Akromegali

Akromegali ialah gangguan hormon yang berkembang apabila kelenjar pituitari anda menghasilkan terlalu banyak hormon pertumbuhan semasa dewasa. Apabila ini berlaku, tulang anda bertambah besar seperti tangan, kaki dan muka anda.

Akromegali biasanya mempengaruhi orang dewasa pertengahan umur, walaupun boleh berkembang pada usia berapa pun. Pada kanak-kanak yang masih membesar, terlalu banyak hormon pertumbuhan boleh menyebabkan keadaan yang disebut gigantisme. Mereka mempunyai pertumbuhan tulang yang berlebihan dan peningkatan ketinggian yang tidak normal.

Oleh kerana akromegali tidak biasa dan perubahan fizikal berlaku secara beransur-ansur, kadang-kadang ia memerlukan masa yang lama untuk dikenali pasti. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, akromegali boleh menyebabkan penyakit serius bahkan boleh mengancam nyawa. Tetapi rawatan yang sedia ada dapat mengurangkan risiko komplikasi dan meningkatkan ciri-ciri keadaan yang dialami seperti pembesaran pertumbuhan badan anda.

Punca-punca Akromegali:

Kelenjar hipofisis dan hipotalamus

Akromegali disebabkan oleh kelenjar pituitari yang menghasilkan hormon pertumbuhan yang berlebihan. Kelenjar pituitary iaitu kelenjar kecil yang terletak di bahagian bawah otak menghasilkan sejumlah hormon. Hormon pertumbuhan memainkan peranan penting dalam menguruskan pertumbuhan fizikal anda.

Apabila hormon pertumbuhan dialirkan ke dalam aliran darah anda, ia akan memberi isyarat kepada hati anda untuk menghasilkan hormon yang disebut insulin-like growth factor-I (IGF-I) dan ianya akan merangsang pertumbuhan tulang dan tisu lain.

Sekiranya kelenjar pituitari anda menghasilkan hormon pertumbuhan terlalu banyak, jumlah IGF-I yang berlebihan akan berlaku. Terlalu banyak IGF-I boleh menyebabkan pertumbuhan tisu lembut dan kerangka yang tidak normal. Ia juga boleh menjadi tanda-tanda dan gejala lain yang menjadi ciri akromegali dan gigantisme.

Untuk orang dewasa, tumor adalah penyebab yang paling banyak menghasilkan pengeluaran hormon pertumbuhan iaitu:

Tumor hipofisis.

Sebilangan besar kes akromegali disebabkan oleh tumor (jinak) bukan kanser (adenoma) kelenjar pituitari. Tumor merembeskan sejumlah hormon pertumbuhan yang berlebihan. Oleh itu, ia menyebabkan banyak simptom akromegali. Sesetengah simptom akromegali seperti sakit kepala dan gangguan penglihatan disebabkan oleh massa tumor yang menekan tisu otak yang berdekatan.

Tumor bukan hipofisis.

Pada sebilangan orang yang menghadapi akromegali, tumor di bahagian badan yang lain seperti paru-paru atau pankreas akan menyebabkan gangguan tersebut. Kadang kala, tumor ini mengeluarkan hormon pertumbuhan. Dalam kes lain, tumor menghasilkan hormon yang disebut hormon pelepasan hormon pertumbuhan (GH-RH), yang merangsang kelenjar pituitari untuk menghasilkan lebih banyak hormon pertumbuhan.

Gejala Akromegali:

Tanda-tanda utama akromegali adalah tangan dan kaki yang membesar. Orang yang menghadapi penyakit ini sering menyedari bahawa mereka tidak dapat memakai cincin yang sesuai dan ukuran kasut mereka lebih besar.

Akromegali juga boleh menyebabkan perubahan bentuk wajah seperti rahang bawah dan alis yang menonjol, hidung yang membesar, bibir yang menebal, dan jarak yang lebih lebar di antara gigi anda.

Oleh kerana akromegali berkembang dengan perlahan, tanda-tanda awal mungkin tidak jelas selama bertahun-tahun. Kadang kala, orang melihat keadaannya dengan hanya membandingkan gambar lama dengan yang baru.

