pendarahan awal kehamilan

Pendarahan awal kehamilan boleh berlaku apabila anda mengalami perubahan yang agak dramatik pada kehamilan awal atau trimester pertama.

Walaupun anda masih boleh memakai seluar biasa anda, terdapat banyak perkara yang berlaku di dalam badan anda. Ini termasuklah peningkatan tahap hormon dan pembinaan sistem aliran darah baru. Dengan begitu banyak yang berlaku, pendarahan trimester pertama adalah perkara biasa.

Menurut satu kajian besar-besaran tahun 2009, 30% wanita mengalami pendarahan ringan pada trimester pertama. Ini boleh menjadi bahagian awal kehamilan yang sangat normal. Banyak wanita mengalami pendarahan dan menjalani kehamilan yang sihat.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin mengalami pendarahan ringan pada trimester pertama. Mari kita lihat beberapa sebab biasa.

Punca Pendarahan Awal Kehamilan

Pendarahan ringan biasanya tidak perlu dibimbangkan, terutamanya jika ia berlaku selama satu atau dua hari. Satu kajian penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang mengalami pendarahan awal kehamilan mempunyai kehamilan yang serupa dengan wanita yang tidak mengalami langsung akan pendarahan tersebut.

Sebaliknya, pendarahan berat dan gejala lain mungkin merupakan petunjuk keadaan yang lebih serius.

Pendarahan implantasi

Implantasi bermaksud telur (sel ovum/pembiakan wanita) yang disenyawakan sibuk memanfaatkan ruang dan menggali ke rahim anda. Telur yang disenyawakan mesti menempel pada lapisan rahim untuk mendapatkan oksigen dan pemakanan.

Kejadian ini boleh menyebabkan pendarahan ringan. Pendarahan implantasi biasanya berlaku sebelum anda menjangkakan haid anda bermula. Sebenarnya, pendarahan seperti ini sering disalah anggap sebagai haid ringan.

Membezakan antara pendarahan implantasi dan haid mungkin sukar. Ini tidak membantu bahawa gejala lain serupa dengan simptom sebelum haid seperti:

 • Kekejangan ringan
 • Sakit bawah belakang
 • Sakit kepala
 • Loya
 • Payudara lembut

Tetapi ada beberapa petunjuk bahawa apa yang anda lihat bukanlah haid biasa. Pendarahan implantasi biasanya berwarna lebih ringan daripada haid iaitu merah muda muda hingga coklat kusam. Biasanya berlaku dari beberapa jam hingga beberapa hari dan tidak melibatkan pendarahan berat.

Polip serviks

Kira-kira 2 hingga 5 peratus wanita mempunyai polip iaitu pertumbuhan kecil seperti jari pada serviks, pintu masuk dari faraj ke rahim.

Polip serviks biasanya tidak menyebabkan barah. Walau bagaimanapun, mereka boleh menyebabkan keradangan dan iritasi dan menyebabkan pendarahan berwarna merah terang. Atau anda mungkin tidak mempunyai gejala lain sama sekali, tetapi mereka mudah didiagnosis semasa pemeriksaan pelvis rutin.

Persetubuhan atau ujian fizikal

Bercakap tentang ujian pelvis, ingatlah bahawa apa-apa yang mungkin mencucuk atau dekat dengan serviks juga boleh mengiritasikan dan menyebabkan pendarahan. Ya, ini termasuk seks! Ini berlaku kerana hormon kehamilan boleh menjadikan serviks anda ditambah dengan banyak perkara lain, untuk menjadi lebih sensitif daripada biasa.

Anda mungkin melihat darah merah terang pada seluar dalam anda sejurus selepas hubungan seks atau pemeriksaan fizikal. Jangan risau! Pendarahan biasanya berlaku sekali dan kemudian hilang sendiri.

Keguguran

Kadang-kadang apa yang bermula sebagai pendarahan ringan menjadi pendarahan berat. Memang betul bahawa pendarahan berat pada trimester pertama, terutamanya jika anda juga mengalami kesakitan, mungkin berkaitan dengan keguguran. Sebilangan besar keguguran berlaku pada trimester pertama kehamilan.

20 peratus daripada kehamilan mengalami keguguran. Anda tidak dapat mencegah keguguran, dan ini bukan salah anda atau tanda bahawa ada sesuatu yang salah dengan anda. Sebilangan besar wanita boleh dan terus menjalani kehamilan dan bayi yang sihat.

Sekiranya anda mengalami keguguran, anda mungkin mengalami simptom seperti:

 • Pendarahan faraj yang berat
 • Pendarahan yang berwarna merah terang hingga berwarna coklat
 • Sakit di bahagian bawah perut
 • Sakit tajam/mencucuk di punggung bawah
 • Kekejangan teruk
 • Mengeluarkan darah beku

Sekiranya anda mempunyai gejala ini, hubungi doktor anda. Anda boleh mengalami pendarahan dan gejala keguguran lain tanpa sebenarnya mengalami keguguran. Ini dipanggil pengguguran terancam (pengguguran adalah istilah perubatan di sini).

