Penyakit Angin Pasang
Sebaik sahaja bahagian badan dalaman menolak ke kawasan yang tidak dimilikinya, ia dipanggil hernia .

Sebaik sahaja bahagian badan dalaman menolak ke kawasan yang tidak dimilikinya, ia dipanggil hernia. Hiatus adalah pembukaan diafragma – dinding otot memisahkan rongga dada dari abdomen . Biasanya,  esofagus   (paip makanan) akan melalui hiatus dan melekat pada perut . Di dalam penyakit angin pasang (juga dikenali sebagai hiatus hernia)  perut   mempunyai bonjolan ke dada melalui pembukaan itu.

Terdapat dua jenis utama penyakit angin pasang: gelongsor dan paraesofageal (di sebelah esofagus). Dalam penyakit angin pasang gelongsor, perut dan bahagian kerongkong yang menyambungkan perut ke dalam dada melalui hiatus. Ini adalah jenis hernia yang lebih biasa.

 

Simptom Penyakit Angin Pasang

Majoriti orang yang mempunyai penyakit ini tidak menyedarinya. Mereka yang tahu biasanya mengetahui ketika melawat ke pusat penjagaan kesihatan  kerana pedih ulu hati yang kronik. Gejala-gejala mungkin termasuk:

 

Punca Penyakit Angin Pasang

Penyakit angin pasang terjadi apabila tisu otot lemah membolehkan perut menonjol melalui pembukaan diafragma.   Ia tidak selalu jelas mengapa hal ini berlaku. Tetapi penyakit ini boleh berlaku kerana perkara berikut:

  • Perubahan diafragma yang berkaitan dengan usia
  • Kecederaan di kawasan itu, sebagai contoh, selepas mengalami trauma atau selepas beberapa jenis pembedahan
  • Dilahirkan dengan hiatus yang luar biasa besar
  • Tekanan berterusan dan sengit pada otot berdekatan, seperti yang dialami semasa batuk, muntah, tekanan semasa pergerakan usus atau ketika mengangkat objek berat

 

Diagnosis Penyakit Angin Pasang

Biasanya, penyakit ini ditemui semasa ujian atau prosedur untuk menentukan punca pedih ulu hati atau sakit di dada atau abdomen atas.   Ujian atau prosedur ini termasuk yang berikut:

  • Sinar-X sistem pencernaan atas.Sinar-X diambil selepas anda meminum cecair putih yang digaris dan mengisi lapisan dalam saluran penghadaman.   Lapisan ini membolehkan doktor melihat kontur esofagus, perut dan bahagian pertama usus.
  • Endoskopi atas.Doktor memasukkan tiub fleksibel yang dilengkapi dengan cahaya dan kamera (endoskopi) di bawah tekak untuk memeriksa bahagian dalam esofagus dan perut untuk keradangan.
  • Manometri esofagusUjian ini mengukur kontraksi otot berirama dalam esofagus apabila anda menelan.   Manometri esofagus juga mengukur koordinasi dan kekuatan yang diberikan oleh otot esofagus.

 

Faktor Risiko Penyakit Angin Pasang

Penyakit hernia ini adalah lebih kerap berlaku kepada seseorang berikut:

 

Rawatan Penyakit Angin Pasang

Beberapa pilihan rawatan yang berbeza disediakan untuk mereka yang mengalami penyakit tersebut.

 

– Pilihan farmasi

Rawatan untuk melegakan gejala refluks asid boleh didapati di kaunter. Ini termasuk antasid, yang datang dalam bentuk cecair atau tablet kenyal dan mengurangkan keasidan kandungan perut.

Produk alginat mungkin juga membantu. Ini membuat gel berbuih di bahagian atas perut, memberikan halangan kepada kandungan berasidnya.

Doktor mungkin memberi ubat yang lebih kuat, seperti lansoprazol, kepada pesakit yang mengalami gejala yang berterusan.

 

– Pembedahan

Dalam kes yang jarang berlaku, seseorang yang mempunyai penyakit angin pasang mungkin memerlukan pembedahan di bawah anestesia umum.

Orang yang mengalami masalah refluks yang teruk dan jangka panjang mungkin perlu mempertimbangkan untuk menjalani operasi jika perubahan gaya hidup dan rawatan ubat tidak berkesan. Pembedahan juga perlu jika hernia cukup besar untuk mengganggu bekalan darah.

Operasi penyakit bekernaan adalah laparoskopi. Pakar bedah melakukan prosedur ini melalui potongan kecil “lubang kunci”, jadi mereka kurang invasif daripada pembedahan yang memerlukan potongan besar. Nissen fundoplikatan laparoskopik (LNF) adalah salah satu prosedur mengikut piawaian untuk merawat penyakit angin pasang yang tergelincir.

Operasi berlangsung sehingga 90 minit dan bertujuan untuk menarik perut kembali ke tempatnya ketika mengetatkan diafragma di sekitar paip makanan untuk mencegah pembengkakan lebih lanjut dalam hernia.

SUMBER

https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hernia-basics

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inguinal-hernia/symptoms-causes/syc-20351547

https://www.healthline.com/health/hernia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/142334

Tagged: