Now Reading
Perhatian bagi pelari, ini adalah apa yang anda perlu ketahui tentang ‘Periostitis’

Perhatian bagi pelari, ini adalah apa yang anda perlu ketahui tentang ‘Periostitis’

periostitis

Pengenalan

Periostitis adalah keadaan yang biasa dialami oleh pelari. Ia berlaku disebabkan oleh keradangan periosteum, iaitu lapisan tisu penghubung yang mengelilingi tulang. Keadaan ini pada amnya adalah kronik dan perlu dibezakan daripada patah disebabkan tekanan atau tulang belikat. Seterusnya, periostitis ditandai dengan kelembutan dan pembengkakan tulang serta rasa sakit yang menyakitkan.

Kedua-dua jenis periostitis adalah kronik dan akut.

  • Periostitis akut – Jangkitan tulang boleh menyebabkan periostitis akut, yang merupakan keadaan yang menyakitkan. Ini boleh menyebabkan nekrosis, iaitu kematian tisu hidup di sekitar tulang.
  • Periostitis kronik boleh berlaku akibat kecederaan dan tekanan pada tulang. ‘Shin splint’ akibat larian adalah contohnya.

Penerangan

Tekanan berulang membawa kepada beban mekanikal disebabkan oleh beberapa sebab, seperti keletihan hingga keletihan tisu. Selalunya, patologi berkembang menjadi tendonitis (keradangan tendon – lampiran otot). Sekiranya keadaan tidak dirawat, periostitis tibial dapat merosot dan menyebabkan kepatahan tulang atau kepatahan lengkap.

Periostitis tibial biasanya berlaku dengan kesakitan yang meresap pada tahap tibia dan selalunya di sepanjang tendon otot tibial posterior atau otot soleus (bahagian dalam betis).

Penyebab yang berkemungkinan

Penyebab periostitis adalah berbeza-beza bergantung pada sama ada keadaannya akut atau kronik.

Penyebab periostitis akut

Periostitis akut boleh berkembang daripada pelbagai jangkitan di bahagian lain badan anda.

Contohnya seperti jangkitan saluran kencing (UTI) atau jangkitan kelamin (STI), seperti sifilis juga boleh menyebabkan periostitis. Perkara yang sama berlaku untuk luka yang tidak sembuh dan menjadi lebih dalam, yang akhirnya mencapai bahagian tulang.

Individu dengan keadaan bisul kronik, seperti mereka yang menghidap diabetes, atau tidak bergerak dan mengalami luka tekanan, cenderung menghidap periostitis. Ini terutama berlaku jika masalah ulser tidak sembuh atau dibiarkan terus berkembang.

Seterusnya, penyakit autoimun tertentu juga boleh menyebabkan periostitis akut. Leukemia dan pelbagai kanser dan gangguan darah adalah keadaan yang berpotensi menyebabkan jangkitan tulang yang serius.

Periostitis proliferatif, atau osteomielitis, adalah salah satu jenis jangkitan tulang. Staphylococcus dan bakteria lain yang serupa biasanya menjadi penyebabnya. Bakteria Staphylococcus terdapat pada orang yang sihat. Ia dianggap sebagai bahagian bakteria normal yang terdapat di kulit dan hidung.

Bakteria jenis ini juga boleh menyebabkan jangkitan pada kulit, terutamanya pada individu dengan sistem imun yang lemah atau penyakit kronik yang mendasari. Sekiranya anda tidak mendapat rawatan untuk jangkitan kerana Staphylococcus atau bakteria yang berkaitan, anda mungkin menghidap osteomielitis.

Penyebab periostitis kronik

Tekanan berulang pada tulang boleh menyebabkan periostitis kronik. Atlet dan individu yang sering melompat, berpusing, atau mengangkat berat mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan serpihan tulang kering. Tekanan berulang dalam aktiviti ini pada tulang anda juga boleh menyebabkan perubahan keradangan yang bertanggungjawab bagi masalah periostitis.

Bila perlu menghubungi doktor

Pada mulanya, rasa sakit hanya dapat dirasakan semasa melakukan aktiviti fizikal, dan timbul pada awal latihan atau semasa latihan yang sangat kuat. Walau bagaimanapun, ketika keadaan semakin meningkat, rasa sakit boleh muncul lebih kerap dan mungkin ada sepanjang anda melakukan aktiviti fizikal. Kesakitan juga cenderung berlaku pada otot dan bukannya tulang.