Penyebab pengguguran terancam termasuk:

 • Jatuh atau trauma ke kawasan perut
 • Jangkitan
 • Pendedahan kepada ubat-ubatan tertentu

Mengandung lebih dari satu bayi

Sekiranya anda mengandung anak kembar (atau bayi lain), anda mungkin mempunyai peluang lebih besar untuk pendarahan di kehamilan awal disebabkan oleh pendarahan seperti implantasi.

Keguguran pada trimester pertama juga lebih kerap berlaku ketika anda mengandung lebih dari satu bayi.

Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik berlaku apabila telur yang disenyawakan tersekat di suatu tempat di luar rahim. Sebilangan besar kehamilan ektopik adalah pada saluran tuba, di antara ovari dan rahim.

Kehamilan ektopik kurang berlaku berbanding keguguran. Ia berlaku sehingga 2.5 peratus daripada semua jumlah kehamilan. Seorang bayi hanya dapat tumbuh dan berkembang di rahim, jadi kehamilan ektopik harus dirawat.

Kehamilan molar

Punca lain pendarahan awal kehamilan adalah kehamilan molar. Komplikasi yang jarang berlaku tetapi serius ini berlaku pada hampir 1 dari setiap 1,000 kehamilan.

Kehamilan molar atau “tahi lalat” berlaku apabila tisu plasenta tumbuh secara tidak normal kerana kesalahan genetik semasa persenyawaan. Janin mungkin tidak tumbuh sama sekali. Kehamilan molar boleh menyebabkan keguguran pada trimester pertama.

Pendarahan subkorionik

Pendarahan subkorionik atau hematoma, adalah pendarahan yang berlaku apabila plasenta sedikit terlepas dari dinding rahim. Kantung terbentuk di jurang antara keduanya.

Pendarahan subkorionik berbeza-beza dari segi ukuran. Yang lebih kecil adalah yang paling biasa. Yang lebih besar menyebabkan pendarahan yang lebih berat. Banyak wanita yang mengalami hematoma dapat terus menjalani kehamilan yang sihat. Tetapi pendarahan subkorionik yang besar juga dapat meningkatkan risiko keguguran dalam 20 minggu pertama.

Jangkitan

Pendarahan awal kehamilan mungkin tidak ada kaitan dengan kehamilan anda sama sekali. Jangkitan di kawasan pelvis anda atau di pundi kencing atau saluran kencing juga boleh menyebabkan pendarahan. Mereka mungkin disebabkan oleh bakteria, virus, atau fungi/kulat.

Jangkitan atau keradangan yis yang serius (vaginitis) juga boleh menyebabkan pendarahan. Jangkitan biasanya menyebabkan pendarahan ringan yang berwarna merah jambu hingga merah.

Bila Anda Perlu Dapatkan Rawatan Perubatan

Beritahu doktor anda jika anda mengalami pendarahan semasa hamil. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mempunyai simptom berikut:

 • Pendarahan berat
 • Keluar cecair darah beku atau tisu
 • Sakit teruk
 • Kekejangan yang teruk
 • Loya yang teruk
 • Pening atau pengsan
 • Menggigil
 • Demam hingga 38 ° c atau lebih tinggi

Rawatan Untuk Pendarahan Awal Kehamilan

Beberapa masalah yang menyebabkan pendarahan awal kehamilan seperti polip serviks boleh dirawat tepat di klinik. Masalah lain mungkin memerlukan lebih banyak rawatan, ubat, atau pembedahan.

Sekiranya pendarahan adalah tanda bahawa kehamilan anda tidak dapat dilanjutkan dengan selamat, doktor anda mungkin menetapkan ubat seperti:

 • Methotrexate. Ubat yang membantu badan anda menyerap tisu berbahaya seperti pada kehamilan ektopik.
 • Misoprostol digunakan untuk menamatkan kehamilan yang berbahaya dalam 7 minggu pertama.

Anda memerlukan janji temu susulan untuk pemeriksaan kesihatan. Doktor akan memastikan tidak ada tisu atau parut yang tersisa di rahim anda. Doktor boleh memberi nasihat untuk waktu selamat untuk cuba hamil lagi jika itu yang anda mahukan.

Oleh itu, pendarahan awal kehamilan perlu diberi perhatian dan sebaiknya anda berjumpa dengan doktor pakar untuk mendapatkan kepastian dan memastikan kandungan anda baik-baik saja. Kami berharap apa yang kami kongsikan kali ini dapat memberi ilmu baharu buat anda semua.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester-bleeding

http://www.darlinghanie.com/2013/09/pendarahan-pada-awal-kehamilan.html

Tagged: