Now Reading
Penyakit Dupuytren (Dupuytren disease) – Punca, Simptom, Diagnosis dan Rawatan

Penyakit Dupuytren (Dupuytren disease) – Punca, Simptom, Diagnosis dan Rawatan

Dupuytren

Kontraksi Dupuytren berlaku apabila tisu elastik biasa di bawah kulit telapak tangan dan jari anda menjadi tebal dan tegang. Tisu ini dipanggil fassia. Fassia mempunyai helaian serat seperti tali yang mengalir dari telapak tangan ke atas ke jari anda.

Dalam kontraksi Dupuytren, tali-tali ini menjadi tegang dan membuat jari-jari anda melengkung ke hadapan. Tisu yang berserabut boleh membuatkannya menebal di telapak tangan. Ia biasanya menjejaskan jari keempat dan kelima, yang dikenali sebagai jari cincin dan jari kecil atau jari kelingking. Namun, proses penebalan itu boleh memanjang ke mana-mana bahagian berdekatan termasuklah ibu jari.

Nama lain untuk kontraksi Dupuytren ialah Morbus Dupuytren, penyakit Dupuytren, dan fibromatosis palmar.

 

Punca Penyakit Dupuytren

Penyelidik masih belum tahu apa yang menyebabkan kontraksi Dupuytren, tetapi mereka percaya bahawa faktor genetik ada memainkan peranan. Kajian mendapati bahawa keadaan ini biasanya menjejaskan orang dari Eropah Utara.

Faktor risiko lain yang mungkin termasuk:

  • Pengambilan minuman keras
  • Umur yang tua
  • Gen tertentu, kerana ia kelihatan seperti diwarisi dalam keluarga
  • Orang yang menghidap diabetes dan mereka yang mengambil ubat untuk epilepsi juga dikatakan mempunyai risiko yang lebih tinggi.

 

Simptom Penyakit Dupuytren

Kontraksi Dupuytren biasanya terjadi dengan perlahan selama bertahun-tahun. Keadaan ini biasanya bermula sebagai penebalan kulit di telapak tangan anda. Ketika ia berlaku, kulit di telapak tangan anda mungkin kelihatan berkedut atau berlekuk. Gumpalan tisu yang kukuh boleh terbentuk di telapak tangan anda. Mereka juga mungkin sensitif terhadap sentuhan tetapi biasanya tidak menyakitkan.

Pada peringkat kontraksi Dupuytren yang seterusnya, gumpalan tisu itu terbentuk di bawah kulit di telapak tangan anda dan boleh merebak hingga ke jari anda. Apabila tali ini mengetat, jari anda mungkin ditarik ke arah telapak tangan anda, dan kadang kala boleh menjadi lebih teruk.

Kedua-dua jari yang paling jauh dari ibu jari selalu terkena gejala ini, walaupun jari tengah juga boleh terlibat. Ianya jarang berlaku apabila ibu jari dan jari telunjuk yang terjejas. Kontraksi Dupuytren boleh berlaku di kedua-dua tangan, walaupun satu tangan biasanya menerima kesan yang lebih teruk.

 

Diagnosis Penyakit Dupuytren

Dalam kebanyakan kes, doktor boleh mendiagnosis kontraksi Dupuytren dengan rupa dan sentuhan pada tangan anda. Ujian lain adalah jarang diperlukan.

Selain itu, doktor anda akan membandingkan tangan anda dengan satu sama lain dan melihat sekiranya ada kedutan pada kulit telapak tangan anda. Dia juga akan menekan pada bahagian tangan dan jari anda untuk memeriksa bahagian keras atau sekumpulan tisu.

Seterusnya, doktor mungkin menyemak untuk melihat sama ada anda boleh meletakkan tangan anda rata di meja atau permukaan rata yang lain. Sekiranya anda tidak dapat meratakan jari anda dengan sepenuhnya, ini menunjukkan bahawa anda mempunyai kontraksi Dupuytren.

 

Rawatan Penyakit Dupuytren

Tiada ubat yang kekal untuk merawat kontraksi Dupuytren.

Rawatan biasanya tidak diperlukan dalam kes kontraksi yang ringan dan tidak menghalang seseorang daripada melakukan tugas seharian.

