Now Reading
Perbezaan Sosej dan Frankfurter Yang Tidak Ramai Tahu.

Perbezaan Sosej dan Frankfurter Yang Tidak Ramai Tahu.

Perbezaan Sosej dan Frankfurter

Sosej terdapat dalam pelbagai jenis rasa dan saiz. Jadi, pastikan anda ketahui jenis kesukaan anda yang mana satu dan nikmatinya dengan cara panggang, goreng atau rebus. Ia bukan sahaja enak dimakan begitu sahaja malah boleh juga disajikan dengan roti, kentang goreng, atau nasi untuk makan siang yang enak.

Ramai orang keliru antara pelbagai jenis produk sosej yang ada di pasaran. Mungkin ada nama yang berbeza digunakan oleh pengguna hari ini tetapi semuanya adalah daripada asas yang sama. Dan bagi setiap pencinta sosej, rasa setiap sosej itu sangat penting kerana ia boleh jadi berbeza walaupun dalam kumpulan sosej yang sama.

Dalam artikel ini, kita akan mengetahui perbezaan sosej dan frankfurter.

Apakah perbezaan antara sosej dan frankfurter?

– Sosej

Sosej adalah produk yang menggabungkan daging dan rempah tertentu. Ia adalah produk daging berbentuk silinder yang biasanya dibuat dari daging lembu dan ayam bersama dengan garam, rempah dan perasa lain, dan serbuk roti yang dibungkus oleh kulit. Mereka boleh merokok, disembuhkan atau segar. Sosej yang sudah dimasak sangat popular dan senang mudah untuk dikendalikan.

Biasanya, sosej terbentuk dalam sarung yang dibuat secara tradisional daripada usus, tetapi kadangkala boleh juga dibuat daripada bahan sintetik. Sosej yang dijual mentah boleh dimasak dengan pelbagai cara, termasuk menggoreng dan memanggang. Sebilangan sosej dimasak semasa pemprosesan dan kulitnya kemudian dikeluarkan. Seterusnya, berikut adalah dua produk sosej yang anda boleh cuba.


Marina Chicken Sausage Original 340g

RM 5.65

Permulaan Marina yang sederhana bermula dari menghasilkan Nugget Ayam Tempura yang berkualiti tinggi, Nugget dengan Sayuran. Hari ini, produk Marina merangkumi pelbagai jenis Nugget Ayam, Frankfurter Ayam, Nugget Ikan, Bola Daging, Burger “Salisbury Steak” Daging Sapi, Ayam Goreng, Burger Ayam dan Burger Segi Empat – yang direka khas untuk membuat sandwic menggunakan roti tradisional. Marina bangga menghasilkan makanan yang enak dan mudah dengan ramuan terpilih, menjadikan makanan menjadi pengalaman yang menyenangkan untuk anda.


AYAMADU Chicken Cheese Sausage 300g

RM 5.40

Bahan-bahan produk ini merangkumi daging ayam, gula, garam, protein kedelai, rempah, perisa ayam dan kelapa sawit. Ia juga disahkan halal.

Frankfurter

Dinamakan sempena bandar Jerman di mana ia dijual secara tradisional dahulu, frankfurter adalah sosej yang disalai dan dimasak dahulu serta diperbuat daripada daging lembu dan ayam. Istilah ini mungkin sering disama erti dengan ‘hot dog’ atau ‘wiener’. Selain itu, sosej jenis frankfurter biasanya diperasakan dengan bawang putih, lada, garam, gula, mustard tanah dan buah pala. Ukurannya boleh berbeza dari ukuran kecil hinggalah ukuran yang besar. Sosej dengan kepanjangan 6 inci serta berperisa ringan adalah kegemaran ramai di seluruh dunia.

Frankfurter biasanya dijual siap masak dan diasap ringan, sama ada secara longgar, dibungkus secara vakum, atau dalam bentuk tin, dan hanya tunggu untuk dipanaskan melalui cara masakan berbeza seperti memanggang, mengukus atau rebusan yang singkat. Kaedah menggoreng tidak disyorkan kerana ia menjadikannya liat. Seterusnya, berikut adalah dua produk frankfurter yang anda boleh cuba.


Ayamas Chicken Frankfurters 340g

RM 5.00

Produk ini diperakui halal oleh Jakim. Pensijilan halal pembekal untuk ayam / daging lembu tempatan adalah dari JAKIM / JAIN sementara daging lembu / kerbau / domba / daging kambing yang diimport dari badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di Australia, New Zealand, India. Selain itu, produk ini juga tidak mengandungi lemak trans. Cara memasak yang disyorkan ialah goreng, rebus atau panggang.


Marina Chicken Frankfurter with Cheese 340g

RM 5.65

Marina Chicken Frankfurter with Cheese dibuat dari daging ayam berkualiti tinggi terpilih dan ramuan pilihan lain. Mudah dan senang disediakan, kini semua orang dapat menikmati frankfurter ayam Marina yang enak di kediaman mereka. Ia juga tidak mengandungi MSG tambahan, perasa tiruan atau pewarna tiruan. Selain itu, produk ini juga telah disahkan halal. Satu paket mengandungi 7 frankfurter untuk anda nikmati bersama keluarga.

Adakah terdapat perbezaan bagi cara memasaknya?

Memandangkan kedua-duanya dianggap sebagai ‘sosej’, kaedah memasaknya tidak begitu berbeza kecuali frankfurter biasanya direbus sementara sosej lebih banyak dipanggang, digoreng atau dibakar di dalam ketuhar. Bagi frankfurter, sekiranya anda mahu merebusnya, biarkan ia direbus lebih kurang 5 minit dengan api yang tinggi. Memandangkan kebanyakan frankfurter sudah dimasak dalam pemprosesannya, ia boleh dimakan terus dari bungkusan.

Ini adalah berbeza dengan sosej yang perlu dimasak sebelum anda memakannya. Sosej boleh digoreng, dipanggang atau dibakar. Untuk memasak sosej dengan cara menggoreng, panaskan 1 sudu besar minyak dalam kuali. Masak sosej perlahan-lahan di dalam minyak selama 10 hingga 12 minit, sehingga semua bahagiannya dimasak dengan teliti. Sosej juga boleh dibakar di dalam ketuhar (kaedah yang baik untuk digunakan jika anda juga memasak makanan lain di dalam ketuhar). Panaskan ketuhar dengan suhu 190 °C dan letakkan sosej di atas dulang pembakar sebelm anda masak selama 20 hingga 25 minit. Pastikan ia betul-betul masak, dan terbalikkannya sekali sekala.

Bagi cara menggoreng di atas kuali, anda perlu menggorengnya dengan sedikit minyak hingga warnanya agak coklat atau berkerak di luar untuk menjadikannya lebih enak. Elakkan memasaknya terlalu lama kerana ia menjadikan daging terlalu kering atau menghitamkannya. Dan, jangan panaskan semula sosej yang telah dimasak selepas ia disejukkan.

SUMBER

https://www.yummy.ph/lessons/prepping/these-are-the-sausages-you-should-know-a00019-20170105

https://yummydogs.com.au/blog/2015/4/16/sausage-wiener-frankfurter-a-closer-look-at-different-varieties-of-hot-dogs

https://www.askdifference.com/sausage-vs-frankfurter/

https://www.britannica.com/topic/frankfurter

error: Content is protected !!