Now Reading
Penggunaan berus pembersih muka – Adakah ia benar-benar berkesan?

Penggunaan berus pembersih muka – Adakah ia benar-benar berkesan?

berus pembersih muka

Kebanyakan alat elektronik menjadikan kehidupan kita lebih mudah, tetapi adakah perkara yang sama boleh dikatakan mengenai rutin penjagaan kulit anda? Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa berus pembersih elektronik telah muncul di pasaran dengan janji mereka untuk membersihkan kulit dengan lebih mendalam dan menjadikan kulit anda lebih berseri.

Berus pembersih muka ini juga sudah semakin mendapat permintaan terutama bagi golongan wanita. Jadi, pasti ada alasan yang baik jika individu terus menambahkannya ke dalam rutin penjagaan kulit mereka bukan?

Oleh itu, dalam artikel ini, mari kita pelajari lebih lanjut mengenai peranti ini dan apa yang sebenarnya dilakukan pada kulit? Selain itu, adakah ia sangat membantu dalam membersihkan kulit anda dengan lebih baik?

Apakah itu berus pencuci muka?

Berus pembersih muka adalah seperti alat elektronik dalam dunia penjagaan kulit. Ia adalah peranti yang boleh dipegang dan mengandungi motor yang dikendalikan oleh bateri. Motor ini menyebabkan gerakan berulang yang membantu anda membersihkan wajah anda dengan baik.

Beberapa peranti menggunakan gerakan bulat, manakala peranti lain mungkin menggunakan gerakan mundur. Terdapat juga berus yang bergetar dan tidak bergerak dengan terlalu banyak. Fungsi motor ini kemudian digabungkan dengan bulu, membolehkan anda ‘exfoliate’ semasa membersihkan liang roma. Berikut adalah tiga contoh produk berus pembersih muka.


CkeyiN Electric Facial Brush

RM 28.28

Mod putaran dan getaran urut dua kali ganda membantu merangsang peredaran darah, sehingga mendorong penghasilan kolagen. 4 mod pembersihannya adalah untuk memenuhi keperluan yang berbeza. Kepala silikon mempunyai sifat antibakteria dan tidak akan mengumpulkan atau menyebarkan kotoran dan bakteria berbahaya ke kulit anda. IPX6 kalis air, seluruh badan boleh dicuci. Ia mempunyai bateri yang boleh dicas semula, lebih mesra alam dan badannya kecil dan ringan, senang dibawa.


MAANGE 2 in 1 Multifunction Tools Double Sides Silicone Facial Cleanser

RM 7.84

Produk ini sangat bersih ketika mengurut kulit anda pada masa yang sama. Exfoliator membantu menjadikan wajah cantik dan rekaan ergonomiknya berguna dan mudah dilindungi. Ia mengecilkan liang pori dan menganjalkan kulit. Ia juga berfungsi untuk menghilangkan bintik hitam dan benda kotor di wajah anda.


Cofoe Ultra Fine Soft Fur Silicone 2-Sided SPA Facial Cleanser

RM 11.76

Produk ini mempunyai berus silikon pada satu sisi dan satu sisi lagi berus lembut ultra-halus. Ia membersihkan liang-liang yang dalam, berkesan mencegah bintik hitam, pengelupasan kulit yang lembut, anjalkan kulit, melancarkan peredaran darah, melegakan tekanan kulit dan meningkatkan penyerapan. Ia membantu penyerapan bahan penjagaan kulit dan meningkatkan keberkesanan produk penjagaan kulit. Pencuci muka ini juga bertindak lebih bersih daripada tangan anda.

Oleh itu, adakah ia membantu dalam membersihkan kulit muka anda dengan bersih?

Memandangkan ia memberikan tekanan berterusan dan banyak yang mempunyai pemasa tersendiri, berus pembersih muka ini adalah cara pembersihan yang lebih standard berbanding hanya menggunakan tangan anda. Pembersihan sebegini dikatakan sangat berkesan untuk mereka yang berjerawat. Tetapi, kulit sensitif atau yang telah menua mungkin memerlukan pendekatan yang lebih lembut.

Ia bagus untuk kulit yang berjerawat kerana berus boleh menembusi jauh ke dalam liang pori anda bagi menghilangkan lebihan minyak dan kotoran dari kulit. Ini menjadikan kulit anda lebih bersih. Juga, jika anda melakukan rawatan bagi masalah jerawat, pelepasan kulit mati akan membolehkan ubat anda untuk menembusi dengan lebih mendalam.

Sebilangan pakar penjagaan kulit mengatakan bahawa menggunakan alat pencuci muka juga dapat meningkatkan peredaran di wajah anda. Rangsangan dari berus di permukaan kulit menyebabkan peningkatan aliran darah. Ini justeru dapat memberikan anda penampilan yang lebih sihat.

