penyebab kudis

Apabila anda dijangkiti penyakit kudis, anda pasti terfikir apa penyebab kudis ini sebenarnya, betul atau tidak? Kali ini, kami akan kongsikan dengan anda penyebab dan rawatannya.

Kulit yang dijangkiti penyakit kudis pasti akan terasa sangat gatal, dan anda cenderung untuk menggaru bahagian yang gatal itu.

Tahukah anda, sebenarnya menggaru kawasan yang berkudis akan menyebabkan penyakit anda bertambah teruk dan keadaan kulit anda akan bertambah buruk?

Tetapi, anda jangan risau, kerana kami akan kongsikan dengan anda rawatan yang boleh anda dapatkan untuk penyakit kudis ini.

Jadi, jangan buang masa lagi. Mari kita baca dan ketahui penyebab kudis dan rawatan yang terbaik untuk penyakit kulit ini.

PENYEBAB KUDIS

Kudis adalah keadaan kulit yang gatal. Penyebab kudis adalah tungau kecil yang menggelembung yang disebut sebagai Sarcoptes scabiei. Gatal yang teruk berlaku di kawasan di mana tungau itu berada. Kecenderungan untuk menggaru mungkin lebih kuat pada waktu malam.

What Is Scabies? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention | Everyday Health

Kudis berjangkit dan merebak dengan cepat melalui hubungan fizikal yang dekat dalam keluarga, dalam kelas di sekolah, rumah jagaan, atau penjara. Kerana kudis sangat cepat menular, doktor sering mengesyorkan rawatan untuk seluruh keluarga atau kumpulan kenalan yang terdekat dengan pesakit kudis.

Kudis dapat dirawat dengan mudah. Ubat yang digunakan pada kulit anda akan membunuh tungau yang menyebabkan kudis dan telurnya. Tetapi anda mungkin akan tetap mengalami rasa gatal selama beberapa minggu selepas rawatan.

SIMPTOM KUDIS

Terdapat pelbagai simptom kudis. Antara simptom dan gejala kudis termasuklah:

 • Gatal yang teruk dan biasanya lebih teruk pada waktu malam
 • Jalur liang nipis dan tidak teratur yang terdiri daripada lepuh kecil atau lebam di kulit anda
 • Lubang biasanya muncul di bahagian pelipat kulit

Walaupun hampir mana-mana bahagian badan mungkin boleh terkena penyakit kulit ini, namun kudis pada orang dewasa dan kanak-kanak paling kerap dijumpai pada bahagian:

 • Antara jari
 • Di ketiak
 • Di pinggang
 • Di sepanjang pergelangan tangan
 • Pada siku dalaman
 • Di tapak kaki
 • Di sekitar payudara
 • Di sekitar kawasan kemaluan lelaki
 • Di punggung
 • Di lutut
Scabies vs. Eczema: Differences, Symptoms, and Treatment

Pada bayi dan kanak-kanak kecil pula, jangkitan biasanya berlaku pada bahagian-bahagian seperti:

Scabies - MyDr.com.au

Sekiranya anda pernah menghidap kudis sebelum ini, tanda dan gejala mungkin timbul dalam beberapa hari selepas pendedahan. Sekiranya anda tidak pernah menghidap kudis, ia memerlukan masa selama enam minggu untuk mula timbul tanda dan gejala. Anda masih boleh menyebarkan kudis walaupun anda belum mempunyai tanda atau gejala yang jelas.

RAWATAN KUDIS

Terdapat banyak ubat yang berkesan untuk merawat kudis. Rawatan haruslah melibatkan seluruh isi rumah, dan orang lain yang mempunyai hubungan dengan pesakit kudis. Pilihan untuk mengawal kegatalan termasuk antihistamin dan agen anti-radang.

Berikut adalah beberapa ubat yang boleh digunakan untuk merawat kudis.

1. Permethrin

Sri Lanka,ශ්‍රී ලංකා,Ceylon,Scabies Benzyl Benzoate,Albendazole,Ivermectin,Levamisole,Permethrin - YouTube


Permethrin, racun serangga pyrethroid, adalah rawatan yang paling berkesan untuk kudis dan menjadi rawatan pilihan ramai.

