Now Reading
Pereka dalaman berkongsi 12 trend menghias popular yang membazirkan wang

Pereka dalaman berkongsi 12 trend menghias popular yang membazirkan wang

pereka
  • Pereka dalaman berkongsi fesyen hiasan yang mungkin menjadi pelaburan yang tidak bijak.
  • Ruang serba hitam boleh terasa berat, tetapi perabot serba putih boleh dikenakan bayaran pembersihan yang tinggi.
  • Tempat duduk yang kebanyakannya hiasan boleh menjadi comel tetapi juga tidak berfungsi.

Penampilan serba hitam mungkin mahal untuk dibuat ditukar atau diperbaiki.

All-black living room, with black walls and sofas

Dinding hitam sukar untuk dilukis semula.

Pereka dalaman Pamela O’Brien memberitahu bahawa trend untuk kabinet dan dinding hitam mungkin sukar untuk diperbaiki dan memerlukan usaha yang besar untuk membuat balik.

“Walaupun kabinet dan dinding hitam boleh menjadi dramatik dan murung, semua hitam dan kegelapan itu boleh berakhir dengan perasaan suram, ” kata O’Brien.

Warna hitam selalunya sangat sukar untuk ditutup, jadi anda mungkin perlu membelanjakan wang untuk menggantikan kabinet anda atau mengupah pelukis profesional jika rekaan tidak berjaya.

Perkakas berwarna-warni tidak selalunya berbaloi dengan wang tambahan.

Kitchen with plant, white cabinets, and small blue refrigerator

Perkakas berwarna-warni biasanya lebih mahal daripada peralatan biasa.

Perkakas berwarna-warni edisi terhad atau vintaj boleh menambah keperibadian pada dapur anda, tetapi O’Brien memberi amaran bahawa ia bukan satu pelaburan yang hebat.

“Ini menyeronokkan untuk dilihat, tetapi anda harus tahu bahawa peti sejuk hijau pudina atau rangkaian merah jambu mungkin menentukan seluruh hiasan dapur anda, ” kata pereka itu.

Beliau menambah bahawa peralatan ini juga cenderung lebih mahal daripada perkakasan biasa.

Rak terbuka mungkin murah untuk disediakan tetapi sukar untuk dibersihkan.

White kitchen open shelving with cups, plates, and vases
Anda perlu mengemas rak terbuka dengan lebih kerap.

Rak terbuka telah menjadi kukuh selama bertahun-tahun, tetapi pilihan reka bentuk ini memerlukan disiplin dan penyelenggaraan yang kerap.

“Jika anda bersedia untuk mengatur hidangan anda dengan teliti setiap hari, ini boleh menjadi penampilan yang hebat,” kata O’Brien. “Tetapi jika anda perlu menyimpan pelbagai barangan yang tidak kelihatan hebat, kabinet dan pintu adalah pilihan yang lebih baik.”

Dia menambah bahawa rak terbuka biasanya tidak boleh menampung sebanyak kabinet tradisional, jadi anda mungkin perlu mencari stor tambahan.

Lekapan lampu swag boleh menjadikan bilik kelihatan tidak kemas dan tidak siap.

Swag light fixture hanging from wooden beam in white room

Pencahayaan swag boleh menjadi sukar untuk digayakan di dalam rumah.

Susann Goerg, pereka dalaman dan pengasas reka bentuk happyhomes, memberitahu bahawa lampu swag – lekapan dengan pendawaian yang boleh dilihat dan mekanisme gantung – sukar untuk dilepaskan.

“Lazimnya, cahaya swag purata anda akhirnya kelihatan seperti tidak disengajakan dan memberikan ruang rupa dan rasa yang belum selesai,” kata Goerg.

Pereka bentuk sebaliknya mencadangkan bereksperimen dengan sconce dinding lengan hayun atau lampu lantai melengkung yang tinggi.

Hutan dalaman boleh mahal dan membawa kepada masalah perosak.

Bathroom with lots of windows full of plants
Lebih banyak tumbuhan boleh meningkatkan kelembapan ruang anda.

Membawa kehijauan hidup ke rumah anda ialah cara mudah untuk menjadikan bilik berasa menarik dan segar tetapi juga boleh menjadi mahal dalam lebih daripada satu cara.

“Menghabiskan banyak wang untuk kultivar tumbuhan eksotik tidak masuk akal bagi kebanyakan orang, ” kata O’Brien. “Selain itu, mereka memerlukan banyak penyelenggaraan dan boleh menampung perosak.”

Mempunyai terlalu banyak tumbuhan dalaman, terutamanya dalam ruang yang kurang pengudaraan, boleh menyebabkan rumah anda berisiko untuk diserang perosak dan masalah kulat akibat kelembapan.

Tempat duduk yang hanya kelihatan baik tetapi tidak selesa bukanlah pelaburan yang bagus.

Hanging egg chair with cushions and lights in living room
Kerusi gantung tidak selalunya yang paling selesa.

Kepingan tempat duduk kenyataan, seperti sofa melengkung atau kerusi gantung, boleh menambah drama pada ruang, tetapi selalunya pada kos keselesaan.