Sekarang, mari kita lihat penggunaan berus pembersih kulit yang sesuai mengikut jenis kulit anda:

  • Kulit normal: Sekiranya anda mempunyai kulit normal, anda boleh menggunakan berus pencuci muka dengan lebih kerap. Pakar dermatologi bersetuju bahawa anda mungkin tidak mahu menggunakannya lebih kerap daripada setiap hari. Walau bagaimanapun, jika kulit anda sangat tebal dan tidak sensitif, pakar kulit anda mungkin boleh membenarkan penggunaan setiap hari.
  • Kulit berminyak: Sekiranya kulit anda berada di sisi berminyak, anda mungkin boleh menggunakan berus pembersih muka setiap hari tanpa kesan buruk. Lebihan minyak anda akan melindungi kulit daripada mengering secara berlebihan. Malah, kulit anda juga berkemungkinan akan lebih susah mendapat jerawat apabila anda mula menggunakan berus sikat pencuci muka secara berkala.
  • Kulit kering: Kulit kering mungkin terasa ketat jika anda terlalu kerap menggunakan berus pembersih muka ini. Justeru itu, anda mungkin mahu mengehadkan rawatan ‘exfoliating’ anda sebanyak satu atau dua kali seminggu sahaja. Juga, pastikan anda rajin menjaga kulit dengan rutin pelembab anda.
  • Kulit kombinasi: Jika anda mempunyai kulit kombinasi, anda mungkin ingin mengehadkan penggunaan berus pembersih muka anda sebanyak beberapa kali seminggu sahaja untuk mengelakkan pengeringan kawasan yang sudah kering. Sekiranya kulit anda lebih normal / berminyak, anda mungkin boleh menggunakannya setiap hari tanpa masalah.
  • Kulit sensitif: Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda pasti ingin lebih berhati-hati ketika beralih ke berus pembersih muka. Anda mungkin hanya mahu menggunakan berus dengan kadar maksimum iaitu dua kali seminggu sahaja. Semasa menggunakan berus, jangan tekan terlalu kuat atau gunakan peranti dengan terlalu lama kerana ia mungkin menyebabkan luka pada kulit atau memburukkan masalah sedia ada.

Kesalahan pembersihan muka yang harus anda elakkan

  • Penggunaan berlebihan. Dengan menggunakan berus pembersih muka dengan terlalu kerap, penghalang kulit dapat dipecahkan dengan menghilangkan sebum secara semula jadi di kulit. Apa yang dilakukan oleh kulit sebagai tindak balas adalah dengan meningkatkan pengeluaran minyak semula jadi dan sebum yang menjadikan kulit anda lebih berminyak daripada sebelumnya!
  • Membeli berus pembersih yang salah. Terdapat banyak jenama yang menyatakan bahawa mereka terkenal atau menyatakan bahawa pembersihnya adalah yang “terbaik”. Tetapi, tidak semua berus dihasilkan dengan sama. Jadi, cari yang sesuai mengikut keperluan khusus kulit anda dan gaya hidup anda
  • Berkongsi berus anda. Ini dapat menyebarkan bakteria dan menyebabkan keradangan dan jerawat.
  • Pembersihan berus yang buruk. Membersihkan berus pembersih anda dengan betul di bawah air mengalir adalah penting untuk menghilangkan kotoran atau sisa solekan, yang boleh menyebabkan bintik-bintik atau jerawat. Mencuci menggunakan pembasmi kuman yang berasaskan alkohol juga boleh menjadi pilihan yang baik bagi setiap beberapa minggu untuk membuang bakteria yang tertinggal.

Kesimpulannya,

Berus pembersih muka boleh menjadi alat yang bagus untuk ditambahkan dalam rejimen penjagaan kulit anda. Sekiranya anda bijak menggunakannya, dan menjaga kebersihannya dengan betul, anda akan melihat banyak faedah selepas satu tempoh.

Sebelum memilih berus anda, lakukan kajian dahulu. Pastikan anda memilih jenis berus yang akan berfungsi sama seperti yang anda perlukan.

SUMBER

https://www.webmd.com/beauty/features/cleaning-brushes-beauty#1

https://www.vanityplanet.com/blogs/skin-care-advice/debunking-12-myths-about-cleansing-brushes

https://www.cosmopolitan.com/uk/beauty-hair/tips/a36469/tips-for-using-your-cleansing-brush-properly/

https://www.beautyjunkees.com/to-use-or-not-to-use-facial-cleansing-brushes/

error: Content is protected !!