Now Reading
Penyakit Graves (Graves disease) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Penyakit Graves (Graves disease) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Penyakit Graves

Penyakit Graves, penyebab utama hipertiroidisme, adalah suatu keadaan di mana kelenjar tiroid menghasilkan hormon berlebihan dan mempercepatkan proses metabolisme. Ia dilihat lebih kerap terjadi kepada wanita, dan nampaknya dicetuskan oleh genetik dan tekanan. Ia dirawat dengan ubat radioaktif dan ubat antitiroid dan jarang mempunyai kesan jangka panjang. Walaupun jarang, masalah mata – dalam bentuk otot dan tisu mata yang meradang dan membengkak yang boleh menyebabkan bola mata menonjol dari soketnya – adalah komplikasi yang membezakan penyakit tersebut.

 

Simptom Penyakit Graves

Tanda-tanda dan gejala-gejala umum penyakit ini termasuk:

 • Kebimbangan dan kesengsaraan
 • Gegaran tangan atau jari tangan yang halus
 • Kepekaan haba dan peningkatan dalam peluh atau kulit lembap, hangat
 • Penurunan berat badan, walaupun makan seperti biasa
 • Pembesaran kelenjar tiroid anda (gout)
 • Perubahan dalam kitaran haid
 • Disfungsi erektil atau libido berkurang
 • Pergerakan usus yang kerap
 • Mata yang membenjol (sakit mata Graves)
 • Keletihan
 • Kulit tebal, merah biasanya pada hadapan kaki (dermopati graves)
 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur (berdebar-debar)

 

Punca Penyakit Graves

Penyakit graves menjejaskan kelenjar tiroid, organ berbentuk kupu-kupu di pangkal leher, tepat di bawah halkum seorang lelaki. Ia adalah bahagian penting dari sistem endokrin, atau hormon. Ia mengawal metabolisme dengan melepaskan hormon ke dalam aliran darah.

Hormon yang dilepaskan oleh kelenjar tiroid membantu menjaga metabolisme badan agar berjalan pada kadar yang betul. Semakin banyak hormon yang dibebaskan, metabolisme yang lebih cepat berjalan. Pada kebiasaannya, sejenis kimia yang dikenali sebagai hormon tiroid-stimulasi (TSH) yang dihasilkan di bahagian otak yang disebut pituitari, memberitahu tiroid betapa banyak atau sedikit hasilnya.

Dalam penyakit ini, sistem imun menghasilkan antibodi yang mencetuskan reseptor TSH, menipu tiroid untuk menghasilkan terlalu banyak hormon, di mana ia mempercepat metabolismedan menyebabkan gejala di bawah.

Para saintis tidak mengetahui punca sebenar penyakit tersebut. Kita tahu, entah bagaimana, sistem imun badan ditipu ke dalam penargetan reseptor pada kelenjar tiroid, yang akan menyebabkan hipertiroid.

Penyelidikan menunjukkan bahawa penyakit ini mungkin disebabkan oleh kombinasi faktor genetik dan persekitaran.

 • Genetik- Sejarah keluarga penyakit Graves meningkatkan peluang untuk menghidapi keadaan ini, walaupun pola warisannya tidak diketahui.
 • Alam Sekitar- Anda lebih cenderung untuk menghidapi penyakit Graves jika anda merokok.

Orang lain yang mempunyai risiko yang lebih tinggi termasuk:

 • Individu dengan penyakit autoimun yang lain.
 • Wanita yang baru sahaja melahirkan atau hamil.
 • Individu di bawah tekanan emosi atau fizikal .

 

Diagnosis Penyakit Graves

Diagnosis penyakit ini mungkin termasuk:

 • Ujian fizikal. Doktor anda meneliti mata anda untuk melihat sama ada mereka teriritasi atau membenjol dan melihat apakah kelenjar tiroid anda menjadi besar. Oleh kerana penyakit tersebut meningkatkan metabolisme anda, doktor anda akan memeriksa denyutan nadi dan tekanan darah anda dan mencari tanda-tanda gegaran.
 • Sampel darah. Doktor anda akan menjalankan ujian darah untuk menentukan tahap hormon tiroid-stimulasi anda (TSH), hormon hipofisis yang biasanya merangsang kelenjar tiroid, serta tahap hormon tiroid.Orang yang menghidapi penyakit ini biasanya mempunyai lebih rendah daripada paras normal TSH dan tahap hormon tiroid yang lebih tinggi.
 • Ujian makmal lain mengukur tahap antibodi yang diketahui menyebabkan penyakit Graves. Ujian ini biasanya tidak diperlukan untuk membuat diagnosis, tetapi hasil negatif mungkin menunjukkan sebab lain untuk hipertiroidisme.
 • Pengambilan iodin radioaktif. Badan anda memerlukan iodin untuk membuat hormon tiroid.Dengan memberi anda sejumlah kecil iodin radioaktif dan kemudian mengukur jumlahnya dalam kelenjar tiroid anda dengan kamera pengimbasan khusus, doktor anda boleh menentukan kadar di mana kelenjar tiroid anda mengambil iodin. Jumlah iodin radioaktif yang diambil oleh kelenjar tiroid membantu menentukan jika penyakit tersebut atau keadaan lain adalah punca hipertiroidisme. Ujian ini boleh digabungkan dengan imbasan iodin radioaktif untuk menunjukkan imej visual pola pengambilan.
 • Ultrabunyi menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menghasilkan imej struktur di dalam badan.Ultrabunyi boleh menunjukkan jika kelenjar tiroid menjadi besar, dan paling berguna kepada orang yang tidak dapat menjalani pengambilan iodin radioaktif, seperti wanita hamil.
 • Ujian pengimejan. Sekiranya diagnosis optalmopati Graves tidak jelas dari penilaian klinikal, doktor anda boleh menjalankan ujian pencitraan, seperti imbasan CT, teknologi sinar-X khusus yang menghasilkan imej keratan rentas nipis.Pencitraan resonans magnetik (MRI), yang menggunakan medan magnet dan gelombang radio untuk mencipta imej keratan rentas atau 3-D, juga boleh digunakan.

 

Faktor Risiko Penyakit Graves

Walaupun ada yang boleh menghidapi penyakit Graves, beberapa faktor dapat meningkatkan risiko penyakit. Faktor risiko ini termasuk yang berikut:

 • Sejarah keluarga. Oleh kerana sejarah keluarga penyakit Graves adalah faktor risiko yang diketahui, ada kemungkinan satu gen atau lebih gen yang dapat membuat seseorang lebih rentan terhadap gangguan itu.
 • Wanita lebih cenderung untuk menghidapi penyakit Graves daripada lelaki.
 • Penyakit Graves biasanya berlaku kepada orang yang lebih muda dari 40 tahun.
 • Gangguan autoimun lain. Orang yang mengalami gangguan sistem kekebalan tubuh, seperti diabetes jenis 1 atau rheumatoid arthritis, mempunyai risiko yang lebih tinggi.
 • Tekanan emosi atau fizikal. Peristiwa atau penyakit kehidupan yang tertekan mungkin bertindak sebagai pencetus untuk permulaan penyakit Graves di kalangan seseorang yang secara genetik terdedah.
 • Kehamilan atau kelahiran baru-baru ini boleh meningkatkan risiko gangguan ini, terutamanya di kalangan wanita yang terdedah secara genetik.
 • Rokok yang boleh menjejaskan sistem imun, meningkatkan risiko penyakit Graves.Perokok yang mempunyai penyakit Graves juga berisiko untuk menghidapi optalmopati Graves.

 

Rawatan Penyakit Graves

Sekiranya anda mempunyai penyakit Graves, atau mengesyaki bahawa anda mempunyainya, anda harus mempunyai diagnosis profesional dan, jika perlu, satu pelan rawatan yang sesuai dengan keadaan anda. Walaupun gangguan itu berpunca kepada ketidakfungsian sistem imun, matlamat rawatan adalah untuk memulihkan tahap hormon tiroid kepada keseimbangan yang betul dan untuk melegakan ketidakselesaan.

 

– Perubatan konvensional untuk Penyakit Graves

Penyekat beta seperti atenolol ( Tenormin ), propranolol ( Inderal ), dan metoprolol ( Lopressor ), kerap diberikan untuk merawat penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Ia juga digunakan oleh kebanyakan pesakit untuk mengatasi masalah pendarahan jantung dan gegaran otot yang mencirikan penyakit Graves. Sebelum membuat preskripsi penyekat beta untuk keadaan ini, bagaimanapun, doktor anda perlu tahu sama ada anda asma atau mempunyai apa-apa jenis masalah hati. Ubat-ubatan ini bukan ubat; sebaliknya mereka diberikan untuk menyekat beberapa kesan hormon tiroid. Mereka digunakan bersempena dengan rawatan lain.

SUMBER

https://www.webmd.com/women/understanding-graves-disease-basics#1

https://www.healthline.com/health/graves-disease

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/symptoms-causes/syc-20356240

https://www.medicalnewstoday.com/articles/170005

error: Content is protected !!