“Hari ini, setiap perabot perlu berfungsi dan memberikan keselesaan, bukan hanya penampilan,” kata Goerg. “Pastikan sofa itu masuk akal untuk ruang anda dan sebenarnya selesa.”

Anda boleh menggantikan perabot yang glamor tetapi tidak boleh digunakan lebih awal daripada gaya yang lebih tradisional, jadi kepingan ini boleh berasa seperti membazir wang.

Jubin bercorak bergaya mungkin kelihatan ketinggalan tidak lama lagi.

white and gray kitchen backsplash with distinct patterns, plus a yellow kettle and apples on counter
Lebih baik memilih warna solid dengan susun atur jubin yang menarik.

Penubin lantai atau backsplash anda ialah pelaburan jangka panjang, jadi Goerg mengesyorkan agar menggunakan jubin geometri atau vintaj bercorak terang.

“Jubin yang kelihatan lama boleh menjejaskan nilai harta anda dari semasa ke semasa,” kata Goerg. “Tanya diri anda sama ada anda masih akan menyukai corak dalam tempoh enam atau lapan tahun dan jika ia benar-benar meningkatkan gaya rumah anda.”

Pereka bentuk sebaliknya mencadangkan memilih jubin dalam warna solid atau reka letak kereta api bawah tanah dan herringbone yang menarik perhatian, namun serba boleh.

Tarikan kabinet kulit tidak praktikal.

Light brown leather cabinet pulls on light wood
Tarikan kulit sangat tidak sesuai untuk dapur dan bilik mandi.

Kabinet kulit dan tarikan laci boleh memberi ciri kepada bilik tetapi biasanya kelihatan lebih tahan lama dan praktikal daripada yang sedia ada.

“Kulit mudah menarik kotoran apabila terdedah kepada tangan yang basah, jari melekit, alat solek, minyak dan sisa makanan,” kata Goerg. “Ia juga cenderung jadi longgar dari semasa ke semasa, jadi anda mungkin akhirnya akan menggantikannya dengan alternatif yang lebih tahan lama.”

Jika anda bertekad untuk menggunakan tarikan kulit, pilih untuk memasangnya pada perabot bilik tidur atau lorong dan bukannya kabinet dapur dan bilik mandi.

Dinding highlight bukan idea yang baik.

Striped accent wall in living room with blue furniture
Dinding aksen boleh membuatkan bilik berasa tidak fokus.

Mengecat atau menampalkan kertas dinding pada satu dinding dengan cara yang berbeza daripada bilik yang lain mungkin akan mengelirukan keseluruhan gaya.

“Dinding aksen rawak dan tidak seimbang dalam corak atau warna yang kuat biasanya akan membuatkan gaya bilik berasa tidak ada fokus, ” kata Goerg. “Dinding ini jarang mempunyai kesan yang diingini.”

Daripada mengecat dinding aksen, Goerg mencadangkan menyesuaikan siling dengan cat atau kertas dinding.

Rotan selalunya mempunyai harga yang tinggi.

Living room with wicker chairs and coffee table
Anda sering boleh menggunakan semula kepingan rotan sebagai perabot luar.

Pereka dalaman Luciana Fragali, pemilik firma Miami Design Solutions, memberitahu bahawa perabot rotan tidak berbaloi dengan perbelanjaan.

“Wicker membuat kemunculan semula setiap dekad atau lebih, tetapi apabila ia tidak menjadi trend, ia menjadi pemandangan yang mahal,” kata Fragali. “Ia juga boleh menjadi tidak selesa, menjadikannya tidak praktikal untuk ruang kediaman.”

Tetapi kepingan rotan dalaman yang tidak diingini selalunya boleh digunakan semula sebagai perabot teres selepas dimeterai dan disalut semula dalam fabrik semua cuaca.

Mural boleh mengehadkan nilai masa depan rumah anda.

Bedroom with orange bed and yellow floral mural
Mural boleh menghalang pembeli pada masa depan.

Jika anda berfikir tentang berpindah dalam beberapa tahun akan datang, anda mungkin mahu menangguhkan pemasangan mural dinding.

“Apabila tiba masanya untuk menjual, mural dinding akan menjadi satu-satunya perkara yang pembeli fokuskan,” kata Fragali. “Ia boleh kelihatan seperti idea yang bagus pada masa itu, tetapi dengan cepat kelihatan ketinggalan.”

Dia sebaliknya mengesyorkan melabur dalam aksesori berani atau kerja kilang kreatif.

Hiasan serba putih selalunya datang dengan kos pembersihan yang tinggi.

Living room with white walls and two large white couches
Sebaliknya, anda boleh memilih warna neutral yang lebih mudah dibersihkan.

Hiasan dalaman minimalis dengan perabot serba putih telah menjadi trend selama bertahun-tahun, tetapi gayanya sukar dikekalkan.

“Hiasan serba putih tidak praktikal, terutamanya di rumah dengan kanak-kanak dan haiwan peliharaan,” kata Fragali kepada. “Gaya ini sukar untuk dijaga bersih dan murni.”

Memilih aksesori dan perabot dalam warna neutral boleh membantu anda mencapai estetika yang serupa tanpa kos pembersihan yang tinggi.

error: Content is protected !!