Sukan larian dianggap sebagai satu sukan aerobik, dan ia sememangnya begitu. Tiada faktor yang lebih penting bagi prestasi larian berbanding keupayaan untuk mengambil oksigen daripada persekitaran, menyampaikannya kepada otot yang bekerja keras, dan menggunakannya untuk menghasilkan tenaga daripada glukosa, lemak dan bahan api lain. Peningkatan dalam kapasiti ini adalah salah satu kesan yang paling penting dalam latihan, dan terdapat atlet yang cukup beruntung dilahirkan dengan keupayaan aerobik yang tinggi secara semulajadi. Ini membolehkan mereka menjadi pelari jarak jauh yang paling baik.

Kapasiti kelajuan dan anaerobik adalah berkaitan antara satu sama lain. Faktor lain juga adalah penting termasuklah kelajuan asas, kapasiti kerja anaerobik dan ekonomi larian. Seorang pelari yang mempunyai kapasiti aerobik yang kurang tetapi lebih kepada faktor-faktor lain masih boleh melakukan perkara yang hebat. Malah, setiap pelari boleh mendapat manfaat daripada latihan yang dilakukan untuk meningkatkan kelajuan, keupayaan anerobik, dan ekonomi berjalan bersama kapasiti aerobiknya.

Kapasiti kelajuan dan anaerobik adalah berkaitan antara satu sama lain. Kelajuan adalah, dengan jelasnya diukur sebagai kelajuan maksimum yang boleh dicapai oleh pelari dalam pecutan larian yang sangat pendek. Pecutan larian pendek ini didorong sepenuhnya oleh metabolisme anaerobik dalam otot yang bekerja. Sekiranya anda menahan nafas semasa melakukan larian pecut 50 meter, prestasi anda tidak akan terjejas kerana otot anda tidak memerlukan oksigen untuk memacu usaha maksimum yang hanya berlangsung selamat beberapa saat.

Seterusnya, kapasiti anaerobik ditakrifkan sebagai jumlah kerja tambahan yang dapat anda lakukan melampaui kemampuan aerobik anda. Apabila anda mengekalkan kelajuan yang pantas tetapi sub maksimal yang cukup lama, tubuh anda akan mencapai satu tahap di mana ia menggunakan oksigen pada kadar setinggi yang mungkin. Namun, anda masih boleh mempercepatkan kadar tersebut lebih sedikit berbanding tahap itu dan terus berlari buat seketika sebelum anda terpaksa berhenti disebabkan  keletihan. Apa yang membolehkan anda berbuat demikian ialah keupayaan otot untuk menggalakkan kerja tambahan secara anaerobik, iaitu tanpa bantuan tambahan oksigen.

Apabila anda melakukan kerja dalam aktiviti larian yang melampaui penggunaan oksigen pada kadar maksimum, tubuh anda akan mengumpul apa yang dikenali sebagai defisit oksigen. Defisit oksigen boleh dikira apabila ujian larian dilakukan dalam persekitaran makmal latihan. Ia hanyalah perbezaan antara jumlah oksigen yang badan gunakan dalam ujian sebegitu dan jumlah oksigen yang badan anda perlu gunakan untuk melakukan latihan dalam ujian itu secara aerobik sepenuhnya. Defisit oksigen terbesar yang boleh anda kumpulkan dalam ujian sedemikian adalah ukuran kemampuan anaerobik anda.

Seterusnya, penyelidik di Universiti Georgia State berusaha untuk menentukan sejauh mana kelajuan asas dan keupayaan anaerobik menyumbang kepada prestasi larian 5K berbanding kemampuan aerobik di kalangan pelumba lintas negara wanita. 13 pelari telah menyertai kajian ini. Setiap satu daripada mereka menjalankan satu set larian pecut 50 meter untuk menentukan kelajuan maksimumnya, melengkapkan ujian keupayaan aerobik dan anaerobik, dan menjalankan percubaan masa bagi larian 5K di trek. Pengukuran larian ekonomi dan ambang (threshold) ventilasi (pada dasarnya kelajuan di mana seorang pelari mula bernafas keras) juga diambil.

Apa yang menariknya adalah kapasiti anaerobik dijangka menjadi peramal kedua terbesar bagi prestasi larian 5K selepas kapasiti aerobik. Perbezaan individu dalam kapasiti anaerobik menjelaskan adanya 31 peratus daripada perbezaan individu dalam larian 5K kali. Kapasiti aerobik dan ambang (threshold) ventilasi yang digabungkan pula menjelaskan lagi 50 peratus bagi prestasi larian 5K.

Keputusan ini menunjukkan bahawa di kalangan pelari wanita yang terlatih, pengeluaran tenaga anaerobik secara berkesan dapat mendiskriminasi secara efektif [kelajuan larian 5K] dan ini menjelaskan jumlah variasi ketara dalam prestasi larian sejauh 5 kilometer.

Apakah maksud semua ini? Ia bermakna bahawa anda tidak boleh mengabaikan perkembangan anaerobik dalam latihan anda, seperti yang banyak dilakukan oleh pelari lain. Untuk meningkatkan keupayaan aerobik anda, anda perlu melakukan latihan yang membawa tubuh anda ke tahap di mana ia boleh menggunakan oksigen sebanyak mungkin dan kemudian memaksanya melakukan kerja tambahan di luar kebolehan anda. Ia mungkin tidak menyeronokkan, tetapi ia sangat berkesan dan bermanfaat buat badan anda.

Jenis latihan yang paling berkesan untuk membina kapasiti anaerobik adalah satu set larian selang jarak yang sederhana. Sebagai contoh, pergi ke trek, lakukan pemanasan badan, dan lari 800 meter (dua pusingan) dengan bersungguh-sungguh berserta berjoging sejauh 200 meter bagi pemulihan antara selang waktu. Idea ini adalah untuk melakukan larian interval  lebih perlahan daripada kadar terpantas yang dapat anda lalui sepanjang pengakhiran larian tersebut hujung selang terakhir tanpa mengalami kecederaan.

SUMBER

https://www.podiumrunner.com/training/dont-neglect-your-anaerobic-development/

error: Content is protected !!