Akromegali adalah gangguan hormon yang berkembang apabila kelenjar pituitari anda menghasilkan terlalu banyak hormon pertumbuhan semasa dewasa. Apabila ini berlaku, tulang anda bertambah besar seperti tangan, kaki dan muka anda.

Akromegali biasanya mempengaruhi orang dewasa pertengahan umur, walaupun boleh berkembang pada usia berapa pun. Jikalau terdapat terlalu banyak hormon tumbesaran pada kanak-kanak, gigantisme akan terjadi iaitu pertumbuhan yang tidak terkawal. Kanak-kanak ini akan mempunyai pertumbuhan tulang yang berlebihan dan peningkatan ketinggian yang tidak normal.

Oleh kerana akromegali tidak kerap berlaku dan perubahannya berlaku secara beransur-ansur, ia biasanya dikenali pasti selepas jangka masa yang panjang. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, akromegali boleh menyebabkan penyakit serius bahkan boleh mengancam nyawa! Tetapi dengan menjalankan rawatan, ia dapat mengurangkan risiko komplikasi dan meningkatkan ciri-ciri keadaan yang dialami seperti pembesaran pada anggota badan.

Punca-punca Akromegali:

Akromegali disebabkan oleh kelenjar pituitari yang menghasilkan hormon pertumbuhan yang berlebihan. Kelenjar pituitari iaitu kelenjar kecil yang terletak di bahagian otak belakang akan menghasilkan sejumlah hormon. Hormon yang dimaksudkan adalah hormon pertumbuhan. Ia berperanan penting dalam menguruskan pertumbuhan fizikal anda.

Apabila hormon pertumbuhan mengalir dalam darah anda, ia akan memberi isyarat kepada hati anda untuk menghasilkan hormon yang disebut insulin-like growth factor-I (IGF-I). Sebaliknya, IGF-I merangsang pertumbuhan tulang dan tisu lain.

Sekiranya kelenjar pituitari menghasilkan hormon pertumbuhan terlalu banyak, ia akan menghasilkan jumlah IGF-I yang berlebihan. Jumlah IGF-I yang berlebihan ini boleh menyebabkan pertumbuhan tisu lembut dan kerangka yang tidak normal. Ia akan menunjukkan gejala akromegali dan gigantisme.

Bagi orang dewasa, tumor adalah penyebab utama pengeluaran hormon pertumbuhan iaitu:

 • Tumor hipofisis. Sebilangan besar kes akromegali disebabkan oleh tumor (jinak) bukan kanser (adenoma) kelenjar pituitari. Tumor merembeskan sejumlah hormon pertumbuhan yang berlebihan. Oleh itu, ia menyebabkan banyak simptom akromegali. Sesetengah simpton akromegali seperti sakit kepala dan gangguan penglihatan disebabkan oleh massa tumor yang menekan tisu otak yang berdekatan.
 • Tumor bukan hipofisis. Tumor di bahagian badan lain seperti paru-paru atau pankreas akan menyebabkan gangguan kepada orang yang menghidap akromegali. Kadang kala, tumor ini mengeluarkan hormon pertumbuhan. Dalam kes lain, tumor menghasilkan hormon yang disebut hormon pelepasan hormon pertumbuhan (GH-RH) yang merangsang kelenjar pituitari untuk membuat lebih banyak hormon pertumbuhan.

Gejala Akromegali:

Gejala utama akromegali adalah pembesaran pada tangan dan kaki. Orang yang menghidapi penyakit ini sering menyedari bahawa mereka tidak dapat memakai cincin yang sesuai dan ukuran kasut mereka lebih besar.

Akromegali juga boleh menyebabkan perubahan bentuk wajah seperti rahang bawah dan kening yang menonjol, hidung yang membesar, bibir yang menebal, dan jarak yang lebih lebar di antara gigi anda.

Oleh kerana akromegali berlaku secara perlahan-lahan, tanda-tanda awal mungkin tidak jelas selama bertahun-tahun. Kadang kala, orang akan melihat perubahannya dengan membandingkan gambar lama dengan gambar baru.

