Now Reading
Penyakit Buasir (Hemorrhoids) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Penyakit Buasir (Hemorrhoids) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

buasir

Penyakit buasir adalah istilah lain untuk ‘hemorrhoids’ dan merupakan keadaan tisu meradang di saluran dubur. Ia mengandungi saluran darah, tisu sokongan, otot dan serat yang anjal.

Ramai orang mempunyai penyakit ini, tetapi gejala Buasir biasanya tidak jelas. Masalah kesihatan ini boleh menyebabkan simptom yang ketara untuk sekurang-kurangnya 50 peratus orang sebelum berumur 50 tahun.

Simptom Penyakit Buasir

Dalam kebanyakan kes, simptom penyakit ini adalah tidak serius. Ia biasanya sembuh sendiri selepas beberapa hari.

Individu dengan Buasir mungkin mengalami simptom berikut:

 • Gumpalan keras, yang menyakitkan dan mungkin dirasakan di sekeliling dubur. Ia mungkin mengandungi darah beku. Buasir yang mengandungi darah ini dipanggil Buasir luar trombosis.
 • Selepas membuang najis, seseorang yang mempunyai penyakit ini mungkin merasakan usus mereka masih penuh.
 • Darah merah pekat boleh dilihat selepas pergerakan usus.
 • Kawasan sekitar dubur menjadi gatal, merah dan sakit.
 • Rasa sakit semasa membuang air besar.

Penyakit ini boleh meningkat menjadi keadaan yang lebih teruk. Ini termasuk:

 • Pendarahan dubur berlebihan yang mungkin mendorong kepada Anemia.
 • Jangkitan.
 • Ketidakstabilan usus, atau ketidakupayaan untuk mengawal pergerakan usus
 • Fistula dubur, di mana saluran baru dicipta antara permukaan kulit berhampiran dubur dan bahagian dalam dubur.
 • Buasir yang tersepi, di mana bekalan darah ke Buasir dipotong hingga menyebabkan komplikasi termasuk jangkitan atau darah beku.

Penyakit ini juga boleh diklasifikasikan ke dalam empat gred:

 • Gred I: Jenis ini terjadi apabila berlakunya keradangan kecil, biasanya di dalam lapisan dubur. Ia tidak dapat dilihat.
 • Gred II: Jenis ini adalah lebih besar daripada timbunan gred I, juga di dalam dubur. Malah, Buasir jenis ini mungkin akan tertolak semasa proses pembuangan najis, tetapi boleh berulang.
 • Gred III: Jenis ini juga dikenali sebagai Buasir prolaps dan muncul di luar dubur. Pesakit mungkin berasa Buasir itu seperti tergantung daripada rektum, tetapi ia boleh dimasukkan semula dengan mudah.
 • Gred IV: Jenis ini tidak dapat ditolak ke dalam dan memerlukan rawatan. Ia bersaiz besar dan kekal di luar dubur.

Buasir luar membentuk ketulan kecil di pinggir luar dubur. Ia adalah sangat gatal dan boleh menjadi menyakitkan jika darah beku berkembang, kerana darah beku ini akan menghalang aliran darah. Buasir luar trombosis, atau Buasir yang terkumpul pula memerlukan rawatan perubatan segera.

Punca Penyakit Buasir

Masalah kesihatan ini terjadi disebabkan oleh peningkatan tekanan pada bahagian rektum bawah. Pembuluh darah di sekitar dubur dan rektum akan meregang apabila di bawah tekanan dan boleh membengkak atau membeku dan seterusnya membentuk Buasir. Ini mungkin terjadi disebabkan oleh:

 • Sembelit kronik.
 • Crit-birit kronik.
 • Mengangkat berat.
 • Mengandung.
 • Meneran apabila membuang najis

Kecenderungan untuk mendapat penyakit ini mungkin juga diwarisi dan meningkat dengan pertambahan usia.

Diagnosis Penyakit Buasir

Doktor biasanya boleh mendiagnosis Buasir setelah menjalankan pemeriksaan fizikal. Mereka akan memeriksa dubur, lokasi yang disyaki berlakunya Buasir.

Selain itu, doktor akan bertanya soalan berikut:

 • Adakah mana-mana keluarga terdekat anda mempunyai masalah Buasir?
 • Adakah terdapat darah atau lendir dalam najis anda?
 • Adakah terdapat penurunan berat badan pada baru-baru ini?
 • Adakah pergerakan usus anda telah berubah baru-baru ini?
 • Apakah warna najis anda?

Bagi Buasir dalaman, doktor boleh melakukan pemeriksaan rektum digital (DRE) atau menggunakan proktoskop. Proktoskop adalah tiub berongga yang dilengkapi dengan cahaya. Ia membolehkan doktor untuk melihat saluran dubur secara dekat. Sampel tisu kecil akan diambil dari dalam rektum dan kemudian dihantar ke makmal untuk dianalisis.

Faktor Risiko Penyakit Buasir

Semakin anda berumur, semakin meningkatlah risiko Buasir. Ini berlaku kerana tisu yang menyokong urat dalam rektum dan dubur anda boleh menjadi lemah dan meregang. Di samping itu, ia juga boleh terjadi ketika anda hamil, kerana berat badan bayi memberi tekanan pada kawasan dubur.

Rawatan Penyakit Buasir

Rawatan rumah

Anda biasanya boleh melegakan kesakitan, bengkak dan keradangan Buasir ringan dengan rawatan di rumah seperti:

 • Makan makanan serat tinggi. Makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian. Ini dapat melembutkan najis dan meningkatkan jisimnya, yang membantu mengelakkan ketegangan yang boleh memburukkan simptom Buasir sedia ada. Tambahkan serat dalam diet anda sedikit demi sedikit untuk mengelakkan masalah berangin.
 • Gunakan rawatan topikal. Sapukan krim Buasir atau suppositori yang mengandungi hidrokortison, atau anda juga boleh gunakan pad yang mengandungi ‘witch hazel’  atau ejen kebas.
 • Berendam dengan kerap di dalam tab mandi panas atau mandian duduk. Rendam kawasan dubur anda dalam air suam biasa selama 10 hingga 15 minit dua hingga tiga kali sehari. Mandian duduk pula sesuai dilakukan di tandas.
 • Ambil ubat tahan sakit secara oral. Anda boleh menggunakan acetaminophen (Tylenol, yang lain), aspirin atau ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain) buat sementara waktu untuk membantu melegakan ketidakselesaan.

Dengan rawatan ini, simptom penyakit ini akan hilang dalam masa seminggu. Berjumpalah dengan doktor dalam jangka masa seminggu jika anda masih tidak sembuh, atau lebih awal jika anda mengalami kesakitan atau pendarahan teruk.

Ubat-ubatan

Jika Buasir anda hanya menyebabkan ketidakselesaan yang ringan, doktor mungkin mencadangkan krim, minyak, suppositori atau pad. Produk ini mengandungi bahan-bahan seperti ‘witch hazel’ atau hidrokortison dan ‘lidocaine’ yang boleh melegakan kesakitan dan kegatalan buat sementara waktu.

Pastikan anda tidak menggunakan krim steroid yang berlebihan selama lebih dari seminggu kecuali jika diarahkan oleh doktor kerana ia boleh menipiskan kulit anda.

Trombektomi Buasir luaran

Jika darah beku yang menyakitkan (trombosis) terbentuk dalam masalah buasir luar, doktor akan mengeluarkan buasir dan ia boleh memberikan kelegaan segera. Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia tempatan, adalah paling berkesan jika ia dilakukan dalam masa 72 jam selepas darah beku terhasil.

Prosedur invasif minimum

Bagi pendarahan yang berterusan atau Buasir yang menyakitkan, doktor mungkin mengesyorkan salah satu daripada prosedur invasif minima lain yang ada. Rawatan ini boleh dilakukan di pejabat doktor anda atau di pusat pesakit luar dan biasanya tidak memerlukan anestesia.

 • ‘Ligation’ getah – Doktor akan meletakkan satu atau dua gelang getah kecil di sekitar pangkal buasir dalaman untuk memotong peredaran darah. Buasir akan layu dan jatuh dalam masa seminggu.
  Keadaan ini boleh menjadi tidak selesa dan menyebabkan pendarahan, yang mungkin bermula dua hingga empat hari selepas prosedur dilakukan tetapi biasanya ia tidak begitu teruk. Namun, kadangkala komplikasi yang lebih serius boleh berlaku.
 • Suntikan (sclerotherapy). Doktor akan menyuntikkan larutan kimia ke dalam tisu Buasir untuk mengecilkannya. Walaupun suntikan itu menyebabkan sedikit kesakitan, ia mungkin kurang berkesan daripada ‘ligation’ getah.
 • Pembekuan (inframerah, laser atau bipolar). Teknik pembekuan ini menggunakan cahaya laser, inframerah atau haba. Ia menyebabkan pendarahan Buasir dalaman mengeras dan berkurangan. Pembekuan mempunyai sedikit kesan sampingan dan biasanya menyebabkan sedikit ketidakselesaan.

Prosedur pembedahan

Hanya sebilangan kecil individu perlu melakukan pembedahan bagi merawat penyakit mereka. Walau bagaimanapun, jika prosedur lain tidak berjaya atau anda mempunyai Buasir yang besar, doktor mungkin mencadangkan salah satu daripada berikut:

 • Pembuangan Buasir (hemorrhoidectomy). Selepas memilih salah satu daripada pelbagai teknik, pakar bedah anda akan membuang tisu berlebihan yang menyebabkan pendarahan. Pembedahan boleh dilakukan dengan anestesia tempatan yang digabungkan dengan ubat pelali, anestesia tulang belakang atau anestesia umum.

  ‘Hemorrhoidectomy’ adalah cara yang paling berkesan dan menyeluruh untuk merawat Buasir yang serius atau berulang. Komplikasi termasuklah kesukaran sementara untuk mengosongkan pundi kencing anda, yang boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing. Ia biasanya berlaku terutamanya selepas anestesia tulang belakang.

  Kebanyakan individu mengalami kesakitan selepas prosedur ini tetapi ia boleh dilegakan dengan pengambilan ubat-ubatan. Selain itu, berendam dalam mandian hangat juga mungkin membantu.

 • Penumpukan Buasir. Prosedur ini, yang dipanggil penumpukan ‘hemorrhoidopexy’ yang menghalang aliran darah ke tisu hemoroid. Ia biasanya digunakan hanya untuk Buasir dalaman. Penumpukan secara amnya kurang sakit berbanding prosedur ‘hemorrhoidectomy’ dan membolehkan anda kembali melakukan kegiatan harian dengan lebih cepat. Berbanding dengan ‘hemorrhoidectomy’, penumpukan ini telah dikaitkan dengan risiko kejadian berulang dan prolaps rektum, di mana bahagian rektum terjojol dari dubur.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/73938

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268

https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics

error: Content is protected !!