Ia disapu ke bahagian yang dijangkiti kudis biasanya sebelum tidur, dan dibiarkan selama kira-kira lapan hingga 14 jam, kemudian dibasuh pada waktu pagi.

Anda harus melapisi seluruh permukaan kulit, bukan hanya kawasan yang mengalami penyakit ini sahaja. Ini kerana bahagian kulit berdekatan dengan kawasan jangkitan yang tidak dirawat boleh memberikan “tempat perlindungan” bagi satu atau lebih tungau.

Satu kali penggunaan biasanya mencukupi, kerana permethrin mampu membunuh telur dan tungau kecil, serta tungau dewasa, walaupun banyak doktor mengesyorkan penggunaan sehingga tujuh hari sebagai langkah berjaga-jaga.

Kudis yang berkerak mungkin memerlukan banyak aplikasi, atau rawatan tambahan dengan ivermectin oral. Permethrin boleh menyebabkan sedikit kerengsaan pada kulit yang biasanya boleh diterima oleh tubuh badan.

2. Ivermectin

Ivermectin

Ivermectin oral berkesan dalam membasmi kudis, selalunya dengan hanya satu dos. Ini adalah rawatan pilihan untuk kudis berkerak, dan kadang-kadang digunakan bersama dengan agen topikal. Ia belum diuji pada bayi, dan tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah usia enam tahun.

Persediaan ivermectin topikal terbukti berkesan untuk kudis pada orang dewasa, walaupun hanya satu formulasi seperti ini yang terdapat di luar negara buat pada masa ini, dan ia tidak disetujui oleh FDA sebagai rawatan kudis. Ia juga berguna untuk sarcoptic mange.

Satu tinjauan mendapati bahawa keberkesanan permethrin serupa dengan ivermectin oral atau topikal. Kajian berasingan pula mendapati bahawa walaupun ivermectin oral biasanya berkesan untuk rawatan kudis, ia mempunyai kadar kegagalan rawatan yang lebih tinggi daripada permethrin topikal.

Kajian lain mendapati bahawa ivermectin oral memberikan keseimbangan yang wajar antara keberkesanan dan keselamatan. Oleh kerana ivermectin lebih senang didapati berbanding permethrin, ramai yang beralih ke sumber ubat veterinar untuk mendapatkan jaminan penyembuhan penyakit kudis dengan harga yang berpatutan.

3. Rawatan lain

Rawatan lain termasuklah lindane, benzyl benzoat, crotamiton, malathion, dan sulfur.

Lindane berkesan, tetapi kebimbangan mengenai potensi neurotoksisitas telah membatasi ketersediaannya di banyak negara. Ia dilarang di California, tetapi boleh digunakan di negeri lain sebagai rawatan barisan kedua.

Salap sulfur atau benzil benzoat sering digunakan di negara membangun kerana harganya yang rendah. Sebanyak 10% larutan sulfur terbukti berkesan dan salap belerang biasanya digunakan sekurang-kurangnya seminggu, walaupun banyak orang mendapati bau produk sulfur tidak menyenangkan.

Crotamiton didapati kurang berkesan daripada permethrin dalam kajian terhad yang telah dijalankan. Penggunaan crotamiton atau sulfur kadang-kadang disyorkan sebagai ganti permethrin untuk kanak-kanak, kerana kebimbangan mengenai penyerapan permethrin pada kulit mereka.

Anda disarankan untuk sentiasa menjaga kebersihan untuk mengelakkan punca kudis terjadi. Gunakan air sabun panas untuk mencuci semua pakaian, tuala dan tempat tidur yang digunakan dalam tiga hari sebelum memulakan rawatan. Akhir kata, semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat buat anda.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scabies/symptoms-causes/syc-20377378

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/scabies-treatment

https://en.wikipedia.org/wiki/Scabies#Signs_and_symptoms

Tagged: