Now Reading
Penyakit Pedih Ulu Hati (Heartburn) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Penyakit Pedih Ulu Hati (Heartburn) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Pedih Ulu Hati

Penyakit pedih ulu hati, atau GERD, adalah gangguan pencernaan yang menjejaskan sfinkter esofagus yang lebih rendah (LES), cincin otot antara esofagus dan perut. Ramai orang, termasuk wanita hamil, menderita pedih ulu hati atau pencernaan asid yang disebabkan oleh GERD. Doktor percaya bahawa sesetengah orang mengalami GERD kerana keadaan yang disebut hernia hiatus (Penyakit Angin Pasang). Dalam kebanyakan kes, GERD boleh dihilangkan melalui perubahan diet dan gaya hidup; Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin memerlukan ubat atau pembedahan.

 

Simptom Penyakit Pedih Ulu Hati (GERD)

Pedih Ulu Hati adalah ketidakselesaan yang dirasakan di belakang tulang dada sebagai sensasi terbakar. Ia cenderung menjadi lebih buruk jika seseorang itu terbaring atau membongkok dan juga selepas makan makanan.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang mengalami GERD mengalami masalah pedih ulu hati, dan terdapat gejala lain yang mungkin:

 

Punca Penyakit Pedih Ulu Hati (GERD)

Rawatan asid refluks jarang berlaku, tetapi sering berlaku akibat makan berlebihan, berbaring selepas makan, atau makan makanan tertentu.

Walau bagaimanapun, refluks asid yang berulang, didiagnosis sebagai GERD atau pedih ulu hati, biasanya mempunyai sebab dan faktor risiko yang lain dan boleh mempunyai komplikasi yang lebih serius.

Penyakit pedih ulu hati berlaku kepada seseorang dari semua peringkat umur dan kadang-kadang sebab-sebab yang tidak diketahui.Singkatnya, GERD berlaku apabila sfinkter di bahagian bawah esofagus menjadi lemah, atau terbuka ketika tidak seharusnya.

GERD berlaku lebih kerap kepada seseorang yang:

 • berat badan berlebihan atau obes kerana tekanan meningkat pada abdomen
 • hamil, disebabkan peningkatan tekanan yang sama
 • mengambil ubat tertentu, termasuk beberapa  ubat-ubatanasma   ,  kalsium penyekat saluran, antihistamin, sedatif dan antidepresan
 • merokok dan terdedah kepada asap rokok

Hernia hiatus adalah keadaan di mana pembukaan diafragma membolehkan bahagian atas perut bergerak ke dalam dada. Ini menurunkan tekanan dalam sfinkter esofagus dan menimbulkan risiko GERD atau pedih ulu hati.

 

Diagnosis Penyakit Pedih Ulu Hati (GERD)

Sesiapa yang mengalami gejala refluks asid yang kerap perlu berbincang dengan doktor mereka, yang boleh merujuk mereka kepada pakar dalam usus yang dikenali sebagai ahli gastroenterologi untuk siasatan lanjut.

Terdapat beberapa ujian yang mungkin untuk mendiagnosis GERD atau pedih ulu hati, termasuk:

 • Pemantauan pHesofagus dan pemantauan impedans: Ini mengukur jumlah asid dalam kerongkongan sementara badannya berada dalam keadaan berbeza, seperti semasa makan atau tidur.
 • Endoskopi pencernaan gastrousus (GI): Ini adalah tiub dengan kamera yang dilampirkan, yang digunakan untuk memeriksa esofagus.Sampel kecil tisu juga boleh diambil pada masa yang sama dalam biopsi.
 • Siri GI bahagian atas: Ini adalah sejenis sinar-X yang menunjukkan keabnormalan fizikal tertentu yang mungkin menyebabkan GERD.
 • Manometri Esophageal: Ini mengukur pengecutan otot dalam esofagus semasa menelan.Ia boleh mengukur kekuatan spinkter.
 • Pemantauan pH esophageal tanpa wayar Bravo: Dalam ujian ini, kapsul sementara kecil dilampirkan pada esofagus.Ini mengukur keasidan secara berterusan selama sekitar 48 jam.