Sekiranya tekanan berlebihan berlaku pada periosteum, ia boleh menjadi meradang. Pada ketika ini, keadaan ini boleh dikelaskan sebagai periostitis. Dalam kes seperti itu, rasa sakit tertumpu di kawasan tertentu di tulang kering. Sekiranya tekanan berlebihan terus berlaku, keadaan ini boleh berkembang menjadi kepatahan tekanan tibial (fraktur keletihan). Dalam keadaan melampau ini, semua aktiviti fizikal mesti dielakkan dan tulang harus dibiarkan berehat sepenuhnya.

Berjumpa dengan penyedia penjagaan kesihatan anda jika berjalan atau aktiviti lain membawa kepada gejala s’hin splint’ dan rehat tidak membantu masalah anda. Anda juga harus berjumpa dengan penyedia penjagaan kesihatan anda sekiranya anda mengalami sakit pada sendi atau tulang yang berlarutan. Fraktur kecil mungkin ada. Sekiranya periostitis akut, jangkitan serius boleh merosakkan tulang anda.

Apa yang boleh diharapkan di klinik

Semasa perjumpaan anda, penyedia perkhidmatan kesihatan anda akan memeriksa kawasan yang terjejas. Mereka mungkin memberi tekanan ke kawasan tersebut untuk membantu mendiagnosis masalah, jadi bersiaplah untuk merasai sedikit ketidakselesaan.

Pemeriksaan biomekanik yang ketat adalah penting untuk mengenal pasti masalah mekanikal yang mungkin menyebabkan tekanan berlebihan pada otot tibialis posterior dan tibialis anterior. Ujian ini merangkumi penilaian fungsi kaki yang menyeluruh, termasuk analisis gaya berjalan yang dilakukan menggunakan sensor tekanan dengan sambungan ke kamera.

Sinar-X juga mesti dilakukan untuk mengesahkan keretakan tekanan tibial yang disyaki. Ia juga membolehkan penilaian keselarasan tulang di kaki yang terjejas dan membandingkannya dengan kaki yang sihat.

Rawatan

Jenis kecederaan ini biasanya dirawat dengan prosedur fisioterapi. Pertama sekali, ianya adalah penting untuk mengurangkan tanda-tanda dan gejala kesakitan sama ada dengan ubat penahan sakit seperti teknik ais, ‘taping’, rehat dan otot.

Rawatan untuk periostitis akut

Penyedia perkhidmatan kesihatan menggunakan antibiotik untuk merawat jangkitan disebabkan oleh periostitis akut. Sekiranya jangkitan menyebabkan nanah dan cecair, penyedia perkhidmatan kesihatan anda mungkin perlu membuangnya secara pembedahan.

Mereka juga mungkin perlu membuang tisu tulang yang menjadi nekrotik kerana jangkitan. Ini dapat mencegah penyebaran jangkitan dan dipanggil pembedahan ‘debridement’.

Rawatan untuk periostitis kronik

Bagi masalah tulang belikat dan kecederaan yang berkaitan dengan tekanan yang serupa, cubalah untuk berehat dan melakukan rawatan ais. Berehat daripada aktiviti berimpak tinggi, seperti berlari atau melompat. Cuba lakukan lebih banyak latihan berimpak rendah, seperti berbasikal atau berenang.

Menyapu ais boleh menurunkan bengkak dan mengurangkan keradangan. Mengambil ubat anti-radang, seperti ibuprofen (Advil), juga dapat membantu.

Sekiranya rawatan di rumah tidak berfungsi, anda mungkin mempunyai kecederaan yang lebih serius dan memerlukan terapi fizikal. Malah, anda mungkin memerlukan suntikan steroid untuk mengurangkan keradangan. Namun, secara amnya, merehatkan kawasan yang terjejas harus meredakan gejala.

SUMBER

https://health.uconn.edu/orthopedics-sports-medicine/conditions-and-treatments/where-does-it-hurt/lower-leg/periostitis

https://www.healthline.com/health/periostitis

https://health.uconn.edu/orthopedics-sports-medicine/conditions-and-treatments/where-does-it-hurt/lower-leg/periostitis/

https://www.podimedic.com/en/foot-problems/sportsman/periostitis/

error: Content is protected !!