Gejala akromegali yang diterima oleh seseorang mungkin akan berbeza mengikut individu. Berikut merupakan gejala yang boleh berlaku:

 • Tangan dan kaki membesar
 • Ciri-ciri wajah yang semakin membesar
 • Kulit kasar, berminyak dan menebal
 • Peluh yang berlebihan dan bau badan
 • Tumbuhan kulit yang kecil (skin tag)
 • Keletihan dan kelemahan otot
 • Suara yang lebih dalam dan serak akibat pembesaran pada pita suara dan sinus
 • Berdengkur dengan kuat kerana penyumbatan pada saluran udara atas
 • Penglihatan terjejas
 • Sakit kepala
 • Lidah membesar
 • Kesakitan dan pergerakan sendi yang terhad
 • Kitaran haid yang tidak teratur
 • Disfungsi ereksi pada lelaki
 • Organ yang membesar seperti jantung
 • Kehilangan minat terhadap seks

Diagnosis Akromegali:

Doktor anda akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan menjalankan pemeriksaan fizikal. Kemudian doktor anda boleh mengesyorkan langkah-langkah berikut:

 • Pengukuran hormon pertumbuhan dan insulin-like growth factor-I (IGF-I). Selepas anda berpuasa semalaman, doktor anda akan mengambil sampel darah untuk menilai tahap hormon pertumbuhan dan IGF-I anda. Sekiranya berlaku peningkatan pada tahap hormon anda, ia menunjukkan bahawa anda menghidap akromegali.
 • Ujian penekanan hormon pertumbuhan. Ini adalah cara berkesan untuk mengesahkan akromegali. Dalam ujian ini, tahap hormon pertumbuhan darah anda diukur sebelum dan selepas anda minum penyediaan gula (glukosa). Biasanya, pengambilan glukosa menurunkan tahap hormon pertumbuhan. Sekiranya anda mengalami akromegali, tahap hormon pertumbuhan anda akan tinggi.
 • Pengimejan. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani prosedur pencitraan seperti pencitraan resonans magnetik (MRI) untuk membantu menentukan lokasi dan ukuran tumor kelenjar pituitari anda. Sekiranya tidak ada tumor hipofisis, doktor anda mungkin mencari tumor bukan hipofisis sebagai penyebab tahap hormon pertumbuhan anda yang tinggi.

Rawatan Akromegali:

Rawatan akan tertumpu kepada menurunkan kadar pengeluaran hormon pertumbuhan serta mengurangkan kesan negatif tumor pada kelenjar pituitari dan tisu sekitarnya. Anda mungkin memerlukan lebih daripada satu jenis rawatan.

Pembedahan Akromegali:

Doktor dapat membuang tumor pituitari melalui pembedahan transsphenoidal. Dalam prosedur ini, pakar bedah anda akan melaksanakannya melalui hidung untuk mengekstrak tumor pituitari.

Pengeluaran tumor dapat menormalkan pengeluaran hormon pertumbuhan dan menghilangkan tekanan pada tisu di sekitar kelenjar pituitari anda untuk melegakan tanda dan gejala yang berkaitan. Dalam beberapa kes, pakar bedah anda mungkin tidak dapat membuang keseluruhan tumor. Ini boleh mengakibatkan peningkatan tahap hormon pertumbuhan secara berterusan setelah pembedahan dan memerlukan rawatan perubatan atau radiasi lebih lanjut.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan yang terkawal akan digunakan untuk menurunkan pengeluaran atau menyekat peningkatan hormon pertumbuhan termasuklah:

 • Ubat yang mengurangkan rembesan hormon pertumbuhan berlebihan (analog somatostatin). Ubat octreotide (Sandostatin) dan lanreotide (Somatuline Depot) adalah versi sintetik dari hormon otak somatostatin. Ubat ini akan menganggu rembesan hormon pertumbuhan sekali gus dapat menurunkan kadar hormon pertumbuhan dengan cepat. Ubat ini diberikan melalui suntikan ke otot punggung anda (otot gluteal) sebulan sekali oleh doktor perubatan.
 • Ubat untuk menurunkan tahap hormon (agonis dopamin). Ubat oral cabergoline dan bromocriptine (Parlodel) akan menurunkan tahap hormon pertumbuhan dan IGF-I. Saiz tumor akan mengecil untuk individu yang mengambil agonis dopamin. Ubat ini mungkin akan membuatkan seseorang mengalami tingkah laku kompulsif seperti berjudi.
 • Ubat untuk menyekat tindakan hormon pertumbuhan (antagonis hormon pertumbuhan). Pegvisomant ubat (Somavert) menyekat kesan hormon pertumbuhan pada tisu badan. Pegvisomant sangat membantu bagi orang yang tidak pernah berjaya dengan bentuk rawatan lain. Ubat ini diberikan dalam bentuk suntikan harian. Ia akan menormalkan tahap IGF-I serta melegakan gejala akromegali. Walau bagaimanapun, ia tidak mampu menurunkan kadar hormon pertumbuhan atau mengurangkan saiz tumor.

