Now Reading
Penyakit Grover (Grover disease) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Penyakit Grover (Grover disease) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

penyakit grover

Penyakit Grover ialah keadaan kulit sementara yang jarang berlaku. Ia boleh menyebabkan bintik-bintik merah, menaik, lepuh dan kadangkala tompok sangat gatal yang terbentuk di sekeliling badan. Ruam paling sering dilihat pada golongan lelaki pertengahan umur.

Selain itu, satu lagi nama bagi keadaan ini adalah dermatosis akantolitik sementara (transient acantholytic dermatosis – TAD).

Simptom Penyakit Grover

Bagi kebanyakan individu dengan penyakit Grover, simptom yang paling mengganggu adalah kegatalan yang dahsyat di lokasi ruam.

Tidak semua orang mengalami gatal-gatal ini, tetapi bagi mereka yang mengalaminya, kegatalan ini boleh menjadi sangat parah sehingga mengganggu aktiviti harian dan kualiti tidur.

Menggaru kawasan gatal juga boleh memburukkan lagi masalah dengan merosakkan kulit dan menjadikannya terdedah kepada pendarahan dan jangkitan.

Punca Penyakit Grover

Saintis tidak pasti apa yang menyebabkan penyakit Grover. Ia mungkin berlaku tanpa sebarang sebab. Sesetengah doktor berfikir bahawa kulit yang rosak atau perubahan suhu yang melampau boleh memainkan peranan. Satu teori yang popular tetapi tidak terbukti adalah ia mungkin dikaitkan dengan berpeluh. Banyak kes telah berlaku pada lelaki yang menggunakan tab panas, bilik stim, selimut elektrik dan peralatan pemanasan yang lain. Di samping itu, ia juga boleh berlaku disebabkan ubat tertentu, pemindahan organ, penyakit buah pinggang, dialisis atau pendedahan kepada sinar-X (X-ray).

Diagnosis Penyakit Grover

Satu-satunya cara untuk mendiagnosis penyakit Grover adalah dengan melakukan biopsi kulit. Biopsi adalah sampel tisu yang dihantar oleh doktor ke makmal bagi diuji.

Pakar dermatologi biasanya menggunakan alat cukur biopsi kulit. Mereka akan mematikan rasa pada kulit, jadi individu tersebut tidak akan kesakitan. Alat seperti pencukur kemudian digunakan untuk mendapatkan sampel dari salah satu benjolan ruam.

Terdapat peluang kecil bahawa prosedur biopsi itu akan meninggalkan parut. Bagi meminimumkan peluang itu, seseorang harus mengikut arahan selepas prosedur yang diberikan oleh doktor.

Kadangkala, individu mungkin keliru tentang penyakit Grover dengan keadaan lain, termasuk:

 • Penyakit Darier: Tidak seperti penyakit Grover, penyakit Darier biasanya muncul semasa atau selepas akil baligh (sebelum umur 30 tahun) dan ia adalah penyakit keturunan.
 • Penyakit Hailey-Hailey: Penyakit ini melibatkan lepuh dan benjolan kulit berkerak, tetapi adalah masalah genetik.
 • Foliakus Pemfigus (Pemphigus foliaceus): Ini adalah keadaan autoimun. Doktor boleh menggunakan immunofluoresen (immunofluorescence), iaitu sejenis teknik pewarnaan yang dapat mengenal pasti ‘pemphigus foliaceus) di bawah mikroskop. Ini dilakukan bagi membezakannya daripada penyakit Grover.
 • Penyakit Galli-Galli: Keadaan ini melibatkan ruam yang mirip dengan penyakit Grover, tetapi ia adalah penyakit yang diwarisi.

Selain prosedur biopsi, seorang doktor mungkin akan bertanyakan tentang sejarah keluarga berkenaan apa-apa keadaan kulit bagi membantu mereka membuat diagnosis yang betul.

Faktor Risiko Penyakit Grover

Penyakit Grover berlaku kerana perubahan pada protein yang membantu mengekalkan sel kulit bersama-sama.

Perubahan ini berlaku pada tahap mikroskopik dan menyebabkan pecahan separa pada kulit. Bagi sesetengah individu, kerosakan ini boleh mengakibatkan penyakit Grover.

Walaupun punca sebenar keadaan ini masih tidak jelas, terdapat banyak kemungkinan yang boleh mencetuskannya, termasuk:

 • Berpeluh dengan banyak.
 • Demam.
 • Rehat di atas katil yang berpanjangan, contohnya semasa tinggal di hospital.
 • Tempoh pendedahan matahari yang lama.
 • Kulit kering, terutamanya semasa musim sejuk.
 • Ubat-ubatan tertentu.
 • Pemindahan organ.
 • Penyakit buah pinggang peringkat akhir (buah pinggang) dan hemodialisis.
 • Pendedahan kepada radiasi, seperti sinar-X (X-ray).

Kanser, kemoterapi dan pemindahan organ yang terdahulu boleh meningkatkan risiko mendapat bentuk-bentuk penyakit Grover yang tidak normal. Dalam kes-kes ini, ruam boleh muncul di lokasi yang aneh di badan selepas bermula di bahagian belakang atau dada anda.

Doktor lebih cenderung untuk menyimpan kesemua faktor risiko dalam fikiran dan bukannya memfokuskan pada satu pencetus sahaja. Tambahan pula, penyakit Grover mungkin berlaku disebabkan gabungan unsur termasuk pendedahan kepada cahaya matahari, umur dan tabiat penjagaan kulit.

Rawatan Penyakit Grover

Jika anda mengalami ruam ringan, rawatan pertama mungkin termasuk:

 • Antihistamin, sejenis ubat makan.
 • Preskripsi krim kortison yang digunakan untuk ruam.
 • Losyen tidak gatal lain yang mengandungi mentol atau kapur barus.

Jika gejala anda sangat parah, doktor anda mencadangkan retinoid atau antibiotik yang diambil melalui mulut. Namun, ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kesan sampingan (ada yang boleh jadi serius). Sentiasa bercakap dengan doktor tentang risiko dan faedah ubat-ubatan yang ditetapkan.

Gejala yang parah dan degil boleh menjadi sukar untuk dirawat dan mungkin akan berulang. Ini bermakna bahawa anda memerlukan rawatan jangka panjang. Seterusnya, doktor mungkin menetapkan terapi ringan yang digabungkan dengan pengambilan ubat-ubatan jika ini berlaku.

Rawatan lain yang boleh digunakan bagi gejala yang parah adalah:

 • Pil antikulat.
 • Losyen antikulat seperti selenium sulfida.
 • Tembakan kortison,
 • Kortikosteroid yang diambil melalui mulut.
 • Antibiotik.
 • Sistemik retinoid. 

Doktor juga mungkin mencadangkan anda untuk mengurangkan aktiviti yang boleh menyebabkan banyak peluh (seperti latihan berat), kerana peluh boleh memburukkan masalah ruam.

Selain itu, doktor juga mungkin mengesyorkan bahawa anda perlu kurangkan mandi, dan tidak dibenarkan menghabiskan masa yang banyak di bawah matahari.

Kredit: Gambar diambil daripada sumber https://www.sciencesource.com/archive/Grover-s-Disease-SS2476708.html

SUMBER

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/grover-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321977

https://www.healthline.com/health/grovers-disease

https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(11)63857-3/abstract

error: Content is protected !!