 

Faktor Risiko Penyakit Pedih Ulu Hati (GERD)

Keadaan yang boleh meningkatkan risiko GERD atau pedih ulu hati anda termasuk:

 • Obesiti
 • Rasa menumbuk bahagian atas perut ke dalam diafragma (hernia hiatus)
 • Kehamilan
 • Masalah tisu yang berkaitan, seperti skleroderma
 • Melambatkan perut kosong

Faktor-faktor yang boleh memburukkan refluks asid termasuk:

 • Merokok
 • Makan makanan besar atau makan malam pada waktu malam
 • Makan makanan tertentu (pemicu) seperti makanan berlemak atau goreng
 • Minum minuman tertentu, seperti alkohol atau kopi
 • Mengambil ubat tertentu, seperti aspirin

 

Rawatan Penyakit Pedih Ulu Hati (GERD)

Doktor anda mungkin mengesyorkan bahawa anda perlu mencuba pengubahsuaian gaya hidup dan ubat-ubatan yang berlebihan untuk merawat penyakit pedih ulu hati. Jika anda tidak mengalami kelegaan dalam masa beberapa minggu, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat atau pembedahan preskripsi.

 

– Ubat tertentu

Pilihan termasuk:

 • Antasid yang meneutralkan asid perut. Antasids, seperti Milanta, Rolaids dan Tums, boleh memberikan bantuan cepat. Tetapi antasid sahaja tidak akan menyembuhkan esofagus yang meradang dan rosak oleh asid perut. Beberapa antacid yang berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti cirit-birit atau kadangkala masalah buah pinggang.
 • Ubat untuk mengurangkan pengeluaran asid. Ubat ini- dikenali sebagai penghalang reseptor H-2 – termasuk simetidin (Tagamet HB), famotidin (Pepsid AC), nizatidin (Axid AR) dan ranitidin (Zantac). Penghalang reseptor H-2 tidak bertindak secepat antasid, tetapi ia memberikan kelegaan yang lebih lama dan boleh mengurangkan pengeluaran asid dari perut sehingga 12 jam. Versi yang lebih kuat boleh didapati dengan preskripsi.
 • Ubat yang menghalang pengeluaran asid dan menyembuhkan esofagus. Ubat-ubatan ini- dikenali sebagai perencat pam proton – adalah penyekat asid yang lebih kuat daripada penghalang reseptor H-2 dan membolehkan masa untuk tisu esofageal yang rosak untuk sembuh. Perencat pam proton melalui kaunter termasuk lansoprazol (Prevacid 24 HR) dan omeprazol (Prilosec OTC, Zegerid OTC).

 

– Ubat preskripsi

Rawatan kuat preskripsi untuk GERD termasuk:

 • Penyekat reseptor H-2.  Ini termasuk famotidin kekuatan preskripsi (Pepsid), nizatidin dan ranitidin (Zantac). Ubat-ubatan ini umumnya diterima dengan baik tetapi penggunaan jangka panjang mungkin dikaitkan dengan sedikit peningkatan risiko kekurangan vitamin B-12 dan keretakan tulang.
 • Preskripsi kuat perencat pam proton . Ini termasuk esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec, Zegerid), pantoprazol (Protonix), rabeprazol (Aciphex) dan dexlansoprazol (Dexilant).Walaupun secara amnya diterima dengan baik, ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kekurangan cirit-birit, sakit kepala, loya dan vitamin B-12. Penggunaan kronik mungkin meningkatkan risiko patah tulang pinggul.
 • Ubat untuk menguatkan spinkter esofagus yang lebih rendah. Baklofen boleh meredakan GERD atau pedih ulu hati dengan mengurangkan kekerapan pelepasan spinkter esofagus yang lebih rendah. Kesan sampingan mungkin termasuk keletihan atau loya.

 

– Pembedahan dan prosedur lain

GERD atau pedih ulu hati biasanya boleh dikawal dengan ubat. Tetapi jika ubat tidak membantu atau anda ingin mengelakkan penggunaan ubat jangka panjang, doktor anda mungkin mengesyorkan:

 • Pakar bedah membungkus bahagian atas perut anda di sekitar sfinkter esophageal bawah, untuk mengetatkan otot dan mencegah refluks.Fundoplikatan biasanya dilakukan dengan prosedur invasif (laparoskopi) yang minima. Pembalut bahagian atas perut boleh menjadi sebahagian atau lengkap.
 • Peranti LINX. Cincin manik magnetik kecil dibungkus di persimpangan perut dan esofagus.Daya tarikan magnet antara manik-manik cukup kuat untuk mengekalkan persimpangan tertutup menjadi asid refluks, tetapi cukup lemah untuk membolehkan makanan melewatinya. Peranti Linx boleh diimplan menggunakan pembedahan invasif yang minimum.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940

https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/reflux-disease-gerd-1

https://www.healthline.com/health/gerd

https://www.medicalnewstoday.com/articles/14085

error: Content is protected !!