Sinaran Radiasi

Doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan radiasi apabila sel-sel tumor kekal selepas pembedahan. Terapi radiasi merosakkan sel-sel tumor yang bermasalah dan perlahan-lahan mengurangkan tahap hormon pertumbuhan. Ia mungkin mengambil masa yang lama juga untuk mengurangkan gejala akromegali.

Jenis terapi radiasi termasuk:

 • Terapi radiasi konvensional. Terapi radiasi jenis ini biasanya diberikan setiap hari bekerja selama empat hingga enam minggu. Anda mungkin tidak merasai kesan ini sepenuhnya. Terapi radiasi konvensional mengambil masa selama lebih 10 tahun selepas rawatan.
 • Terapi pancaran proton. Dos yang tinggi akan diberikan untuk terapi ini. Radiasi pula akan disasarkan kepada tumor sehingga pendedahan radiasi ke tisu normal. Terapi ini diberikan dalam pecahan semasa ke semasa. Tempoh masa pelaksanaan rawatan ini tidak begitu lama seperti radiasi konvensional.
 • Radiosurgi stereotaktik. Radiosurgeri stereotaktik memberikan satu dos radiasi yang tinggi kepada sel-sel tumor. Ia akan mengehadkan jumlah radiasi ke tisu sekitar normal. Jenis sinaran ini boleh membawa tahap hormon pertumbuhan kembali normal dalam masa lima tahun.

Walaupun selepas rawatan awal, akromegali memerlukan pemantauan berkala oleh doktor untuk memastikan kelenjar pituitari berfungsi dengan baik. Ia membantu anda mengelakkan daripada sebarang komplikasi. Penjagaan susulan ini mungkin berlangsung seumur hidup anda.

Komplikasi Akromegali:

Perkembangan akromegali boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang utama. Komplikasi boleh merangkumi:

 • Tekanan darah tinggi
 • Penyakit kardiovaskular – pembesaran jantung (kardiomiopati)
 • Osteoartritis
 • Diabetes mellitus
 • Goiter
 • Pertumbuhan prakanser (polip) pada lapisan usus besar anda
 • Sleep apnea – keadaan di mana pernafasan berulang kali berhenti semasa tidur
 • Sindrom terowong karpal – pergerakan tangan atau pergelangan tangan yang berulang-ulang
 • Pemampatan saraf tunjang
 • Hilang daya penglihatan

Rawatan awal akromegali dapat mencegah komplikasi ini daripada menjadi lebih teruk. Jika tidak dirawat, akromegali dan komplikasinya boleh menyebabkan kematian pramatang.

Sumber:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acromegaly/symptoms-causes/syc-20351222#:~:text=Acromegaly%20is%20a%20disorder%20characterized,much%20growth%20hormone%20during%20adulthood

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acromegaly/diagnosis-treatment/drc-20351226

Summary
Article Name
Penghasilan Hormon Pertumbuhan Berlebihan Boleh Mengakibatkan Akromegali
Description
Akromegali adalah gangguan hormon yang berkembang apabila kelenjar pituitari anda menghasilkan terlalu banyak hormon pertumbuhan semasa dewasa. Apabila ini berlaku, tulang anda bertambah besar seperti tangan, kaki dan muka anda. Akromegali biasanya mempengaruhi orang dewasa pertengahan umur, walaupun boleh berkembang pada usia berapa pun. Pada kanak-kanak yang masih membesar, terlalu banyak hormon pertumbuhan boleh menyebabkan keadaan yang disebut gigantisme. Anak-anak ini mempunyai pertumbuhan tulang yang berlebihan dan peningkatan ketinggian yang tidak normal.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: