Now Reading
Penyakit Metabolik Semula jadi (IEM) – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Penyakit Metabolik Semula jadi (IEM) – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

penyakit metabolik semulajadi (IEM)

Penyakit metabolik semula jadi (IEM) adalah kelainan genetik atau keturunan yang jarang berlaku akibat kecacatan enzim pada laluan biokimia dan metabolik yang mempengaruhi protein, lemak, metabolisme karbohidrat atau gangguan fungsi organel yang menunjukkan keadaan perubatan rumit dan melibatkan beberapa sistem organ manusia.

Ia melibatkan kerumitan besar daripada patofisiologi, kerja biokimia dan analisis molekul yang mendasari dan mempunyai pilihan terapi yang rumit untuk menguruskannya. Umur individu yang terkesan adalah berbeza-beza dan boleh merangkumi dari usia bayi hingga remaja dengan bentuk yang lebih parah muncul pada awal zaman kanak-kanak disertai dengan keabnormalan dan kematian yang ketara.

Jenis IEM

Terdapat banyak jenis IEM. Ini boleh dimasukkan ke dalam subkumpulan penyakit, yang merangkumi enzim daripada proses yang berkait rapat. Beberapa kategori utama adalah:

 • Gangguan metabolisme karbohidrat (seperti ‘galactosemia’)
 • Gangguan metabolisme asid amino (seperti ‘phenylketonuria’)
 • Gangguan metabolisme asid lemak (seperti kekurangan MCAD)
 • Gangguan kitaran air kencing (seperti ‘citrullinemia’)
 • Asidemik organik (seperti penyakit kencing sirap maple)
 • Gangguan mitokondria (seperti MELAS)
 • Gangguan ‘peroxisomal’ (seperti sindrom Zellweger)
 • Gangguan ‘lysosomal’ (seperti penyakit Gaucher)

Anggota bagi setiap subkumpulan mungkin mempunyai simptom dan rawatan yang agak serupa. Namun, walaupun berada dalam kumpulan yang sama, terdapat banyak perbezaan dari segi gejala dan tahap keparahan.

Simptom IEM

Beberapa tanda dan simptom yang biasa berlaku adalah pengambilan makanan yang lemah, muntah yang kerap berlaku, kejang, kelesuan dalam jangka waktu yang pendek setelah dilahirkan, hipotonia, kegagalan untuk berkembang dan hilang kesedaran. Walau bagaimanapun, gambaran klinikal bergantung kepada keparahan kekurangan enzim dan kumpulan klinikal IEM.

Kumpulan pertama IEM menyebabkan keracunan akut atau progresif daripada pengumpulan sebatian toksik seperti gangguan asid amino, gangguan asid organik (MMA atau PPA) dan intoleransi gula (galactossemia, intoleransi fruktosa keturunan). Simptom yang biasa dilihat adalah pengambilan makanan yang lemah, muntah, kelesuan, penyakit seperti ‘septicaemic’, bau aneh, sawan, ‘acidosis’ metabolik dan ‘hyperammonemia’ yang boleh mendorong menjadi koma dan menyebabkan kematian jika tidak didiagnosis dan dirawat. Gangguan ringan biasanya timbul dengan gejala ringan seperti kelewatan perkembangan dan kegagalan untuk berkembang.

Kumpulan kedua pula terdiri daripada gangguan akibat kecacatan dalam pengeluaran tenaga seperti penyakit penyimpanan glikogen, gangguan glukoneogenesis dan gangguan pengoksidaan asid lemak. Individu yang terjejas biasanya mengalami kegagalan pertumbuhan, hipoglikemia, hipotonia dan penurunan toleransi berpuasa.

Seterusnya, kumpulan ketiga merangkumi gangguan dengan fungsi abnormal pelbagai organel seperti ‘lysosome’, ‘peroxisome’ dan mitokondria. Pesakit biasanya mempunyai penyakit multisistemik progresif dengan pembesaran organ, keabnormalan strukur muka dan mental yang terencat.

Punca IEM

Tindak balas kimia yang berlaku dalam badan memerlukan bantuan daripada pelbagai enzim. Enzim boleh memastikan bahawa tindak balas kimia tertentu berlaku dengan cepat. Tetapi, jika enzim tidak berfungsi dengan baik, ia boleh menyebabkan sekatan utama metabolisme. Masalah IEM ini merujuk kepada sejenis keadaan perubatan di mana salah satu enzim ini tidak berfungsi dengan baik kerana kecacatan genetik.

Penyakit metabolik semula jadi muncul sejak lahir walaupun gejala tidak selalunya bermula dengan segera. Gen seseorang mengandungi maklumat yang diperlukan untuk menghasilkan enzim metabolik ini. Sekiranya terdapat masalah dengan salah satu gen ini kerana adanya mutasi, enzim yang dihasilkan mungkin tidak berfungsi dengan baik, atau mungkin tidak berfungsi sama sekali.

Mutasi akhirnya boleh mendorong kepada gejala IEM, kerana adanys masalah dengan jalur metabolik tertentu di dalam badan. Jenis IEM yang berlainan biasanya dinamakan bagi enzim tertentu yang tidak berfungsi dengan baik.

Diagnosis IEM

Doktor akan mempertimbangkan mengetahui sejarah perubatan, melakukan ujian perubatan dan pelbagai ujian darah rutin ketika mendiagnosis IEM. Ujian pengimejan perubatan juga dapat memberi petunjuk, kerana ia menunjukkan bahagian tubuh yang terjejas. Sejarah perubatan keluarga selalunya adalah sangat penting.

Walau bagaimanapun, ujian genetik hampir selalu diperlukan untuk diagnosis yang tepat. Sebilangan kecil keadaan ini diuji sebagai sebahagian daripada pemeriksaan bayi baru lahir.

Memandangkan setiap keadaan penyakit metabolik semula jadi adalah agak luar biasa, doktor yang bukan pakar mungkin tidak mempunyai pengalaman dengan IEM tertentu. Keadaan ini mungkin mempunyai simptom serupa dengan keadaan lain yang lebih biasa.

Jadi, ia adalah penting agar doktor mempertimbangkan adanya kemungkinan bahawa pesakit mungkin mempunyai IEM, agar mereka boleh memerintahkan individu melakukan pemeriksaan saringan genetik atau pemeriksaan awal seperti yang diperlukan. Walau bagaimanapun, ia adalah sangat sukar bagi doktor untuk mengetahui dengan tepat berkaitan ujian genetik mana yang akan dicadangkan. Sekiranya IEM adalah satu kemungkinan, bantuan doktor yang pakar dalam merawat jenis penyakit ini adalah diperlukan.

Rawatan IEM

Rawatan untuk penyakit metabolik semula jadi atau IEM ini bervariasi berdasarkan gen tertentu yang terlibat dan jalur metaboliknya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa persamaan umum dalam rawatan yang dibuat, termasuk:

 • Melengkapkan produk metabolik yang “tersekat” kerana gen yang rosak.
 • Mengurangkan produk metabolik yang telah meningkat hingga tahap yang terlalu tinggi.
 • Mencegah situasi yang memburukkan atau mencetuskan gejala IEM (seperti dehidrasi).
 • Memberi rawatan simptomatik.

Dalam beberapa keadaan, mengikuti diet tertentu dapat membantu mengurangkan masalah disebabkan IEM.

Pada suatu ketika, individu dengan IEM mungkin perlu dimasukkan ke hospital bagi  mendapatkan rawatan sokongan yang lebih kuat. Kejayaan bagi keseluruhan rawatan berbeza secara signifikan antara pelbagai jenis IEM.

Bagi beberapa penyakit, rawatan ini membolehkan individu menjalani kehidupan yang normal atau hampir normal. Pada tahap yang lain, bayi dengan jenis IEM tertentu boleh mati dalam beberapa hari selepas kelahiran, walaupun mereka telah didiagnosis dengan tepat. Tetapi, terdapat juga individu yang menjalani kehidupan dengan gejala ringan hingga teruk disebabkan keadaan IEM mereka.

Namun kini, semakin banyak rawatan tersedia bagi individu yang menghidap IEM. Semua orang yang mempunyai IEM harus mendapatkan rawatan daripada pakar perubatan yang berpengalaman merawat keadaan yang jarang berlaku ini.

SUMBER

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6331353

https://www.verywellhealth.com/what-are-inborn-errors-of-metabolism-4169550#the-causes

https://www.myhealth.gov.my/en/inborn-errors-of-metabolism/

error: Content is protected !!