Walau bagaimanapun, rawatan boleh dibuat untuk orang yang mengalami gejala yang lebih teruk. Ini termasuk:

 

– Suntikan steroid

Suntikan kortikosteroid ke dalam nodul boleh melegakan kesakitan dan keradangan dan ini boleh membantu memperlahankan perkembangan keadaan yang anda alami.

 

– Suntikan kolagen

Suntikan ‘Collagenase clostridium histolyticum (CCH)’ adalah sejenis rawatan yang agak baru.

Pakar telah meluluskan collagenase clostridium histolyticum (CCH) sebagai rawatan kontraksi Dupuytren pada tahun 2010 di bawah jenama Xiaflex.

Dalam rawatan ini, seorang doktor akan menyuntik enzim berkolagen ke dalam tisu untuk melemahkan mereka. Seterusnya, doktor akan menarik dan memecahkan gumpalan itu, membolehkan jari-jari menjadi lurus supaya individu dapat menggunakan jari mereka semula.

Kajian pada tahun 2016 yang melibatkan sebanyak 213 orang penerima rawatan collagenase clostridium histolyticum CCH mendapati bahawa 73 peratus sangat berpuas hati atau berpuas hati dengan hasilnya dan 21 peratus tidak berpuas hati. Daripada 78 peserta yang pernah menjalani pembedahan sebelum ini, 71 peratus mengatakan bahawa mereka lebih suka rawatan ini berbanding pembedahan.

Ianya masih tidak jelas sejauh mana rawatan ini berkesan dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, pakar penyakit ini telah mendapati bahawa kadar perulangan penyakit ini adalah rendah dalam percubaan klinikal, dengan kurang daripada 5 peratus orang mengalami gejala yang sama dalam masa 4 tahun.

 

– Pembedahan

Seorang doktor boleh mengesyorkan pembedahan untuk mengeluarkan atau melonggarkan tali dalam kes-kes yang mana:

  • Keadaan ini mengehadkan penggunaan tangan seseorang.
  • Tisu yang dibalut di sekeliling arteri dan saraf menimbulkan risiko kecederaan kepada mereka. Dalam sesetengah kes, pakar bedah boleh melakukan prosedur menggunakan anestesia tempatan, tetapi mereka akan menggunakan anestesia serantau atau umum lebih kerap. Bagaimanapun kaedahnya, pembedahan ini biasanya merupakan prosedur pesakit luar yang bermaksud bahawa individu itu tidak perlu bermalam di hospital.

Menurut pakar, dua prosedur pembedahan paling biasa untuk kontraksi Dupuytren adalah:

  • ‘Fasciotomy’
  • ‘Fasciectomy’ palmar subtotal

 

– ‘Fasciotomy’

Pakar bedah memotong tisu penghubung untuk melegakan ketegangan. Mereka boleh menolak jarum halus dengan permukaan serong yang tajam ke dalam kulit dan di atas kontraksi untuk digunakan sebagai pisau.

Pakar bedah akan memotong atau membahagikan tisu tebal di bawah kulit, tetapi mereka tidak akan mengeluarkannya.

Doktor akan membiarkan luka itu terbuka, dan orang itu mungkin perlu menggunakan ‘splint’ (sarung tangan khas) sementara luka itu sembuh.

 

– ‘Subtotal palmar fasciectomy’

Pakar bedah akan mengeluarkan tisu penghubung secara sepenuhnya. Mereka mungkin perlu membuat beberapa garisan yang sering dilakukan dalam corak zigzag.

Kadang kala, seseorang mungkin memerlukan cantuman kulit untuk membantu luka tersebut sembuh.

 

– Terapi fizikal dan terapi pergerakan

Selepas pembedahan, gabungan terapi fizikal dan terapi pergerakan boleh membantu seseorang mendapatkan fungsi tangan mereka semula.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dupuytrens-contracture/symptoms-causes/syc-20371943#:~:text=Dupuytren’s%20(du%2Dpwe%2DTRANZ,fingers%20into%20a%20bent%20position.

https://www.webmd.com/arthritis/ss/slideshow-treatment

https://www.healthline.com/health/dupuytrens-contracture

https://www.medicalnewstoday.com/articles/171070

error: Content is protected !!