Akromegali boleh menghasilkan tanda dan gejala berikut, yang boleh berbeza antara satu orang dengan orang lain:

 • Tangan dan kaki membesar
 • Ciri-ciri wajah yang semakin membesar
 • Kulit kasar, berminyak dan menebal
 • Berpeluh berlebihan dan bau badan
 • Tumbuhan kulit yang kecil (skin tag)
 • Keletihan dan kelemahan otot
 • Suara yang lebih dalam dan serak akibat pita suara dan sinus yang membesar
 • Berdengkur teruk kerana penyumbatan saluran udara atas
 • Penglihatan terjejas
 • Sakit kepala
 • Lidah membesar
 • Kesakitan dan pergerakan sendi yang terhad
 • Kitaran haid yang tidak teratur 
 • Disfungsi ereksi pada lelaki
 • Organ yang membesar seperti jantung
 • Kehilangan minat terhadap seks

Diagnosis Akromegali:

Doktor anda akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan menjalankan pemeriksaan fizikal. Kemudian dia boleh mengesyorkan langkah-langkah berikut:

 • Pengukuran hormon pertumbuhan dan insulin-like growth factor-I (IGF-I) . Selepas anda berpuasa semalaman, doktor anda akan mengambil sampel darah untuk mengukur tahap hormon pertumbuhan dan IGF-I anda. Tahap peningkatan hormon ini akan menunjukkan akromegali.
 • Ujian penekanan hormon pertumbuhan. Ini adalah kaedah pasti untuk mengesahkan akromegali. Dalam ujian ini, tahap hormon pertumbuhan darah anda diukur sebelum dan selepas anda minum penyediaan gula (glukosa). Biasanya, pengambilan glukosa menurunkan tahap hormon pertumbuhan. Sekiranya anda mengalami akromegali, tahap hormone pertumbuhan anda akan tinggi.
 • Pengimejan. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani prosedur pencitraan, seperti pencitraan resonans magnetik (MRI) untuk membantu menentukan lokasi dan ukuran tumor kelenjar pituitari anda. Sekiranya tidak ada tumor hipofisis, doktor anda mungkin mencari tumor bukan hipofisis sebagai penyebab tahap hormon pertumbuhan anda yang tinggi.

Rawatan Akromegali:

Rawatan ini fokus untuk menurunkan pengeluaran hormon pertumbuhan anda serta mengurangkan kesan negatif tumor pada kelenjar pituitari dan tisu sekitarnya. Anda mungkin memerlukan lebih daripada satu jenis rawatan.

Pembedahan Akromegali: 

Doktor dapat membuang kebanyakan tumor pituitari menggunakan kaedah yang disebut pembedahan transsphenoidal. Dalam prosedur ini, pakar bedah anda akan melaksanakannya melalui hidung untuk mengekstrak tumor pituitari.

Pengeluaran tumor dapat menormalkan pengeluaran hormon pertumbuhan dan menghilangkan tekanan pada tisu di sekitar kelenjar pituitari anda untuk melegakan tanda dan gejala yang berkaitan. Dalam beberapa kes, pakar bedah anda mungkin tidak dapat membuang keseluruhan tumor. Ini boleh mengakibatkan peningkatan tahap hormon pertumbuhan secara berterusan setelah pembedahan dan memerlukan rawatan perubatan atau radiasi lebih lanjut.

Ubat-ubatan

Dadah yang terkawal digunakan untuk menurunkan pengeluaran atau menyekat tindakan hormon pertumbuhan termasuklah:

 • Ubat yang mengurangkan rembesan hormon pertumbuhan berlebihan (analog somatostatin). Ubat octreotide (Sandostatin) dan lanreotide (Somatuline Depot) ialah versi sintetik dari hormon otak somatostatin. Mereka boleh mengganggu rembesan hormon pertumbuhan yang berlebihan oleh kelenjar pituitari, menyebabkan penurunan kadar hormon pertumbuhan dengan cepat. Ubat ini diberikan melalui suntikan ke otot punggung anda (otot gluteal) sebulan sekali oleh profesional penjagaan kesihatan.
 • Ubat untuk menurunkan tahap hormon (agonis dopamin). Ubat oral cabergoline dan bromocriptine (Parlodel) tahap hormone pertumbuhan dan IGF-I yang lebih rendah pada sesetengah orang. Tumor mungkin menurun dalam ukuran pada beberapa orang yang menggunakan agonis dopamin. Sebilangan orang mungkin mengalami tingkah laku kompulsif, seperti berjudi, semasa mengambil ubat ini.
 • Ubat untuk menyekat tindakan hormon pertumbuhan (antagonis hormon pertumbuhan). Pegvisomant ubat (Somavert) menyekat kesan hormon pertumbuhan pada tisu badan. Pegvisomant mungkin sangat membantu bagi orang yang tidak pernah berjaya dengan bentuk rawatan lain. Diberikan sebagai suntikan harian, ubat ini dapat menormalkan tahap IGF-I dan melegakan simptom pada kebanyakan orang dengan akomegali, tetapi tidak menurunkan kadar hormon pertumbuhan atau mengurangkan ukuran tumor.

Sinaran Radiasi

Doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan radiasi apabila sel-sel tumor kekal selepas pembedahan. Terapi radiasi merosakkan sel-sel tumor yang berlarutan dan perlahan-lahan mengurangkan tahap hormon pertumbuhan. Mungkin memerlukan masa bertahun-tahun untuk rawatan ini untuk memperbaiki gejala akomegali.

Jenis terapi radiasi termasuk:

 • Terapi radiasi konvensional. Terapi radiasi jenis ini biasanya diberikan setiap hari kerja selama empat hingga enam minggu. Anda mungkin tidak menyedari kesan penuh terapi radiasi konvensional selama 10 tahun atau lebih selepas rawatan.
 • Terapi pancaran proton. Terapi pancaran proton memberikan dos yang tinggi serta radiasi yang disasarkan kepada tumor sehingga pendedahan radiasi ke tisu normal. Terapi sinar proton diberikan dalam pecahan dari masa ke masa, tetapi masa rawatan pada amnya kurang daripada radiasi konvensional.
 • Radiosurgi stereotaktik. Radiosurgeri stereotaktik memberikan dos radiasi yang tinggi kepada sel-sel tumor dalam satu dos sekali gus mengehadkan jumlah radiasi ke tisu sekitar normal. Jenis sinaran ini boleh membawa tahap hormon pertumbuhan kembali normal dalam masa lima tahun.

Walaupun selepas rawatan awal, akromegali memerlukan pemantauan berkala oleh doktor anda untuk memastikan kelenjar pituitari berfungsi dengan baik, yang akan membantu anda mengelakkan komplikasi. Penjagaan susulan ini mungkin berlangsung seumur hidup anda.

Komplikasi

Perkembangan akomegali boleh mengakibatkan masalah kesihatan utama. Komplikasi boleh merangkumi:

 • Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
 • Penyakit kardiovaskular – pembesaran jantung (kardiomiopati)
 • Osteoartritis
 • Diabetes mellitus
 • Goiter
 • Pertumbuhan prakanker (polip) pada lapisan usus besar anda
 • Sleep apnea – keadaan di mana pernafasan berulang kali berhenti dan bermula semasa tidur
 • Sindrom terowong karpal
 • Pemampatan saraf tunjang
 • Kehilangan penglihatan

Rawatan awal akromegali dapat mencegah komplikasi ini daripada berkembang atau menjadi lebih teruk. Jika tidak dirawat, akromegali dan komplikasinya boleh menyebabkan kematian pramatang.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acromegaly/symptoms-causes/syc-20351222#:~:text=Acromegaly%20is%20a%20disorder%20characterized,much%20growth%20hormone%20during%20adulthood

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acromegaly/diagnosis-treatment/drc-20351226

Summary
Penghasilan Hormon Pertumbuhan Berlebihan Boleh Mengakibatkan Akromegali
Article Name
Penghasilan Hormon Pertumbuhan Berlebihan Boleh Mengakibatkan Akromegali
Description
Akromegali ialah gangguan hormon yang berkembang apabila kelenjar pituitari anda menghasilkan terlalu banyak hormon pertumbuhan semasa dewasa. Apabila ini berlaku, tulang anda bertambah besar seperti tangan, kaki dan muka anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: